Pari kiloa pottua ja porkkanaa

Ladataan...

 

Yhtenä päivänä meikämökkiläiset istahtivat laiturille ja kuurasivat, kuorivat, pilkkoivat ja putsasivat kilokaupalla perunoita, porkkanoita, herneitä ja kukkakaalia.

Niistä syntyi litrakaupalla koko porukalle mitäs muutakaan kuin keskikesän parasta ruokaa, kesäkeittoa. 

Kesäkeitossa on monta aihetta leikkimieliseen joskin kiivaaseen väittelyyn perunankuuraamisen lomassa. Maitoon vai kermaan? Suurusteella vai ilman? Ja kuurataanko uusista perunoista pois pelkästään multa vai myös kuori?

Ainoa, mistä kaikki taitavat olla samaa mieltä on se, että kesäkeitto tulee aivan ehdottomasti tehdä uuden sadon kasviksista, ja että se on parhaimmillaan juuri tähän aikaan vuodesta. Niin ja tietysti se, että napakkaa kasvista pitää olla, ei mössöä.

Ilahduttavaa oli myös se, että koko seurueemme oli yhtä mieltä myös siitä, että kesäkeitto on hyvää. Yleensä kymmenestä ihmisestä ainakin neljä vihaa kesäkeittoa. Väitän tosin, että kesäkeitonvihaajat eivät vain ole saaneet hyvää kesäkeittoa. Tai sitten he vain yksinkertaisesti vihaavat tuoreita vihanneksia, missä tapauksessa suhtaudun heihin jo lähtökohtaisesti melko epäluuloisesti. Paitsi jos he ovat Parks & Recreation -sarjan Ron Swanson.

Eevan mutkat suoriksi -keittiössä uusia perunoita ei kuorita eikä lientä suurusteta, vaan kerma ja viini lorautetaan suoraan keitinveteen. Sen lisäksi että olen laiska, väitän myös, että lopputulos on sillä tavalla samaan aikaan täyteläinen (kerma), mutta raikas (ei suurustettu). 

Ohjeeni menee jotakuinkin näin - vihannesten määrät heitellään mututuntumalla:

uuden sadon perunoita

uuden sadon porkkanoita

uuden sadon kukkakaalia

uuden sadon sipulia (vain valkoiset ja vaaleanvihreät osat)

tuoreita herneitä

tuoretta persiljaa silputtuna

 

liemi: (määrät keskikokoiseen kattilalliseen eli n. 4-5 hengelle)

1 l vettä + kasvisfondikuppi

1 dl kuohukermaa

1 dl valkoviiniä

1 rkl voita

suolaa

mustapippuria

 

Pese potut ja porkkanat - vain herneet tarvitsee kuoria. Pilko kaikki vihannekset.

Kuumenna kattilassa voi ja kuullota sipuli. Lisää perunat, vesi ja kasvisfondikuppi. Kiehauta ja anna porista 5 min. Lisää joukkoon viini ja kaikki muut vihannekset persiljaa lukuunottamatta ja anna kiehua 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä, mutta vielä hieman napakoita. Lisää joukkoon persilja, kuohukerma, suola ja mustapippuri ja nauti heti.

Share

Kommentit

Millakoo (Ei varmistettu)

Lapsuuden kesistä tulee aina mieleen mummon tekemä maailman paras kesäkeitto. <3
Koulussa muut lapset nyrpisteli nenäänsä jos listalla oli kesäkeittoa. Meikätyttö söi tyytyväisenä ja mietti että hyvää on, mutta mummon on parempaa.

Sini / Nautiskellen (Ei varmistettu) http://nautiskellen.blogspot.com

Aijai, onpa ihanan raikkaita kuvia! Alkoi heti tehdä mieli kesäkeittoa, pitääkin joku päivä kokkailla sitä. Parempi puoliskoni ei kyllä ole kesäkeiton fani, mutta ehkä hänenkin mielensä muuttuu tuollaisen keiton myötä :) Täällä vaaditaan lisää tälläisiä ihania postauksia ja etenkin lisää kuvia! :)

Iiputsi (Ei varmistettu)

Missä kesäkurpitsa? Meillä kesäkeittoon on aina kuulunut kesäkurpitsa! Olen itse asiassa aina luullut, että kesäkeiton nimi tulee kesäkurpitsasta, sillä sehän on se ainoa vihannes jonka nimessä on se kesä. Että se on semmoinen kunnianosoitus kesäkurpitsalle, sille on oma keitto. Kai se sittenkin viittaa kesäsesonkiin.

