Say what you want

Muistin yhtäkkiä biisin, jota en ole kuullut varmaan kymmeneen vuoteen.

Laitoin sen soimaan kuulokkeisiin kävellessäni aamuyöllä kotiin tanssimisesta kipeillä jaloilla. Jos olet koskaan epäillyt, että et voi vaikuttaa siihen, miltä maailma näyttää ja tuntuu, suosittelen kävelemään Helsingin keskustan läpi lauantaiyönä kello kolme samalla kun kuuntelet Texasin kappaletta Say What You Want.

Mäkkärin kulmalla oksentavat tytöt, huutavat seurueet ja kulman takaa päälle kaatuilevat känniset miehet - ei ärsytä, ei tunnu missään. On vain minä ja sopivan raikas kesäyö. Verkkainen askel ja rauhallinen hymy, jonka syynä on varmuus siitä, että on ihan sama (ihan sama!) mitä kukaan muu tekee tai ajattelee. 

Tuli mieleeni yksi nainen, johon törmäsin pari päivää sitten Töölössä. Hän oli haistelemassa kukkia ruusupuskassa ja minun kävellessäni ohi ryhtyi häpeillen selittelemään että "oli pakko mennä haistelemaan kun tuoksuivat niin hyvältä".

Meinasin sanoa, että voi kuule, puhut nyt Helsingin pahamaineisimmalle kukkiennuuhkijalle, minä en tuomitse. Ja toisekseen, mitä väliä? Nauti elämästäsi, hyvä ihminen. Mene puskaan haistelemaan kukkia jos siltä tuntuu. 

Tällaisen homman olen huomannut: koska en jaksa enää juurikaan tuomita tai päivitellä muiden tekemisiä, en enää kauheasti mieti sitäkään, kuka minut tuomitsee ja mistäkin syystä.

Juoksen shortseissa vaikka minulla on selluliittiä. Itken jos itkettää (nykyään ei enää itketä kovin usein). Tanssin just niin härskisti tai urposti kuin huvittaa. Olen "hankala asiakas" ja pyydän sen leivän joka näyttää parhaalta, koska maksan siitä ja minulla on oikeus valita. Ja kyllä, haistelen ruusupuskia.

Lähden, jään, myyn, ostan, häivyn, luovutan, aloitan, lopetan, keskeytän tai jatkan jos se tuntuu minusta oikealta, minulle. Ne yleisesti hienoina ja hyväksyttävinä pidetyt asiat eivät sitten välttämättä olekaan kaikille se oikea valinta.

Kun tekee itselleen oikein, on aika vaikeaa tehdä väärin muillekaan. Uskon vakaasti, että aidosti tasapainoinen, onnellinen ihminen ei halua viedä muilta mahdollisuutta tasapainoon ja onneen. Kun tuntee itsensä vapaaksi, ei ole tarvetta pyrkiä rajoittamaan muiden vapautta. 

Epäilen, että ihmiset, jotka pyrkivät kontrolloimaan muita, esimerkiksi juuri arvostelemalla tai paheksumalla, ovat yleensä niitä ihmisiä jotka itse salaa haluaisivat päästää irti. Muiden valinnat eivät ole uhka, jos on itse varma omista valinnoistaan. 

Mitä vähemmän aikaa käyttää itse muiden tuomitsemiseen, sitä vähemmän huomaa miettivänsä, mitä muut ajattelevat. Mitä vähemmän pyörittelee silmiään muiden hameenhelmojen pituuksille tai ihmissuhteille, sitä rohkeammin uskaltaa valita omat hameenhelmansa ja ihmissuhteensa.

Muiden mielipiteitä kannattaa kuunnella, mutta oma totuus on se ainoa, jota kannattaa seurata. Say what you want, I feel the same.

Kommentit

Asikaine
Asikaine

IHanaa! :)

Terhis (Ei varmistettu) http://tatatuumin.blogspot.fi/

Sinä viisas, viisas nainen! ♥

Vierailija (Ei varmistettu)

Voi, kun tykkäsin kirjoituksestasi. Olen kohta 60 ja elän juuri tuota aikaa. Vapaa muiden katseilta tai ajatuksilta. Aikaa, jolloin ei enää tarvitse ajatella, mitä muut sanovat tai ajattelevat. Ihanan vapauttavaa! Sinä onneksi olet paljon nuorempana oivaltanut asian ja olet oma itsesi. Pysy sillä tiellä.

nimim. onnellinen opettaja

Eeva Kolu

Kiitos kommentistasi, onnellinen opettaja, pisti hymyilyttämään :) Nautitaan vapaudesta!

almanblogi (Ei varmistettu) http://alma-alma-alma.blogspot.fi/

AMEN!
Kiitos ihanasta blogistasi Eeva.

