Uutta keittiössä: Kuplavesikone

Lilyssä on tällä hetkellä käynnissä SodaStream-kampanja, ja minäkin sain sen yhteydessä oman kuplavesikoneen. Olen uudesta kojeestani ihan lapsekkaan innoissani, koska olen vissyhirmu!

Sellainen minusta tuli silloin, kun päätin potkaista kola-addiktiotani persuuksiin. Toidettu toimivaksi. Kun kaapissani on aina vissyä tai mineraalivettä, limpparihimo iskee nykyään enää ehkä pari kertaa kuukaudessa ja silloin nautin punaisen tölkkini hyvällä omallatunnolla. 

Tuhti kuplavesivaranto oli apunani myös silloin, kun tajusin, että tässä iässä ja näillä elämäntavoilla en ehkä voi juoda joka päivä viinilasia lounaalla ja illallisella... 

Lempparitapani juoda kuplavettä on kaataa se viinilasiin ja pistää sekaan sitruuna- tai limesiivu. Tuntuu heti ihan siltä, kuin siemailisi jotain hienompaakin drinkkiä sen sijaan, että joisi vain vettä. (Vaikka oikeasti juo vain vettä! Taikuutta!)

Aikaisemmin olen raahannut Lidlistä niitä sinisiä six packeja, mutta tämä kieltämättä helpottaa nyt elämää aika reilusti, kun ei tarvitse roudata pulloja kaupasta ja takaisin kauppaan. (Ja kun ei joudu kuuntelemaan asuinkumppanin marinaa kertyvistä vissypullovuorista.)

Mitenkäs itse laite? En oikeastaan keksi siitä mitään pahaa sanottavaa - paitsi ehkä että lasipullo olisi kiva! Aluksi olin hieman epäileväinen, että haluanko keittiöön taas yhtä aparaattia lisää, mutta SodaStream on onneksi johdoton (ei siis toimi sähköllä), kevyt ja helposti liikuteltava, ei vie paljon tilaa ja on vielä kaiken lisäksi muotoilultaan kivannäköinen. Vedestä tulee myös oikeasti kunnolla kuplivaa, mitä aluksi hieman epäilin.

Tämä vehje on muuten myös oiva lisä uuteen cocktail-harrastukseeni, koska nyt drinkkeihin ei tarvitse käyttää kaupan vissyä, joka usein maistuu juomissa turhan vahvalta. En ole vielä kokeillut kotitekoista kuplavettä cocktaileihin, mutta uskoisin sen toimivan - vinkatkaa, jos teillä on kokemusta.

Olettehan muuten huomanneet, että Lilyssä on tällä hetkellä käynnissä arvonta, jossa voit voittaa oman SodaStreamin. Klik klik!

Kommentit

Tämän kylän homopoika (Ei varmistettu) http://tamankylanhomopoika.blogspot.com

Hmm. Olen jotenkin pitänyt näitä SodaStream-härpäkkeitä vuoden turhakkeina ja mieltänyt ne vähän samaan seurueeseen leipäkoneen ja rikkaimurin kanssa. Ilmeisesti ihan turhuudesta ei sitten kuitenkaan ole kyse!

Eeva Kolu

Mikä tahansa on tietty turhake jos se jää käyttämättä, mutta jos juo paljon kuplavettä niin sit tää on kyllä oikeasti hyödyllinen kapistus! 

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Mun mies on halunnut SodaStreamin jo pitkään, mutta mä hangoittelin vastaan, kun koko homma kuulosti niin työläältä. Enkä mä ole aivan niin riippuvainen kuplavedestä tai kuplajuomista kuin mieheni, joka varmaan voisi elää pelkällä zerokokiksella, jos saisi siitä kaiken tarvitsemansa energian. Mulle on aina kelvannut hyvin kuplaton hanavesi, enkä yleensä juo limppareita. Mutta lopulta se olin minä itse, joka otti pitkästä aikaa taas kyseisen laitteen puheeksi ja mies sai "luvan" hakea sellaisen kaupasta. Ja voi sitä kuplaveden tekemisen riemua. Ja täytyy kyllä myöntää, että onhan se nyt aika paljon kätevämpää valuttaa hanasta vettä pulloon, käyttää pulloa nopeasti laitteessa ja simsalabim! sinulla on kuplavettä. Me raahattiin myös aiemmin vettä Lidlistä ja oltiin tosi ärsyyntyneitä siihen jatkuvaan vedenhakemis- ja pullojenpalautushässäkkään.

