Oletko sinäkin juonut proseccoa väärin?

No juu, oikeasti olen sitä mieltä, että viiniasioissa ei ole oikeita ja vääriä tapoja. Paitsi jos kaataa viinitilalla tilan oman punaviinin sekaan Coca Colaa viinitilan omistajan silmien edessä, kuten kerran Unkarissa näin tapahtuvan. Niin se on ehkä absoluuttisesti väärin. Kaikki muut ovat makuasioita.

Omia makuasioitani: En ole koskaan oikein tajunnut proseccoa tai sitä, miksi kaikki ovat siitä niin innoissaan.

Se maistuu yleensä platkulta jos siltäkään ja kuplat katoavat heti kun selkänsä kääntää. Missä pointti? 

Olen ajatellut, että Aperol spritz -buumin on ollut pakko olla seurausta prosecco-buumista, kun kaikki ovat yhtäkkiä älynneet että hetkonen, mehän olemme tässä vuosia juoneet viinä, joka ei maistu oikeastaan miltään, pistetäänpä vähän jotain sekaan...

Viime viikolla maailmani kuitenkin avartui vähäsen. Eräs Italiassa pitkiä aikoja viettänyt herrasmies nimittäin osasi kertoa, että 

1) proseccoa kannattaa juoda valkoviinilasista, ei kuohuviinilasista 

ja 

2) proseccoa kannattaa ennemmin ajatella vaihtoehtona muille kevyille valkoviineille kuin (laadukkaille) kuohuviineille.

Eli ei siis proseccoa silloin, kun tekee mieli skumppaa.

Tänään join lounaalla lasin proseccoa salaatin kera, valkkarilasista. Keskityin erityisesti asennemuutokseen: en ajattele tätä kuohuviininä, vaan laiskasti poreilevana, kevyenä kesäisenä ruokajuomana.

Ei se nyt kummoiselta maistunut edelleenkään, mutta ainakin ärsytti vähemmän.

Share

Kommentit

heta margareta
Viinillä

En pidä proseccosta (okei spritzeissä tottakai tykkä) tai tiedä mitään sen autenttisesta nauttimisesta, mutta jossain viinitapahtumassa maistoin jonkun viinitalon proseccot läpi ja samalla talon edustaja kertoi, että tänne pohjoiseen myydään tätä kamalaa rutikuivaa litkua, mutta että Italiassa juodaan sitten sitä versiota, missä on ihan kunnolla jäännössokeria ja täyteläisyyttä. En oo mikään kuivan ystävä periaatteen vuoksi, joten se "aito italialainen" tietty kolahti ihan kunnolla, ja sitä olisin voinut ostaa kotiinkin.

Eeva Kolu

Mä olen kuullut tuon saman, että hyvät proseccot eivät juurikaan lähde Italian ulkopuolelle, mutta en ole kyllä Italiassakaan törmännyt vielä proseccoon joka olisi tehnyt valtavaa vaikutusta ja olen kyllä tyhjentänyt lasin poikineen... :D

Vau mikä vauva!

Juujuu valkkarina nimenomaan! Hyvin uppoo henkilöön, jonka viiniharrastus lähentelee enemmän termiä pullo kun lasi ;)

_Sini_ (Ei varmistettu) http://myblueandwhitekitchen.com

Kyllä, juuri noin sitä kuuluukin juoda! :) Lounaalla, arkenakin. Hassua, ei ole koskaan tullut mieleenkään juoda sitä kuoharilasista. Suomessa vaan on valitettavan vähän proseccoja Alkon valikoimissa...siihen toivoisi parannusta.

Eeva Kolu

Luulen että jätän jatkossakin proseccot suosiolla muille, jos on vaihtoehtoja. Jos vaihtoehtona on olla juomatta viiniä lounaalla niin juu, pistäkää sitä proseccoa tulemaan!

Tiina Yu (Ei varmistettu)

Moi Eeva! Nauroin ääneen jutun lopuksi - jotenkin odotin suurta loppuhuipennusta ja ilotulitusta tuohon proseccoseikkailun lopuksi, ja toi "ei se nyt kummoiselta maistunut edelleenkään" veti hyvin maton jalkojeni alta. Tuli sopivalla tavalla höynäytetty fiilis.

Olen luullut muuten olevani jotenkin eksentrinen oman tien kulkija ja edelläkävijä, kun keksin aperol spritzin... Harhaan meni sekin. Tykkäisin kuulla lisää drinkkivinkkejä, en ikinä tiskillä (tai herrasmiehen tiedustellessa) muista muita kuin gintonicin ja Tom Collinsin.

