Palopuheeni kansallisena korvapuustipäivänä

Lainaan nyt itseäni vuodentakaisesta Hesarin blogauksesta, sillä vuodessa mikään ei ole muuttunut. 

"Teemapäivinä kuuluu paitsi juhlia, myös kiinnittää ihmisten huomio asiaan liittyviin epäkohtiin. Onhan vappunakin työläisten marssi ja palopuheita yliopiston tulevaisuudesta, ja naistenpäivän pohjimmainen tarkoitus on puhua naisten asemasta ja oikeuksista eikä jakaa ruusuja marketeissa.

Kansallisen korvapuustipäivän vuoksi haluan kiinnittää huomionne siihen yhteiskunnassamme vallitsevaan epäkohtaan, että ani harva kahvila tai leipomomyymälä enää myy kunnollista pullaa. Sen sijaan tarjotaan niitä kauheita teollisuuskorvapuusteja – tiedättehän, niitä, joissa on epäluonnollisen sileä ja kiiltävä kuori, höttöinen sisus ja jotka maistuvat oikeasti todella pahalta.

(Mikähän siinä muuten on, että leivästä saa teollisestikin rapsakkaa ja maistuvaa, mutta korvapuustia ei vaan voi tehdä hyvin tuotantolaitoksessa?)

Tämä epäkohta saattaa tosin olla keskittynyt suuriin kaupunkeihin – ystäväni vietti kesän Mäntyharjulla ja kertoi, että siellä joka kahvilassa oli oikeaa pullaa.

Juu juu, on tärkeää, että tätä kansallista perinneleivostamme vaalitaan, jotta jälkipolvetkin tietävät, miltä oikea pulla maistuu. Mutta ennen kaikkea on tärkeää, että minä saisin ostaa kunnon pullaa, kun himo iskee kesken kahvitauon.

Siispä: hyvää korvapuustipäivää! Tänään on hyvä päivä vaatia lähikahvilastasi kunnon pullaa!"

***

Tykkään taidokkaasti väkerretyistä suklaamousseleivoksista, juustokakuista ja mistä lie tilitalitinttanmarenkipiirakoista, mutta jos tarjolla on hyvin tehty korvapuusti, valitsen aina sen.  Niin hienoa leivosta ei maailmassa olekaan, että se voittaisi kunnollisen pullan.

Joten korvapuusti, tänään on sinun päiväsi. Rakastan sinua. Voi kunpa muukin maailma rakastaisi yhtä paljon.

(Ja voisiko joku leipoa mulle pullaa NYT?! Itse en enää voi leipoa, koska syön koko pellillisen yksin 60 minuutin sisällä. Ja tämä ei ole liioittelua.)

Kommentit

EmiliaMaria

Mä leivoin maanantaina kaksi pellillistä korvapuusteja! Söin kolme ja laitoin loput pakkaseen, tänään kaivoin pari pullaa korvapuustipäivän kunniaksi aamuteen seuraksi. Reilu kaksi vuotta meni, että opin tekemään mielestäni hyvän pullataikinan yleiskoneella. Seuraavaksi pitää alkaa parantamaan ulkonäköä ja kokoa, nyt meinaa aina tulla liian isoja. Leivon nykyään harvoin, mutta silloin kun leivon, teen taikinan aina maitoon ja käytän oikeaa voita. Margariini ei mielestäni kuulu hyvään pullaan. 

Eeva Kolu

Margariini ei mun mielestä kuulu yhtään mihinkään ;)

Mä oon yrittänyt tuota pakastamista myös. Lopputulema ---> kaivan niitä puolen tunnin välein sieltä pakkasesta yksi kerrallaan kunnes totean että saman tien voi sulattaa kaikki :D

Hosuli
Hömppäblogi

Hahaha, mulle on käynyt juuri samoin korvapuustien pakastamisen kanssa. :D

Kunnollinen korvapuusti on pullien ehdoton ykkönen, kyllä. Dallaspullat (jotka ovat muuten teollisinakin usein ihan hyviä, jännä kyllä) ja voisilmäpullat häviävät sille helposti.

Leivonnaisten ykkösen valinta on vähän vaikeampi. Paistettu juustokakku ja korvapuusti on molemmat niiiiin hyviä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö kellään ole samaa ongelmaa kuin mulla, että pullasta tulee aina jotenki tosi turvottava olo tai jotain, ihanku se ei sulais...En tiiä, mut tän takii en tykkää syödä sitä. Sen vuoksi myös tuo pellillinen kuulosti mahdottomalta :)
Ei varmaan olis pitäny laittaa tällasta kommenttia korvapuustin päivänä :)

Eeva Kolu

Haha, musta taas tuntuu että nykyään kukaan ei mistään muusta puhukaan kuin siitä kuinka vehnäjauho/sokeri/hiiva turvottaa ja miten niitä ei pitäis syödä. Mä puhuisin niin paljon mieluummin siitä, kuinka ihanaa pulla on :) xx

FFFifi
Fitness Führer

Niinpä!!! Vilja tappaa ja kaikki tappaa ja vanligt kranvatten kan orsaka cancer :P

Rappion tiellä on kultuuri, jossa aletaan kieltäytyä pullasta. Ei ole hyvä tämä.

