Suositelkaa lentokonelukemista!

Tädädädädädää, ensi viikolla lähden... Peruun!

Siitä saatte kuulla myöhemmin lisää, mutta aloin tässä jo hyvissä ajoin pohtia, mitä sitä ottaisi mukaan lentokonelukemiseksi. Prioriteetit jne. Menomatka kestää vaatimattomat 31 tuntia, joten viihdykettä (ja harhautusta) tarvitaan.

Hyvän lentokonelukemisen tuntomerkithän ovat: koukuttava (ehdottomasti koukuttava!), helppolukuinen, viihdyttävä. Ei saa vaatia liikaa aivotyöskentelyä, koska lentokoneessa on niin epämukava olla. Ei kuitenkaan mitään niin huonoa hömppää, että alkaa ärsyttää liikaa. Täytyy toimia harhautuksena siltä, että istuu purkissa kilometrien korkeudessa hengittäen muiden ihmisten basilleja. 

Minusta hyvä esimerkki täydellisestä lentokonekirjasta on vaikkapa Gillian Flynnin Gone Girl.

Vinkatkaa hyviä lentokonekirjoja! Luulenpa nimittäin, että en ole ainoa, joka sellaisia kaipaa. (Ja lupaan palata kertomaan, mitä luin ja kannattiko.)

Kommentit

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Peru jee! Luitko jo Chad Harbachin Pelin hengen? Imaiseva, rullaava, kepeä ja kauniin puristava yhtä aikaa.

Eeva Kolu

En lukenu! Heeeeiiii amerikkalainen yliopistoromaani! Jooo!!!!

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Just viikonloppuna puhuin yhden kaverin kanssa, että Pelin hengessä on paljon samaa kuin Eugenideen Naimapuuhissa. Mutta niinpä noissa yliopistoromaaneissa tuppaa olemaan: kasvutarinaa, onnetonta rakkautta, sosiaalista epämukavuutta, homoutta, kirjallisuuden opiskelua, vanhoja kampuksia. Ah, what's not to like!

Emmi-Liia (Ei varmistettu) http://torkkujajanokkosia.blogspot.fi

Hah, just meinasin ehdottaa Gone Girliä, lentokoneessa nimittäin luin sen kesällä :) Muita suosituksia ei just nyt ole, olen ehtinyt lukea naurettavan vähän viime aikoina. Tai no ehtinyt ja ehtinyt. Ah pitää ottaa itseään niskasta kiinni lukemisen suhteen.

bee beat

Mario Vargas Llosan Tuhma tyttö ja Paratiisi kulman takana. Tai katso löydätkö Jaime Baylya suomennettuna. Eli ehdottomasti perulaista kirjallisuutta! Ihan Turun kirjastostakin löytyy molempia. Ihanaa matkaa Peruun. Lima on kaikessa kaoottisuudessan Turun rinnalla suosikkikaupunkejani ja Peruun on joka päivä ikävä. Muista maistaa kaikkea, yhtä hyvää ruokaa ei saa mistään muualta kuin Perusta!

Eeva Kolu

Hei Tuhman tytön olen lukenutkin, se oli tosi hyvä. Onko Vargas Llosa perulainen? Loistavaa! Lima jää multa ikävä kyllä väliin, mutta toivottavasti hyvää ruokaa saa muualtakin :)

bee beat

Joo Vargas Llosa on perulainen vaikka asunnot hänellä on ilmeisesti myös Madridissa ja New Yorkissa :)

Herkkuja saa kaikkialta, ja pikkupaikoissa on omat erikoisuutensa. Mutta esim cheviche yms kalaruuat on parhaimmillaan rannikolla. Lomo Saltado on yksi omista ehdottomista suosikeista. Ja jos lähdet esim Cuscoon niin valitse pienet menu-paikat ennemmin kuin jenkkien valtaamat pizza-ravintolat. Sitten taas kun lähtee turistipaikoista loitommas niin tarjolla onkin lähestulkoon pelkästään paikallista ruokaa. Ja ota rennosti, jos liikaa pelkää bakteereja, voi jäädä parhaat katugrillien makuelämykset nauttimatta ;)