Oranssinen

Sama naurunpurskahdus tuli minullekin "loppuhuipennuksesta".

Sinänsä  en kyllä "opettele" juomaan yhtään mitään, mikä ei hyvälle suussani ensikerralla maistu. Suu tottuu kyllä kaikkeen, mutta miksi pitäisi totuttaa?

 

Eeva Kolu

Koska maailmassa ei ole varmaan yhtään ihmistä, jonka mielestä kahvi tai viini olisi maistunut hyvältä silloin kun sitä maistoi ekan kerran? :D Ja nyt ajatus elämästä ilman kahvia ja viiniä... puistattaa! Kyllä musta parhaat maut on nimenomaan yleensä niitä, jotka vaativat aluksi totuttelua - tumma suklaa, vahvat juustot, merenelävät jne. 

Prosecco ei tosin näihin ainakaan omalla kohdallani kuulu - sen ongelma on nimenomaan juuri se mitäänsanomattomuus eikä liian vahva maku.

Nata - White Trash Disease

samaa mieltä eevan kanssa! itse en tykännyt ennen ollenkaan mistään vaaleankeltaisista juomista ts. valkkarista, siideristä tai skumpasta. nykyään mikään ei voita kuivaa, brittiläistä omenasiideriä! tai lasillista rieslingia. entisenä juomaongelmaisena (ongelmana juomattomuus eikä toisinpäin heh) suosittelen maistelemaan kaikenlaista rohkeasti!

Projekti -30/2013

Itsellä kaikkien muiden alkoholijuomien kanssa on ollut "opettelua" etenkin oluen kanssa. Mutta, poikkeuksen tekee punaviini. Se oli rakkautta ensisiemauksesta <3

Oranssinen

Olen samaa mieltä suklaasta, juustoista jne ;)

Kahviin olen leimautunut äitini mukaan jo ekasta suullisesta, jonka kolmevuotiaana olin enojen yllytyksestä maistanut.

Viinejä ja muita alkoholijuomia lähinnä tarkoitin. Rakastan niin puna- kuin valkoviiniä, skumpasta puhumattakaan ja viinisnobismiin taipuvainen puolisoni niitä maisteltaviksi kotiin kantaa laidasta laitaan - mikäli en ekalla maistelulla jostain juomasta pidä, en juo sitä toiste. Viinejä riittää maisteltavaksi tai varman päälle nautittavaksi näinkin :D

Olutta en edes opettelemalla ole saanut itseäni juomaan, mutta esim. ensimmäinen kielenpäälle lasista valunut Magners vei mukanaan samoin tein...

Eeva Kolu

No mun mielestä juuri muita drinkkejä ei tarviikaan tietää, ehkä dry martini ;) Mutta joo, jaan tosi mielelläni drinkkivinkkejä täällä blogissa, kiva kuulla että kiinnostaa!

Mirtsu (Ei varmistettu)

Kylläpä nyt tuli oikein hyvä mieli siitä, et joku muukin ärsyyntynyt tästä prosecosta näin. :D
Täytynee kokeilla tuota valkkarilasia jos aukeaisi tuon juoman salat minullekin...

Eeva Kolu

Ärtyisät prosecconjuojat yhtykää! 

apple (Ei varmistettu)

oih ja voih,

proseccohan on juuri täydellinen ruokajuoma! sopii hetkiin, kun tekee mieli ottaa viiniä hieman enemmän kuin yksi lasi ruoan kanssa, maun ollessa sopivan mieto. toki hyvä valkkarikin passaa, mutta kesäisenä ruokajuomana prosesso on mielestäni sopivan kepeä valkkaria miedomman maunsa ja pikkukupliensa ansiosta. ja alkosta saa nykyään kelpo-proseccoa sähkönsinisissä pulloissa, kympin pullo! siitä oli juhannuksen alkupalojen ruokajuoma tehty

Vierailija Hessu (Ei varmistettu)

Mä taas olen niitä kummajaisia joille ei kuohuviini, eikä yleensä shampanjakaan maistu. Mutta prosecco - se sopii mun makuun (on tosin suoraan tilalta haettu/tilattu ne prosecot mitä olen viime vuosina juonut).

