Saunailta

Meillä vietetään tänään ensimmäistä saunailtaa täällä uudessa kodissa. (Tai siis uuden kodin taloyhtiössä - kahden neliön kokoiseen kylppäriimme ei ikävä kyllä mahtunut saunaa.)

Asun nyt ekaa kertaa aikuisiälläni taloyhtiössä, jossa on sauna, joten edellisestä kerrostalon saunaillasta on päässyt vierähtämään rapiat 20 vuotta. Muistan kyllä ne saunaillat 80- ja 90-luvun Tikkurilasta edelleen oikein hyvin. Kotona laitettiin ylle kylpytakit ja tohvelit ja pakattiin sampoot ja saunakaljat (lapsille jaffaa) punaiseen muovikoriin. 

Saunassa hirveintä oli hiustenpesu, mutta sitä helpotti vähän Miss Piggyn muotoinen sampoopullo. Illalla saunan jälkeen syötiin aina makaronia ja paistettua lenkkiä, joka oli siivutettu ja täytetty valkosipulilla, sinapilla ja ketsupilla. Sitten katsottiin esim. Frank Pappaa, josta en tietenkään tajunnut mitään.

Nyt on aika luoda omat traditiot. Ilmassa on jännitystä ja keskikokoisia odotuksia.

Laitoin meidän koko pyyhevaraston muuton yhteydessä uusiksi. Ajattelin, että ehkäpä näin asunnonomistajana voisi vihdoin luopua niistä kummankin lapsuudenkodista raahatuista 15 vuotta vanhoista opiskelijakämppäpyyhkeistä ja vähän panostaa siihen, että kylppäriä ei korista esim. ikisuosikkini, jostain markkinoilta ostettu Chicago Bulls -pyyhe.

Hankin meille jättikokoiset valkoiset kylpypyyhkeet ja satsasin hammasta purren laadukkaisiin froteekylpytakkeihin - kumpikin on osoittautunut aivan loistavaksi investoinniksi. Just sopivasti sellaista ylellistä hotellifiilistä kotiin. Valkoiset pyyhkeet ja kylpytakit ovat myös pysyneet valkoisina, kun olen pessyt ne 60 asteessa ja käyttänyt sitä noloa telkkarissa mainostettavaa pinkissä purkissa olevaa pesuainetta.

Ja tietty käytin tilaisuuden hyväksi ja ostin ekan saunaillan kunniaksi vähän spessummat saunajuomat. Pysyin sen verran uskollisena lapsuuteni saunajuomalle, punaiselle jaffalle, että tämäkin on punaista ja kuplivaa.

Niin ja juu, saunan jälkeen tehdään makkaraa. Ei tosin ehkä sitä lenkkiä, mutta kuitenkin. Jotkut perinteet ovat syystä perinteitä.

Kommentit

LiK (Ei varmistettu)

Ihanaa saunailtaa!:)

Hemilia
Hurma & lumo

Sun blogisi on maailman mahtavin!

Eeva Kolu

Kiitos LiK ja Hemilia! Saunailta oli muutes oikein mukava!

Kanelibasilika

Hih, tulipa lapsuus mieleen! Meillä syötiin juu myös makkaraa tai ranskiksia suoraan pelliltä koko perhe pöydän ääressä, "koktailpalat" oli myös kova juttu, kaikkea pientä hammastikkuihin napattuna ;) Mutta, oikeastaan piti kysyä oletko kokeillut jo ruokasoodaa sen pinkin purkin aineen sijaan? Toimii valkopyykissä ihan loistavasti ja isoimmista marketeista saa maustehyllystä sellaisia maitotölkin kokoisia pakkauksia :)

Eeva Kolu

Kanelibasilika, hei kiitos ruokasoodavinkistä, en ole kokeillut! Saako sillä tosiaan pyykistä sellaista HOHTAVAN valkoista? Pelkkä valkoinen ei riitä, kun on kyse pyyhkeistä ja lakanoista :D

 

Hei, olen seurannut viehkoa blogiasi pitkään, vaikken ole tainnut aiemmin kommentoida. Nyt on kuitenkin pakko kysyä lisää pinkistä purkista, joka ei ole mainoksista jäänyt itselleni mieleen. Meillä valkoiset pyyhkeet ja lakanat on pesuissa armottomasti harmaantuneet. En raaskisi millään heittää laadukasta pois, ja rationaalisesti ajatellen myrkkypesuaine olisi varmasti vähemmän epäekologista kuin uusien hankkiminen. Eli mikä tuo pinkki purkki on, jota suosittelet, ja käytätkö sitä joka pesussa vai tietyin väliajoin?

Kanelibasilika

Nimenomaan, hohtavanvalkoista! Ja tuntuu myös pehmeältä kuin huuhteluaineen jäljiltä! :) Pesen nykyään kaikki valkoiset vaatteet ja lakanat 60°C normaalilla pesuaineella + suoraan koneeseen pyykkien sekaan noin 2 rkl ruokasoodaa. On toiminut oikein hyvin (myös hikiläikät ym ovat jääneet pois). En osaa sanoa, miten toimii jo harmaantuneeseen, mutta ainakin jos alusta asti "soodaa" niin toimii erinomaisesti!

Eeva Kolu

Tuuliina, merkki on Vanish. Sillä olen saanut nimenomaan tuon harmaantumisen pysymään poissa, ja pyykki on oikeasti valkoista. Käytän jokaisessa pesussa, tosin seuraavaksi aion kokeilla tuota Kanelibasilikan soodavinkkiä :)

Kanelibasilika, kiitokset vinkistä, tätä testaan seuraavaksi!

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Ihana! Omassa lapsuudessa juotiin saunan jälkeen smurffilimsaa lasipullosta ja syötiin nakkeja. Kesäiltaisin menin vilvoittelemaan saunan jälkeen meidän pihakeinuun. Mikä ihana kesäillan rauha, kunnes hyttyset ajoivat sisälle. :)

Kiitos Eeva ja Kanelibasilika vinkeistä! Kokeilenpa ensin ruokasoodaa ja sitten tuota Vanishiä mikäli tarpeen. Toivottavasti jompikumpi tepsii myös jo harmaantuneeseen pyykkiin, mutta ainakin jatkossa tiedän.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.