Sanansa mittainen nainen vinkkaa: Näin pidät uudenvuodenlupauksesi

 

Uusi vuosi. Kaikki mahdolliset kanavat, joilla ihmiset ilmaisevat itseään, täyttyvät lupauksista. 

Asianosaiset älkööt pahastuko, mutta tähän aikaan vuodesta en tiedä mitään masentavampaa kuin ihmisen julistamassa mä en ainakaan tee mitään uudenvuodenlupauksia. Mitä järkeä luvata, kun ei niitä kuitenkaan pidä.

Olen itsekin realisti, mutta kai sitä nyt kerran vuodessa voi uskoa ihmeisiin, häh! 

 

Ja toisaalta: ymmärrän hyvin, miksi moni ei halua tehdä lupauksia. Kurkkua kuristaa, kun luen sadannetta kertaa vedän vielä tän päivän irtokarkkii pizzaa burgerii viinaa, ja sitten alkaa uusi elämä! Kieltäydyn kaikista hiilihydraateista, alan tipattomalle, olen koko vuoden tiukassa herkkulakossa, laihdun 30 kiloa ja alan urheilla 5 kertaa viikossa. Uusi elämä!!!!

Mikä se semmoinen elämä on, jossa lupaa luopua kaikesta, mistä on tähän asti saanut nautintoa. (Kokemuksesta voin kertoa: se on sellainen elämä, jossa uudenvuodenlupauksia ei pidetä.)

Viime vuonna tein uudenlaisen uudenvuodenlupauksen - ja iloisena ja ylpeänä voin ilmoittaa, että pidin sen. Ekaa kertaa ikinä. Jotkut teistä saattavat muistaa, että lupasin opetella itselleni uuden käsitteen nimeltä kohtuus. Kohtuus kaikilla elämänaloilla, joka asiassa.

Ja niin tein, erinomaisin tuloksin. Vaikka vielä on opeteltavaa - suomalainen "kaikki hyvä on pahasta, joten vedetään sitten kerralla överiksi ja huomenna kadutaan" -ajattelutapa kun ei hetkessä aivoista katoa.

Joten nyt pidän tietysti vuoden kokemuksella itseäni uudenvuodenlupausten pitämisen asiantuntijana. Ei vaiskaan, mutta ainakin sen verran hiffasin, että pelkän lupauksen tekeminen ei näemmä riitä. Se vaatii paljon lisätyöstämistä ja suunnittelua pitkin vuotta. Tässä ne keinot, joilla itse onnistuin:

1. Kirjoita lupaukset, toiveet ja tavoitteet ylös. Laita nämä kalenterin tai päiväkirjan väliin, työpöydälle tai mihin vain, missä näet ne tasaisin väliajoin. Tee korkeintaan muutama isompi tavoite (voit jakaa ne sitten pienempiin tavoitteisiin). Ja ihan kuin kaupungeilla ja yrityksillä on teemavuosia, sinullakin voi olla teemavuosi. Vaikka Stressittömyyden vuosi 2013? Pyri ottamaan tämä teema elämässäsi huomioon (melkein) kaikessa, mitä teet. Teemabiisi on tietysti myös tärkeä. Todellinen panostaja suunnittelee toki myös logon ja nettisivun.

2. Kirjoita lupausten lisäksi miksi haluat saavuttaa tämän tavoitteen. Siksi, että sinun nyt vaan mukamas pitäisi lopettaa alkoholinkäyttö kokonaan, vai siksi, että ihan oikeasti haluat? Miksi haluat? Mieti, millä kaikilla tavoilla elämästäsi tulisi parempaa, jos pitäisit lupauksesi, ja kirjoita nekin ylös. 

3. Kirjaa ylös keinoja, joilla onnistut tavoitteessasi. Näitä kaikkia ei suinkaan tarvitse tietää heti - jos vaikka päätät, että tänä vuonna löydät vihdoin kivan työpaikan, sinun ei tarvitse tammikuussa vielä tietää, mikä se työpaikka on.

Voit kuitenkin miettiä jo jotain keinoja tai välitavoitteita, joilla pääset myöhemmin lopulliseen tavoitteeseen. Voit esimerkiksi päättää lähettäväsi joka viikko CV:n kiinnostavaan yritykseen tai kysyväsi vinkkejä siltä tutuntutulta, joka tekee työkseen jotain kiinnostavaa.

Kirjaa myös keinot ja välitavoitteet ylös, lue ja päivitä niitä tasaisin väliajoin vuoden kuluessa.

