Pilotti päällä ei murheet paina

Vielä viime syksynä olin ihminen, joka heräsi joka aamuyö kolmelta kurkkua kuristavaan tunteeseen.

Tänä keväänä olen ihminen, joka pukeutuu kukalliseen pilottitakkiin.

Joku voisi väittää, että näillä kahdella asialla ei ole mitään tekemistä keskenään, mutta kyllä niillä on, paljonkin.

Se ahdistukseen heräävä Eeva ei olisi ikinä antautunut millekään näin höpsölle. Ei ei. Se Eeva kyllä ihaili kaupoissa leopardikuvioisia huiveja ja pinkkejä kynsilakkoja, mutta pukeutui vain laivastonsinisiin, fiksuihin neuleisiin ja otsaryppyihin. 

Mutta asiat ovat muuttuneet.

Ennen pelotti.

Nyt on pilotti.

Hannalle kiitos alimmasta kuvasta, kuten aika monesta muustakin asiasta. Esimerkiksi siitä, että tajusin ekaa kertaa kolmeen vuoteen pitää kunnon loman. Ilman sitä lomaa tuskin olisin nyt tämä kukalliseen pilottitakkiin pukeutuva, keskellä päivää samppanjaa siemaileva, vähän vapautuneemmin hymyilevä henkilö.

Kommentit

ninaa (Ei varmistettu)

ooh, vieläkö moisia myydään! tahtootahtoo!

Eeva Kolu

Uskoisin löytyvän vielä :)

Lipasto (Ei varmistettu)

Määä arvasin! Toivoin heti otsakkeen nähtyäni, että klassinen "ennen mua pelotti, mut nyt on pilotti" -lausahdus tulee esiin. Ja tulihan se, pisteet siitä! Ja mikä voisikaan hymyilyttää enemmän kuin kukkapilotti? Hyvä!

Eeva Kolu

Hahaha, se on niin hyvä lause, ja kun pitää vielä omalla kohdallani niin samperin hyvin paikkansakin :) 

Hosuli
Hömppäblogi

"Ennen pelotti.

Nyt on pilotti."

Ahahahaa, ihan parasta! Olet kuvassa (ja varmasti muutenkin) huippukaunis. Upeat hiukset ja niin sievä hymy, vau. Onnea hyvistä muutoksista, pyrin juuri samaan suuntaan!

Harmillista tosin, että Bangladeshin hengenvaarallisissa oloissa vaatteita teettävä H&M saa tämän muuten mahtavan blogimerkinnän kautta positiivista julkisuutta. Vaikka se tuskin on tarkoitus. :) Meidän pitäisi ottaa enemmän vastuuta ostoksistamme, ja H&M:n taas tuotannostaan.

Eeva Kolu

Kiitos! 

Mä ostan tosi vähän vaatteita H&M:ltä, ja suurin osa vaatteistani on huomattavasti kalliimmilta merkeiltä. Mulla ei kuitenkaan ole mitään takeita siitä, että nämä kalliimmatkaan vaatteet valmistettaisiin sen paremmissa oloissa, vaikka sitä toki toivon ja voisin olettaakin.

Tää vaateasia on tosi hankala juttu, johon ainakaan itse en ole keksinyt ratkaisua. Myös H&M kovasti lupailee, että tuotanto-olosuhteita valvotaan. Toisaalta monien made in Finland -vaatteidenkin puuvilla saattaa tulla ihan mistä vaan, eikä se, että vaate on kursittu kasaan Suomessa tai Reilun kaupan tehtaassa tarkoita sitä, että koko tuotantoketju olisi eettinen.

Mä ainakin myönnän ihan suoraan, että en osaa ratkaista tätä asiaa enkä tiedä, mitä "vastuun ottaminen" tässä kohtaa varsinaisesti tarkoittaa. Tai siis tietty aina voisi alkaa pukeutua pelkkiin kierrätettyihin perunasäkkeihin, mutta myönnän ihan suoraan, että sellaiseen olen aivan liian itsekäs ja kauneudenjanoinen.

