No se porkkanakakku

Kaikki mitä rakastin

Vähän aikaa sitten minua ja Hannaa pyydettiin kokkaamaan safkat Samsungin tämänviikkoiselle joululounaalle, ja mehän toiminnan naisina tartuimme haasteeseen. Yksi kahvipöydän makeista oli porkkanakakku, jonka ohjetta moni ehti jo pyytää sen jälkeen kun se vilahti Instagramissa.

Sitä saa mitä Instagramissa tilaa, ja te tilasitte helppoa mutta mehevää porkkanakakkua. Täältä pesee.

Minusta tällaiset kuivakakut ovat kovin väärinymmärretty genre - ehkä siksi, että suomenkielisessä nimessä on juurikin se sana kuiva, kun tavoitteena on saada aikaan kaikkea muuta kuin kuiva kakku. 

Toinen syy on varmaan näiden kaakkujen vaatimaton ulkonäkö verrattuna moniin muihin. No, ei ole koiraa karvoihin katsomista, eikä kakkua korppujauhotukseen. Kuten olen monta kertaa todennut, itse pidän tällaisista yksinkertaisista, hiljaisesti hurmaavista kakuista enemmän kuin niistä joiden täytyy huutaa herkullisuuttaan koko maailmalle seitsemällä eri suklaahipulla ja kolmella kuorrutekerroksella.

Ei-kuivan kuivakakun salaisuus on yksinkertainen: öljyä, ja reilusti. Voilla saa kuohkean kakun, mutta öljyllä mehevän, tiiviin ja kostean. Just the way I like it.

Jouluinen porkkana-pekaanipähkinäkakku

3 1/2 dl raastettua porkkanaa (käytä normaalia raasteterää, älä sellaista hienoa, joka tekee ihan pientä raastetta)
1 1/2 dl pekaanipähkinöitä

2 munaa
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl rypsiöljyä (tai muuta neutraalin makuista öljyä)

3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
1/2 tl jauhettua kuivattua inkivääriä  
1/2 tl suolaa

päälle:

100 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt-)
2-3 dl tomusokeria
1/2 tl raastettua (luomu)sitruunankuorta
kourallinen pekaanipähkinöitä

lisäksi:

nokare voita
korppujauhoja

 

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka. Rouhi pekaanipähkinät kevyesti.

Sekoita keskenään kananmunat, sokeri ja rypsiöljy. Munia ei tarvitse vatkata vaahdoksi, riittää että sekoitat niiden rakenteen rikki. 

Sekoita toisessa astiassa keskenään jauhot, sooda ja mausteet. Yhdistä märät ja kuivat aineet ja kääntele joukkoon porkkanaraaste ja pekaanipähkinät. Vältä sekoittamasta taikinaa enemmän kuin on tarve - sekoita siis vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista n. 45-55 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla.

Ota tuorejuusto hetkeksi huoneenlämpöön lämpenemään. Sekoita keskenään tuorejuusto, sitruunankuori ja 2 dl tomusokeria. Lisää tarvittaessa tomusokeria, jos haluat jämäkämmän kuorrutteen. (Myös tuorejuuston lämpötila vaikuttaa - kylmästä tuorejuustosta tulee tönkömpi kuorrute.)

Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Rouhi pekaanipähkinät ja ripottele kuorrutteen päälle.

Huom: kakun voi mainiosti tehdä jo edellisenä päivänä - se jopa paranee yön yli lepäiltyään. Kääri kuorruttamaton kakku kelmuun, laita jääkaappiin ja kuorruta vasta ennen tarjoilua.

Share

Kommentit

Kauniit neliöt

Porkkanakakku on lempparikakkuni ja tämä ohje vaikuttaa todella hyvälle! Olen itse käyttänyt öljyä voin tilalle jo ihan terveellisyyden vuoksi (vaikka ei kai kakkuja terveyden nimissä tehdä ja syödä) ja tosiaan siten kakusta tulee myös mehevä. Nam :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Joo, tämä taitaa olla niitä harvoja asioita joissa rypsiöljy voittaa voin! 

