Terveisiä Luxemburgista

Kaikki mitä rakastin

Terveisiä sateisesta Luxemburgista! Lensin jo eilen tänne ei-niin-sateiseen Kreikkaan, mutta sitä ennen haluan kertoa teille Keski-Euroopan yllättäjästä.

Yllättynyt oli nimittäin juurikin se sana, jolla kuvailisin reaktiotani Luxemburgin ja minun kohdatessani ensimmäistä kertaa.

Käsitykseni kaupungista ja maasta oli varmaan se sama, joka monilla muillakin suomalaisilla: pankkeja ja pukumiehiä. Älkää käsittäkö väärin, niitäkin kaupungista löytyy enemmän kuin uskoisi maailman tarvitsevan, mutta Luxemburgilla on myös toisenlaiset kasvot.

Luxemburgin maaseutu on huikean kaunista. Mosel-joen rannoilla viljellään viiniä sekä Saksan että Luxemburgin puolella, ja pieniä mutkikkaita teitä ajellessa tuntuu kuin olisi tietämättään seurannut leivänmurusia Hannun ja Kertun todellisuuteen. 

Pieniä idyllisiä kyliä siellä täällä, vehreää silmän kantamattomiin, viiniköynnöksiä ja kiemurteleva Mosel. Näissä maisemissa sielu lepää eikä viinihammasta ehdi kovinkaan kolottaa. 

Kävin tutustumassa paikalliseen viinintuotantoon, mutta siitä myöhemmin lisää!


Ihastuin erityisesti luxemburgilaisten tapaan puhua. Arjessa käytetään sujuvasti kolmea eri kieltä - saksaa, ranskaa ja luxemburgia, joka on sekoitus kahta edellistä, ja siihen päälle vielä englanti, jota puhutaan Luxemburgissakin paljon, sillä maassa asuu paljon kansainvälisten yritysten ja yhteisöjen työntekijöitä kaikkialta maailmassa. Kieli kuvasti minusta hyvin Luxemburgin luonnetta ylipäätään: se on pikkuruinen valtio keskellä Eurooppaa, monenlaisten vaikutteiden ympäröimä jo aikana ennen kansainvälisiä pankkeja ja EY:tä, monille läpikulkuvaltio, jossa käydään töissä mutta ei asuta. Kummallinen, kiintoisa pieni maa. 

Olin ennen reissua hyvin utelias luxemburgilaisen identiteetin suhteen, eikä se näin lyhyellä reissulla minulle oikein hahmottunutkaan - paitsi että kaikilla tapaamillani luxemburgilaisilla oli mahtavan kuiva huumorintaju ja joustava suhtautuminen asioihin. Kieli vaihtui näppärästi kesken lauseen, ja suunnitelmat muotoutuivat päivän mittaan.

Kuten varmasti tiedätte, Luxemburg on sekä valtio että "the city", kuten paikalliset sitä kutsuivat. Kaupungin uutta puolta hallitsevat moderni arkkitehtuuri, valtavat pankkirakennukset ja EU-toimielimet, mutta vanha kaupunki on todella viehättävä.  

Luxemburgin keskustassa on valtava monttu, jossa joskus sijaitsi linnoitus. Tällaisia korkeuseroja harvoin kohtaa pääkaupunkien keskustoissa! Montun reunaa kulkiessa kannattaa varautua siihen, että tulet pysähtymään noin metrin välein ihastelemaan upeita maisemia.

Luxemburgin kaupunki on tavallaan jopa vähän hassunkurinen kokemus - keskusta on pieni ja kompakti, pikkukaupunkimainen, mutta kujilta löytyy luksusputiikkeja Chanelista Hermèsiin ja parkkihallissa Bentleyt viihtyvät Porschejen vieressä. Raha onkin täällä vahvasti läsnä, mutta esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa käyminen on edullisempaa kuin Suomessa.

Meillä oli Luxemburgissa tosi hauskat pari päivää - söimme ihanaa ruokaa, kävimme huippukivoissa viinibaareissa ja kahviloissa ja ihastelimme vanhan kaupungin idyllisiä katuja. Laitan teille vielä myöhemmin tarkkoja täsmävinkkejä osoitteineen, kunhan ehdin purkaa kaikki kuvat muistikortilta.

En ehtinyt tutustua Luxemburgiin syvällisesti, mutta minulle tuli siitä hieman samanlainen tunne kuin Aarhusista - kaikki on kaunista, hyvinvoivaa, viehättävää ja toimivaa, mutta pidemmän päälle ehkä vähän yksipuolista: erilaiset elämäntyylit, ihonvärit ja alakulttuurit loistavat poissaolollaan kaupunkikuvassa. Suosittelisinkin kaupunkia ehkä lähinnä viikonloppureissun kohteeksi - jos viihdyt maaseudulla ja viinialueilla, kannattaa reissuun lisätä päivä tai pari lisää. 

Pari juttua Luxemburgista siis vielä tulossa. Kivaa viikonloppua kaikille!