Ninni_tre (Ei varmistettu)

Asiaa, hyvä kirjoitus.

Ninni_tre (Ei varmistettu)

Lisäyksenä vielä, alkuvuodesta kävin katsomassa A. Hirviniemen esittämän monologin. Siitä jäi mieleen tämä:

"Kun horisontti lakkaa näkymästä, tajuaa mitä elämässä kannattaa tavoitella ja minkä antaa mennä."

Itse kadotin horisonttini, ja noissa sanoissa piilee voimaa.
Kuten kirjoituksestasikin.

Eeva Kolu

Nyt mua alkoi kiinnostaa, että mikä Hirviniemen monologi! 

Ninni_tre (Ei varmistettu)

http://www.tampereenteatteri.fi/fi/naytelma/melomista/

Tämä oli ohjelmistossa alkuvuodesta :)

Teran (Ei varmistettu)

Minua kiinnostaa myös! Lisätietoja vaaditaan.

Katjakokko (Ei varmistettu) http://www.katjakokko.com

Ihana biisi, ihana Eeva.

Ninarmar (Ei varmistettu)

Taas niin mahtava kirjoitus, ei voi muuta sanoa. Oot mahtava!

Vierailija (Ei varmistettu)

Nyt tuntuu olevan blogeissa niin kovin muodikkaita nämä maailma on tyhjä taulu ja teet mitä ikinä haluat -jutut :) (Toinen kestoaihe tuntuu olevan valitus ensin siitä kuinka raskasta on, ja lopuksi kuitataan asia toteamalla, että eihän se mitään kunhan pionit kukkii tai koira nukkuu söpösti sohvalla tai jotain...)
Ja lukijakunta on postauksesta toiseen ihan iih, uuh ja aah tästä kaikesta :)

Eipä sillä, ihan kivaa ajanvietettähän näiden lukeminen on, että jatketaan vaan!

Eeva Kolu

Heippa, mistäs sä olet viime aikoina kirjoitellut?

Vierailija (Ei varmistettu)

Silloin kun ei ole elämässä menossa ne ihan tähtihetket, niin helpottaa ajatella välillä jotain muuta, vaikka niitä pioneja enemmin kuin ikäviä asioita. Itsellä on leikattu reilu kuukausi sitten rintasyöpä ja solusalpaajahoidot alkamassa ensi viikolla. Ja oli sitten kuinka naivia tahansa, niin päätä pitää kasassa ne kaikki kivat asiat mitä on tai mitä voi tehdä sairaudesta huolimatta ja jotka antavat syyn ainakin hetkeksi olla miettimättä.

Eeva Kolu

Kiitos kommentistasi Vierailija. Toivon sulle paljon pieniä, kivoja, ilahduttavia asioita. Niitä onneksi maailmassa riittää. Tsemppiä x

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa tutustua positiiviseen psykologiaan. Viime aikoina herättänyt paljon keskustelua siitä, että voi olla paljon toimivampi lähestymistapa elämään kuin analyyttinen ja ongelmakeskeinen. :)

adek (Ei varmistettu)

;______; osui ja upposi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei Eeva, missä Helsingissä on kiva käydä tanssimassa ja tulis vielä hyvää musaakin? Poislukien sedulat tai vastaavat... En oo löytänyt mitään erityisen mukavaa baaria tähän tarkoitukseen.

Eeva Kolu

Heippa tanssi-Vierailija, en tiedä mikä on sun mielestä hyvää musaa, mutta itse käyn mieluiten lattari- ja dancehall -kemuissa. Niitä on vähän vaihtelevasti eri baareissa, kannattaa vilkaista ainakin Kaiku, Le Bonk ja kuulemma Pacificossakin on joskus, ja Los Cojonesissa on välillä dj joka soittaa pelkkää reggaetonia (bless him!). K2:ssa on dancehall-bileitä mutta en oo sinne vielä uskaltautunut kun omassa nuoruudessani se paikka oli aika epäilyttävä...

