Sanoja, sanoja

Sanoihin pätee sama kuin kirjottamiseen - rakkaudesta niihin on kamalan vaikea puhua (tai kirjoittaa) ilman, että kuulostaisi teennäiseltä. Silläkin uhalla aion nyt tehdä sen.

Nimittäin kauniimpaa kuin sanat on vain kauniilla fontilla painetut sanat.

Siksi jämähdinkin tunneiksi koneen ääreen, kun löysin Otherwordly-blogin. Siihen kerätään kauniita, erikoisia, hassuja tai omituisia sanoja eri kielistä.

Mutta palatakseni alkuun - sanat. Mietin usein, kun joku ihminen vaikuttaa kertakaikkisen idiootilta, että ihmisrodun pälleimmälläkin edustajalla on kuitenkin ihmeellinen kyky: ymmärtää abstrakteja käsitteitä, merkkijärjestelmiä ja ajatella pyöreää, punaista hedelmää, kun sanon omena. Kaikki me siis olemme ainakin siinä mielessä häkellyttävän älykkäitä, tai ainakin onnekkaita.

Siksi sanojen voimaa ei voi vähätellä. Oikea sana oikealla hetkellä pysäyttää, hymyilyttää, kouraisee, mutta ennen kaikkea laittaa mielikuvituksen lentämään. Yksi sana voi olla kokonainen tarina.

Otherwordlya lukiessa on hauska tarkkailla sitä, millaisille ilmiöille missäkin kielessä on oma sana. Suomalaisilla on käsite myötähäpeä. Ranskalaisilla on oma sana sille tuskalle, joka syntyy siitä, kun ei saa haluamansa ihmisen huomiota.

 

Samalla blogin selaaminen voi olla aika paljastavaa, kun huomaa, mitkä sanat puhuttelevat juuri itseä juuri nyt. (Ja jotkut niistä todella iskevät kuin leka päähän. Tai ehkä sydämeen. Sanoinhan - on vaikea puhua näistä asioista kuulostamatta teennäiseltä, vaikka tarkoittaisi rehellisesti joka sanaa. Voi sanat. Olette te niin vaikeita. Ja niin kauniita.)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Selcouth iski tänne sydämeen. Mun uusi suosikkisana. Kiitos tästä postauksesta, jälleen kerran oli ihania sanoja sulla. Ei ollenkaan teennäisiä :)

Maaret (Ei varmistettu)

Hi, my name is Maaret and I'm vernorexic.

eevas (Ei varmistettu)

Kiva postaus!
Kerran kuvailin kipeänä olotilaani ystävälle näin: "kuin vanha väsynyt koira". Ystävä kertoi myöhemmin, että saksassa on ilmaus "hundemüde". Mun mielestä tämä on niin kuvaava, että nykyäänkin mulla on joskus väsynyt koira -päiviä :-) Sanat ja niiden yhdistelmät on hauskoja!

sanniiii (Ei varmistettu)

ihania sanoja, haluan ensi keväänä nauttia vernorexiasta ja ensi kerralla kun haluan paeta vetoan drapetomaniaan.

tiia_ (Ei varmistettu)

Mä kerään vanhoja englannin sanakirjoja, joten tää postaus iski suoraan sydämeen! élan on yksi mun lempisanoista. Sitä joskus näkee ihan tekstissäkin - ainakin Vogue USA:ssa sitä toisinaan käytetään. Niin ihania ja osuvia kuin sanat yksinään ovatkin, on ehkä vielä ihanampaa törmätä kauniisiin sanoihin kauniissa tekstissä tai puheessa. Kieli muuttuu, sen kyllä ymmärrän ja hyväksyn, mutta mun mielestä varsinkin vanhojen sanojen käyttämisessä (ilmaisutarkoitukseen) on jotain riipaisevan kaunista. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei hitsit. Olen miettinyt että eikö mun ihmeelliselle synnynnäiselle (?) olotilalle ole mitään sanaa, mutta nyt elinikäinen etsintä päättyi. Mun vapauden kaipuu saa tästä lähtien kulkea nimellä eleutheromania. Ihanaa!

