Päiväni nenänä

Muistatteko vielä Grassen, tuon kaupungin, jossa ilmakin tuoksuu ruusuilta?

Jos taivaalta suihkuava parfyymi ei riitä syyksi Grassen-matkalle, vinkkaan teille vielä yhdestä aivan must-jutusta kaupungissa.

Grassessa jokainen pääsee nimittäin leikkimään ihan oikeaa parfymööriä!

Parfyymi-workshopeja järjestetään muutamankin eri parfyymitalon taholta, mutta me osallistuimme Galimardin järkkäämään, koska olin kuullut siitä paljon kehuja.

Parin tunnin sessio maksoi 45 euroa ja kotiin viemisiksi saa itse tekemänsä 100 millin (iso!) pullon parfyymiä. Työpajassa on tarjolla niin naisten, miesten kuin unisex-tuoksuihinkin sopivia tuoksuaineita.

Jokainen amatööriparfymööri saa oman työpisteen, jossa on kymmeniä ellei satoja tuoksuaineita valittavana. 

Homma saattaa kuulostaa kaoottiselta ja sitä se toki hieman onkin, mutta ällös huoli, homma on tehty aloittelijallekin suht helpoksi. Tuoksut on lajiteltu alkutuoksuihin, sydäntuoksuihin ja jälkituoksuihin ja homma etenee kerros kerrallaan.

Ammattiparfymöörit (eli nenät) ja parfymööriopiskelijat kiertelevät jeesailemassa tuoksujen valinnassa ja määrissä, joten auttavaa kättä (tai siis nenää) on tarjolla heti, kun turistin päätä alkaa pyörryttää.

Tarkkuutta vaativaa hommaa tämä hajuvesibisnes. Välillä täytyy dyykata pöydän alle, jotta näkee tarkasti, montako pisaraa vihreää bergamottia on hulahtanut mittakuppiin.

Tässä oman parfyymini lopullinen resepti. Minulla oli ajatus kukkaisesta, mutta raikkaasta tuoksusta, joten valitsin sydäntuoksuksi paljon kukkia ja jälkituoksuun sitruksia ja teetä. Lopulta jälkituoksuissa valkoinen persikka jyräsi koko tuoksun ja siitä tulikin omaan makuuni liian makea. Vaikka olisihan se toki ihan hauskaa tuoksua belliniltä...

Tässäpä tosiaan jokin, johon kannattaa varautua: tuoksusta voi tulla ihan mitä vain. Yksi parfyymintekijäopiskelijoista mainitsi, että alaa opiskellaan seitsemän (!!!) vuotta, joten olisi oikeastaan aika huolestuttavaa, jos meikäläinen olisi handlannut homman kahdessa tunnissa.

Silti, hyvinkin voi käydä: meidän neljän hengen porukasta yksi oli erittäin tyytyväinen tuoksuunsa.

Jos voisin tehdä jotain toisin, olisin mennyt työpajaan kahdesti: ensin tekemään yhden tuoksun ja toisella kertaa korjailemaan sitä.

Lopuksi omalle tuoksulle keksitään nimi ja sen resepti tallennetaan tietokantaan, ja halutessaan omaa tuoksua voi tilata lisää kotiin joko parfyyminä, suihkugeelinä tai vartalovoiteena - olisikohan tuoksukynttiläkin ollut listalla?

Kaiken kaikkiaan päivä oli aivan älyttömän hauska ja opettavainen - halu oppia lisää tuoksujen maailmasta senkuin kasvoi.

Omat silmäni päivä Galimardilla avasi siihen, miten paljon ilmaa hajuvesien hinnoissa on ja kuinka paljon suoranaista scheisseä markkinoilla liikkuu.

Minä omistan aika monta kallista hajuvettä, eikä ihan paria poikkeusta lukuunottamatta yksikään niistä pysy iholla yhtä pitkään kuin tämä itse tekemäni Galimard. Galimardin omassa liikkeessä valmiit, ammattinenien tekemät tuoksut maksoivat noin 30 euroa 100 millin pullolta ja sama hinnoittelu päti Fragonardilla.  