Sitten tietty salsakansalla on omat kemunsa, mä oon tosi huono salsaamaan niin en oo käynyt kuin kerran tai pari. Mutta on kyllä tosi vaikea Helsingistä löytää kivoja tanssipaikkoja, kun nyt tuntuu olevan enemmän tapetilla sellainen teknojytä, jota en itse tykkää tanssia yhtään. Otan tosi mielelläni itsekin vinkkejä vastaan!

Eeva Kolu

Ei kun siis tarkoitin Kuudes linja, ei Kaiku. Kaikussa tulee vaan jytää :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä Kaikussa tulee dancehallia ja reggaeta joka sunnuntai!
Soul B:stä löytyy myös Reggae Stomp ja Sexy Fridays-klubit.

Jos haluaa tanssitunteja kokeilla, kannattaa ehdottomasti suunnata Bubblin Movesin Introduction to dancehall -kurssille! Bubblin Moves on Suomen ainoa vain dancehalliin erikoistunut tanssikoulu. http://bubblinmoves.com/tanssikoulu/

Vierailija (Ei varmistettu)

Täältä löytää tapahtumatiedot kattavasti www.facebook.com/groups/dancehalleventshelsinki/

Eeva Kolu

Kiitos kommenteista kaikille! x

Pihlis (Ei varmistettu)

Miten kauniisti ja osuvasti kirjoitettu. En olisi kyennyt itse pukemaan sanoiksi kyseistä tunnetta, mutta kun luin tekstin niin mietin että juuri tätä olen muutamat viime päivät pohtinut. Minun elämä ja minun valinnat <3 Usein ihmiset jotka tuomisevat muiden elämää ovat ihmisiä jotka todellisuudessa tse haluaisivat nuuhkuttaa kukkia, mutta ovat kiinni epävarmuudessaan ja ajatuksessa "mitä muut ajattelevat".

ElfHill

Kiitos taas aivan mahtavasta kirjoituksesta! Näistä tulee aina niin hyvä fiilis! Voi kun saisi tuota asennetta enemmän omaankin arkeen. Eipä auta muu kuin harjoitella pikku hiljaa ja asia kerrallaan :)

Anna-Mari (Ei varmistettu)

♥ ♥ ♥

Hannele/MRS.L (Ei varmistettu) http://www.rakkaudellahannele.fi

Ooh, komppaan! Paheksuminen on peräaukosta ja teen itsekin usein asioita, jotka eivät ole kovin soveliaita toisten mielestä. Onnettomia ovat myös he, jotka näkevät vaivaa jauhaakseen toisten asioita negatiiviseen sävyyn.

Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

<3 Hannele
http://www.rakkaudellahannele.fi

Marika Rosenborg (Ei varmistettu) http://suhteellistajasuhteetonta.blogspot.fi/

Upea kirjoitus, yksinkertaisesti kiteytetty tärkeitä asioita. Laitoin kiertämään eteenpäin. Kiitos ja hyvää elokuuta!

pikkulaura (Ei varmistettu)

Voi Eeva, oot mun lemppari. Miten kukaan voikaan onnistua samassa yhteydessä nostamaan esiin unohduksissa olleen lempibändin kaikkine muistoineen sekä taitavasti sanailemaan juuri ne omat viime aikojen ajatukset. Fiiliksestä toiseen, seuraavaksi Summer Son.

marelyn

Naulan kantaan!

Olen lukenut blogiasi jo kauan, mutta nyt täytyy kommentoida ensimmäistä kertaa ja kiittää tunnelmakuvista, joita osaat oivallisesti luoda! Muutin keväällä perheeni kanssa kauas Kaakkois-Aasiaan ja lukemalla näitä sinun kirjoituksiasi, olen taianomaisesti päässyt hetkeksi nauttimaan ihanasta Helsingin kesästä. Kiitos siitä ja hienosta blogistasi!

Teran (Ei varmistettu)

Tämäkin pakana sanoo tähän: "Amen"!
Pitkän aikaa sitten lopetin muiden tuomitsemisen ja myöhemmin vihdoin myös itseni ja omien valintojeni. Nyt on helppo olla, hengittää ja rakastaa.

