Syyskattaus

Kaikki mitä rakastin

Tänään Eevan marthastewart-nurkkauksessa tehdään syksyinen kattaus, jota voisi hyödyntää vaikka tuleviin Halloween-kemuihin.

Löysin torilta mahdottoman suloisia minikurpitsoja. "Sulla on aina minejä kasviksia", kommentoi eräs Instagram-käyttäjä, ja se on kyllä ehkä muuten ihan totta. Minit kasvikset ovat heikkouteni. Siinäkin määrin, että minikurpitsoille oli pakko keksiä käyttötarkoitus ihan vain, jotta niitä ei olisi tarvinnut jättää sinne myyjän tiskiin. 

Onneksi tulossa oli riistajuhlat! Riistajuhlilla syödään poikien metsästysreissun saaliit, mutta kemuissa on vähän sellainen laajempikin sadonkorjuuteema, syödään esimerkiksi marjoja ja sieniä ja juodaan minun tekemääni mustaherukkalikööriä. Kurpitsat sopivat siis ihan hyvin illan teemaan, vaikkeivät metsässä kasvakaan.

Marthastewartmainen tyylikkyys loppui kyllä lyhyeen heti, kun kemut potkaistiin käyntiin. Kyseessä oli sentään metsästysjuhlat ja ilmassa rasvankäryn lisäksi rutkasti viskihuurua ja testosteronia.

Todettakoon kuitenkin, että minikurpitsat näyttivät söpöiltä myös kaluttujen luiden keskellä.

Kommentit

iidami
Bambino

Mun oli myös pakko ostaa noita munchkin-kurpitsoja, kun kaupassa oli! Ei ollut hajuakaan, mitä niillä tekisi, mutta pikaisella googletuksella löytyi paljonkin kivoja ideoita. Näistä taitaa tulla tuikkukuppeja meidän halloween-bileisiin :) Ovenpieleen ja portille vielä lisäksi isot kurpitsat!

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Joo, tuikkulyhtyinä toimivat varmasti aivan ihanasti! Mä aion kyllä kanssa veistellä ihan kunnon Halloween-kurpitsan, vaikka ei mitään kemuja ole edes tiedossa. Mut sitten istun sen kanssa vaikka kaksin kotona :) .xx

Pumpkin Lady (Ei varmistettu) http://allotmentupdates.blogspot.com

Voi kuinka kiva kattaus! Itse tykkään kanssa kovasti laittaa pöytää koreaksi koristekurpitsojen avulla. Sadonkorjuujuhlat ovat kyllä parhautta. Viime vuonna odotin ihan hirveästi, että pääsen tarjoamaan kurpitsakeittoa itse kasvattamasta kurpitsasta sadonkorjuujuhlissa. Hullulla on hupinsa :)

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Kurpitsat on parhaita. Varsinkin itse kasvatetut, vautsi!

Vierailija (Ei varmistettu)

Oo, mustaherukkalikööriä! Onko sinulla jotain toimivaa reseptiä marjaliköörin tekoon? Googlettamalla löytyy melko sekalaisia vaihtoehtoja.

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Moikka,

tää on mun resepti (vanhan ruokablogini puolelta):

 

500 g mustaherukoita (tuoreita tai pakastettuja)
5 dl kevyttä, marjaisaa punaviiniä

6-8 dl sokeria

2-3 dl vodkaa

Laita mustaherukat kulhoon (mielellään ei muoviseen) ja survo niiden rakenne rikki esim. perunasurvimella. Kaada joukkoon punaviini ja sekoita. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään 24-48 tunniksi.

Soseuta mustaherukka-viiniseos tehosekoittimessa niin hienoksi kuin saat. Kaada sen jälkeen hyvin pienireikäisen terässiivilän läpi. Mäskiä tulee melko paljon, joten neste valuu siivilän läpi hi-taas-ti: voit nopeuttaa prosessia vatkaamalla seosta siivilässä ja lopuksi painamalla mäskiä siivilää vasten.

Kun olet saanut kaiken nesteen talteen, mittaa se. Laita seos kattilaan ja lisää jokaista desilitraa kohti 1 dl sokeria. Itse sain puristamisen jälkeen 7 dl mustaherukka-punaviiniseosta, joten lisäsin 7 dl sokeria.

Lämmitä seosta matalalla lämmöllä sen verran, että sokeri liukenee joukkoon (huomaat koostumuksen maistamalla – kun sokerikiteitä ei enää tunne kielellä, se on valmista). Ole tässä vaiheessa tarkkana, että lämpötila ei pääse liian kuumaksi – neste ei saa päästä poreilemaan, jotta alkoholi ei haihdu pois. Kun sokeri on liuennut, väännä levyn lämpötila pienimmälle ja anna kattilan olla liedellä vielä tunti, jotta seos muuttuu hieman sakeammaksi.

Anna jäähtyä ja mittaa taas. Lisää 1 desilitra vodkaa jokaista 3 desilitraa mustaherukka-punaviini-sokeriseosta kohden. Itse sain mustaherukka-punaviini-sokeriseosta vajaan litran, joten lisäsin vodkaa 3 dl.

Desinfioi pullot esimerkiksi kaatamalla niihin kiehuvaa vettä. Kaada seos mieluiten suppilon läpi lasipulloihin, kierrä korkit tiiviisti kiinni. Laita valolta suojaisaan, viileään paikkaan tekeytymään ainakin 2 viikoksi ennen juomista.

 

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Niin ja tällä tulee sellaista sakeaa, kotitekoisen makuista ja näköistä likööriä (saattaa olla vähän siementen palasiakin joukossa), ei kirkasta :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.