Pikavisiitillä Ahvenanmaalla

Viime viikolla teimme Taste of Helsinki -porukan kanssa pikavisiitin Ahvenanmaalle, tarkoituksenamme tutustua Smakbyn-ravintolaan.

En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Ahvenanmaalla, mutta olen kyllä pitkään halunnut.

Retki oli lyhyt ja paljon jäi näkemättä, mutta se mitä näin, oli juuri sellaista kuin olin kuvitellutkin: peltoja, idyllisiä taloja, mutkittelevia hiekkateitä ja sympaattisia ihmisiä - jotka puhuvat tietysti ruotsia.

Smakbyn ei oikeastaan ole ravintola vaan Björklundin pariskunnan hullu hanke: ravintolan, kaupan, olutpanimon, viinitilan ja viinatislaamon yhdistelmä. Suunnitteilla on kuulemma myös liha- ja kalasavustamo, juustotuotantoa sekä hotelli.

Ei voi kuin ihailla Björklundien rohkeutta! Harva uskaltaisi pistää tällaista kompleksia pystyyn edes Helsinkiin, saati sitten ahvenanmaalaiseen pikkukylään. Oli todella ilo kuulla, että uskalias projekti on menestynyt - syömään tulevat niin paikalliset kuin suomalaiset ja ulkomaalaiset turistitkin.

Smakbyn sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä Maarianhaminan keskustasta ja on ehdottomasti visiitin arvoinen.

Tällä steampunk-leffan lavasteelta näyttävällä laitteella valmistetaan brandya ja likööriä omenista. Ja niitähän Ahvenanmaalla riittää.

Tykästyin Michael Björklundiin jo tämän Strömsö-aikoina - och sen, lite smör... Oikeassa elämässä mies on vieläkin lupsakampi, hauskempi ja persoonallisempi tyyppi. Kertakaikkinen symppis, jolle toivoo kaiken menestyksen maailmassa. Ja aika paljon sitä on jo tullutkin.

Saaristolaisleipää, kun kerran saaristossa oltiin.

Joimme Ahvenanmaan ylpeyden Stallhagenin olutta, joka oli ihan huikean hyvää jopa minun mielestä, joka en yleensä ollenkaan pidä oluesta.

Maistoimme myös Smakbynin omaa (kuivaa!) omenaviiniä, joka sekin tehdään Ahvenanmaan ompuista.

Ruoka Smakbynissä on pitkälti skandinaavista lähiruokaa ja on tehty mahdollisimman pitkälle Ahvenanmaan omista raaka-aineista. 

Iltakävelyllä vatsat pinkeinä ohitimme Kastelholman linnan ja yhden joutsenen, mutta emme vielä yhtään pyöräilijää. Tällä viikolla tilanne on varmaan jo ihan toinen.

Smakbynin herkkuihin pääsee tutustumaan tällä viikolla ihan täällä mantereenkin puolella, sillä Smakbyn on mukana Taste of Helsingissä.

Vielä tänään, huomenna ja sunnuntaina Kansalaistorin puistossa virtaa viini ja huippukokkien padat porisevat huippuedulliseen hintaan.

Olen itse käynyt syömässä jo eilen ja tänään, ja aion vielä huomenna suunnata herkkutelttojen ääreen. Nähdään siellä!

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kuinka pitkän reissun teit? Me olimme viime kesänä kolme yötä Ahvenanmaalla ja ihastuin niin paljon, että lähtisin vaikka tältä istumalta uudelleen.

Eeva Kolu

Me oltiin ihan vain yksi ilta, sit heti aamulla takaisin Helsinkiin. Olisi tosi kiva mennä pidemmäksikin aikaa!

Bongasin sut eilen Taste of Helsingissä, ja hymyilin niistä iloisista ajatuksista jotka sinuun tämän blogin kautta liittyy, mutta en sentään suomalaiseen ujoon tapaan tohtinut tulla tervehtimään. ;) Kävimme testaamassa Smakbyn lammasaterian ja oli hyvää! Tosi kiva kuulla lisää siitä mitä raflan taustalta löytyy. Ahvenanmaalle olis kyllä pakko päästä joku kerta, houkutus vaan kasvaa tällaisten helmien esittelyn myötä!

raek (Ei varmistettu)

Hehe, Michael kävi joskus mun lukioaikoina vierailemassa meidän ruotsin puhekurssin tunnilla ja tehtiin siellä smoothieita. Hauskoja muistoja.