Kaisu2013 (Ei varmistettu)

Aikamatkustajan vaimo. Kummallinen, mutta hyvä kirja. Täydellisen koukuttava.

emmmac (Ei varmistettu)

Carlos Ruiz Zafonin Marina. Nappaa mukaansa, vähän jännittävä (ei liian) + Barcelona näyttämönä. Olen pitänyt kirjailijan muistakin kirjoista, mutta Marina on vähän erilainen hyvällä tavalla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Donna Tart: Jumalat juhlivat öisin (eng: The Secret history)
Älyttömän koukuttava! Olen lukenut varmaan 10 kertaa ja vielä jaksaa...
Todellakin amerikkalainen yliopisto romaani ja aivan paras!

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jumalat_juhlivat_%C3%B6isin

merjai (Ei varmistettu)

Hei, Donna Tartilta on ilmestynyt tänä syksynä piitkästä aikaa uusi kirja! Goldfinch, löytynee lentokentältä!

Hilda (Ei varmistettu)

"Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville", en muista kenen, mutta ihana!

Hosuli
Hömppäblogi

Kahta näistä luin juuri kesällä lentokoneessa: http://hosuli.blogspot.fi/2013/09/kolme-laatupokkaria.html - tosin ehkäpä sinä olet jo Murakamisi ja Nichollsisi lukenut...? Suosittelen myös Laura Gustafssonin Huorasatua ja uuden Nymfit-sarjan ekaa osaa. Eri tavalla koukuttavia molemmat.

Antti- (Ei varmistettu)

Kierrän yleensä ns. fantasiakirjallisuuden kaukaa, mutta vaihtoehtojen vähyyden takia päädyin edellisellä matkalla Game of Thrones -sarjan ensimmäiseen opukseen. Osui kyllä kovasti omaan makuun.

AnnaAusseista (Ei varmistettu)

Haha, mäki luin Gone Girlin lentokoneessa. Oli siihen täydellinen.
Lue se Rowlingin salanimellä kirjottama dekkari, Cockoo´s calling. Sujuva ja viihdyttävä. Tai uusin Gaiman, Ocean at the end of the lane.

Lukutoukka (Ei varmistettu)

Jos Hunger Games-kirjasarja vei mukanaan, niin Divergent-sarja on lähes yhtä koukuttava! John Greenin Fault in our stars oli myös koskettava :) hmmm tai Papillon tai Ready Player One tai Kingkiller Chroniclen ensimmäinen osa Tuulen nimi tai Markus Zusakin Kirjavaras tai hänen vanhempaa tuotantoa I am Messenger (itsellä kyllä vielä lukematta).

nansk

Tätä voin kompata täydestä sydämestäni! Divergent vie mennessään.

The Fault In Our Stars on upea, samoin Gayle Formanin If I Stay. Nämä jälkimmäiset kyllä itkettivät, että en tiedä kuinka mukava lentokoneessa on nyyhkyttää... Voi vähän korvat poksua.

Tuolla ylempänä joku sanoi Donna Tarttin Jumalista, jos se on vielä lukematta niin nyt hop hop!

Fault in our stars on tosiaan aiiiivan ihana, pitäisit Eeva varmaankin! Mutta tosiaan saattaa aiheuttaa holtitonta itkua, eli ei ehkä sovellu lentokoneeseen...

Vendaval (Ei varmistettu)

Minusta noin pitkälle matkalle tarvitaan eri tasoista lukemista. Ainakin yksi vähän ajatustyötä vaativa kirja, muutama akkain lehti, itse otan yleensä ainakin yhden ruokalehden ja yhden muotilehden, ja sitten joku kepeämpi kirja, esim novelli- tai kolumnikokoelmia. Anna-Leena Härkösen Kauhun tasapainosta saa ainakin makeat naurut, jota kanssamatkustajat voivat sitten kummastella.

Eeva Kolu

Erittäin hyvä pointti!