Naninani (Ei varmistettu)

Viisaasti kirjoitettu. Herätti itsenikin ajattelemaan omaa tuomitsevuuttani. Vaikka kuvittelee olevansa hyvinkin radikaali, niin joskus on hyvä lukea jotain ravistelevaa ja olla taas vapaampi omista ja muiden hölmöistä ajatuksista.

Mangossa oli myynnissä paita, jossa luki: choose yourself today. Teki mieli ostaa vaikka printtipaita. Sanoma kosketti.

Ja Texaskin vielä. Mieletön biisi. Ja miten freessi 90-luku! Solisti esiintyy musavideolla vaatteet päällä poseeramatta ja hymyilemättä, yrittämättä olla seksikäs tai kaunis. Ja ehkä siksi juuri onkin niitä.

Sitruuna (Ei varmistettu)

Olen kanssasi samaa mieltä, että ihmiset saavat tehdä mitä tekevät ja tuomitseminen on turhaa. Kuitenkin ystäväpiirissäni tapahtuu tällä hetkellä semmoisia asioita, joihin on pakko ottaa kantaa. Tyypit tekee ihan törkeitä juttuja toisilleen ja loput porukasta yrittävät katsoa muualle, koska "eihän tämä meille kuulu". Minua alkaa ärsyttämään myös meidän ulkopuolisten vastuuttomuus. Pitää voida sanoa, että tuo mitä teet on vaan yksinkertaisesti väärin ja en hyväksy sitä. Ruusujen haisteluun kyllä kannustan ja ihailen ihmisiä, jotka kulkevat omia reittejään..ketään satuttamatta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep, juurikin näin. Itse olen pitänyt sellaisena löyhänä ohjenuorana tuota "tee mitä haluat, kunhan et satuta toisia". Toki sekin on joskus vaikea määrittää... Joskus satuttamista on turhanpäiväinen kyttääminen ja tuomitseminen, ja joskus juuri sivusta katsominen ja vääryyden sivuuttaminen.

Tiiuli (Ei varmistettu)

Ihana, ihanampi, tämä postaus.♥

miiamar (Ei varmistettu)

Joka kerta saat sen aikaan aina hienommin: kylmät väreet ja tunteen, että joskus tuo hyvä fiilis ja täydellinen kirkastuminen koittaa tännekin päin. Elämä on hienoa ja pienistä asioista pitää nauttia. Kuinka siisti onkaan varmaan joskus se olo, kun huomaa olevansa onnellinen just näin. Kiitos Eeva.

Lotta N. (Ei varmistettu)

Huikee biisi!

Jenni L. (Ei varmistettu)

Aamen, Eeva! Juuri näin!

Huippua! (Ei varmistettu)

Ihanaa lukea sinulta tällainen juttu! Lopetin joskus blogisi lukemisen, koska olit toisinaan mielestäni hiukan tuomitseva muita kohtaan esim. onnellisuutta käsittelevissä jutuissasi. Jokin, ehkä loistava kirjoitustyylisi, sai minut palaamaan blogisi pariin etkä mielestäni pitkään aikaan ole kirjoittanut tuomitsevaan sävyyn vaan ihanan ymmärtävästi ja muut hyväksyen. Oikea meininki :).

Me, Myself and I (Ei varmistettu)

Itse en kyllä nyt pysty olemaan tämän postauksen kanssa samaa mieltä. Sen voin allekirjoittaa, ettei toisten tekemisiä tarvitse tuomita tai olla päivittelemässä...

MUTTA.

"Lähden, jään, myyn, ostan, häivyn, luovutan, aloitan, lopetan, keskeytän tai jatkan jos se tuntuu minusta oikealta, minulle."

Eikö tuo asenne, että "teen mitä lystään, kunhan se tuntuu oikealta minulle", johda siihen, että jokaista kiinnostaa vain se oma napa? Minä, minä ja minä, minulle, minulta, minusta, minua - Me, Myself & I? Eikö tämä ole juuri se asia, mikä nykyään maailmassa on vikana? Ihmiset välittävät vain itsestään, minkä takia lehdistä saa lukea, että naista ryöstettiin, eikä kukaan tullut apuun; vaippaikäinen hortoili moottoritiellä, eikä kukaan puuttunut tilanteeseen; mies sai sairaskohtauksen kadulla ja ihmiset viilettivät ohitse - koska ei kosketa minua.