Hetukka (Ei varmistettu)

Pitääkin kokeilla minkälainen kakku tulee öljyä käyttäen. Kuulostaa sen verran mielenkiintoselta :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kiva, kerro jos päädyt kokeilemaan! :)

Auringonkukkaöljyilijä (Ei varmistettu)

Näyttää herkulliselta, täytyy kokeilla! Meinaatko todella, että rypsiöljy on neutraalin makuista? Minun suussani se maistuu myrkyltä. :-D Käytän auringonkukkaöljyä, mielestäni se ei maistu millekään.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Ei rypsiöljy kypsennetyssä taikinassa maistu miltään. :)

jenskupensku (Ei varmistettu)

Onks tää siis terveellistä? näyttää hyvältä!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Haha, varmaan riippuu keneltä kysyy ;) Onhan siinä sentään porkkanaa...

kielipuolipotilas (Ei varmistettu)

Mikä näitä "toimittajia" vaivaa kun tuo suomenkieli on niin hakusassa?
JUURIKIN,JUURIKIN; tyhjänpäiväisiä täytesanoja. Juurikin,todella huonoa suomenkieltä.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Suomen kieli kirjoitetaan erikseen, pilkun jälkeen tulee välilyönti, ennen kun-sanaa tulee pilkku ja oikea sana on "hakusessa" eikä "hakusassa". Kuten näet niin ei tämä suomi niin helppoa ole meistä kellekään ;)

TheVillis (Ei varmistettu)

Voi Iepuska, saitpa taas mahanahan hytkymään tuolla edellisellä vastauksella, kiitti siitä, sinä senkin taituri:)

Laura - Tee Hetki (Ei varmistettu) http://lauranteehetki.blogspot.fi

Oi, porkkanakakku on yksi ehdottomista lemppareistani! Se sopisi mainiosti myös joulupöytään ja tuo "helppo mutta mehevä" kuulostaa juuri sopivalta joulukiireiden keskelle :)

LauraJo (Ei varmistettu) http://summerviolets.blogspot.co.uk/

tänä näyttää kyllä niin hyvältä, että pitää tässä joulun aikana kokeilla! :-) x

Lotta (Ei varmistettu)

Porkkanakakkua tekisi kovasti mieli, mutta raskauden aikana on tuorejuustot pannassa. Keksisitkö millä muulla kakun voisin kuorruttaa juuston sijaan? Sopisikohan ranskankerma?

T. Lotta

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Heippa Lotta! En ole itse kokeillut ranskankermaa kuorrutuksessa, mutta enpä näe miksei se voisi toimia? Toinen vaihtoehto on yksinkertaisesti tehdä perinteinen tomusokerikuorrutus tomusokerista, sitruunankuoresta ja tilkasta vettä tai sitruunamehua! Se ei tietenkään ole ihan niin syntisen ihanan makuinen :)

Vinkkailija (Ei varmistettu)

Hei! Toinen lähes yhtä perinteinen kuorrutusvaihtoehto porkkanakakkuihin tuorejuuston ohella on sulatejuusto! Eräs ystäväni tekee porkkanakakun aina sulatejuustokuorrutteella. Siitä tulee tuhdimpaa ja täyteläisempää, itse olen enemmän kevyemmän ja raikkaamman tuorejuustokuorrutteen ystävä, mutta sulatejuustokin toimii ja sehän sopii raskaana olevillekin!

Peeta / RAW Design blog (Ei varmistettu) http://rawdesignblog.blogspot.fi/

Nam, porkkanakakut on mun lemppareita. Mä jotenkin ihan missasin tuon herkun siellä Samsungilla! Varmaan johtuu siitä että ajattelin sen olevan joku kuivakakku, hehe. Vois melkeen leipasta tommosen jouluks. :-)

SiniA (Ei varmistettu)

Hei Eeva, kiitos reseptistä! Minkä kokoista leipävuokaa käytit?

Leipuri Hiiva (Ei varmistettu)

Ihana resepti kerta kaikkiaan! Tosin jouduin vaihtamaan pääraaka-aineen lennosta porkkanasta myskikurpitsaksi ensin mainittujen oltua loppu. Hyvää tuli silti :)

Laura - Tee Hetki (Ei varmistettu) http://lauranteehetki.blogspot.fi

Ihan pakko palata vielä vähän hehkuttamaan - ja kiittämään reseptistä! Tämä oli kyllä joulupöydän jälkkärinä menestys! Ja se oli juuri sitä mitä lupasit, helppo, mutta mehevä. Muutin vain sen verran, että leivoin kakun gluteenittomista jauhoista (ja toimi mainiosti), koska perheessämme on keliaakikkoja. Ja kakku oli kyllä aivan älyttömän hyvää! Se oli jopa ainoa ruoka, jota anoppikin suostui viedä kotiin mukanaan ja vähentää hiukan meidän ruokataakkaa :)

Kommentoi