4. Tee miellekartta/aarrekartta/inspiraatiotaulu.

5. Hanki jokin tavoitteesta muistuttava esine. Itse ostin viime vuonna rannekorun, jonka päätin muistuttavan lupauksestani. Aamulla laittaessani sen ranteeseen muistin aina lupaukseni.

6. Tee mielikuvaharjoituksia. Kuulostaa pälliltä, mutta toimii kuin häkä. Laita silmät kiinni ja yritä nähdä millaista elämäsi on sitten, kun olet päässyt tavoitteeseesi. Mitä enemmän yksityiskohtia pystyt visualisoimaan, sen parempi. Jos haluat vaikkapa lopettaa tupakoinnin, kuvittele mielessäsi mahdollisimman yksityiskohtaisesti tilanne, jossa kerrot jollekin tutulle että et ole polttanut vuoteen, eikä sinun enää tee edes mieli. 

7. Kerro tavoitteistasi muille, jos se vaan suinkaan ei tunnu liian kiusalliselta.

Ja tietysti tärkeimpänä...

8. Älä tee mahdottomia lupauksia! Jos haluat muuttaa elämääsi radikaalisti, älä edes yritä tehdä sitä maaliskuuhun mennessä. Toisekseen: suosittelen myös miettimään, kuinka radikaalit vedot edes oikeasti ovat tarpeellisia tavoitteisiin pääsemiseksi. Vaatiiko laihdutus oikeasti sen, ettet syö yhtään karkkia koko vuonna? (Vinkki: Ei.) 

Suosittelisin myös miettimään lupauksen muotoa: onko kauaskantoisempaa luvata laihduttaa 15 kiloa vai luvata opetella terveempi suhtautuminen ruokaan - jotta sinun ei enää ikinä tarvitsisi ryhtyä laihikselle...

Ja jeps, itsekin aion tehdä myös tänä vuonna lupauksia - ja pitää ne.

Onnellista uutta vuotta kaikille teille! 

Kuvat www.thehealthrevival.com

Kommentit

On aina ihanaa lukea tekstejäsi. Vuoden ensimmäisen duunipäivän stressi katoaa kun tajuaa tällaisen oppaan avulla vain laskea hartiat alas ja hengittää. Kyllä ne asiat aina järjestyvät. Kiitos!

Eeva Kolu

Kiitos Iba! Itselläni on taipumusta samanlaiseen stressaamiseen, joten mitä mahtavinta kuulla, että blogini toimii jollekulle vastalääkkeenä moiseen murehtimiseen :)

Nan (Ei varmistettu)

Ihana Eeva! Kiitos mahtavista vinkeistä ja hienosta asenteestasi. Teemavuosi-konsepti on ehkä paras idea ikinä.

Tosi hyvä postaus, oon itse jo viime kuukauden ajan miettinyt elämänmuutosta, riippumatta vuoden vaihtumisesta. Tässä tulikin hyvät eväät sitä varten :)

Laura Emilia (Ei varmistettu) http://wearelikegrass.blogspot.com

Aivan ihana postaus, meni heti kirjanmerkkeihin!

SL (Ei varmistettu)

Itsekin olen nuorempana luvannut kaikenlaista hullua, nimenomaan liian paljon ja liian suurta. Pari vuotta sitten tajusin, että kun tekee pieniä lupauksia, jotka jo tuntuvat siltä, että eivät ole mahdottomia pitää, ne myös pystyy pitämään. Esimerkiksi tänä vuonna lupasin meditoida joka ilta pari minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Lupasin, että sen 20 kg:n sijaan laihdun vuoden aikana viisi ja pyrin nimenomaan ajattelemaan omaa hyvää oloa, ei laihtumista mahdollisimman nopeasti. Että luen 24 kirjaa ja käyn kaksi kertaa lenkillä joka viikko, sellaisilla ylimääräisillä, jotka tulevat hyötyliikunnan jatkeeksi. Ei mitään radikaalia, mutta jos (ja kun, eiväthän nämä isoja ole) olen vuoden näitä tehnyt, on elämäni jo parempi ja enemmän sellainen, kuin haluan sen olevan. Ja kun tekee useamman pienen lupauksen (minä tein niitä tänä vuonna kymmenen) väkisinkin edes joku niistä toteutuu ja itseensä voi olla tyytyväinen, eikä vain pettyä, kun ei pystynytkään luopumaan kaikesta ja tulla täydelliseksi ihmiseksi.

Minäkin kirjasin omani ylös, niin ne voi sitten viivata yli. Se on se paras tunne. Minäkin uskon mielikuvaharjoittelun voimaan, jos ikinä tuntuu siltä, ettei sillä tavoitteella ole niin paljon merkitystä.