Oma ajatukseni vastuun ottamisesta on se, että pyrin olemaan osallistumatta "fast fashion" -karuselliin, eli en osta hillittömästi uusia rättejä joka kuukausi enkä odota tai vaadi saavani uusia farkkuja 20 eurolla. Ja että suosin pääasiassa kalliimpia ja laadukkaampia merkkejä (vaikka, kuten sanoin, ei niidenkään työoloista ole mitään takeita). 

Tunnetilan Nina (Ei varmistettu)

"Oma ajatukseni vastuun ottamisesta on se, että pyrin olemaan osallistumatta "fast fashion" -karuselliin, eli en osta hillittömästi uusia rättejä joka kuukausi enkä odota tai vaadi saavani uusia farkkuja 20 eurolla."

Erittäin hyvin sanottu! Puhuttiin tästä aiheesta juuri eilen töissä kun uutisoitiin taas uudesta tehtaan romahtamisesta. Kollega oli pahoillaan kun käy ostamassa H&M:ltä t-paitoja ja toppeja ja mietti että mistähän sitä löytäisi uusia parhaustoppeja kun tulee niin paha mieli tästä H&M:n tukemisesta. Toin juuri saman asian esille sillä tiedän, että kollegani (iältään 50+) ei muuten asioi H&M:llä mutta pitkällisen etsintäprosessin jälkeen hänelle parhaiten istuvat t-paidat ovat löytyneet H&M:ltä. Mielestäni hän saa jatkossakin hakea uudet topit silloin kun niitä tarvitsee, kunhan ei uusi vaatekaappiaan jokaisen kausisyklin mukaan.

Hosuli
Hömppäblogi

Joo, onhan se tietysti tosi hyvä juttu, ettei shoppaile jatkuvasti kaikkea turhaa. Ja olet aivan oikeassa siinä, että kalliimpi merkki ei takaa mitään ja että koko tuotantoketju ratkaisee, myös kankaan alkuperä.

Tätä nykyä on onneksi paljon merkkejä, jotka panostavat eettisyyteen ja ekologisuuteenkin oikeasti. American Apparel, Nanso, People Tree, lukuisat suomalaiset suunnittelijat jne. jne. Melkein kaikissa Suomen suurissa kaupungeissa on jo eettisen muodin liikkeitä, jotka eivät todellakaan myy perunasäkkejä. :) Helsingissä niitä on valtavasti, esim. Yalo/Nudge. Verkkokaupoista puhumattakaan. Vähän vaivannäköä selvittäminen toki aluksi vaatii, mutta sitten on helppo etsiä vaatteita tutuista kaupoista jatkossa. Selvennän vielä, että minäkin haluan pukeutua nätisti ja tykkään vaatteista kovasti. Perunasäkit ja hippiä huutavat rytkyt eivät kiinnosta.

H&M lupailee paljon, kuten kaikki halpavaateketjut ja moni laadukkaampikin. Kummiskin se on valitettavan osuva esimerkki lupausten tyhjyydestä. H&M:n vaatteista merkittävä osa valmistetaan Bangladeshissa, jossa just kuoli yli tuhat ihmistä ja olot on käsittämättömän hirveät.

Minusta on tuntunut kohtuullisen helpolta tunnistaa, mitkä merkit ovat oikeasti eettisiä ja mitkä eivät, mutta sataprosenttisen varma ei tietenkään voi tietenkään olla, ellei käy itse paikalla. :) Siihen en taida sentään ryhtyä. Tarkoitan vastuun ottamisella sitä, että meillä länsimaalaisilla kuluttajilla on niin paljon vaihtoehtoja, ettei epäeettistä tuotetta ole yleensä pakko ostaa. On varaa valita hitusen kalliimpi ja käyttää pikkuisen aikaa valikoiman tutkimiseen. Tai vaikka olla ostamatta, jos niikseen tulee.

Sra (Ei varmistettu)

Moikka, jatkan keskustelua vielä sen verran, että viime viikonloppuna kuuntelin Saskin (Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus) alustusta, jossa käsiteltiin myös tota Bangladeshia. Keskustelu kääntyi myös siihen, että pitäisikö boikotoida näitä yrityksiä vai lähteekö köyhiltä silloin loputkin työpaikat.