ampsu (Ei varmistettu)

"Nimittäin kauniimpaa kuin sanat on vain kauniilla fontilla painetut sanat."
Jotenkin aiheeseen liittyen tulee siis kommenttini: miksi tässä blogissa on fonttina Times New Roman? Ehkä oon vaan hengaillut liikaa netissä jo liian nuorena, mutta kys. fontista tulee auttamattomasti mieleen sellaisten 2000-luvun alun aloittelijoiden nettisivut jotka eivät ole osanneet vaihtaa fonttia muuksi. Ja muutenkin Times on ainakin omaan makuuni rasittavaa luettavaa. Lyhyissä teksteissä ihan kaunis fontti, mutta varsinkin perusrivivälillä ja vähänkin pidemmissä teksteissä rasittaa.

Muuten tykkään blogistasi ja ajatuksistasi hurjasti, ja tämäkin postaus on tämän sanakirja- ja sanafriikin mieleen :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Omena on minulle vihreä. Voi puhua samasta asiasta, mutta silti olla ihan eri sfäärissä.

Gimbert (Ei varmistettu)

http://www.youtube.com/watch?v=PNE2meQCI-Q

Tässäpä jotenkin aiheen vierestä liippaava kuuntelemisen arvoinen kappale :) Kiitos taas mukavasta postauksesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Komppaan ampsua ihan kympillä. Trendin jälkeen tämän blogin teksti on tuntunu niin ahtaalta, että aluksi jo meinas tulla stoppi - ei pysty lukea. On niin paljon kauniimpia fontteja.

Kiva blogi kuitennii!

Eeva Kolu

Heippa kamut ja kiitti kommenteista!

En voi ikävä kyllä itse vaikuttaa blogin fonttivaihtoehtoihin, ne ovat ylläpidon valitsemia. Itse tosin tykkään tästäkin fontista :) toivottavasti tämä ei nyt kuitenkaan muodostu kynnyskysymykseksi kellekään.

Times New Romanin vihaajille kerrottakoon, että fontti elää juuri nyt uutta kukoistuskauttaan, joten koettakaa kestää, tuutte vielä näkemään sitä paljon :)

Lik (Ei varmistettu)

Micawber:ia oon kuullut lapsena käytettävän Suomessakin (kaiketi muodossa mikaaberi?).. Oli muutenkin tuttu, ja hetken kun mietin, tajusin, että David Copperfieldissä se on sen hövelin vuokraisännän sukunimi! :)
Suomen kielessä on hirveän vähän tunteita ja tilanteita kuvaavia sanoja, pakko välillä keksiä niitä ite.. Harmi vaan, ettei kaikki niitä aina tajua :)

Yann (Ei varmistettu)

Uusia lempisanoja... drapetomania ja kalopsia ;___; ihania

Kiitos Eeva hauskasta blogivinkistä, ja hyvästä tuulesta, jonka blogisi lukeminen synnyttää aikalailla poikkeuksetta. Elämä ilman sanoja ei olisi elämää ensinkään. Tykkään sanojen makustelusta, jotkut sanat vain tuntuvat suussa paremmalta kuin toiset. Onomatopoeettisista sanoista suosikkini rouskuttaa. Ja väijyä-sanasta pidän kovasti, vaikka sanan merkitys onkin vähemmän miellyttävä.

Vierailijak (Ei varmistettu)

Mua ei times haittaa blogikirjoituksessa niin paljoa kuin noissa kommenteissa, näyttää älyttömältä! Mutta kaikkien aikojen inhokkifontti on kyllä comic sans ms, hyiiiiiiii

Laura Pollari
Laura de Lille

Nää on ihania, Eeva! Yks micawber ilmoittautuu :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.