toiveuusinta: voisitko joskus kertoo mihin turussa kannattaa mennä

Postaus on julkaistu ensimmäisen kerran 20.8.2010. Tämän jälkeen uusia kivoja paikkoja on varmasti tullut, ja tässä mainitut ovat voineet muuttua tai vaikka sulkea. En tiedä, koska julma kohtalo on vienyt minut pois Turusta.

 

Tällaista postausta on toivottu tosi paljon, joten täsä se ny o. Osa paikoista on mainittu blogissa aikaisemminkin, osa hyvistä varmasti unohtuu mainita. Siis: lempipaikkojani Turussa.

 

 

 

jos tarpeeks kaukaa kattoo, niin Aurajoen vesi on sinistä

 

Aloitetaan perusteista: kaupungin sydän on tietysti jokiranta. Joenpenkalla kannattaa juoda pussikaljaa, jokivarren terasseilla syödä lounasta, juoda kahvia ja siemailla viiniä. Jokilaivat ovat turkulainen instituutio, kivempi vaihtoehto terasseille. Näistä oma lempparini on Donna, nuorempi meininki ja musiikki. Sopivalla säällä aurinkokannella viihtyy vaikka koko päivän, hakee vain sohvalle uuden pullon proseccoa silloin tällöin. Föri on absurdiudessaan elämys.

 

 

 

 

 

 

Linnankadun alkupäässä sijaitsee lempiravintolani Mami. Hinta-laatusuhteeltaan loistavaan lounaaseen kuuluu myös erikoiskahvit, muista pyytää. Naapurissa toinen kiva paikka, Rocca, jossa vielä toistaiseksi perushintatasoa edullisempi terassimenukin (Lisäys 30.8.2011: Kuulin huhua, että Rocca olisi sulkenut?). Hopihopi. Läheltä löytyy myös ihan kiva Panini.

 

Siitä tietenkin itseoikeutetusti kirjastoon, lempipaikat haloo. Sisäpihan kahvilasta käyn ostamassa Pappagalloa - en nimittäin tykkää siitä Hansan italialaisesta jätskibaarista sitten ollenkaan.

 

 

 

Linnankadulta löytyy myös Dynamo, jota lienee ihan okei kutsua tätä nykyä jo legendaariseksi. Täällä jorattiin indiepoppia jo silloin kun pääkaupungissa vasta haaveiltiin tällaisista paikoista (tiedän, koska viimeiset Helsinki-vuoteni vietin toivoen, että Helsinkiin tulisi jokin Dynamoa vastaava paikka. Nykyään niitä on jo monia, mutta yksikään niistä ei taida sijaita luhistumaisillaan olevassa puutalossa). Itse olen monien Dynkky-vuosien jälkeen kasvanut baari-illoista ylipäänsä jo ehkä vähän ohi, mutta Dynamoon vie yhä suunta, jos tanssimaan tai baareilemaan tekee mieli.

 

Keikkoja, klubeja ja yleistä räminää löytyy myös Klubilta. Musadokkariklubi on helmi.

 

täällä sen sijaan olen viettänyt elämäni oudoimmat baari-illat. vieressä ihan hyvä kirppis Lähimmäinen

 

 

 

 

Siirtykäämme takaisin jokirantaan Café Artiin. Ainakin viitenä perättäisenä vuonna Suomen parhaaksi valitun baristan kotipaikasta saakin kaupungin parhaat sumpit ja kivan tunnelman kaupan päälle. Tämä ei ole nuorekas löhöilykahvila, jossa soi chill out -kokoelmalevy, tämä on paikka johon mennään nimenomaan kahvittelemaan.

 

 

 

Läheltä Café Artia löytyy uusi lempparipaikkani, viinibaari Tintå. Päivisin kannattaa keskittyä viininjuomiseen, koska ruokatarjonta on aika kuppasta (Lisäys 30.8.2011: Lounas on uudistunut ja nykyään parempi, tai siis oli ainakin viimeksi kun pari kuukautta sitten kävin...), viiden jälkeen saa tosi hyvää syötävääkin. Heti Tintån vieressä samojen omistajien Blanko, jonka taso vaihtelee, mutta yleisesti ottaen kiva paikka. (Lisäys 30.8.2011: Blankon brunssi on MUST. Mitään yhtä hyvää en löytänyt edes Berliinistä, Helsingistä nyt puhumattakaan.)