Baw (Ei varmistettu)

Hahah sama! :D Oltiinkohan samalla tunnilla kenties... pieni maailma!
Oli kyllä mukavan lupsakka kaveri tuo Michael!

mt (Ei varmistettu)

me vietettiin viimeviikon alku ahvenanmaalla, oli mielettömän ihana paikka. ...epäilempä (keleistä ja siitä että smakbyssä oli aika kuhinaa) muuten että saatettiin pörrätä tuossa kastelholman linnan alueella ihan samaan aikaan... Me ei tosin siellä smakbyssä käyty, haahuiltiin vaan siinä linnan alueella (ja määä juttelin lampaille).
Suosittelen muuten seuraavia reissuja varten tuon Stallhagenin panimon yhteydessä toimivaa pubiravintolaa: konstailematonta, järjettömän hyvää ruokaa simppeleistä, tuoreista raaka-aineista! Löytyy godbystä getaan päin vievän tien varrelta:

Hanna-Kai (Ei varmistettu)

Kiitos, ihanaa, nostaligista! Olen asunut vähän aikaa Ahvenanmaalla, ja todella hyviä ravintoloita sieltä löytyi silloin jo reilu kymmen vuotta sitten. Harmiksemme köyhinä opiskelijoina emme voineet niissä kovin usein syödä. Lisäksi ihailen kovasti ahvenanmaalaisten yritteliäisyyttä, etenkin turismiin liittyvän bisneksen osaavat. Eikä ihmiselle jää sellainen olo, että rahat huijattiin eikä mitään saanut vastineeksi. Niin, ja Michael on aivan ihana - tietysti :) !

Vierailija (Ei varmistettu)

Piiri pieni pyörii, Eevan jengi hyörii, vaikka masu pipi on Stella sanoo we must go on! Nata taitaa puuttuu, voi kun ei Hanna suuttuis,
muutoin jengi koossa ois ja sama juttu kaikilla teillä ois.....

Vierailija (Ei varmistettu)

??

Teea / Curious Feet (Ei varmistettu) http://curiousfeet.com

Oih, Ahvenanmaalle olisi kyllä kiva päästä! Kerran siellä ollut, mutta niin nuorena, että muistikuvat hämäriä. Kuviesi perusteella näyttää mukavan idylliseltä paikalta ja sellaisena sen kuvittelenkin :)

Smakby oli aivan ihana! En ole todellakaan mikään kulinaristi / ruokahifistelijä, mutta viihdyin silti. Syötiin viime kesänä sellaiseen "väliaikaan" (suomalainen kotipäivällisaika) husmanskost-listan annokset, oli kohtuuhintaista ja taivaallista. <3

Vimps (Ei varmistettu) http://tonninstiflat.wordpress.com

Ahvenanmaa on ehkä paras paikka maailmassa! Där sku jag gärna bo... ja Micke aivan mahtava tyyppi ja kokki! Hänelle suo kaiken menestyksen mielellään.

Kun itse kävin elämäni toisen kerran (ekalla kertaa olin grisfesteillä ja menetin sydämeni)Ahvenanmaalla kohta kaksi vuotta sitten, Micken valtakunta oli vasta rakenteilla. Stallhagenin panimossa kävin kuitenkin maistelemassa oluita. En juuri pidä oluesta, mutta Stallhageneista kyllä.

Kaipuu Ahvenanmaalle on jatkuva ja kova. Ehkä tänä kesänä... hoppas!

Tyby -85 (Ei varmistettu)

Näin sut tänään Taste of Helsingissä, ja halusin vaan tulla sanoo et näytit tosi hyvältä ja coolilta. Oot mun esikuva! Ja voi vitsi olis siistii jos oltais kavereita :). Haleja ja hyvää kesää sulle!

Eeva Kolu

No hö, oisit tullu moikkaamaan! :)

Eeva Kolu

Kiitos kaikille kommenteista, toivottavasti pääsen pian takaisin Ahvenanmaalle, ja te kanssa! :) x

Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar (Ei varmistettu) http://www.city.fi/urbaaniviidakkoseikkailijatar

Ahvenanmaa on kaunis! Vehreää ja idyllistä, ihania venevajoja ja meri joka puolella. Itsekin kävin ekaa kertaa siellä tammikuussa ja parin viikon päästä suuntaan sinne taas. Smakbyn on tuttu paikka ja sinne on päästävä uudelleen.

BettinaW makeup (Ei varmistettu) http://bettinaw.blogspot.fi/
tyttarelleni.blogspot.com (Ei varmistettu) http://tyttarelleni.blogspot.com

Ihanaia kuvia ahvenanmaalla. Olen ollut töissä ja käynyt ahvenanmaalla useasti. tyttarelleni.blogspot.com

Sananas (Ei varmistettu)

Kävimme viime kesänä lomailemassa Ahvenanmaalla ja kyllähän sinne kaipuu jäi. Upeat maisemat, mukavia pyöräilyreittejä, nostalgisia kyläkauppoja, pikkukahviloita yllätävissä paikoissa. Vierailimme myös Kastelholman linnan alueella ja Björklundin ravintolassa poikkesimme lounaalla (maksoi vain 10 e!). Kaiken kaikkiaan ruoka oli maukasta ja tuoretta joka ravintolassa. Suurimmassa osassa ruokapaikoissa menu koostui myös lähiruuasta. Melkeinpä parasta reissussa oli kuitenkin mainitsemisen arvoinen yösija: B&amp;B-majatalo Björnehufvud Eckerössä.
Kyllä minä mieluummin menisin uudestaan Ålandiin kuin jollekin kehnolle kaupunkilomalle :)
(Menipäs mainostukseksi, mutta kun en keksi mitään negatiivista sanottavaa..)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.