Puhuja totesi, että boikottikaan ei ole yksioikoisesti paras tapa, vaan paras tapa olisi, jos siis ostaa halpakaupoista, olisi aina kassalla kysyä tuotteen alkuperää tai lähettää vaikka sähköpostia aiheesta. Mitä useampi kysyy, sitä suuremmat paineet yrityksillä on myös tuottaa vaatteita (ja muita tuotteita) eettisemmin.

Mutta joo, itse kyllä tykkään ostaa enemmän joko käytettyä tai suomalaista, mutta kyllä sitä välillä sortuu. Tää neuvo vaan oli musta hyvä ja simppeli, eli suosittelen! :)

Lopetan maailmanparantamisen ihan just, pakko vielä laittaa: http://www.puhtaatvaatteet.fi

Ja eevalle vielä, että olet ihanan näköinen tuossa kuvassa! Ja leopardihuivikin taisi löytyä :)

Eeva Kolu

Hehee sori Sra, vastasin vahingossa sulle, kun piti vastata Hosulille. En ihan vielä osaa käyttää tämän uuden kommentoinnin hienouksia :)

Musta toi on tosi hyvä idea, täytyypä alkaa itsekin enemmän kysellä valmistusmaista myös (ja oikeastaan varsinkin!) kalliimmissa liikkeissä.

Ja hei kiitokset vielä! :) 

Eeva Kolu

Tjaa eikuin olinkin sittenkin vastannut oikein... 

Okei, nyt mä häivyn täältä sekoilemasta!

Eeva Kolu

Juu, tiedän kyllä, että on olemassa paljonkin ainakin eettisenä itseään mainostavia vaatefirmoja, ongelma vain on se, että en ole koskaan vielä löytänyt niiden valikoimasta yhtään vaatetta, johon haluaisin pukeutua :( Poikkeuksena ehkä esim. Minna, jota olen kyllä ihaillut kuvista mutta en ole koskaan nähnyt myynnissä missään. Suomalainen Nurmi tekee kans hienoja vaatteita, mutta ei yhtään mun näköisiä.

Jostain syystä eettiset vaatefirmat tuppaavat valmistamaan edelleen vaan lähinnä trikoovaatteita, joista en itse ensinnäkään tykkää (näyttävät mielestäni aina vähän epäsiisteiltä) ja jotka myös virttyvät tosi nopeasti kulahtaneen näköisiksi. Eli tää ei ainakaan itselleni ole kauhean kestävä ratkaisu, jos mietitään sekä omia mieltymyksiä että vaatteiden käyttöikää. American Apparelin materiaalit ovat mun kokemuksen mukaan H&M:ääkin huonompia. 

Mulla ei ole myöskään hirveän suuri luotto esim. siihen, että American Apparelin puuvilla tulisi välttämättä yhtään eri pelloilta kuin vaikka H&M:n puuvilla. Vaikka vaatteet ommellaankin USA:ssa niin materiaalit niihin voivat tulla ihan mistä vain. 

Mutta kuten sanoin niin totta kai tämä on valintakysymys. Ilman muuta mäkin voisin olla huomattavasti parempi ihminen ja pukeutua ei-niin-kivasti tai ei-niin-omannäköisesti, mutta toistaiseksi en ole ollut riittävän epäitsekäs ihanien vaatteiden ilosta luopuakseni... Kovasti tietty toivon, että normaalisti suosimieni kalliiden merkkien työolot olisivat halpaketjuja paremmat. Kuten sanoin niin mulle ei ole mikään ongelma maksaa laadukkaasta vaatteesta useampaa satasta (tarkoitan, että asenteellisesti ei ole ongelmaa, en sitä, että rahaa olisi pilvin pimein... :D) eli omalla kohdallani ainakaan kyse ei ole siitä, että mielestäni paidan kuuluisi maksaa 10 e.

helena-ihana (Ei varmistettu)

olisiko Camilla Norrbackilla mitään kivaa? Tiedän mitä tarkoitat tuon designin suhteen, olen itsekin tosi nirso, mutta esim. Nudgesta olen löytänyt kaikenlaista ( month of sundays, how about?) Urban Storyssä on myös joitakin vaatteita,jotka herättää vau- tunteita ( osklen). People treen oman nettikaupan valikoimiin kannattaa myös tutustua, sieltähän löytyy kaikenlaista pilkullisista silkkipaidoista suunnittelijayhteistyö mallistoihin ja huomattavasti halvemmalla kuin suomalaisilta merkin jälleenmyyjiltä.