Eeva Kolu

Hei ihan mahtavaa mikä määrä vastauksia tänne on jo tullut! Aika monet näistä olen jo lukenutkin, mutta toivottavasti joku toinen lentolukemista etsivä löytää ne tätä kautta :)

 

Liibadaa (Ei varmistettu)

Mä suosittelisin Laura Kasischkea! Mut sai koukkuun tyypin The Raising -teos, joka tapahtuu amerikkalaisella yliopistokampuksella, vähän mysteeriä ja ihmissuhteita ja ah - se oli tosi hyvä. Kuvailut siitä kyllä saa sen kuulostamaan ihan kamalalta, älä usko niitä! Mulla Gone Girl odottaa lukemista yöpöydällä, ensin pitää vaan saada kamalan koukuttavan Game of Thronesin viimeisin osa luettua ..

Lako (Ei varmistettu)

Kathryn Stockettin The Help on loistava ja kyllä minut ainakin koukutti :D myös Jonas Jonassonin Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi, on aivan loistava! Naurattaa ja koukuttaa takuuvarmasti!

tiiavain (Ei varmistettu)

Oisin kanssa ehdottanut tuota The Helpiä, sopivasti vakavaa ja kevyttä. Pitkillä lennoilla on yleensä myös ne henk.koht. tv-näytöt, jos vaikka kirjavalinnat menee pieleen!

Vierailija (Ei varmistettu)

eve hietamiehen yösyöttö ja tarhapäivä! uskomattomia kirjoja :)

Miria (Ei varmistettu)

Jojo Moyes: Me before you. Ei ole lainkaan niin höttöinen kuin mitä kansi lupaa, ja silti superihana. Mutta nenäliinoja ja pokkaa tarvitaan myös, jos aiot lukea vikat luvut lentokoneessa.

Abraham Verghese: Cutting for Stone. Mahtava ja ihmeellinen. Muista edelleen ne nenäliinat.

annemi

Komppaan aiempaa kommentoijaa Time Travellers Wife-kirjan suhteen, luin sen englanniksi ja se on todella hyvä kirja. Olen tainnut lukaista sen jo kaksi kertaa. Memoirs of a Geisha koukutti minut myös, kuten kaikki Harry Hole-dekkaritkin. Life of Pi oli itsellä matkalukemisena keväällä, ahmaisin sen muutamassa päivässä :) 

Ja toki myös Fifty Shades of Grey trilogiakin pitää kiireisenä :) 

PoniN (Ei varmistettu)

John Ajvide Lindqvistin Ystävät hämärän jälkeen tai Kuinka kuolleita käsitellään, sopivasti koukuttavia ja jännittäviä, jos yhtään kauhulla tai outoudella maustetuista romaaneista tykkää. Kuinka kuolleita käsitellään on ehkä aiheeltan vähän tuoreempi ja myös ohuempi noin matkatavaroita ajatellen :)

Ja hömppäpuolelta mulle toimii kaikki Sophie Kinsellan kirjat. Varsinainen talousihme tai Salaisuuksia ilmassa kannattaa lukaista, jos on jo Himoshoppaajat kahlannut läpi.

coffeezombie (Ei varmistettu)

Hah, otsikon luettuani meinasin heti tulla ehdottamaan Gone Girlia. :D Sen sijaan ehdotankin sitten Gillian Flynnin kahta muuta kirjaa, Dark Placesia tai Sharp Objectsia.

Semmu (Ei varmistettu)

Jennifer Eganin Sydäntorni (The Keep) oli mielestäni hyvä. Saman kirjailijan palkittua Aika suuri hämäys-nimistä romaania on myös paljon kehuttu, sitä luen parhaillaan. Hyvää matkaa!

Tanja_O (Ei varmistettu)

Aika Suuri Hämäys on todella koukuttava. Luin sen englanniksi eikä tuottanut hankaluuksia (kuten esim. Fitzgerald, joka on täysi mahdottomuus). Itkosen Anna Minun Rakastaa Enemmän on ehkä koukuttavin kirja, jonka olen ikinä lukenut. Luin sen päivässä välillä itkien ja välillä hymyillen. Se kirja on rakkautta.