Brändilisä hinnassa nyt on tietysti tuttu juttu ja täysin ymmärrettäväkin, mutta miksi monet kalliit hajuvedet ovat kalliiden lisäksi suorastaan kehnoja? Mikähän kumma siinä on, että perinteiset grasselaiset hajuvesitalot pystyvät tekemään näin hyvää laatua näin edullisella hinnalla, mutta moni satasen parfyymi haihtuu iholta hetkessä tai tuoksuu epäilyttävän synteettiseltä... Käsittääkseni perinteiset grasselaiset hajuvesitalot suosivat nimenomaan luonnollisia tuoksuaineita synteettisten sijaan (ja Grassessahan viljellään paljon hajuvesiteollisuudessa käytettäviä kukkia), mutta voin olla väärässäkin. Joka tapauksessa tämä synteettiset tuoksuaineet vs. luonnolliset tuoksuaineet -juttu on todella kiinnostava, sekä hinnoittelupolitiikan, tuoksun keston ja tietysti itse tuoksun miellyttävyyden kannalta.

Hmm.

Kuten sanottua, opettavainen, hauska ja todella mielenkiintoinen kokemus! Grasse on Nizzasta vain puolen tunnin päässä, joten suosittelen ehdottomasti poikkeamaan vaikka päiväretkellä, jos satut Nizzan suunnille.

Kommentit

Muistan lukeneeni joskus Oliviasta artikkelin jossa toimittaja kävi tekemässä Grassessa oman tuoksun, todella mielenkiintoisen kuuloista puuhaa :)

Olen käynyt nuorempana pari kertaa Ranskan Rivieralla mutta jostain syystä Grasse-visiitti on jäänyt välistä. Tämä on siis ehdoton ykkösjuttu seuraavalla reissulla :) Kävimme toissa kesänä juhlistamassa 10-vuotispäivää poikaystäväni kanssa Provencen alueella joten ensi kerralla vuorossa voisi olla Riviera, jossa komeampi puolisko ei ole käynytkään vielä.

Eeva Kolu

Suosittelen kyllä :) Riviera ei ollut ehkä ihan mun juttu, mutta on siellä sen verran upeaa, että kerran elämässä kannattaa käydä ihmettelemässä maisemia. Ja Grasse on tosiaan tuoksufriikin taivas!

Pin (Ei varmistettu)

Apuvaaa!!! Kiitos Eeva tästä postauksesta. Rakastan tuoksuja ja olen jo pari vuotta etsinyt itselleni uutta tuoksua (tuloksetta) ja lueskellut tuoksujen kehittämisprosessista. En tiennyt moisista kursseista ja jos ei lähempää löydy, taidan alkaa säästää matkakassaa Grasseen.

Eeva Kolu

Hei kannattaa olla yhteydessä noihin parfyymitaloihin, niillä saattaa olla jotain laajempiakin kursseja. Tää on tosiaan ihan vain tällainen parin tunnin turisteille suunnattu juttu, tässä ei pääse kauhean syvällisesti vielä parfyymien maailmaan sisälle :)

heta margareta
Viinillä

Oi miten kivan näköistä puuhaa! Yle Teemalla alkoi muuten tiistaina kolmiosainen Parfyymien maailma - televisiosarja, jonka ekassa osassa lanseerattiin Tommy Hilfigerin tuoksu ja tutustuttiin parfyymikriitikkoon ja Guerlainin parfyymintekijöihin. Kannattaa pistää pyörimään vaikka taustaviihteeksi  joku kerta :) http://areena.yle.fi/tv/1988197

Eeva Kolu

Mahtavaa! Kiitos vinkistä, tää menee ehdottomasti tapitettavien osastoon! xx

HeidiM (Ei varmistettu)

Tuosta Yle Teeman parfyymidokkarisarjasta (kauheeta, mikä sana) meinasin itsekin tulla ilmoittamaan, kun se sopii niin hyvin tähän aiheeseen. Se eka osa oli mielenkiintoinen, mutta tokassa osassa ilmeisesti kerrotaan parfyymien valmistuksesta eli mielenkiintoisemmaksi menee! :)

Tuosta nykyparfyymien laadusta ja hinnasta... Edellä mainitun dokumenttisarjan ensimmäisessä osassa haastateltu parfyymikriitikko ilmaisi asian minusta aika hyvin. Hänen sanansa menivät jotenkin näin: "Nykyisin markkinoilla on tarjolla liikaa parfyymejä, ihmiset eivät halua sitoutua samaan tuoksuun pitkäksi aikaa. Tästä syystä niiden valmistukseen ei haluta panostaa samalla tavalla kuin ennen." En muista tarkkaan kuinka hän asian ilmaisi, mutta jotenkin noin se meni. Kannattaa siis katsoa koko dokkari ja huvittua varsinkin siitä, että kriitikko haistelee hajuvettä mm. polvestaan. :)

JonnaH.. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Tonne minäkin haluaisin! Ei vaikuta kovin helpolta hommalta...

