Sarjasuositus: The Fall

Poliisi- ja rikossarjat eivät ole yleensä ollenkaan mun juttu. Osittain varmasti siksi, että käsitykseni niistä on kovin suppea ja perustuu pääasiassa C.S.I.-henkisiin korniuspläjäyksiin ja niihin Ylen esittämiin vanhan kansan iltapäivädraamoihin.

Toisekseen siksi, että en ole oikeastaan kiinnostunut rikoksista, joten ollakseen kiehtova dekkari kaipaa mielestäni jotain muutakin kuin arvausleikkejä tai kauheuksilla mässäilyä. (Sen sijaan lakidraamoista tykkään - varsinkin jos niissä ratkotaan rikosten sijaan siviilioikeusjuttuja.)

Olen käsittänyt, että nykyään etenkin Pohjoismaissa tehtäisiin tosi hyviä, moniulotteisia ja kiinnostavia rikossarjoja, mutta en ole vielä päässyt niihinkään sisälle. (Yhtä yritin aloittaa, mutta minä en vaan voi ottaa tosissaan etsivää, joka puhuu tanskaa. Tiedän, tämä on äärimmäisen epäkorrektia ja tanskalaiset ovat ihania pus pus, mutta kun se kieli kulostaa pilailulta.)

No, satuin bongaamaan Glamourista vinkin brittisarja The Fallista juuri kun makoilin kesäflunssassa sängyn pohjalla ja pohdiskelin, millä saisi ajan kulumaan. 

Viisi syytä katsoa The Fallia:

1. Sarja sijoittuu Belfastiin, joka on mielestäni Euroopan kiehtovimpia kaupunkeja. Odotettavissa: harmaa ja sumuinen sävymaailma, punaisia tiilitaloja, paljon rosoa ja korvissa kehräykseltä kuulostavia pohjoisirkkuaksentteja. (Ei tanskaa.)

2. Gillian Anderson. Minä en koskaan katsonut Salaisia kansioita, mutta jos Anderson oli sarjassa puoliksikaan yhtä vangitseva kuin hän on The Fallissa, ymmärrän, miksi puoli maailmaa katsoi. Huh. Anderson esittää kylmäkiskoista etsivää, joka saapuu Belfastiin auttamaan paikallista poliisia paikallaan junnaavan murhatutkimuksen kanssa. Ja tekee sen oh niin viileän tyylikkäästi.

3. Tässä on Archie Panjabi! Hänet tunnet ehkä Good Wifen Kalindana. Jos listaisin syitä katsoa Good Wifea, Kalinda olisi ehdottomasti top kolmosessa.

4. Kiinnostavat, ei-kliseiset henkilöhahmot. Hurraa sille, että etsivä Stella Gibsonin on annettu olla juurikin niin kylmä, kova ja itsevarma kuin miltä hän ensi alkuun vaikuttaa, eikä hahmoon ole tarvinnut väkisin rakentaa pehmeää sisintä vain siksi, että hahmo on nainen. Myös murhaaja on kiinnostava hahmo - ei siis se tv-sarjojen kliseinen yksinäinen, keski-ikäinen, paskaduunia tekevä mies, jolla on ylikontrolloiva äiti.

5. Hidas, viipyilevä tempo. Ei C.S.I.-tyylisiä kamera-ajoja, sutkautuksia tai cliffhangereita. Hitaudesta huolimatta tai oikeastaan juuri siksi sarjan tunnelma on vangitseva ja pitää otteessaan. Murhaajakin paljastetaan heti ensimmäisessä jaksossa, joten sitäkään ei tarvitse arvuutella. Sarja sopii myös meille, jotka emme ole varsinaisesti itse rikoksista kiinnostuneita mutta rakastamme hyvää draamaa. (Ihan heikkohermoisille en tätä silti suosittele.)

The Fall katsottavissa ainakin USA:n Netflixissä. Jos et muuten jo tiennyt, että jenkki-Netflixin saa näkymään myös Suomessa, kurkkaa tänne. 

Kommentit

Mahdoton Nainen

Yhdyn tähän sarjasuositukseen. Toinen huippulöytö on myös Top of the Lake. Pääosassa ihana Elisabeth Moss (Mad Men), huikeita Uuden-Seelannin maisemia ja tässä on myös hetkittäin sitä samaa viipyilevyyttä kuin The Fallissa, mutta jännitystä piisaa myös. Ei ehkä sovi herkimmille katsojille, etenkin jos lapsiin kohdistuvat rikokset ottaa koville.

Varattu nimimerkki (Ei varmistettu)

Teit sen taas :). Näin noissa Lilyn "isoissa ikkunoissa" tämän postauksen ja ajattelin, että no joo, pitää tutustua tähän sarjaan kun muistaakseni myös kaverit on sitä febussa hehkuttaneet. Sitten huomasin, että hehkuttaja oli Eeva, ja totesin että tämähän pitää katsoa. Enkä edes tajunnut siitä "ikkunakuvasta" että tässä on Gillian Anderson <3.

t. X-files fani -85

Marita K

Oi, luin tuosta sarjasta joskus aikaisemmin, mutta olin ehtinyt jo tyystin unohtaa sen. Kiitos vinkistä!

Jos perinteiset rikossarjat (joissa joka jaksossa ratkotaan eri juttua hahmojen kehityksen jäädessä taka-alalle) eivät kiinnosta, suosittelisin nykyään Netflixistäkin löytyvää The Killing -sarjaa. Se on jenkkiversio tanskalaisesta Forbrydelsen-sarjasta, joten jos ei tanskalainen etsivä ei tunnu uskottavalta, niin ehkä Seattlelainen toimii paremmin. Sarjassa on hyvin onnistuttu luomaan synkkä ja vähän painostava tunnelma, ja jännitys kasvaa jaksosta jaksoon.

