Rakkaat kipot ja kupit

Lautasistani kysytään joka kerta, kun ne vilahtavat blogissa tai Instagramissa. (Mitä tapahtuukin usein, sillä käytän niitä joka päivä.)

Näiden kippojen ja kuppien takana on turkulainen keramiikkapaja Terraviiva, jonka löydät Kaskenkadulta.

Tuotteet valmistetaan käsin paikan päällä myymälän takaosassa sijaitsevassa pajassa. Käyn Terraviivassa jokaisella Turun-reissullani, koska olen tosi inspiroitunut ja onnellinen siitä, että joku voi elättää itsensä tämäntyyppisellä työllä. Läheskään kaikki putiikissa ei vastaa omaa tyyliäni, mutta olen tehnyt sieltä pikku hiljaa kuppi kerrallaan ihan mahtavia löytöjä.

Minusta on ihanaa, että jokainen käsityöläiseltä tai pienyrittäjältä ostamani juttu on paitsi kiva esine minulle, myös mukana rahoittamassa sitä, että joku muu saa tehdä työkseen jotain, josta on kenties aina haaveillut. Tai jossa on tosi hyvä. 

Kannustan kaikkia piipahtamaan rohkeasti pikkuputiikkeihin, työpajoihin ja pienyrittäjien liikkeisiin. Moni vähän pelkää niitä, koska ajattelee, että niissä on ihan hirveän kallista, mutta saatat yllättyä. Esimerkiksi Terraviivan käsintehdyt astiat eivät ole sen kalliimpia kuin monien tunnettujen tavaratalomerkkien (itse asiassa jopa edullisempia). 

Ostaisin mielelläni vaikka kaikki tavarani juuri tällaisilta tekijöiltä, jos ne vain useammin vastaisivat omaa makuani ja tyyliäni. Onneksi etsivä löytää ja uteliaalla käy tuuri. Hankin mieluummin tavaran sieltä, toisen täältä ja kartoitan kotini varustelua pikku hiljaa.

(Tällä hetkellä etsin epäaktiivisen aktiivisesti isoja ruokalautasia, kahvikuppeja, lasista kaadinta ja hedelmävatia.)

Näissä käsintehdyissä astioissa on sellainen hassu puoli, että kaikki tehdasvalmisteiset astiani ovat alkaneet niiden rinnalla tuntua tylsiltä ja hengettömiltä. Olen sitä mieltä, että tehdasvalmisteista sarjatuotantoakin voi tehdä sielukkaasti tai ei-sielukkaasti, mutta käsintehdyissä on aina oma taikansa. 

Kutsukaa vain hipiksi, mutta kyllä se on niin, että jokaiseen käsin muovailtuun kupposeen, kirjailtuun kankaaseen tai leivottuun leipään siirtyy pienen pieni palanen jotain - onko se sitten tekijän henki, sielu tai yksinkertaisesti rakkautta, sitä en tiedä. Mutta jotain niissä on. 

Eroa koneen tekemään ei huomaa, sen tuntee.

Kommentit

Kanelibasilika

Hippiastiat on parhautta <3

Tämän kylän homopoika (Ei varmistettu) http://tamankylanhomopoika.blogspot.com

Noi lautaset on kyllä kauniita, mutta vähän epäkäytännöllisiä. Esim. Gagguissa huomattava osa kakusta jää kohokuvioiden väleihin, mikä on huutava vääryys pienen ja ihanan kakkupalan kohdalla. Kahvilassa kun ei oikeen kehtaa ruveta lautasta nuolemaankaan...

Haluaisin itsekin haluta enemmän käsityönä tehtyjä asioita, mutta ongelma on just tossa, että ne valitettavan harvoin miellyttävät silmää tai sopivat omaan tyyliin. Tietty käsityö saa käsityössä näkyä eikä ole mitään järkeä lähteä tavoittelemaan käsitöissä teollista fiilistä, mutta liiallinen hippifiilis ainakin omien havaintojeni mukaan nimenomaan pilaa monet käsityöt.

Klassisuutta käsitöihin, kiitos.

Eeva Kolu

Hehe! Olen syönyt noilta lautasilta päivittäin nelisen kuukautta enkä ole kyllä kertaakaan edes ajatellut tällaisen ongelman olemassaoloa :) 

Käsintehtyä keramiikkaa on tosi monenlaista, pelkistettyä ja riemunkirjavaa. Kaikki ei siis suinkaan ole hippiä :) Kieltämättä en ole itsekään kauheasti löytänyt kotimaisia tekijöitä, joilla olisi vähän pelkistetympi tyyli, mutta esim. Ranskasta ja Italiasta voi löytää ihanaa simppeliä keramiikkaa!

 

Tiiantai (Ei varmistettu) http://tiiantai.blogspot.com

Oi, olen kans salaa ihaillut noita lautasia - täytyypä kyllä poiketa liikkeessä, kun joskus taas tulee käytyä Turussa.

Joskus takavuosien keramiikkapajassa tulin kyllä sattumalta tehneeksi vähän samantyyppisen lautasen, kun kuvioin savilituskani pitsiliinan ja kaulimen avulla. Sanotaanko kumminkin, ettei siitä nyt IHAN yhtä esteettinen tullut...

Eeva Kolu

Höps, epäilemättä upea luomus! Musta olis ihanaa päästä jollekin savityökurssille, vaikka sit kaulimaan.