 

Jokirantaa satamaan päin jatkaessa tulee vastaan Turun paras italialainen ravintola, Sergio's (Turussa on muuten jostain syystä todella paljon italialaisia, siis ihmisiä. Joskin myöskin ravintoloita). Parhaimmillaan Sergio's on lämpiminä iltoina, kun vanhan puutalon suuret ikkunat ovat auki ja jokirannassa käy miellyttävä tuuli. Toinen tsekkaamisen arvoinen italialainen paikka Trattoria Romana löytyy vanhoilta kotikulmiltani Hämeenkadulta. Itse en ole käynyt siellä pariin vuoteen, joten en tiedä millainen taso on nykyään, olen kuullut siitä sekä hyvää että huonoa. Hämeenkadulla on muuten myös tosi hyvä intialainen, jonka nimeä en muista. Heh.(Lisäys 30.8.2011: Muistanpas, se on Delhi Darbar!)

 

 

 

 

Lempparikahvilani taitaa tätä nykyä olla Latte, joka on pistetty pystyyn "mies, liiketila ja kahvinkeitin" -periaatteella ilman sen ihmeempiä konsepteja tai häslinkiä. Jännimmät jutut pitää tilata listan ulkopuolelta, koska omistajalla on erikoinen bisnesstrategia: jos erikoisuuksia ei laita listalle, kukaan ei voi matkia. (Itse löysin lempparijuomani, kun viereisen pöydän pojat joivat jotain jännännäköistä ja kaverini ruinasi omistajaa tekemään samanlaisen. Nykyään aina kun tilaan sen, saan vastaukseksi "How do you know about that?")

 

 

 

 

Läheltä löytyy myös kiva Bar Kuka. Täällä on hauska sisustus, hanassa omenakaljaa joka maistuu mummon omenamehulta ja tiistaisin bingo. Olen voittanut bingosta mm. munavispilän ja tikkareita.

 

Seuraavan puolentoistavuoden ajan Turussa pitäisi olla EU:n kulttuuripääkaupunkihakkeen vuoksi paljon kaikkea häppeninkejä, Kulma 2011:sta saa infoa (ja suklaakakkua).

 

 

Koulu ei ole tippaakaan nuorekas tai trendikäs paikka (ei edes sillä "olemme niin epätrendikkäitä, että se on jo trendikästä" -tavalla), viihdyn siellä silti mainiosti. Nimensä mukaisesti baari sijaitsee vanhassa koulurakennuksessa. Näissä hämyisissä loosseissa on ihana juoda sateisena iltana puolukkasiideriä.

 

Kiva hengailupaikka on myös lähempänä asemaa oleva Kerttu. Kimppasetti kokiksella pelastaa tylsän sunnuntaipäivän. Jos ei kaipaa erityisen hyvää ruokaa, Bremer on kotoisa ja kiva kellari, jossa on juoruttu viinikarahvin ääressä isolla porukalla kerta jos sadaskin. Samaa sarjaa on myös Alvar-baari.

 

Kauppojen suhteen täällä tuskin on mitään, mitä ei muista kaupungeista löytäisi. No, on tietysti kauppatori. Ah, kuinka tulenkaan sinua ja pilkkahintaisia vihanneksiasi kaipaamaan! Kauppahalli tietysti myös. Turun kirppiksiä tunnen huonosti, keskustan kirppisten lisäksi tiedän nimittäin vain Manhattanin liikekeskuksen Kirppis-Centerin, joka on aikas tosi iso. Viikonloppuisin ruuhkaa, kannattaa mennä viikolla.

 

Lenkkeilen mieluiten jokirantaa keskustasta Haliseen päin, siellä näkee mehtää ja heppoja ja kaikkee. Ihania puutaloja bongaan ja kateutta harjoitan kävelyillä Tuomiokirkon ympäristössä (josta löytyy myös paljon kehuttu Café Mansikkapaikka, jossa en ole ikinä käynyt koska unohdan aina nostaa käteistä, kun olen menossa sinne - Emma vannoo että siellä on maailman parasta suklaakakkua), Kuuvuorella(/ssa?) ja Itäharjussa.