HM (Ei varmistettu)

Paitsi että se seattlelainen etsivä taitaa oikeasti olla ruotsalainen Joel Kinnaman, eikös vaan?

Marita K

Hahaa, mutta viittasinkin Mireille Enosiin (joka tosin ei hänkään ole oikeasti Seattlesta, mutta sillä kaupungilla vaan on erityinen paikka sydämessäni).

Kitty X (Ei varmistettu)

Kyllä! The Killing on mahtava sarja, paras aikoihin!

EmiliaMaria

Hmm, tuotahan voisi alkaa seurata! Nykysuosikkini on kakkosella esitettävä Bomb Girls, kanadalaista laatutyötä,  sijoittuen toisen maailmansodan aikaan. Ihan vaatteita ja musiikkia ja hyviä näyttelijöitä. 

 

Asiasta kukkaruukkuun: kesälomalla ois tarkoitus suunnata turkuun, majoitutaan ompussa joten aamiaisvinkit (ja toki lounas- ja illallispaikat) otetaan ilolla vastaan. Päätin vihdoin toteuttaa vuosien haaveen ja viipyä jokusen päivää kesäisessä turussa ja käydä Höyrylaivaristeilyllä! 

Pliis, listaa syitä katsoa Good Wifea! Haluisin lukee, koska se on paras sarja! Mun listalla ois tietty myös Kalinda, mut ihan ensteks JÄRISYTTÄVÄN UPEA Julianna Margulies, jonka hahmo on musta rakennettu tosi hyvin. T. Nöösi

Vierailija (Ei varmistettu)

The Fall onkin ollut tarkoitus katsastaa, ehkä tän postauksen jälkeen saa aikaiseksi. Itse suosittelen brittiläistä Lutheria, joka alkoi parisen viikkoa sitten kakkosella. Ihana Idris Elba, mitä muuta sitä tarvitsee (okei, on sarja itsessäänkin aivan loistava).

Eilisen lupaukset

Jotain ihmeellistä siinä on, että kaikilla etsivillä ja siviilipukuisilla poliiseilla (joiden palkan pitäisi olla minimaalisen pieni) on kaikissa sarjoissa aina järjettömän kauniit, rypyttömät ja hyvänlaatuiset villakangastakit, kuin juuri hyllyltä otettu. Ehkei kovin uskottavaa, mutta kateutta herättävää.

 

Muppe (Ei varmistettu)

Et selkeästikään ole katsonut The Wireä! Tai jos olet vain aloittanut niin kerron sinulle tämän; Anna Wirelle aikaa.

Marita K

Kannatetaan! 2000-luvun televisiotarjonnan parhaimmistoa.

Anne2 (Ei varmistettu)

Tiistaisin tulee Beckejä klo 22. Ei voi vastustaa! Gunvaldia ei voi vastustaa! Äärimmäisen hyvää ja taidokasta ruotsalaista poliisisarjaa.

Kati K (Ei varmistettu)

Mikäli et ole vielä tutustunut HBO:n sarjaan The Wire- Langalla, suosittelen ERITTÄIN lämpimästi. Maailmankaikkeuden paras sarja ikinä, ja kertoo Baltimoren huume- ja rikospoliisista. En osaa edes sanoa, mikä sarjassa on sitä parhainta antia, mutta henkilöhahmot, viiden tuotantokauden läpi sujuvasti, jännittävästi ja mielenkiintoisesti kulkeva juoni sekä mieletön huumori antavat ainakin oman panoksensa.

Jos pitäisi antaa tähtiä niin antaisin tuhat.

Sari K. (Ei varmistettu)

Täytyypä pistää katsomislistaan toi sarja. Ite rakastan brittiläisiä rikossarjoja, kuten esim. Wire in the Blood ja Silent Witness. Suosittelen.

Bluebell (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi, on ollut täällä Englannissa tosi suosittu ja jatkoa on luvattu ensi vuodelle. Gillian Anderson on niin hyvä, ei ollenkaan tyypillinen naisetsivä vaikka on kuulaan kaunis ja käyttää ihania vaatteita. Ja Killing on hyvä, itse tykkään siitä tanskalaisesta vaikka se amerikkalainen oli ihan ok kans.
Ja jos haluatte katsoa enemmän ei-tyypillisiä naisetsiviä, voin suositella ruotsalais/tanskalaista sarjaa The Bridge, siinä naispääosan poliisi on "very strange".

MariKatariina (Ei varmistettu)

Vanha X-files fani tunnisti heti Gillianin ja kiittää vinkistä! Mutta kysymys, en ole käyttänyt Netflixiä yhtään, miten se toimii?

inkeroinen (Ei varmistettu)

The Fall on loistava! Ahmin sarjan parissa päivässä ja se loppui yllättäen - nykyään kun on niin tottunut siihen, että tuotantokausissa on jaksoja lähes tuplaten tuon verran. Onneks kakkoskausi on tiedossa, tosin sitä saa pitkän tovin vielä odotella.

Gillian Anderson on sarjassa loistava! Ja jopa niin loistava ja uskottavan britti, että oli pakko googlettaa hänen kansallisuutensa, kun tuli sellainen fiilis, että hetkinen..

J

Luin kommenttiketjusta yhden kohdan, että Gillian Anderson on "kuulaan kaunis ja näyttävä ilman vaatteita". Tämä aivojeni tuottama freudilainen lipsahdus sen kertoo - pakko katsoa kaikki missä on Gillian! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.