Hosuli
Hömppäblogi

Tuossahan noita merkkejä jo tulikin, ja luetteloa voisi jatkaa pitkästi. :) Niitä on tosiaan jo niin paljon, että luulisin jokaisen löytävän itselleen sopivaa eettistä vaatetusta. Jos jaksaa verkkokauppoja selailla ja vaikkapa Punavuoressa kierrellä. (En ole helsinkiläinen, mutta olin vastikään viikonloppureissulla ihmettelemässä Punavuoren valtavaaa muotivalikoimaa.) Esimerkiksi People Treetä ja Chinti & Parkeria myyvät lukuisat suomalaiset ja kansainväliset verkkokaupat.

Sitten on tietysti vielä ne kirppikset. Ja itse tekeminen, johon mää en tosin kykene. Ja vaatteiden lainaaminen (Vaatelainaamo, Luottovaate yms.).

Hosuli
Hömppäblogi

On muuten huippua, että niin moni suomalainen nouseva suunnittelija on valinnut tuotantomaansa ja -tehtaansa tarkkaan. Samuji, Minna Parikka, miun, katri/n jne. jne.

Eeva Kolu

Juu no kyllä mulla näiden vaatteita onkin. Ei näistä mikään taida mainostaa itseään eettisyydellä, tai ainakaan en ole huomannut? Luo siis  uskoa siihen, että valtaosa mun vaatteista tätä parjattua pilottitakkia lukuunottamatta saattaa tulla ihan ok-tehtailta... 

Hosuli
Hömppäblogi

Joo, voi hyvin olla, etteivät ole niin mainostaneet. Pitäisi!

Varattu nimimerkki (Ei varmistettu)

Ooh sun hiukset <3. Täällä taistellaan blondaushimoja vastaan ja odotellaan aurinkoisempien säiden hoitavan homman, ehkä sitten elokuussa..

Eeva Kolu

Mä luotin samaan blondausmenetelmään - näyttää toimivan! Tukka tuli maaliskuiselta rantalomalta paria astetta vaaleampana kotiin ja nyt se vaan jatkaa vaalenemistaan.

Huli/Meanwhile in Longfield.. (Ei varmistettu)

Oot hiton söpö. :)

Laika (Ei varmistettu)

Ihanaa kun ihmiset uskaltaa! Oon viimeaikoina saanut itseni ihan liian usein kiinni sellaisesta "mutta enhän minä voi, ei tämä ole _minua_" -ajattelusta juurikin ulkonäön suhteen mutta oon nyt asiaan herättyäni alkanut miettimään syvemmin mitä Oikeasti haluan ja mitä Oikeasti olen sen sijaan että jäisin siihen muottiin mitä oon aina kuvitellut olevani. Ihmiset kasvaa ja kehittyy. Olin lapsena, teininä ja nyt kakskytjotakinakin aina ollut vähän homssuinen nainen. En koskaan saanut "pynttäytyvän naisen mallia" mistään koska äitini ja siskonikin ovat aika mukavuudenhaluisia mutta suurin vaikuttaja taisi olla tuolloin tutkiskelemani erittäin vanhentunut feministiliike ja sen naiskäsitys. Kuvittelin olevani jotenkin oikeampi ja itsenäisempi kun en kammannut tukkaani, käyttänyt meikkiä tai kävellyt koroilla. Nyt sitten kymmenen vuotta jälkeenpäin huomaan salaa haluavani korkokengät ja juuri sen oikean sävyistä punaista huulipunaa. Ostin juuri vuosien luomutissihölskymisen jälkeen rintsikat ja siellä tavaratalon alusvaateosastolla Oikeiden Naisten keskellä oli ihan sellainen olo että kaikki jotenkin tietäisivät ja näkisivät heti etten kuulu sinne. Miten naurettavaa! Hassua miten sitä voi itseään rajoittaa tyhmillä mukasäännöillänsä... Seuraavaksi hankin sen huulipunan.