Della (Ei varmistettu)

Hei! Tahtoisin kysyä mitä olet opiskellut Eeva? Kirjoitat niin valtavan hyvin ja samalla teet ymmärtääkseni monia muitakin juttuja mediamaailmaan liittyen:)

Eeva Kolu

Heippa, olen opiskellut oikeustiedettä, kääntämistä ja tiedotusoppia :) 

lena / london and beyond (Ei varmistettu) http://www.rantapallo.fi/lena

Ah Prosecco! Opin juomaan sitä italialaisen mieheni "takia", ja en muuta enää joisikaan. Tai no sitä Spritziä, mitä olemme kotona tehneet todella usein. Molemmat maistuvat hyvin Italian lämpimissä kesäilloissa, Suomessa olen vain yhden lasin juonut sateisenä kevätiltana. Mutta hyvää se silti oli ;)

Minna / Meidän harmoniaa (Ei varmistettu) http://miimman.blogspot.fi

Opin viime kesänä juomaan proseccoa isosta viinilasista jäiden kera (kuulemma saksassa juodaan näin).
Ihastuin täysin siihen näin juotuna, raikas kesäjuoma!

Marski (Ei varmistettu)

Ah, hyvä teksti! Sai lasimyyjän tuulettamaan. Mitään kuohuvia ei kannata juoda ns. perinteisestä huilulasista, jollei halua niiden maistuvan pelkästään sitruunalta ja ylihapokkaalta. Isommassa lasissa mahtavat aromit pääsevät esiin ja juomasta tulee paljon viinillisempi. Näin se on myös paljon helpompi yhdistää ruokien kanssa. Kaikki vaan rohkeasti testaamaan! :)

Eeva Kolu

Totta, mäkin juon aina silloin valkkarilasista kun on yhtään parempi kuohuva, jonka haluaa oikeasti maistaa. Mutta tietyissä tilanteissa pitää kyllä fiiliksen takia olla huilulasi!

Puarimikko (Ei varmistettu)

Ja näin baarimikkona pitää vielä kommentoida,että proseccohan on nyt todella IN.Tämä huomio tiskin toiselta puolelta,sillä vielä pari kesää sitten naiset halusivat ehdottomasti Fresitaa tms.Ja nyt;Proseccoa!!!

Kirjatoukka (Ei varmistettu) http://kirjatoukkajaherrakamera.blogspot.fi

Loput proseccot voitkin sitten käyttää Hugoon: proseccoa, seljankukkasiirappia tai -mehua, jäitä, mintunlehtiä ja kenties tirskahdus limen mehua! (Nautitaan toivottavasti auringon kera!)

Eeva Kolu

Joo, Hugo on kyl hyvä! 

siljasiljasilja (Ei varmistettu)

Siis punkkukokishan on ainoo oikee tapa juoda viiniä!! :P

Eeva Kolu

NO EI OLE JOS OLET VIINITILALLA JOSSA VIININTEKIJÄ ITSE YLPEÄNÄ ESITTELEE VIINEJÄÄN! :D Turun Dynamossa se on kyllä ainoa oikea tapa, koska se punkku on niin kauheeta - punkkukokis tuopista.

Mamita (Ei varmistettu)

Vuosia sitten Chilessä rantabileissä kokis-punkku "drinkki" paikallisten surffareiden seurassa maistui jostain syystä hyvälle ;)

CougarWoman
CougarWoman

Paras kesäjälkiruoka ikinä: itsetehty limesorbetti, jota lapetaan lasilliseen proseccoa. Drinksu ja jälkkäri samassa. <3 

lmv (Ei varmistettu)

Täytyy sanoa, että proseccoa en ole pahemmin juonut, mutta frizzante on kuulunut suosikkikesäjuomiini jo muutaman vuoden ajan. Prosentteja on muistaakseni jotain 6 - 7 luokkaa ja helmeilee tavallista viiniä enemmän. Löytyy sekä punaisena että valkoisena Alkon Italia-osastolta. Suosittelen kokeilemaan, jos et ole vielä testannut.

my view

Ihastuttiin täysin poroseccoon Italiassa, niin rikasta ja kevyttä, ja lasilla on aina merkityksensä mitä ikinä juo :)

Naikkariin, oui!

Prosecco on parasta kesäjuomaa, joka maistuu mistä lasista hyvänsä - mutta totta on, että Rooman alueella sitä ei koskaan tarjoiltu kuohuviini- vaan aina valkoviinilaseista. Nam! :)

Nimim. en pidä valkkarista, enkä skumpasta, mutta <3 proseccoa

Kommentoi