En millään taholla pysty hyväksymään ihmisten itsekkyyttä; sitä, että tehdään kaikki vain sitä omaa itseä ajatellen. Pettäminen, valehtelu ja välinpitämättömyys ohitetaan olankohautuksella, koska "juuri sillä hetkellä minusta tuntui, että minulle näin on hyvä, minulle tuli hyvä olo".

Voisin siis ajatella (hyvin karrikoidusti ja tarkoituksella kärjistäen), että koska olen ihastunut kaverini aviomieheen ja hän tuntuu ajattelevan samoin, voin mennä ja toteuttaa aikeeni välittämättä kaveristani. Jos vain sillä on väliä, mikä on minulle oikein, voin todella heittäytyä hankalaksi päivystyksessä, ja alkaa vaatia, että saan hoitoa ensin - koska eihän siellä voi olla muita, jotka olisivat yhtä tärkeitä kuin minä tai joihin sattuisi yhtä paljon kuin minuun! Voisin myös ajatella sunnuntain aamulenkillä, jos satun näkemään ojassa makaamassa jonkun, että olkoot - vastatkoon itsestään; koska minullahan on riittävän hyvä näin.

Vaikken muuten harrasta kyräilyä, paheksuntaa tai muiden elämän puimista, itsekkyys ja oman navan ylikorostaminen tekee sivustakatsottuna pahaa.

Ymmärrän, että tekstisi pointti ei ollut ehkä näin pitkälle viety, mitä itse toin esille, mutta ihmisten itsekkyys on mielestäni nykyään todellinen ongelma. Onko siis todella niin, että vain sillä on väliä, mikä on MINULLE hyväksi?

Filippa (Ei varmistettu)

Mielestäni on kiinnostavaa, että kommenttisi perusteella näyttää siltä, että ajattelet, että Eeva tai ihminen yleensä, toimisi pelkästään epäeettisesti ja itsekkäästi, jos hän toimisi niin kuin on parhaaksi hänelle.

Entäpä jos ihminen kokee parhaaksi, nimenomaan itselleen, rakastaa, välittää, hoitaa, halata, armahtaa ja pitää kiinni siitä, joka sitä kulloinkin tarvitsee? Itsestään, ystävästään, siitä naisesta, joka on ryöstetty, eksyneestä vauvasta tai sairaskohtauksen saanesta tuntemattomasta?

Jospa Eeva tai kuka tahansa itseään (ja suurempaa hyvää) rakastava ihminen nimenomaan lähtee, häipyy, luovuttaa ja lopettaa juurikin kaiken epäoikeudenmukaiselta, väärältä ja itsekkäältä tuntuvan? Ja jää, aloittaa ja jatkaa sitä, mikä on rakkaudellista ja hyvää.

Laama (Ei varmistettu)

Näinpä juuri ja Eevahan myös kirjoitti "Kun tekee itselleen oikein, on aika vaikeaa tehdä väärin muillekaan. Uskon vakaasti, että aidosti tasapainoinen, onnellinen ihminen ei halua viedä muilta mahdollisuutta tasapainoon ja onneen. Kun tuntee itsensä vapaaksi, ei ole tarvetta pyrkiä rajoittamaan muiden vapautta."

Eli antaa jokaisen olla ja tehdä mitä haluaa, antaa jokaiselle vapauden, kun itselläänkin on.

Hienoa nähdä et jotkut kirjottaa tämmöstä (joku sano et muotia tällä hetkellä, en tiedä, en oikein lueskele blogeja, enkä tätä lilyä, frendi jakoi.) Ilostuttaa kuitenkin että on olemassa enenevissä määrin ihmisiä jotka ajattelee samoin kuin itse. Olen ite hyvin epäitsekäs ja oon onnellinen ku saan auttaa muita ja minua ei lainkaan kiinnosta mitä muut ihmiset tekee ja miten olee. Kunhan itse on hyvä, niin perhosefekti toistuu ja itselleen tulee myös hyvää. Loppujen lopuksi ympärillä ei ole kuin hyviä ihmisiä, samanlaisia, jotka ei halua rajottaa muiden elämää vaan nauttii vapaudesta ja siitä että toinenkin on vapaa ja kaikilla hyvä olla. Olen onneksi näin 25-vuotiaana jo kerennyt elää parisen vuotta välittämättä ja ärsyyntymättä mistään ja tunnen hetki hetkeltä elämän loistavammalta kuin edellisenä päivänä. Elämä sujuu ja kaikki rullaa hienosti omalla painollaan.

