sahanpururäjähdys eli terkkuja raksalta

 

 

Terveisiä raksalta! 

 

Kaikille, jotka ovat sanoneet, miten palkitsevaa remontointi on, haluaisin lainata Eric Cartmania ja todeta, että screw you, guys. Lisäisin vielä, että I'm going home, mutta kun tämä räjähtänyt kaatopaikka nyt sattuu olemaan se kotini.

 

Remontoiminen on siinä mielessä maailman epäpalkitsevinta, että mitä enemmän homma edistyy, sitä hirveämmältä kämppä koko ajan näyttää.

 

 

 

Sanoinkin juuri tuossa asunnonpuolikkaan toiselle omistajalle, että ei mekään ihan tervejärkisiä olla - ostettiin kaunis asunto ja muutamassa kuukaudessa ollaan tehty siitä läjä sahanpurua, tyhjiä cokispulloja ja laastipölyä. Ja noita ihmeellisiä muovikasseja joka paikassa.

 

 

 

Olisi tarkoitus uskoa, että tässä on jonain päivänä meidän keittiö. Shakkiruutuiset laatat, uuni, liesi, jääkaappi, avohyllyt ja kaikki. Ooooookkkeii....

 

 

Keittiön ja eteisen välinen oviaukko nakerrettiin kaksi kertaa suuremmaksi, jotta keittiön pitkälle seinälle mahtuu mahdollisimman paljon kaappeja ja sitä myötä myös työpinta-alaa. Meille on tulossa nelimetrinen työtaso! NELJÄ METRIÄ! Ahkeran kokin unelma!

 

Ja huomatkaa tuo epämääräinen romuläjä vasemmalla. Se tarkoittaa sitä, että meillä on sähköt! Meillä on sähköttttt! Ja sähkömiesten lasku, joka söi puolet budjetista, mutta... ollaan sitten vaikka ilman sohvaa.

 

Ostaessamme asunnon tämä oli täynnä mitä ihmeellisimpiä sähköjohtovirityksiä, jotka kiersivät seiniä ja oviaukkoja ja ikkunoita. Ja vanhoissa asunnoissa ei tietenkään koskaan ole tarpeeksi pistorasioita. Nyt meillä on kivasti lattian alle piiloon jäävät sähköjohdot ja paljon pistorasioita! Mitä yhdestä sohvasta!

 

 

Sahanpururäjähdys johtuu siitä, että päätimme sitten kuitenkin purkaa alkuperäisen lautalattian ja rakentaa tilalle uuden. (Tai siis, iskä, poikaystävä ja appiukko rakentavat, minä pysyn poissa tieltä.) 

 

Alun perin oli tarkoitus kunnostaa alkuperäinen lattia, mutta se oli todella pahassa kunnossa ja siihen olisi tarvittu asiaan perehtynyt entisöijä, joka antoi hinta-arvioksi 6000 euroa. Auts! Lisäksi ei olisi ollut takeita siitä, että edes entisöinti olisi pelastanut lattiaa, koska sitä ei ollut alunperinkään tarkoitettu pohjamateriaaliksi, vaan jo 20-luvulla lattian päällä oli korkkimatto ja sen jälkeen siinä on ollut parketti aina siihen saakka, kun ostimme asunnon. Aikaisemmat vesivahingot sekä tämä meidän seinänpurkuprojektimme olivat joka tapauksessa jättäneet lattiaan isoja aukkoja, jotka olisi kuitenkin pitänyt paikata uusilla laudoilla.

 

Uusi lattia lienee siis paras ratkaisu, vaikka kuinka olisinkin halunnut pitää alkuperäisen ja ihanasti narisevan lattian. Nyt pitäisi  vaan vielä keksiä, millä hitolla se käsitellään, kun vaihtoehtoja on miljoona ja jokainen jolta kysyy, on eri mieltä siitä, mikä on paras.

 

 

Mutta niin. Niin hirveältä kuin tuolla näyttääkin, niin onhan siellä sentään tapahtunut edistystä jos jonkinmoista. Kenties unelma nimeltä kesäksi uuteen kotiin toteutuu sittenkin?

 

 

Kommentit

AnnaAusseista (Ei varmistettu)

Älä huoli, kyllä uusikin lautaparketti narisee :D Välillä vaikka ei haluaisikaan.