Ostin kolme korvapuustia työpaikkaruokalasta äsken, yhden aion syödä jo kahvitauolla, loput kaksi vien kotiin :)

Ninni1 (Ei varmistettu)

Höh, ei musta tässä vierialijan kommentissa ole kyse siitä, että haluttaisiin rummuttaa pullan epäterveellisyydestä, vaan ihan vaan siitä seikasta, että vaikka kuinka yrittäisi nauttia edes puolikkaan pullan syömisestä, vietetään loppupäivä sohvalla kaksinkerroin. Muakaan ei auta positiivinen ajattelu ja pullafiilistely, ainakaan toistaiseksi. Siihen asti tyydyn haistelemaan pullantuoksua aina kun siihen on tilaisuus, sekin on jo oikeastaan puoli ruokaa. Ja kardemumman lisääminen kahvin sekaan saa aikaan sellaisen fiiliksen kuin söisi korvapuustia, suosittelen!

Eeva Kolu

Juu no en minä ainakaan tarkoittanut kommenttiani mitenkään pahalla, kohta "eikö kellään ole samaa ongelmaa kuin mulla" vain hymyilytti. Kun musta tuntuu että nykyään kaikilla on toi ongelma eikä missään voi edes kuiskata sanoja leipä, pulla tai vehnä ilman että homma menee vatsavaivatarinoiden vaihtamiseksi ja "hiilarihötön" kiroamiseksi. Et jos nyt voitais edes kansallisena korvapuustipäivänä vaan hehkuttaa pullan ihanuutta, se olisi vieno toiveeni :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Pulla ON ihanaa mutta siitä tulee myös vatsa kipeäksi. :D

Maj 1 (Ei varmistettu)

WORD! Siis---olet yksinkertaisesti oikeassa. Paras paikka (eli suunnilleen ainoa) mistä Helsingissä saa HYVÄÄ pullaa on mielestäni kahvila/leipomo Hopia, osoite Pohjoinen Hesperiankatu 9. Eli kun satut olemaan Töölössä, suosittelen!

Unska (Ei varmistettu)

Ihana korvapuustin ylistämispostaus! Täällä ilmoittautuu myös yks korvapuustin palvoja ja rakastaja! Myös mieheni palvoo pullista parhainta. Mutta tuo tuoreen korvapuustin houkutus on todellakin niin suuri, että niitä tulee leivottua todella harvoin juuri tämän pullien nopean katoamisen vuoksi. Korvapuusti on todellakin parhainta uunilämpimänä, nams.

Ääh, nyt en voi ajatella enää muuta ku korvapuustia! :D

Paupaupaupau (Ei varmistettu)

Pullat on parhaita <3

Ja hei koska pullahan assosioituu kätevästi kahviloihin, mitä kahvilaa suosittelisit Helsingistä jos pitäisi valita yksi? Ollaan tänään lähdössä viettämään viikonloppua sinne, joten siksi kyselen :)

Blue Peony (Ei varmistettu)

Ihan aitoja, itse tehtyjä korvapuusteja saa myös täältä http://villaangelica.fi/. Muutenkin suosittelen pistäytymään Villa Angelicassa!

Rimmanen (Ei varmistettu) http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.fi/

Äidin leipomat korvapuustit, lasi jääkylmää kaakattia ja uusi Aku Ankka. En tiedä mitään parempaa komboa olevankaan.

nansk

Kaakattia? Tulkkaatko? :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Veikkaisin, että kaakaota. Kuuluu niin Aku Ankan kylkeen.

Voipulla (Ei varmistettu)

No mutta vitsit, en edes muistanut tänään olevan korvapuustipäivä ja mitä ostinkaan aamulla: kaksi muhkista korvapuustia (ja miehelle yhden voipullan, se kuuluu voipullaleiriin). Oli ihan passelia pullaa (Viialan leipomo, pullaa ei kannata mistään trendipaikoista hakea) mutta rohkenenko sanoa, että itse leipomani maistuvat melkeinpä paremmilta? :) Niiden kanssa on vaan justpresiis toi ongelma, että kaikki menee mikä uunista tulee ja vähän vielä raakaa taikinaa siinä välissä... :D

_Sini_ (Ei varmistettu) http://myblueandwhitekitchen.com

AMEN!