Itsellä ainakin on kova luotto siihen, että pystyn pitämään lupaukseni tänäkin vuonna.

rrrr (Ei varmistettu)

Ihania vinkkejä. Mun uudenvuodenlupaus taitaa oikeesti koskea tammikuun paria ekaa viikkoa... Jos saan valmiiksi personal statementin Englannin yliopistohakua varten, jonka deadline on siis kahden viikon päästä, niin mun ei omasta mielestäni tarvitse enää loppuvuoden aikana luvata itselleni yhtään mitään. Paitsi ehkä yrittää tosissaan yliopistoon Suomessakin, mut toiseen välivuoteen en suostu.

Tee (Ei varmistettu)

Juttujasi kauan lueskelleena haluaisin muistuttaa, että taisit pitää myös lupauksesi vuodelle 2011 :) Silloin vanhan ruokablogin puolella lupailit syöväsi enemmän kotimaista kalaa! Juuri sellaiset lupaukset on parhaita.

Minulla on itselläni kaksi uudenvuodenlupausta, jotka saattavat ensi alkuun kuulostaa vähän ristiriitaisilta: 1. Otan chillimmin. 2. Teen gradun.

Iinaliisa (Ei varmistettu)

Mä puolestani uskon action pointteihin! Siis siihen, että lupaukset on niin konkreettisia, että niiden tarkkoja seurauksia ei tarvitse pohtia.

Viime vuonna halusin oppia juomaan kaljaa.

Tänä vuonna lupasin sammuttaa läppärin aina yöksi.

Mimqi (Ei varmistettu)

Ihanaa Eeva, että sinäkin uskot kerran vuodessa toivomiseen. Tajusin viime vuoden viimeisenä päivänä, vietettyäni sitä seurassa, jolle viimeinen päivä vuodessa oli vain "päivä muiden joukossa", että jos johonkin, niin uskon siihen, että uusi vuosi pitää toivottaa tervetulleeksi paukkujen kera. Viime vuosi oli elämäni tähän astisista rankin, joten toivoa uudelle vuodelle oli kertynyt siitäkin syystä. En usko moneen asiaan, mutta uuden vuoden traditiot ovat tärkeänä sydämessä. Lupaan olla onnellisempi, ja toteuttaa kauan hautuneen asian, joka tulee keventämään oloani vielä lisää. Henkisesti, sekä mahdollisesti myös fyysisesti.

Ja sulle haluan toivottaa loistavaa uutta vuotta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Höh. Kirjoitin jo pitkää tarinaa. En harrasta uuden vuoden lupauksia. En oikein harrasta ystävänpäivääkään, ainakaan en osta kortteja tai suklaata, ulos syömään voisin mennä.
Tajusin kuitenkini kirjoittaessani, että tällä hetkellä kaikki on niin hyvin, etten halua tehdä mitään tietoisia lupauksia. Olen ollut onnellinen ja olen miettinyt onnellisuutta paljon. Kohtuullisuus ja tyytyminen siihen mitä on, ovat varmaan avainsanat. Ja tietty aktiivisuus, minä kun en toimi kovin hyvin jos ei ole säännöllistä rytmiä, ainakin suurimman osan ajasta.

Mutta tuossa lupauksen pitämisessä olevan suunnitelmallisuuden, itsetutkiskelun ja armollisuuden puolesta liputan. Ja varmasti uusi vuosi on hyvä aika tehdä lupauksia, koska jollakin tavalla saa aloittaa puhtaalta pöydältä.

Yllä oleva siitä huolimatta, että vastustan ajan mittaamista liikaa tällaisilla yksiköillä. Jos voisin, pyrkisin siihen etten tiedä mikä päivä on, koska lapsena aika kului hitaasti ja nyt se kuluu niin nopeasti. En usko, että kyse on vain iästä, vaan ajan jaksottamiseksi päiviksi, viikoiksi, kuukausiksi ja vuosiksi. Voisin keskustella asiasta vaikka kuinka kauan... Pyrin pois siitä, että maanantaina toivoisin, että olisi jo perjantai.

Hups. Anteeksi. Ensimmäinen kirjoitus oli sentään enemmän aiheesta, tämä meni ohi..

Sazu (Ei varmistettu)

Olen melko uusi vierailija blogissasi, jostain mutkien kautta tänne vähän aikaa sitten ensimmäistä kertaa päädyin. Sittemmin olen huomannut päätyväni tänne muutaman kerran uudelleenkin, kun kaipaan tietynlaista lämpöä, kauniita kuvia, lautalattioita, taidokasta tekstiä sekä hyvää mieltä. Blogisi on aivan mahtava, musta tuntuu että alan vierailla täällä tästä lähtien joka päivä. Sulla on ihania ajatuksia.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.