 

Ihania ja tärkeitä paikkoja on muitakin, mutta juuri nyt pää hajoaa jo näiden miettimiseen. Toivottavasti näistä on siis jotain apua niille monille, jotka ovat Turku-vinkkejä kyselleet!

 

Pakollisia lisäyksiä 30.8.2011:

Bossaliina - söpö kirppistavaroilla sisustettu kahvila.

Viinille - jokaisen itseään kunnioittavan viininystävän valinta. Ulkoasu ja ilme 80-luvulta, henkilökunta fantastista, viinilista ehkä Suomen paras, hinnat lähestulkoon edulliset.


Lisäys 1.9.2011: Café Voltaire ja ranskalainen setä! Miten saatoin unohtaa!

Kommentit

Marita (Ei varmistettu)

Tämä on vieläkin ihana postaus. Mukavaa, kun kaikki mukavimmat paikat Turussa on koottu yhteen, vaikka en vieläkään ymmärrä miten ei voi olla pitämättä Hansan italialaisesta jätskibaarista (myönnän, että sisustus on aika hirveä, mutta sen korvaa mahtavan makuinen, esanssiton gelato ja ihana ja iloinen italialaisomistaja sekä muut työntekijät. Kerran meille suositeltiin olutjäätelöä, joka on ilmeisesti ihan oikeasti hyvää!).

E (Ei varmistettu)

Ääh ikävä tuli vanhaan kotikaupunkiini. Mitä ihmettä mä täällä Tampereella teen?

Vale (Ei varmistettu)

Mansikkapaikka on lopettanut :( Omistajalle tuli ilmeisesti jotain terveydellisiä ongelmia ja terveystarkastajakaan ei ollut kovin innoissaan koko päivän pöydällä seisovista kakuista. Mansikkapaikka oli ihana, toivottavasti tilalle tulisi jokin uusi söpö kahvila tai mieluiten teehuone :)

Jemina (Ei varmistettu)

Tuli ikävä Turkuun, vaikka lähdin sieltä vasta kaksi viikkoa sitten Euroopan sydämeen. Ehkä sitä sitten vasta sieltä pois jouduttuaan ymmärtää miten hieno paikka se loppujen lopuksi on.

Täydellinen.

Linda (Ei varmistettu)

Haluaisin myös ihmetellä miten muka ei voi rakastaa Hansan italialaista jäätelöä? En itsekään pidä paikan sisustuksesta, mutta taivaallinen jäätelö korvaa muut puutteet ja sitä voi ottaa mukaankin. Suosittelen verigreippiä ja aprikoosia!

Minna (Ei varmistettu)

Kerttu on avannut jokirantaan vanhan Roccan paikalle Förin läheisyyteen toisen ravintolan nimeltä Ranta-Kerttu. Sama ruokalista (kai) ja mukava hengailupaikka muutenkin. Suosittelen!

Kirjaston kahvilassa italialaisen jätskin lisäksi myös lounaat on hyviä ja henkilökunta tosi mukavaa ja ystävällistä. Suosittelen sitäkin!

pau (Ei varmistettu)

Cafe voltaire'kin on kiva paikka jos tulee ranskaa ikävä: http://www.voltaire.fi/home.html, kahvilaa pitää mukava ja kultturelli monsieur pariisista :)

Eeva Kolu

Hansan jätskibaarista kyselleille - jätski on jees, mutta muu ei. En todellakaan ole sitä mieltä, että annosten pitäisi olla ISOJA, mutta se että jätskikipon päälle asetellaan _ruokalusikallinen_ jäätelöä ja pohjalla on viisi senttiä tyhjää ja siitä laskutetaan kolme euroa, nou tänks. Varmaan teillä on parempia kokemuksia, mutta musta se kirjaston kahvila on paljon kivempi, ihanat Pappagallon jädet ja henkilökunta on aina ollut supersympaattista. Ja se on KIRJASTOSSA, mikä on aina plussaa :) Café Voltaire ON ihana, unohdin mainita sen tässä, koska löysin paikan vasta alle vuosi sitten. Ja voi miten kurjaa, että Mansikkapaikka lopetti, en koskaan ehtinyt käymään siellä...

Nna (Hampaatirvessa) (Ei varmistettu)

Mansikkapaikka on lopettanut :( tiedän, koska asun naapurissa.