Kaisu2013 (Ei varmistettu)

Mä olin missannut koko korvapuustipäivän, vaikka olen vähintään yhtä intohimoinen pullan ystävä kuin sinä. Juhlapäivän kunniaksi mä voisin Eeva leipoa sulle pullaa, mutta tämä viesti tuskin tavoittaa sinua riittävän ajoissa, vaikka samassa kaupungissa asutaankin. (Ja oma kehu haisee nyt pahasti, mutta mun korvapuustit on (lähes aina) todella hyviä.) Turusta riittävän hyviä pullia saa mun mielestä vain Kuralan museokahvilasta, joka on koko talven kiinni ja Cafe Artista. Jos joku on bongannut Turusta täydellisen puustin, niin nyt olis mun mielestä aika jakaa tieto:)

RaruaL (Ei varmistettu)

Kaisan Café, Tapiola, Espoo. Aivan mahtavia puusteja. Kokovaihtoehtoina pieni ja iso, joista aina tietenkin valitsen ison. Joka perjantai on Korvapuustipäivä :)

Lerppa (Ei varmistettu)

Kaisan iso pulla on huomattavasti suurempi kuin lapsen pää!

eklany (Ei varmistettu)

Äiti aikoo leipoa tänää pitkästä aikaa pullaa!! Kyllä kannatti tulla viikonlopuksi kotikotiin käymään! Äiti kyllä tarjoais varmasti sullekin pari pullaa, mutta Oulu taitaa olla vähän liian kaukana. ;)

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

No sattuipa sitten sopivasti kun juuri postasin korvapuusteista tänään blogiin ihan autuaan tietämättömänä koko korvapuustipäivästä :D Korvapuustit ovat vain älyttömän hyviä! Helsingistä saa ainakin Kakkukeisarilta jumalaisen hyviä, valtavia korvapuusteja!

Mira (Ei varmistettu)

Mäkin valkkaan aina korvapuustin! Ja jos leivon, leivon aina vain korvapuusteja, en tavallisia pyöreitä pullia, en pitkoja tms. Aina vaan korvapuusteja. Annan lapsille pienet klöntit taikinaa, ettei sitä vaan menisi liikaa hukkaan, että riittää niille puusteille.
Tänään en korvapuusteja leivo, vasta huomenna.

terttunen (Ei varmistettu)

Kunnon korvapuusti on YKKÖNEN. Ja jos syö koko pellillisen niin varmaan turvottaa, mutta ei lie tuotteen koostumus ainoa syy, määrällä on varmaan vaikutusta. Pellillinen lei puoli? kiloa. Ja litra maitoa päälle. Kannattaa pyytää kaveri jakamaan eväs.

Korvapuustifani (Ei varmistettu)

Näin hyvää postausta ei voi sivuuttaa kommentoimatta. Palauttakaamme korvapuustille sille kuuluva arvo. Ja nimenomaan sille oikealle korvapuustille eikä millekkään sileäpintaiselle feikkipullalle. Tekisinköhän 2,5 dl:n taikinan, kun pääsen töistä vai hakisinko valmiita. Seinäjoella ainakin Pikku Paussista löytyy oikeaa pullaa ja siis myös oikeita korvapuusteja.

Vierailija-Mimmi (Ei varmistettu)

Cafe Esplanadin klassikot, oms noms!

pööö (Ei varmistettu)

mun ei onneksi tarvihe raahautua kahvilaan korvapuustille, niitä saa kotoakin ihan home made-mallisina koska äitin korvapuusteja ei mikään voita <3 vaikka on yhden kodiktorian korvapuustit melkeeen yhtä hyviä :D

sopiva (Ei varmistettu)

vietin ko. päivää vahingossa eilen kuvan kahvilassa juuri noissa tunnelmissa. olin ensimmäinen asiakas ja sain uunituoreen pullan eteeni. koko loppupäivä oli täydellinen.

miia484
Peperomia

Innoitit minut vääntämään puusteja :) 

Kissanminttu (Ei varmistettu)

Enpä tiennyt koko korvapuustipäivästä mutta onneksi pakkasesta löytyy pussillinen itseleivottuja korvapuusteja, otanpa heti sulamaan. Täytyy varmaan leipoa viikonloppuna lisää päivän kunniaksi :)

J/SH (Ei varmistettu)

Itsehän olen ollut hämilläni kun monet maistamani pakastekorvapuustit ovat olleet yllättävän hyviä! Ne kun paistaa ja syö vastapaistettuna, voi leikkiä kuin olisi itse tehnyt. Totuushan on, että vaikka tykkään kokata ja leipoa, niin korvapuusteja en ole tehnyt ja kynnys niiden tekemiseen on ollut suuri. Siinäpä haaste, joka ylittää (kuten liivatteen käyttö, jota luulin vaikeammaksi asiaksi).