Niin että onnea uudesta takista ja jään odottelemaan niitä leopardikuoseja! :)

Eeva Kolu

Täältä lähetän isot tsempit ja pienen potkun takapuoleen (korkkarilla), että nyt vaan ne vanhat estot veke ja teet juuri mitä huvittaa! Ihmisillä on kyllä hassuja ajatuksia siitä, miten muiden pitäisi olla, tai miten itse ajattelee muiden ajattelevan, mutta loppupeleissä meillä ei ole muuta mahista kuin vaan olla niinkuin halutaan. Tai ainakin niin on paljon kivempaa! Ihanaa huulipunakesää, se on kuule ihan okei!

Mare (Ei varmistettu)

Ihana kuva ja liityn sinun tukkaasi kehuvien kuoroon: Mahtava tukka! Piipahdin eilen Milanossa ja muun muuassa Peck ja Aperol tuli katsastettua. Seuraavalla kerralla loput paikat, joten kiitos vinkeistä :)

Eeva Kolu

Hahaa huippua, että vinkit pääsivät heti käyttöön!

Erika (Ei varmistettu)

Oi vitsi miten kaunis oot tuossa kuvassa! Ihan piti jäädä ihailemaan :) Hiukset, vaatteet, hymy ja kaikki.

Eeva Kolu

Kiitos Erika! :)

nessu (Ei varmistettu)

olet kaunis.

Eeva Kolu

Kiitän kainosti :)

http://howsheloves.blogspot.fi/ (Ei varmistettu)

Kuin kaunis hymy!

Päivi
http://howsheloves.blogspot.fi/

MS (Ei varmistettu)

Voi vitsi miten kaunis Eeva ja ihana teksti. Peukkua kaikelle höpsölle sekä samppanjalle keskellä päivää! Ja on kyllä huippua, että sulla on paitsi ihana takki myös ihania ystäviä, jotka tarvittaessa kannustavat pitämään lomaa :)

Maria/Dejiss (Ei varmistettu)

Siis uuulalllaaa miten ihana kuva ! :) Kaunotar.

SC (Ei varmistettu)

Ihanaa Eeva <3

SC (Ei varmistettu)

Höh no toi sydän meni ihan pilalle :(

HannaG. (Ei varmistettu)

Eeva on kultaa ja gramma taikaa; semmoinen hauska satuolento tai rantautunut merihevonen – mistäs toi tänne tupsahti? Onneksi tupsahti, äläkä karkaa minnekään! <3

heleää (Ei varmistettu)

Oletpa mahtava! Ei muuta :)

Harmavarpu (Ei varmistettu)

Ah, olet niin ihana! Saan todella paljon positiivista energiaa ja hyvää mieltä sun blogista. Kiitos!

Eeva Kolu

Kiitos ihanaiset teille kivoista kommenteista!

Hailie (Ei varmistettu)

Alimmainen kuva hehkuu onnea, joka saa hymyilemään leveästi! Ihanaa.

mikko (Ei varmistettu)

SUIK!

sannik (Ei varmistettu)

Aivan ihana kuva! Pitäis itekin osata välillä rentoutua, kiitti esimerkistä.

Nellie (Ei varmistettu)

Ootpa söpö!!

emmimarjukka
Lines I drew

Ollapa itsekin tuollainen peloton pilotti kukkahepeneissä! :)

jilaura (Ei varmistettu)

Oi miten keväinen takki, mutta noi kiharaiset hippi hiukset. Ooh!

riiiiiina (Ei varmistettu)

Olet niin KAUNIS! Jos olisin vielä vähän herkemmällä tuulella tänään, olisin saattanut vähän itkeäkin tämän postauksen tunnelmasta johtuen. Ihanaa, että sinulla menee hyvin!

metsamieli (Ei varmistettu)

oi miten kaunis!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.