Lapsuuteni kesäkeitto valmistettiin pakastevihanneksista ja vanhoista potuista. Jäi kammo. Tämä ohje taitaa olla kuin luotu kammoa karkottamiseen! 

EmiliaMaria

Koulun kesäkeitto lötköistä pakastevihanneksista on varmasti suurin syy kesäkeiton vihaamiseen. Itsekään en suurusta, mutta en myöskään laita valkoviiniä, kermaa sen olla pitää. 

 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Ah, ihanaa kesäkeittoa ! Mä laitan mukaan aina myös paketillisen koskenlaskijaa. Herkkua!
-Inkeri

Salla-Maaria (Ei varmistettu)

HyihyihyihyiHYI! Kesäkeitto on hirveintä ikinä, mutta lähinnä sen takia että se sisältää kypsennettyä kukkakaalia. Kukkakaali on ihanaa sellaisenaan, mutta kypsennettynä aiheuttaa pahimmat väristykset ikinä...

Hg (Ei varmistettu)

Eihän se originaali resepti oo niin hip jos siinä ei oo valkkaria! Kaikkee hyväks todettua pitää tänä päivänä tuunata.

A.A. (Ei varmistettu)

Tuskin kukaan kykenee vihaamaan esimerkiksi banaaneja niin tyylikkäästi kuin Ron Swanson: http://www.youtube.com/watch?v=Z8u2RNXknbQ

Mantelileipä (Ei varmistettu) http://mantelileipa.blogspot.fi/

Juuri tein kattilallisen tuota kesäherkkua! Ja koska toinen puolisko on kesäkeittokammoinen, sain syödä keittoni yksin. Ensi kerralla taidan kokeilla tuota sinun ohjettasi. Nyt tein liemen täysmaitoon ja Koskenlaskijaan.

Ihania ihania kuvia ja namnam, tekee mieli tuota keittoa ;)

Ron Swanson is my spirit animal (Ei varmistettu)

Siitä huolimatta jopa koulun pakastelitkukesäkeitto kuului suosikkeihini <3 Itsetehtynä ehdottomasti ei suurustettuna.

Cara/Sea That Sparkles (Ei varmistettu) http://seathatsparkles.blogspot.fi/

Oi nami! Kesäkeitto on yksi lemppareistani, nimenomaan tuollainen tuoreista uuden sadon kasviksista tehty. Pitääkin tehdä tätä lomalla. :)

Taru_ (Ei varmistettu)

Nam, täytyy varmaan tehdä kesäkeittoa heti tänään, herkullisen näköistä! Minkälaisella kameralla muuten kuvaat, sulla kun on aina niin ihania kuvia? :)

Eeva Kolu

Heippa, mulla on käytössä Canonin EOS 550D sekä Canonin G-sarjan digipokkari :)

Jonna J (Ei varmistettu) http://auringonkeraaja.blogspot.com

Kesäkeitto on ihanaa! Kermaan tehtynä herkuinta. Pari kertaa olen tänä kesänä tehnyt kookosmaitoon ja lisännyt mausteeksi tuoretta lipstikkaa ja vuohenputkea. Maistuu niinkin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihanat kädet (käsi) tolla sun miehelläs!

Annimaria (Ei varmistettu)

Hei ja kiiitos ihanasta blogista :) Sellaista utelisin, että mikäs kamera sulla on käytössä?

Eeva Kolu

Canon EOS 550D!

http://howsheloves.blogspot.fi/ (Ei varmistettu) http://howsheloves.blogspot.fi/

Hei alkaa tekeen mieli kesäkeittoa!

Lillinen (Ei varmistettu)

Jeeeee! Kokkailen taalla just ihan into piukeena talla sun ohjeella :D En malta oottaa, et koko komeus on valmis, mut ihanaa nappailla noita tuoreita vihannespalasia kokkailun lomassa :) Kiitos inspiraatiosta ja ohjeesta!!

Laura-Elina (Ei varmistettu) http://www.lauranteehetki.blogspot.fi/

Nyt on pakko vielä kiittää inspiraation lähdettä, kun rupesin tuolla omassa blogissanikin tätä vähän hehkuttamaan. Olen nimittäin itse kuulunut juurikin niihin, jotka inhoavat kesäkeittoa. Jo ala-asteajoilta olen traumatisoitunut, niin etten ole aikuisiällä keittoa juuri halunnut maistella. Mutta järjellä ajateltuna totesin, etten tosiaan varmasti ole vaan saanut kunnon kesäkeittoa. Pakkohan sitä oli kokeilla ja hyvää tuli :) Ei kai tuoreista, uuden sadon vihanneksista ja aidosta kermasta kovin pahaa voikaan saada aikaan :)

Kommentoi

Ladataan...