Sisäinen solarium

Hurmaava Virpi Kiitos hyvää -blogista kirjoitti vähän aikaa sitten juotavista itseruskettavista. Toisin sanoen siitä, miten nauttimalla runsaasti karotenoideja sisältäviä ruokia voi ruskettaa itseään sisältä päin, ilman aurinkoa.

Minä olin tietämättäni harrastanut näitä sisäisiä itseruskettavia tuorepuristettujen mehujeni muodossa jo pari kuukautta, mutta Virpin jutun luettuani laitoin vielä kovemman vaihteen päälle ja lisäsin karotenoidipitoisia hedelmiä ja vihanneksia mehulinkoon entistä enemmän.

Mitenkäs siinä sitten kävi, tuliko rusketus juomalasista?

Verigreippi-punajuuri-sitruuna

Ilokseni voin sanoa, että tavallaan kyllä! Vaikutus on ollut silminnähtävä. Ihoni sävy on todellakin muuttunut, myös niistä kohdista, jotka eivät ole vielä tänä kesänä saaneet aurinkoa. En sanoisi, että olen varsinaisesti tummempi, mutta ihoni perussävy on nyt erilainen - terveemmän näköinen ja vähemmän kalmankalpea. Sameus ja harmaus on kadonnut.

Ne kohdat, jotka taas ovat saaneet aurinkoa, ovat ottaneet väriä aikaisempia vuosia paremmin. Yleensä en rusketu juurikaan, mutta tänä kesänä minulla on jo kasvoissa ja käsivarsissa pieni päivetys, vaikka en ole varsinaisesti ottanut aurinkoa ollenkaan. En ole myöskään kärähtänyt kertaakaan, vaikka olen monesti istuskellut spontaanisti puistoissa ja terasseilla ilman suojakerrointa. Karotenoidien tankkaaminen siis selkeästi parantaa myös auringonsietokykyä.

Olen joskus syönyt luontaistuotekaupan karoteenikapseleita, ja vaikka nekin ovat toimineet hyvin, eivät tulokset ole olleet näin huomattavia. Loogista sinänsä, ainahan ravinteet imeytyvät paremmin oikeasta ruuasta kuin pilleristä. 

Appelsiini-porkkana-fenkoli-inkivääri

Lue Virpin juttu niin tiedät, mistä tässä oikeastaan on kyse ja mihin koko homma perustuu. Sellaisen lisäyksen mainitsisin vielä, että Virpin listaamien punaisten ja oranssien rehujen lisäksi karotenoideja on runsaasti myös monissa vihreissä, lehtevissä vihanneksissa. Esimerkiksi lehtikaalissa on enemmän betakaroteenia kuin porkkanassa!

Onko pakko mehustaa, miettivät nyt ne, joilta mehuprässiä ei löydy. Periaatteessa jo erilaisten karotenoidipitoisten hedelmien ja vihannesten syömisellä voi olla ihon sävyyn sekä auringonsietokykyyn suotuisia vaikutuksia, mutta jos haluaa ihan silminnähtäviä tuloksia, näitä vihanneksia ja hedelmiä pitää syödä paljon. Mehuprässini vuoksi kulutan helposti 1-2 kiloa vihanneksia ja hedelmiä päivässä, enkä usko, että sellaista määrää tulisi syötyä muuten.

Toinen juttu on se, että karotenoidit ilmeisesti saa parhaiten käyttöönsä syömällä vihannekset ja hedelmät kypsentämättöminä - mutta tällainen määrä kypsentämättömiä vegejä olisi jo leukaperille (ja suolistolle..) aikamoinen urakka. Kannattaa siis tehdä tuorepuristettuja mehuja tai smoothieita. Karotenoidien vaikutus alkaa näkyä ihossa viimeistään parin kuukauden sisällä.

Mutta ääks, nyt tämä kirjoitus alkaa lipsua pelottavan lähelle sitä kammoksumaani ravinneainehöpinää... kiteytyksenä siis, että jos haluat ihollesi kevyen päivetyksen ja terveen hehkun, syö (tai mieluummin juo) kaikkea oranssia ja punaista - ja lehtikaalia ja pinaattia! 

(Salaa mietin myös ruskettaakohan Campari-sooda...)

Kommentit

Kaati (Ei varmistettu) http://kotivalossa.blogspot.com

Kääk, mehuprässikuume sen kun nousee.. Olen suunnitellut sellaisen hankintaa jo jonkin aikaa, mutta pelkään, että se jää alkuinnostuksen jälkeen kaappiin pölyttymään. Vaikka onhan tuo smoothievaihekin jaksanut jo aikakauan pysytellä mukana...

Eeva Kolu

Mulla tulee heti ikävä mehustintani, jos olen siitä erossa enemmän kuin pari päivää :) Jos vaan heti alkuun opettelee kunnolla käyttämään mehustinta ja miettii kerralla kuntoon sen pesemisen, kuivattamisen ja säilyttämisen, niin epäilen vahvasti, että jäisi käyttämättä :)

Aada Ellen (Ei varmistettu)

Hei! Olisi enemmän kuin kiva kuulla kokemuksesi mehustimestasi, onks hyvä. Suunnitteilla olisi ostaa vihdoin oma, mutta haluan sen olevan hyvä eikä sellainen, joka hajoaa parin käyttökerran jälkeen. Eli jos viitsit, kerro omastasi! Muistan hämärästi et oot sitä esitellyt jossain postauksessa, en löytänyt linkkiä :)

Hosuli
Hömppäblogi

Määkin tahon! Voi hitsi, kun sitä sun suosittelemaa mehuprässiä ei enää myydä Suomessa! Ostaisin. Suosituksia otetaan vastaan.

Eevan Cowayn JuicePresso on bongattu tänään Turun Stockalta (joskin valkoisena, hinta 299 €), kyllä niitä näemmä siis vielä löytyy, vaikkei lisää Suomeen tuotaisikaan :)

Hosuli
Hömppäblogi

Ohoo! Kiitos vinkistä! Pitääpä tarkistaa, löytyiskö täältäkin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.