Annarita (Ei varmistettu)

Ymmärrän sinua. :) Ihastuin taannoin Terraviivan käsintehtyihin kaakeleihin ja tein niistä neljän kaakelin taulukollaasin sängyn yläpuolelle. Hieno tuli! Terraviivan kaakeleita saa muuten Kauppa &amp; Galleria Tallista Espoon Finnoontiellä.

Eeva Kolu

Oi, osa niistä kaakeleista on aivan mielettömän upeita!

What else is there?

Pienyritykset on ehdottomasti parasta kulutusyhteiskunnassa :) Kuluttajalle on aina parasta jos käsityöläiset osaavat luoda kokonaisia selkeitä sarjoja just niiden turhan uniikkien taidetuotteiden sijaan. Turussa toinen hyvä keramiikkapaja on Tuulenpesä.

Eeva Kolu

Kiitos vinkistä, itselleni entuudestaan tuntematon paikka. Pitää poiketa tuonne ensi kerralla!

Acata_ (Ei varmistettu) http://tilauksessaelama.blogspot.com

Oi, Terraviiva on ihana! Keittiön lempparijutski on viime jouluna isältä saatu Muista maustaa -tekstillä varustettu laatta. Täytyykin piipahtaa syynäilemässä valikoimaa.

Anniina K. (Ei varmistettu) http://anniinak.wordpress.com/

Käsityöläisen sydäntä lämmittää. &lt;3

Vierailja Kate (Ei varmistettu)

Törkeän kauniissa uudessa kahvila/baarissa Tiirikkalassa on näitä Terraviivan astioita. Se on niin upea tila, että haluaisin muuttaa sinne asumaan.

Marita K

Kauniita ovat nuo Terraviivan astiat, minua vaan on aina huolestuttanut niiden rosoinen alaosa. Pelkään, että astioiden karhea alaosa naarmuttaa puupintoja (kuten ruokapöytää). Oletko huomannut tällaista käytännössä, vai uskaltaako tuollaiset hankkia?

Ja hei, hiiten astia, mistä löysit tuon hienon pöytäliinan? ;)

Pin (Ei varmistettu)

Eeva ja muut keramiikkaintoilijat: pitsipainatuksella tehtävien lautasten teko itse on helppoa ja kivaa. Sain viime vuonna joululahjaksi päivän mittaisen kurssin Septariaan, jossa harjoiteltiin keramiikan teon perusteita, mm. tätä pitsitekniikkaa. Suosittelen kaikille, joiden omat sormet syyhyää (http://www.septaria.fi/).

Emma

Hui saakeli, ihania! Lähdenpä tästä sinne Omenaan, jep jep.

Ei moro vaan. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kestääkö nuo konepesun?

Olisi kiva suosia kaikkea uniikkia, mutta periaatteessa en osta "vain käsin pestäviä" astioita (tai "dry clean only"-vaatteita) mikäli ne ovat sellaisia, jotka vaatisivat pesua usein. Olen vain yksikertaisesti liian laiska...

Vilma Anni (Ei varmistettu)

Mä ihastuin nyt kyllä heti noihin vihreän sävyisiin kippoihin, pakko saada tollaset!

Vierailija (Ei varmistettu)

Tee retki Suomenlinnaan katsomaan, olisiko Pot Viaporin keraamikoilla jotain sulle sopivaa tarjolla. Itse tykkään tosi paljon Eeva Jokisesta, joka tekee ihania riisiposliiniastioita!

Emma Wilde (Ei varmistettu) http://www.thewildethings.com/

Kauniita astioita, ja yhdyn täysin sanomaasi käsityöstä! Itse kerään 24h-sarjaa (vain lautasia), koska niiden kanssa sopii ajattoman linjansa vuoksi kaikki kirppareilta ja käsityöläisiltä ostetut kipot, kilhot, lasit ja kupit!

liisa/terraviiva (Ei varmistettu)

Olen useampaan kertaan sanonut Terraviivan omistajalle, Minnalle, että voihyväjumala, jos Eeva Kolu tulis putiikkiin, niin vähänkö pyörtyisin, iiik. Pitkäaikainen fani ilmoittautuu tässä hei. Ja sitten, kun en ole paikalla, niin tulet pyörähtämään. :D
Nuo kyseiset lautaset taitavat olla kätteni töitä, Minnan suunnittelemia toki. Kaikki mitä kirjoitit käsityöstä ja sen tukemisesta, en voisi enempää allekirjoittaa. En työskentele enää keramiikan parissa, enkä halua mitään mainospuhetta pitää, mutta jotain taikaa Terraviivassa on, jotain universaalia estetiikkaa. Ne istuvat näppärästi simppeliin pohjoismaiseen sekä runsaampaan ranskalaiseen ruokapöytään ja keittiön välitilaan. Kyse on toki vain astioista ja laatoista, mutta kuten Hanni Koroma kiteytti, kauneuteen ei totu koskaan. Minua sykähdyttää joka kerta, kun kaivan esiin Terraviivan kulmista vinon lautasen tai vähän muotopuolen ensimmäisen ison kulhoni, jonka Minna oli epähuomiossa lasittanut toispuoleiseksi. Ah, ihanaa epätäydellisyyttä.

Jotkut kysyivät lisätietoa astioista. Toivottavasti et pahastu, että vastaan tämän kommenttiboksin kautta.
Voi pestä apk:ssa. Itse pesen aina ja kahviloissakin tietty.
Lautasten ja kuppien pohjat ovat kyllä hiottu suurempien kökköjen ja naarmuttajien varalta, mutta tietty karheus siihen aina jää. En usko, että naarmuttaa, jos ei nyt hieromalla hiero.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.