Kuvat Mikko Rasila

Kommentit

Lehtiä (Ei varmistettu)

Aah! Sielu lepää. Kiitos reportaasista, pakko käydä itsekin joskus!

luxembourgeoise (Ei varmistettu)

Olen juuri löytänyt ihastuttavan blogisi, mutta juttu Luxemburgista sinetöi tuttavuutemme. Itse siellä aikoinani puoli vuotta asuneena voin kertoa, että sait minusta nyt vakilukijan :). Ikävä rotkon ravintoloihin palasi ja vaikka maa ja kaupunki onkin pieni, oli mukava lukea kuinka paikka oli kuitenkin jättänyt jälkensä!

Tuijan (Ei varmistettu) http://operaatioomakotitalo.blogspot.fi

Lux on kyllä tutustumisen arvoinen kaupunki ja maa. Jokusen kerran on tullut siellä vierailtua ja aina jotain uutta olen löytänyt, kiitos Merja-serkkuni joka on "paikallisia". Tuo vanhkaupunki on upea samoin pikkukylät, jokilaakso ja linnat. Paljon paikallisia käy töissä Ranskan tai Saksan puolella ja toisaalta päinvastoin. Eu juttujen vuoksi Luxissa asuu paljon eri maiden kansalaisia. Pikkuruisen kokonsa vuoksi Luxista on helppo piipahtaa naapurivaltioissa. Astiafriikkinä käyn aina Villeroy&Bochin myymälässä...

maripui_ (Ei varmistettu) http://rantapallo.fi/maripui

Näyttää kyllä ihan sairaan ihanalta, vaikka kertomasi mukaan en varmaan viihtyisi.

Mutta vitsi, miten taitava kuvaaja tuo Mikko on! Aina Stellan blogissakin ihailen hänen käden jälkeä.

Eeru
Packing peanuts

Tää kyllä vain vahvisti kuumettani Luxembourgia kohtaan. Sinne pitää ehdottomasti palata, kun kerran "monttukin" on edelleen paikallaan ;-) Kauneimmat näkemäni syksyiset aamusumut ovat päällimmäisin muistoni the Citystä, tuon montun lisäksi.

Jenni GCH (Ei varmistettu) http://globecalledhome.fi

Ah, ihana Luxemburg! Vaikka tuolla viettämästäni ajasta voin olla montaa mieltä, niin yksi on ja pysyy: se keskusta on aivan syötävän söpö! "Monttu" eli rotkokin on suurimman osan ajasta kiva, paitsi silloin, kun yrittää päästä ruuhka-aikaan niiden kahden sillan ylitse töihin.

Jenni GCH (Ei varmistettu) http://globecalledhome.fi

Niin ja Konrad, mistä tuo toinen kuva on! Kaupungin paras kahvila ehdottomasti, jos joku on sinne päin suuntaamassa. :)

luxembourgilainen (Ei varmistettu)

Kiitos matkaraportista ja etenkin hienoista kuvista! Todella onnistuneet kuvat! Samoin huomiosi Luxemburgista ja sen elämänmenosta osuvat kaikki oikeaan.

Into (Ei varmistettu)

Luxemburg oli tosiaan yllättävänkin kaunis. Minua kyllä häiritsi pahasti vaihtoehtokulttuurien puute, vaikka portugalilaisvähemmistö onkin iso. Yksi syy vaihtoehtokulttuurien puutteeseen on, että nuoret 20-25-vuotiaat loistavat poissaolollaan. Nuoret nimittäin muuttavat muualle opiskelemaan. Joskin ilmeisesti melko hiljattain kaupunkiin on avattu oma yliopisto - ehkä tämä muutta tilannetta. Joka tapauksessa nuorien vähäisyys tekee kaupungista erittäin tasapaksun ja vähän tylsähkön.

EU-virastojen kaupunginosa jollain omituisella tavalla teki minuun vaikutuksen.

Lucky Traveller Merja (Ei varmistettu) http://www.luckytraveller.blogspot.com

Kiinnostava juttu, olen ajatellutkin, että Luxemburg olisi ehkä kiva viikonloppumatkan kohde. Minkälaisia viinibisneksiä teet siellä päin, luxemburgilaisia viinejä ei juuri näy Suomessa?

Nti Papu (Ei varmistettu) http://herneetkinrokkaa.blogspot.fi/

Mahtavaa, kirjoita ehdottomasti lisää Luxembourg-vinkkejä. Ollaan tasan kahden viikon päästä siellä (Majoitus Moselin rannalla) yksi päivä varsinaisen kohteen ollessa Ranskan Champagne ja kuplajuomat :)

Luxista (Ei varmistettu)

Muistelinkin, että olit luvannut laittaa vielä tarkempia vinkkejä Luxiin, muttet ole ilmeisesti vielä ehtinyt? Kahden viikon päästä olen menossa sinne, joten mielenkiintoni aiheeseen on suuri. :-)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.