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

Mä olen viime aikoina lueskellut Kallion kirjaston Kallio-kokoelman kirjoja ja vastaan on tullut aika vaihtelevan laatuisia opuksia. Mutta Pirjo Tuomisen Hakaniemen kaunis Helene teki ison vaikutuksen. Se ei ole mitenkään erityisen taidokkaasti kirjoitettu, mutta tarina on niin vahva ja vaikuttava, että en saanut ajatuksiani varmaan kuukauteen pois kirjasta sen luettuani. (Myönnän käyneeni jopa päähenkilöiden haudalla iltakävelyn yhteydessä...) Lisäksi kirja on aika ihana matka 1800-luvun lopun Helsinkiin.

Marsku (Ei varmistettu)

Peter Høegin Norsunhoitajien lapset on koukuttava, vauhdikas ja sen verran pitkä, että lukemista riittää muutamaksi tunniksi. Ehdottamasti parhaita kirjoja, joita oon lukenut pitkään aikaan ja voisin kuvitella sen sopivan lentokoneeseenkin :)

ps. Eka kerta kun kommentoin, mutta rakastan sun blogia!

Leea (Ei varmistettu)

Lue toki Gillian Flynnin kaksi aikaisempaakin, ne ovat hieman eri tyylisiä, mutta ihan yhtä koukuttavia! Ja jos yhtään pidät dekkareista, kanadalaisella Louise Pennyllä on kokonainen sarja (eka osa nimeltään Still life) joissa joku onneton kyllä aina heittää henkensä, mutta ei suinkaan ryvetä ruumishuoneiden viemäreissä vaan syödään uunituoreita croissanteja takkatulen äärellä ja tehdään nerokkaita johtopäätöksiä hienoista henkilöhahmoista. Kerrassaan valloittavia.
Myös näiden maailma ja tapahtumat veivät hetkessä mukaansa:
Ann Patchet: State of wonder
Elisabeth Strout: Olive Kitteridge
Marisha Pessl: Special topics in calamity physics
John Fowles: The magus
Ja kaikki kolme M.J.Hylandin teosta.
Nyt on pakko mennä heti tilaamaan kaksi tuolla ylempänä suositeltua kirjaa joita kuvailtiin taikasanoilla "amerikkalainen yliopistoromaani"!
Hyvää matkaa!

-kaisa (Ei varmistettu)

samaa mieltä louise pennyn dekkareista - valloittavia.
myös aiemmin kehuttu mary ann schafferin kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville osui. niin, että luettuani sen piti ostaa omaan hyllyyn, että voin lukea uudestaan ja uudestaan.
mutta kirjat ovat henkilökohtaisia makuasioita... näissä vastauksissa on kyllä niin paljon vaihtoehtoja laidasta laitaan, että varmasti joku kolahtaa.

annio (Ei varmistettu)

Ma komppaan kanssa Louise Pennya. Hurmaava kieli, hurmaava maailma. Toimivat dekkareina ja onnistuvat silti luotaamaan ihmisyytta yhtaaikaa syvallisesti ja kepeasti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Dekkarien suurena ystävänä ei voi suositella kuin Lars Keplerin kirjoja. Ensimmäinen Hypnotisoija ei ollut aivan niin hyvä kuin sarjan kaksi seuraavaa. Ne ovat kirjoja, jotka vievät täysin mennessään. Lentokoneen ja sen muut matkustajat voi helposti unohtaa upouttuessaan Joona Linnaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ehdottomasti samaa mieltä! En yleensä lue dekkareita, mutta nämä on ollut pakko lukea sitä mukaa kun ilmestyvät. En voi suositella Kepleriä luettavaksi yksin kotona, mutta lentokone- ja kenttä ovat juuri sopivan turvallisia lokaatioita näin jänniin juttuihin. :) Kannattaa lukea järjestyksessä!