Jose / ajastaika.com (Ei varmistettu)

Meillä tosin on pelkkä pintaremontti menossa ja suurin homma on vanhojen kiinteiden kaapistojen uusiminen... Jotenkin kummasti silti remppaa on tehty kohta puolisen vuotta, kun ollaan samaan aikaan asuttu asunnossa. Aika näyttää mitä tavaroita ei oikeasti edes tarvitsisi, kun ei niitä ole tänä aikana osannut kaivata. ;) Ja ehkä se remppainspiraatio saa kaivattua lisäpuhtia, kun auringonvalo saa kaiken näyttämään niin keskeneräiseltä! Kesäksi remppa valmiiksi meilläkin..?

Yksi idea (Ei varmistettu)

Lautalattiaa ei ole pakko käsitellän ollenkaan! Yksi vaihtoehto on suopakuuraus, joka toistetaan pari kertaa vuodessa. Eli lattia pestään mäntysuovalla kahdesti vuodessa ja muuten siivotaan ihan imuroimalla normaalisti. Tämä käsittely ei kyllä suojaa laudan pintaa niin paljon kuin muut käsittelyt. Kuurattu lattia voidaan toisaalta käsitellä jollain muulla tavalla milloin vaan.

http://www.tietoviisas.fi/vanhan-puulattian-kasittely

rokkirusetti (Ei varmistettu)

Remontin keskellä eläneenä totean (äläkä nyt heitä vasaralla kalloon), että on se lopulta palkitsevaa. Niin palkitsevaa, että jonkin aikaa sitä pähkäilee "onko tämä todella meidän koti?!" Mutta se ottaa aikaa, ja pirusti kärsivällisyyttä, ja huono raksaruokavaliota (mikroruokaa).

Meillä purettiin viime kesänä miekkosen kanssa talosta 3(!) seinää ja luotiin näin aivan valtava olkkari/keittiö.

Mutta tosi suuret sympatiapisteet sinne! Meidän huusholli on sentään omakotitalo, ja remppa tapahtui kesällä, jolloin pölyisimmät leikkaus/sahaus yms. operaatiot voitiin suorittaa takaterassilla. Ja siitäkin huolimatta niistäessä nenästä tunkeutui ulos kaikkea epämääräistä pölyä ja moskaa....joten voin vain kuvitella miltä teidän nenäonteloissanne tuntuu!

sanna (Ei varmistettu)

Muistan tuon tunteen, remontoimme nykyisen kotimme pari vuotta sitten. Toisaalta remontointi on sikäli antoisaa, että työnsä jäljen näkee konkreettisesti samantien. Lohdutan, että remontin loppuvaiheessa valmista tulee nopeasti.

Maalasimme vanhan lautalattian Betoluxilla ja keittiöön jouduimme, samantyyppisistä syistä kuin tekin, laittamaan uuden lattian.
Nyt pari vuotta myöhemmin iso koiramme on naarmuttanut pahasti valkoiseksi maalatun lattian. Jos voisin palata ajassa pari vuotta taaksepäin, valitsisin lattian käsittelyksi öljyvahauksen.

Uusien lattialautojen osalta vinkkaisin, että huolehtikaa siitä, että laudat ovat varmasti kuivuneet riittävästi ennen kuin ne asennetaan paikoilleen. Meillä osa laudoista on vääntyillyt ja raot ovat toisinaan (ilman kosteudesta riippuen) aika isot. Tämä olisi voitu välttää sillä, että laudat olisivat saaneet kuivua asunnossa muutaman viikon ennen lattiaan asentamista.

Tsemppiä remonttiin, kyllä siitä hyvä tulee!

Sini - nautiskellen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Nelimetrinen keittiön taso!! Wau! Saako kysyä, minkälainen keittiöstä tulee? Odotan kuvia jo innolla :D Kämpästä tulee upea, muistelet tätä kaikkea varmasti parin vuoden päästä haikeudella ihanassa asunnossasi! Kunpa löytäisi itsekin noin ihanan asunnon, jota pääsisi remontoimaan... Nimimerkillä keittiö jo suunniteltuna, mutta pääkaupunkiseudun kauhea asuntotilanne vähän jarruttelee suunnitelmia...

Alma (Ei varmistettu)

Tosiaan, on ihanaa katsella tasaisia seiniä ja kaunista lattiaa jälkikäteen. Meillä olisi myös lattiaremontti tiedossa kesällä ja lautalattia houkuttelisi myös. Hommasitteko laudat ihan sahalta vai rautakaupasta? Niitäkin kun on niin monenpaksuista ja näköistä..

Emma (Ei varmistettu)

Aloin just harkita uudemman kerran sen oman asunnon ostoa...