Eeva Kolu

Ei helppoa, mutta tosi hauskaa :)

Siiri E (Ei varmistettu)

Hei, oliko kurssi täysin ranskaksi? Millainen taitotaso pitäisi olla kun itse en taida hirveästi muistaa enää lukion ranskan tunneilta...?

Eeva Kolu

Ei tarvii osata ranskaa! Ohjausta saa ainakin englanniksi ja saksaksi, kannattaa tsekata samalla kun varaa :)

Ninneri (Ei varmistettu)

Piti käydä vakoilemassa Galimardin nettisivuja, mulla kun sattuu olemaan seuraava arkituoksu hakusessa. Ihan mahtavaa, että tuolla parfyymi -workshopissa on ainakin nettisivujen mukaan mahdollista saada neuvontaa suomeksi. Siis mitä?? Näin ei käy ikinä! :D

ainomathilda (Ei varmistettu)

Oi eevaeeva ! olen asunut lapsuuteni keski-euroopassa ja kiertelimme usein vanhempani kanssa Ranskassa, jonka paikat on tullu myös aika tutuiksi. Viimeksi Nizzassa käydessämme käytiin Grassessa, jossa oltiin tosin aikasemminki jo oltu, ja mentiin myös parfyymikurssille!

Suosittelen todellaki sitä myös kaikille kiinnostuneille, mulla lopputulos oli tosi onnistunu. Harmittaa tosi paljon että onnistuin tiputtamaan lasipurkin lattialle ja koko ihana tuoksu lemahti kotimme kylppäriin ja haisi kunnolla ainakin 2 päivää :D itkupotkuraivarit siitä sainkin. tiiätkös oisko niillä siellä ne tiedot itsellään ellei muista parfyymin sarjanumeroa tai nimeä? Pari vuotta sitten tehtiin nuo.

Eeva Kolu

Ne tiedot on nimenomaan sen sarjanumeron takana, joten ei varmaan löydy ilman sitä. Harmillista, mutta nyt sulla on ainakin hyvä syy mennä takaisin! ;)

ainomathilda (Ei varmistettu)

Näin on ! Harmi kyllä tosiaan, oli kyl onnistunu tulee siit selkee lempparituoksu :) À la prochaine !

~Anna (Ei varmistettu)

Eikä, mikä sattuma! Katsoin just eilen Tom Tykwerin ohjaaman elokuvan Perfume - the story of a murderer jossa päähenkilö lähtee Grasseen oppimaan tuoksuista. Oletko Eeva katsonut? Siinä on (ihana) Ben Whishaw pääosassa.

Eeva Kolu

Joo, se on hyvä leffa! Mutta ei kannata kattoa JUST ennen Grassen-reissua, alkaa pelottaa niillä pimeillä pienillä kujilla ;) 

.Tiia

Oi, oman hajuveden valmistamista täytyy kyllä ehdottomasti päästä joskus kokeilemaan :).

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Eeva, oletko lukenut Patrick Süskindin Das Parfümin? Hurja mutta hyvä kirja ja tuli vain mieleen :)

Eeva Kolu

Olen lukenut puoliväliin - story of my life... x

Tuoksuttelija (Ei varmistettu)

Haluan tänne! Kiitos hyvästä jutusta, tämä jää hautumaan :)

MR (Ei varmistettu)

Oih, kuulostaapa ihanalta paikalta. Olisipa niin jännää päästä kokeilemaan oman nenänsä kuntoa.
Tuo on niin totta, että tuoksun hinta ei kerro mitään sen kestosta. Pätevä lentokentän myyjä kertoi kerran, että kannattaisi lähtökohtaisesti suosia juuri ranskalaisia tuoksuja, koska niissä tuoksupohja on mm. italialaisia huomattavasti parempi. Ja totta tosiaan, mm. dolce&gabbanan tuoksut eivät ihollani ole kestäneet kuin hetken.

Nti Papu (Ei varmistettu) http://herneetkinrokkaa.blogspot.fi/

Oh! Olin Grassessa keväällä puolisenpäivää, mutta pöh, en tajunnut tarpeeksi ajoissa noita kursseja. Visitoimme kyllä Fragonardin, kävimme tehdaskierroksella ja jopa sain hankittua hyväntuoksuisen ja ketsävän hajukkaan sieltä myymälän puolelta pilkkahintaan. Grasseen pitäisi kyllä päästä uudelleen. Ja Provenceen :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.