Teukka (Ei varmistettu)

Papillon: tositapahtumiin perustava, loistava, jännittävä kirja!
Tuhat loistavaa aurinkoa ja Leijapoika: en ole kuullut KENELTÄKÄÄN että ei ois tykännyt!
LOTR: saa myös pokkarina, loistava!
Wilbur Smithin kirjat: taattua seikkailumenoa hiukan ehkä, hhmmm...miehiseen makuun, mutta toimii!
Geishan muistelmat, 10 pientä neekeripoikaa, Anne Frankin päiväkirja, Harry Potterit, Seitsemännen portaan enkeli, Kotiopettajatteren romaani, Tuulen viemää, Okalinnut, Stig Larssonin trilogia, Nancy, Pahuus, Edith Piafin elämänkerta, Vuorovetten prinssi... mitä niitä nyt onkaan ja vaan muutaman mainitakseni :) Melkein kaikki kirjat olen lukenut kahdesti! Kivaa reissua!

aurapursi (Ei varmistettu) http://auranseikkailut.blogspot.com

Dekkarit tosiaan koukuttaa! Olet varmaan lukenut, mutta Larssonin Millenium-trilogia on jännä ja koukuttava.

Myös klassikko vois olla bueno valinta, kuten Kotiopettajattaren romaani tai Humiseva harju! Niihin maisemiin ja tunnelmiin uppoutuu täysin. Ah, rakkaus ja sumuiset nummet...

Ihanaa matkaa!

Helmi K
sivulauseita

Patti Smithin Just Kidsin maailmaan katoaa niin ettet huomaakaan, tai sitten huomaat kun pakahdut ja itket:) Vuosia sitten luin koneessa matkalla Barcelonaan Elina Hirvosen Että hän muistaisi saman, matka meni hujauksessa, niin hieno ja omaääninen oli romaanin maailma. Ja Leean mainitsema M.J Hyland on loistava, en tiedä miksi täällä niin tuntematon, Carry Me Down on aivan huikea.

Ja oi Peru! Olen ehkä vähän kateellinen.

 

annamar (Ei varmistettu)

Just kids on kyllä sellainen, että kaikkien pitäisi lukea se. Englanniksikin suht sujuvaa luettavaa myös tämmöiselle jolle joskus vieras kieli tuottaa vaikeuksia, en ole suomennosta tsekannut.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ah, Peru! Juo pisco sour -drinkkejä munkin puolesta, jooko? Harmi ettei Suomessa ole perulaisia ravintoloita..

minna

Maria Semplen Where'd you go, Bernadette oli hyvää lomalukemista. Kepeä, viihdyttävä, mutta ei liian hölmö.

Ambro (Ei varmistettu)

Ihan paras ja minulle sopivin juttu pitkille lennoille on äänikirjat. Valikoima suppea mutta kevyt hömppä on hyvää nukahtamislääkettä.

Minnainen (Ei varmistettu)

Robin Sloanin Mr. Penumbra's 24-Hour Bookstore. Kirja kirjoista ja kirjakaupoista kirjoja rakastaville. Mahtava kirja, aiheutti "haluan tietää miten tämä loppuu mutta en halua että tämä loppuu" -tunteen.

Hannuli (Ei varmistettu)

Pauliina Rauhala: Taivaslaulu; sopivan pitkä, lumoava kieli ja koukutti ainakin minut heti ensi riveistä lähtien. Suosittelen. Itse en ole kolmatta Bridget Jonesia lukenut, mutta jos ovat yhtä hyviä kuin edelliset niin suosittelen ottamaan mukaan myös Helen Fieldingin Mad About the Boy-kirjan.

Ronnalan Ada (Ei varmistettu) http://ronnala.blogspot.fi

Helppoa ja satumaista, muttei missään tapauksessa kevyttä tarjoaa Michael Enden Momo ja Emmi Itärannan Teemestarin käsikirja.

Feline (Ei varmistettu) http://merensininen.blogspot.com

En tiedä meneekö tämä hieman eri kategoriaan jota yleensä luet, mutta pakko suositella Pamela Druckermanin Kuinka kasvattaa Bebe (Vanhemmuus Pariisin malliin)! Oma lentomatkani meni kuin siivillä (öhöhöhö) tätä lukiessa, vaikka omia lapsia ei ole vielä pariin vuoteen tulossa, hauskasti kirjoitettu ja oivaltavaa tekstiä joka laittaa ajattelemaan (:

kaisuli (Ei varmistettu)

Augustine Burroughs : Juoksee sakset kädessä.
Myös novellikokoelmia ei meinannut käsistään päästää.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.