Ei sunkas, tsemppiä! Kesäksi huudeille!

uupunut (Ei varmistettu)

Remontti on niin p******stä. Meillä "vaan" keittiöremontti meneillään mutta koko illan oon itkenyt ettei tästä mitään tuu kun amatöörit asialla, epäilen syvästi että tulen olemaan tyytyväinen lopputulokseen.... Mutta meillä on nyt shakkiruutuinen lattia, siihen ainakin olen tyytyväinen :)
Itkua aiheuttaa se että olemme aikataulusta pahasti jäljessä (kaiken piti tapahtua niin nopsakkaa =0 ) ja asumme tässä kaaoksessa lapsen kanssa.
Poissa on alkuremontin into "hei tää on kivaa kun saa ite tehdä ja nähdä kun tulosta syntyy",
Mut mut, toivotaan parasta, ja tsemppii teille!

ps. luin jostain että realistisen aikataulun saa kun laskee miten kauan luulee remontin kestävän ja kertoo sen kolmella, iih, meillä se taitaa pitää paikkansa heh.

mini (Ei varmistettu)

you'll get there! <3

Eeva (Ei varmistettu)

AnnaAusseista: hyvä tietää! Tosin meille ei ole tulossa parketti, vaan perinteinen lankkulattia :) ********** Jose: totta, ja sen, mitä tavaroita ilman on oikeasti vaikeaa! :D Esim. nyt huomaan kaipaavani silitysrautaa lähes päivittäin, vaikka aikaisemmin en mielestäni silittänyt "koskaan". Toisaalta se muuttolaatikollinen kosmetiikkapurkkeja - no, yhtäkään en muista tarvinneeni puolen vuoden aikana :) Tsemppiä! ********** Yksi idea: olen kuullut, että vastaavaa tehdään myös piimällä ja lipeällä :) Meille on tosin todennäköisesti tulevaisuudessa tulossa koira, joten vähän hevimpää käsittelyä tarvitaan. Plus että itse haluan ehkä lattiasta vähän luonnonmäntyä vaaleamman. ******* Rokkirusetti: jep, ja kerrostalossa vielä ärsyttävää on se, että sunnuntaisin ei saisi rempata, joten työpäiviä jää oikeastaan vain lauantai, koska arkena ollaan muissa töissä. Puuh. Meiltäkin lähtenyt 1 iso ja 2 pientä seinää sekä oviaukko - voi sitä pölyn määrää... Mutta kai se tästä! :) Tattis tsempeistä!

Eeva (Ei varmistettu)

Sanna: kiitos kokemuksen jakamisesta! Ollaan nimittäin saatu kahdenlaisia mielipiteitä siitä, kannattaako koiralliseen huusholliin laittaa vahattu vai lakattu lattia, joten kiva kuulla joltain, jolla oikeasti ON koira. Alan itse kääntyä vahaamisen puoleen :) *********** Sini: voin luvata, etten takuulla muistele HAIKEUDELLA ainuttakaan remonttipäivää kun istun uudessa kodissani :D Huumorilla ehkä, kunhan tarpeeksi monta vuotta on kulunut... :) Meidän keittiöstä tulee aika simppeli - avohyllyt, valkoiset kaapit, saarnitaso ja välitilaan shakkiruudut. Kuvia saatte varmasti nähdä kunhan tulee valmista! ******** Alma: hankitaan laudat sahalta. Meille tulee siis ihan perinteiset mäntylankut, jotka on hiottu, mutta muuten ei mitään käsittelyjä. Rautakaupoissahan on sitten vaikka mitä materiaalia ja pintakäsittelyä, valmiita parkettejakin yms. Itse olen aina haaveillut perinteisestä puulattiasta, joten tällä kertaa oli helppo ratkaisu :)

Eeva (Ei varmistettu)

Emma: joo, jotkut tervejärkiset ihmisethän voi ostaa myös sellaisen muuttovalmiin tai pelkkää pintaremonttia kaipaavan asunnon :D *************** Uupunut: tsemppiä hurjasti! Kai tää tästä joskus, oikeasti. Ja hei, teillä on sentään shakkiruutuinen lattia - ihanaa! Mä olen aina haaveillut sellaisesta, mutta se ei oikein sopinut tähän meidän asuntoon, kun meille tulee avokeittiö ja lattiamateriaalin vaihtuminen kesken huoneen olisi näyttänyt vähän oudolta. Laitetaan sitten korvauksena shakkiruudut seinään :) ****** Mini: kai se on uskottava :)

R (Ei varmistettu)