The less you give a fuck, the happier you are :) Ja vaikka talvi kohta taas alkaakin tulla, niin ei kiinnostuta niistä omista kengistä vaan hymyillään tuntemattomille ^^

Laama (Ei varmistettu)

Lisäten vielä tosiaan että "minua ei lainkaan kiinnosta muiden ihmisten tekemiset ja olemiset" lauseella en tarkota etteikö muiden ihmisten asiat kiinnostais, kuuntelen kyllä ja kiinnostun vaan en yritä rajottaa toisia ihmisiä, mutta toki auttaa yritän.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä taas ajattelin, että "Lähden, jään, myyn, ostan, häivyn, luovutan, aloitan, lopetan, keskeytän tai jatkan.... " on nuorehkon / sinkun / lapsettoman / freelancerin / vuokralla-asujan / muuten sellaisen ihmisen puhetta, jolla ei oikeasti ole kovin paljon muita velvoitteita kuin itsestään huolehtiminen.

Sen sijaan vanhat / parisuhteessa olevat / äidit / isät / jonkun huoltajat / säännöllisessä työssä käyvät / asuntovelalliset / muuten johonkin sidoksissa olevat tietävät, että eivät voi lähteä, luovuttaa, häipyä tai lopettaa, vaikka joskus vi***ttaa, koska omat tekemiset vaikuttavat suoraan jonkun muun ihmisen hyvinvointiin.

Se on hyvä vaan että pyrkii löytämään omasta elämäntilanteesta parhaat puolet. Jos se on jollekin vapauden tunne, niin hyvä juttu!

Eeva Kolu

Olen eri mieltä :) Minulla on ollut parisuhde, asuntolaina ja säännöllinen päivätyö, ja olen huomannut, että minkään niistä ei ole pakko olla ikuista, jos ne eivät enää tunnu oikealta. Uskon, että olisin jokaisessa tilanteessa levittänyt ympärilleni enemmän pahoinvointia kuin hyvinvointia, jos olisin toiminut ristiriidassa sen kanssa, mikä itsestäni tuntuu oikealta.

Enkä kyllä ole sitä mieltä, että ihminen ei voisi tuntea olevansa vapaa, vaikka olisi perhe, vakkarityö tai asuntolaina. Myös perheen, vakkarityön tai asuntolainan valitseminen on juuri sitä oman vapauden harjoittamista.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hmmm..minä sain (vahinko)lapsen nuorena. Ja vaikka elämä kotona kahdestaan vauvan kanssa ei aina ole tuntunut "omalta", en voi lähteä, mennä,muuttaa mieltä tms. Joskus on vaan pakko laittaa toisen tarpeet omien edelle.

Eeva Kolu

Itse asiassa sinä voisit lähteä ihan koska vain, mutta et lähde, koska sisimmässäsi tiedät että lapsesi hyvinvointi on sinulle tärkeämpää kuin se että lähdet humputtelemaan muiden asioiden perässä. Eli käytät tässäkin asiassa valinnanvapauttasi. Vai mitä?

MinnaN. (Ei varmistettu)

Musta tossa tilanteessa ei nyt ehkä voi puhua mistään todellisesta valinnanvapaudesta, siis jos tarkotat että ihan kokonaan lähtis ja hylkäis lapsensa? Ei ihan ehkä verrattavissa vaikka nyt shortsien pituuden tai edes asuinkaupungin valintaan... Tai jos tarkotat humputtelua sillon tällön niin ei sekään välttämättä ole valintakysymys, jos kukaan muu ei ole huolehtimassa lapsesta, tai vaikka olisikin.

Iitalinta (Ei varmistettu)

Aika hauskaksi meni tämä keskustelu: minua vaan mietityttää, onko (vahinko)lapsen yh-äippä sitä mieltä, että hänellä ei ollut valinnanvapautta synnyttääkö lapsensa vai ei?

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.