Olin siis aika skeptinen mutta toistaiseksi ainakin positiivisesti yllättynyt :)

CougarWoman
CougarWoman

Minä olen kanssa kuplavesihurahtanut - tosin en ole vielä tajunnut että tässä iässä ja näillä elämäntavoilla en voi juoda joka päivä viiniä ;) Eli tää lähtis nyt klik klik :)

Eeva Kolu

Hahahaaa, no mulla tämä muutos oli enempi semmoinen "kolmesta lasista yhteen" -tyyppinen :D 

CougarWoman
CougarWoman

Teillä sentään lasketaan vielä laseissa :P

Joitain päiviä

Tässä voi myös käydä huonosti. Opin vastikään, että kuplavesilaitteisiin saa tietysti myös tonicin makuista tiivistettä. Tämä on syy siihen, miksi en uskalla hankkia tuollaista kotiini. Lähtisi gin tonicit lapasesta. Nyt tonicin litrahinta ja sijainti kaukana kaupassa laittaa vähän kapuloita rattaisiin.

Eeva Kolu

APUA! Et ois kertonut!!

alseplö (Ei varmistettu)

On oikeasti hyödyllinen! Meillä juodaan SodaStreamilla tehtyä vissya, sekä joskus sitä lasten cokista, on muuten paljon parempaa entä se normi cokisesanssi. En tiedä tuleeko halvemmaksi, mutta ainakin helpommaksi kun ei tosiaan tarvi niitä pulloja enää kaupasta raahata :P

Miimikko (Ei varmistettu)

Tuollaista SodaStreamia saattaisi tulla jopa käytettyäki,n kun se olisi aina näkysällä ja helposti käsillä! Meillä on kaapin perukoilla Fizz Devil -puteli, ja ei sitä yleensä jaksa vissyn tekoon esille kaivella :P (eikä esteettisistä syistä huvita säilytellä kaasupulloa pöydällä)

Jackie (Ei varmistettu)

Tiesitkö, että hapoton vesi on elimistön tavarajuna, joka nappaa kropan läpi kulkiessaan haitalliset kuona-aineet mukaansa. Samaa ei tapahdu hiilihapollisen veden kanssa kun veden molekyylirakenne on muuttunut. Ja vatsan turvottelut sun muut johtuu myös usein hapollisista juomista. Sen takia ei meille tuollaista vekotinta himoita. Ei sillä etteikö se limppari ja kuplavesi hyvää olisi, mutta turhalta tuntuu koko touhu. :) Jopa mehu (mieluiten tietysti makeuttamaton) on mielestäni parempi vaihtoehto.

Eeva Kolu

 

Heippahei! En nyt taida lähteä ravintohifistelykeskusteluun mukaan vaan totean vaan, että jokainen juokoon hanavettä, lähdevettä, vissyä, limpparia tai vaikka pontikkaa - ihan mikä itsestä tuntuu parhaalta :) 

 

anniina_ (Ei varmistettu)

Uskoisin kyllä että suurempia kuona-ainejäämiä elimistöön kerryttää esimerkiksi tiukahko foliohattu. Tiesitkö, että hiilidioksidin liukoisuus veteen on hyvin pieni (lämpötilasta riipuen n.1,5g/l). Ja vain osa tästä hiilidioksidista reagoi edelleen hiilihapoksi ja karbonaateiksi (oletan että tätä tarkoitetaan mystisellä "veden molekyylirakenteen muuttumisella"). Että kuplavettä lasiin vaan, suurimmaksi osaksi se on edelleen ihan vettä.

Minä juon aina "vissyni" myös kauniista viinilaseistani. Ja niin itseasiassa kaiken muunkin. Ne ovat elämäni pieniä iloja, ahh!

en halua kertoa (Ei varmistettu)

En tiennyt, enkä tiedä vieläkään.

Katsos, veden molekyylirakenne ei muutu miksikään, vaikka veden joukkoon liuotettaisi kaasuja, suoloja, jotain makuaineita tai muuta sellaista. Siellä ne aineet ovat sulassa sovussa vesimolekyylien välissä ja vesimolekyylit aivan entisellään.

Sodastreamin annosteluohjeen mukaan noin 500 g hiilidioksidia riittää 60 litraan vettä. Voit siitä laskea, paljonko kuinka tiheässä siellä niitä on hapotuksen jälkeen. Tosin kaikki ei liukene veteen. Ja joka tapauksessa vedessä on ties mitä muuta, aina.