Kantis (Ei varmistettu)

Ihania paikkoja listattu täällä, mutta ihan paras on kyllä Viinille, juuri noiden mainitsemiesi asioiden takia :)

Janna (Ei varmistettu)

Apua, tuli hirvee koti-ikävä! Oon turkulainen, mutta asun ulkomailla enkä oo kahteen vuoteen käyny kotiseudulla.. mahtava postaus, joka kiteyttää parhaat mestat! Delhi Darbar on ylivoimaisesti paras intialainen koskaan ikinä missään! :)

Iita (Ei varmistettu)

Rocca elää ja voi hyvin! Vanha Rocca Förin luonahan lopetti tosiaan aikanaan, mutta Linnankatu 3:n paikalla oleva Rocca on tarjoillut minulle monet ihanat salaatit tänäkin kesänä kun Mamiin ei ole mahtunut edes änkemällä :) No worries siis!

K.K. (Ei varmistettu)

Tuo Gringo on lopettanut, tosin sitä nyt tuskin kukaan jäi kaipaamaan :D

Paletti (Ei varmistettu)

Kiva postaus ja hyviä suosituksia! (paitsi ehkä toi dynkky :D)
Rocca elää, mutta Herman sulki ovensa lauantaina! Syynä kuulemma kohtuuttomat vuokrankorotukset kaupungin taholta, tiedä sitten... mutta siitä ehkä tuo huhu.

Duussi (Ei varmistettu)

...ja jatkoksi näihin ravintoloiden sulkemisiin ja avaamisiin: tällä viikolla uutisoitiin, että rantaan Hermannin tilalle avataan Jenkkilän Top Chefistä tutun Stefan Richterin pihviravintola. Ei paha sekään?

Turku on mun koti ja kyl iha paras. Jokirannan länsipuolen Tuomiokirkko- ja Aurasillan väliselle suoralle lisäisin myös uudehkon E. Ekblomin, pystytetty samoihin tiloihin joissa kävin pienenä neuvolassa. :D Kaunis holvikellarimiljöö, hulppea (joskin hintavahko) viini- ja drinksulista ja taivaallisia macaroneja!

helsinkiläistynyt ex-turkulainen (Ei varmistettu)

Voi, Turku...huoh... :(

sannero (Ei varmistettu)

aaaa, cafe voltaire! jel'adore! ja kiitos, kaipailinkin tätä postaustta, oon miettinyt paljon mikä se ravintola oli mistä tässä puhuit, mutta sehän olikin mami :))

Lume (Ei varmistettu)

Siis voi ei Hermannin tilalla joku pihviravintola, ei ei ei!!! Nyyh, sitä jään kaipaamaan. :(

osynlig (Ei varmistettu)

Tää ei nyt liity Turkuun mitenkään, mutta oon viime talvesta saakka himoinnut niitä sun ruskeita Dr Martenseja ja ajattelin ehkä nyt vihdoinkin klikkailla ne kotiin, niin mietin vaan, että minkälainen kokojen mitoitus on, onko sulla niistä ihan normikoko? Ois superia jos jaksaisit auttaa tässä nii ei tarvis arpoo :) Hyvää Tampere-syksyä kaikesta reissaamisesta ym huolimatta, toivottelee Helsinkiläistynyt Tamperelainen :)

Eeva (Ei varmistettu)

Osynlig: on ihan normikoko, 39 Suomessa ja Martenseissa 6. Oon kyllä joiltain kuullut että Martenseissa olis normaalia pienemmät koot, mutta ehkä se ei koske noita karvavuorillisia...

Marita (Ei varmistettu)

Todella harmi, että sulla on ollut Hansan jätskibaarissa niin huono tuuri. Itse olen käynyt paikassa jo kymmeniä kertoja, enkä kertaakaan ole saanut liian pientä jätskiannosta. Päin vastoin, annokset on ollut sen verran isoja (eli siis koko kippo täynnä jätskiä) että ollaan usein kaksilahkeisen kanssa jaettu yhden hengen annos. Eli jos joskus uudelleen satut liikkumaan Turussa, niin kannattaa ehkä antaa jätskibaarille uusi tilaisuus (olettaen, että olet siellä vaan kerran käynyt. Jos huonoja kokemuksia on ollut useita, niin ei kai voi muuta kuin harmitella huonoa palvelua). :/