korvapuustiton (Ei varmistettu) http://meininki.wordpress.com

Nyt meni ulkosuomalaisen aamuteehetki pilalle. Kun ei ole pullaa! Täällä ei tunnu saavan kunnollista korvapuustia aikaan edes itse leipomalla, kun jauhot on erilaisia ja hiiva on erilaista jne. Kahviloissa on tarjolla vaan hirveitä sokerikuorrutettuja cinnamon rollseja, joista ei kyllä voi puhua korvapuustien kanssa samana päivänäkään. Ja nyt sitten pyörii mielessä vain tamperelaisen Amurin Helmen uunituore korvapuusti, eikä tule työnteosta mitään. Voi Eeva minkä teit!

hanne_tasteofhoney

Samaa harmittelen minäkin ulkosuomalaisena. Kerran erehdyin männävuosina leipomaan pullaa silloisen isäntäperheeni toiveesta, ja lopputulos oli se, että pullilla olisi voinut murskata vaikka betoniseinää. Täällä ei ole tuorehiivaa, ja reseptiikkakin oli ihan outo (lähdettiin muistaakseni liikkeelle kananmunien vatkaamisesta???). Eeva, jos sulla on joku hyvä pullaresepti, joka toteutetaan kuivahiivalla, please let me know!!

Ja joo, cinnamon rolls ei vaan ollenkaan oo sama asia.

Jenniiii (Ei varmistettu)

Mä olen aina leiponut korvapuustit kuivahiivalla jauhopussin pullaohjeella ja hyviä tulee. Sen sijaan jätän kananmunat pois taikinasta tai laitan korkeintaan yhden. Tulee pehmeämpiä pullia.

hanne_tasteofhoney

Oho, löytyyköhän reseptiä jostain netistä, kun täällä niitä Sunnuntai-jauhoja ei myydä? Entä kompensoitko kananmunien puutetta jotenkin vai säilyykö resepti muuten samana? Kiitos vinkistä! :)

Jenniiii (Ei varmistettu)

En osaa sanoa löytyykö resepti netistä, luulisin että löytyy. En kompensoi kananmunien pois jättämistä mitenkään. Jos hirvittää jättää kokonaan pois, niin laita yksi. Muista myös käyttää lämmintä nestettä ja sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon. Muutoin leipominen menee ihan samoin, kuin tuorehiivalla.

Unia

Koen olevani erityisen onnekas ihmisyksilö, sillä minulla on kiva anoppi joka tekee sairaan hyvää pullaa

Unska (Ei varmistettu)

Onneksi koululla oli tää juhlapäivä huomioitu ja sieltä sain nautittavaksi itetehtyä tarpeeksi kanelisen korvapuustin. NAM!

kanel (Ei varmistettu)

Helsingin parhaat korvapuustit tekee Cafe Aquamarinen rouva Uudenmaankadulla. Repikää siitä, te isoista pullista tunnetut mestat, jotka leivotte höttötaikinanne vedellä ja margariinilla

Hemmuli (Ei varmistettu)

Kävin perheeni kanssa Haltialan maatilalla muutama viikko sitten, ja meinasin kyllä melkein purskahtaa ilosta itkuun kun kerrankin sai hyvää pullaa. Itse kun kuulun siihen kategoriaan joka ei ole koskaan välittänyt mistään kovin makeasta (täytekakut, leivokset jne YÖK!), niin on kyllä todella kurjaa ettei hyvää pullaa saa kuin aniharvoin.

Pullahiiri (Ei varmistettu)

Oon täydellisen samaa mieltä kanssasi tästä asiasta. Huono leivonnainen on aina mälsä juttu, mutta kuivasta mauttomasta pullasta tulee erityisen paha mieli. Silti usein valitsen toiveikkaana pullan :) Kesäisin Helsingin Mustasaaresta saa valtavia ihania puusteja, mutta yllättävän herkullisia on myös ainakin Kotiuunin pakastekorvapuustit. Ja pullan kyytiin kuuluu ehdottomasti kuuma kahvi tai kylmä maito. Ah. Jos mulla olis kahvila, kanelipulla olis sen ykköstuote.

Voipulla (Ei varmistettu)

Oletan tän löytyvän ja löytyneen jo muutoinkin, mutta tässä kaikelle kansalle itse aina käyttämäni ja Sunnuntai-jauhopussin kyljestä löytyvä kuivahiivalla kohotettavan pullataikinan ohje:

http://www.raisionkeittokirja.fi/reseptihaku/pullat-munkit-ja-muffinssit...

Viva las pullas:)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.