Avohyllyistä tuli mieleen, että minustakin ne aluksi kuulostivat ihanalle. Mutta nyt kun avohyllyissä on useamman vuoden ajan säilyttänyt lautasia, laseja ja muita astioita, niin olen todennut, että voi itku sitä pölyn määrää ja pölyjen pyyhkimisen vaikeutta. Aina saisi olla siirtelemässä ja nostamassa pois niitä astioita tuosta, ois ollut niin paljon helpompaa vain hommata ovellinen kaappi noille astioille. En sitten tiedä, millaiseen käyttötarkoitukseen itse meinasitte avohyllyjä. Mutta kovasti tsemppiä remonttipuuhiin! Varmasti lopputulos palkitsee. :)

Eeva (Ei varmistettu)

R: jep, näin meille sanovat kaikki, jotka kuulevat suunnitelmastamme :) Ollaan tietysti itse sitä mieltä, että juuri ME olemme se poikkeus, joille avohyllyjen pölyyntyminen ei tule olemaan ongelma ;) Hyllyillä tullaan säilyttämään vain sellaisia tavaroita, joita käytetään päivittäin tai lähes päivittäin, jotta niihin ei pääse kerääntymään pölyä. Mä olen aina halunnut avohyllyt (ovelliset yläkaapit ahdistaa siinä tasolla häärätessä) joten täytyy vaan opetella elämään niiden kanssa, vaikka ovatkin vähän epäkäytännöllisemmät kuin kaapilliset ovet!

Anna Mai (Ei varmistettu)

Oon samaa mieltä kun joku tässä aiemmin, että remontti MUUTTUU jossain kohtaa palkitsevaksi. Vähän samaan tapaan ku kaappien siivous ei tunnu palkitsevalta siinä kohtaa kun on saanu kaiken pois kaapista ja levitettyä lattialle, mut sitten kun kaikki on paikallaan ni tunne on ihana. (Tosin tarkemmin ajatellen oon kyllä aina remonttia tehdessä ollut ihan fiiliksissä. Maalin rapsuttaminen sellasen lämmitinhärpäkkeen kera takan pinnasta tai ikivanhoista peiliovista on vaan niin terapeuttista. Tai lautalattian teko tai... Jooh.)

hyvässä seurassa (Ei varmistettu)

Osaan niin samaistua sun tunteisiin, me vielä mentiin ja ostettiin neljän huoneen asunto parilla vessalla ja saunalla. Kaikki, siis IHAN KAIKKI menee remontin myötä uusiksi. Onneksi sentään saa sunnuntait rempata ja pääsiäisenä saatiin jo aika hyvälle mallille talkooporukalla. Ehkä tämä tästä vielä voiton puolelle muuttuu : )

http://hyvassaseurassa.blogspot.com/

Anne Malia (Ei varmistettu)

Oih, lautalattiat ovat niin ihania, sekä uudet että vanhat.
Minulla on ollut yhdessä kodissa vanhassa kivitalossa lautalattia, se lipeäkäsiteltiin ja valkoöljyttiin, aivan ihana siitä tulikin. Myös nykyisessä kodissa on massiivipuinen parketti makkarissa joka on vedetty osmo colorin valkoisella öljyvahalla, se on tosi hyvä. Eli suosittelen ehdottomasti jotain muuta kuin lakkaa. Maali on myös kiva, mutta koirulaisen kanssa ehkä arempi.

Ah, rakastan remonttivaihetta, sitä tuoksua mikä tulee kaikista vaiheista ja lopulta uutuuttaan kilteleviä pintoja. Tuo on parasta-aikaa ja tuosta vähän eteenpäin. :)

Kevät (Ei varmistettu)

Moikkeli! Ajattelin vinkata talotohtori Panu Kailasta ja hänen tuotannostaan, vaikkakin taitaa olla enemmän keskittynyt rakentamiseen ja ulkojuttuihin, mutta hän tietää kuitenkin paaaaljon entisöinnistä (siis rakennusten restauroinnista ja remontoinneissa käytettävistä menetelmistä). Niin talotohtori voisi olla oikea ihminen, jonka puoleen kääntyä juurikin uuden lattian käsittelyvaihtoehtoja mietittäessä..., niin ja Kaila puhuu (käsittääkseni) ympäristöystävällisten ja kestävien vaihtoehtojen puolesta. Eipä muuta, blogisi on parhautta :)

canada cialis (Ei varmistettu) http://www.soidea.net/link.php?url=http://bit.ly/1JUcDnt

Good info. Lucky me I discovered your site by chance (stumbleupon).
I've book-marked it for later!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.