AnnaViinifani (Ei varmistettu)

Käytiin just tänä kesänä sielä Viinille-paikassa. Oli upea! Mies valitti tarjoilijalle, että miksei Helsingissä oo mitään samanlaista :)

Jule (Ei varmistettu)

Hivenen off-topic, mutta: Vasta hiljattain helsinkiläistyneenä ja Dynamoon alati kaihoavana kiinnostaa, mitkä nämä useat would-be Dynamot Helsingissä oikein ovat? Se niin täältä puuttuu, ja nyt kesän loputtua halpojen kopioidenkin koluaminen (heh, heh, heh) alkaa kiinnostaa ! (:

Sirkku (Ei varmistettu)

Ihania paikkoja kaikki! Ja Gringo on kyl yhä edellee pystyssä!

AnnaViinifani (Ei varmistettu)

Pitääkin vielä ylistää bar Kukaa. Innovoimme siellä hienon juomapelin nimeltä Pahan Viinan Trivial pursuit(tm). Ensin hankitaan todella pahaa viinaa sakoksi (Gammel Dansk, Fernet, Unicum). Sitten kysytään kyssärit ja jos tietää vastauksen, niin kysymyksen kysyjä ottaa sakosta hörpyn, jos ei tiedä niin joutuu itse sakon uhriksi. :D

leni. (Ei varmistettu)

muakin kiinnostaa mikä vastaa sun mielestä dynamoa helsingissä?? 8 vuotta etsinyt (:

Eeva Kolu

En ole käynyt Helsingissä baarissa ehkä viiteen vuoteen, mutta olen ymmärtänyt muiden puheista että nykyään Helsingissä olisi useampiakin paikkoja, jotka soittavat indie-musiikkia? Uskoisin, että ne Punavuoren ja Kallion nimettömät pikkupuljut, joissa kävin silloin sata vuotta sitten, ovat jo sulkeneet.

Alien (Ei varmistettu)

Ihana postaus, ja ihania kuvia kotikaupungistani. Meinasin tulla suosittelemaan E.Ekblomia, mutta joku jo ehti ensin. Todella viehättävä paikka sisustukseltaan, ja ruokakin on hyvää.

ansuliinuska (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta uusintapostauksesta. Ihania vinkkejä tuli vino pino Turkuun vähän aikaa sitten muuttaneelle. Suurissa määrin oon kaupunkiin jo rakastunutkin. Siis minä, vannoutunut Tamperelainen, joka väitin joskus ettei Turusta tule mitään hyvää..perun kaikki pahat puheeni! :)

katr (Ei varmistettu)

Tästä puuttuu mm. Kirjakahvila, Baan thai ja China&Thai.

Hanna (Ei varmistettu)

Kiitos tästä! Juuri Turkuun muuttaneelle hyviä vinkkejä. Luin jo sen alkuperäisenkin postauksen, mutta nyt olen oikeasti nähnyt noi kaikki (tai ainakin osan) paikat. Täälläkin alkaa vannoutunut tamperelainen lämpenemään Turulle :)

eksynyt (Ei varmistettu)

Hätäinen huuto! Muistan kirjoituksesi Turusta, kerroit sen parhaista puolista ja rakkaimmista kokemuksistasi kaupungissa, en löydä sitä mistään! Muistan sen olleen ensimmäisiä kirjoituksiasi, jonka luin, ja helsinkiläistyneenä (ja sydämensä osittain tampereelle jättäneenä) turkulaisena sait kyyneleet silmiini samantien. Tahtoisin niin lukea sen vielä kerran, ehkä kerran vielä kerran jälkeenkin, saako toiveuusintoja vielä kysellä?

köhöm.. (Ei varmistettu)

Mukava postaus Turusta! Yhden asian kuitenkin korjaisin: Vuoden 2011 baristamestari löytyy Helsingistä. Lauri Pipinen voitti tämän vuoden kilpailun ja on availemassa kahvilaa lokakuussa Helsinkiin Snelmanninkatu 15:sta. Eipä muuta:). http://goodlifecoffee.fi/

Roberta (Ei varmistettu)

You keep it up now, udnrestnad? Really good to know.

Deejay (Ei varmistettu)

I am totally wowed and pperared to take the next step now.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.