Vatsa toki saattaa turvotella, jos sen turvottaa liialla kaasulla tai vedellä tai ihan sama vaikka söis legopalikoita. Ja turhaakin se voi olla. Mutta mainitset itse tuolla mehun. Jos edelleen haluat sitä puhtaan eden ihannetta ajatella, niin siinä mehussa on paljon enemmän muuta siellä veden joukossa, joka oikeasti ei estä haitallisten kuona-aineiden poistumista.

Vain tislattu vesi on sellaista, missä ei ole juurikaan mitään muuta kuin vettä. Mutta kannattaa kuitenkin varoa kaikenmoisten divetymonoksidipäisiä divetymonoksiditohtoreita ja niiden sinällään harmittomia divetymonoksidiliuoksia.

Jesper (Ei varmistettu)

Luin juuri Jennin blogin kommenteista:

"Sodastreamista on pakko sanoa sen verran, että yritys toimii kansainvälisen lain vastaisesti miehitetyllä alueella. Tuotteisiin merkitään "made in Israel", vaikka tämä ei ole lainkaan totta. Yhtiö tukee tullisopimusten kautta laittomien siirtokuntien juurruttamista suoraan, joka tekee rauhanneuvotteluista, ja saati sitten siirtokuntien purkamisesta erittäin vaikeaa. Siksi on tärkeää, että näitä tuotteita ei osteta. Tiedän, että jokaisen epäeettisen tuotteen boikotoiminen on mahdotonta, mutta tässä referenssinä toimii mm. nobelistimme Martti Ahtisaari, jonka mukaan tämä on erityisen tärkeä boikotoinnin kohde. Kannattaa siis miettiä kuinka paljon tukea ja ilmaista mainostilaa Sodastreamille antaa."

Vaikka en kyl usko että ilmaista, mainostila.

Karvis (Ei varmistettu)

Mun piti kommentoida ihan samasta asiasta! Hienoa että tästä tiedetään laajemminkin. Mut tosiaan EI SodaStreamille, ainakin niin kauan ku tämmöstä toimintaa tapahtuu! Lisätietoo löytyy esimerkiksi täältä
http://www.vasemmistonuoret.fi/?//palestiina/boikotti/sodastream

e2 (Ei varmistettu)

kuplavesikone on ihan paras! vinguin sen joululahjaksi äitiltä kaksi vuotta sitten vedoten siihen että sen avulla selättäisin pepsimax-addiktioni. ja niinhän siinä suunnilleen kävikin !!! maailman paras vekotin ja tulee halvaksikin käyttää kun mikä. yhdellä patruunalla hurauttelee monta monta pullollista. jos haluaa vielä kivennäisvesien mineraalit niin suosittelen lisäämään hippusen himalayan suolaa kuplitettuun pullolliseen :) itse teen tosi usein niin, koska vedenjuojahirmuna en halua päästää kehoa laimenemaan liikaa. peukkua tälle keksinnölle :-)

jennilina
auringon noustessa

Kuplavesi limeviipaleella on jotenkin niin klassisen raikas ja juhlava, raskaana ollessa se oli mun "irtiottojuoma", vaikka kuulunkin niihin tyyppeihin, jotka ei ole ikinä osannut juoda limua tai kuplallista juomaa muuta kuin geeteessä ja spritzerissä.

Huih, miten hurja on Jesperin lainaus tuossa edellä, pitänee tutkia asiaa.

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Meillekin päätyi kyseinen aparaatti joululahjana ja on ihan kätevä. Mukana tuli joku greippiesanssi joka on kerännyt pölyä kaapissa (karseaa!), mutta olen tehtaillut "luomulimpparia" sekoittamalla kuplaveteen itse tehtyä marjamehua. Toimii.

Mutta siis, eikö vissy ja kivennäisvesi ole kuitenkin eri asia kuin tämä kuplavesi eli soodavesi? Eli esim. helteillä (joita onkin näin lokakuussa runsaasti) kannattaa edelleen kiskoa kaupan vissyä, jotta suolatasapaino säilyy kohdillaan. Tai sitten lisäillä sitä suolaa joukkoon, mistä tuossa edellä mainittiinkin. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Hammaslääkärinä muistuttaisin, että veden kaveriksi ei kannata laittaa sitruunaviipaleita, se saa pidemmän päälle eroosiovaurioita hampaisiin ja pahimmillaan tosi kovat vihlomiset ja vauriot... :)

KooTee (Ei varmistettu)

Mulla on eroosiota hampaissa ja olen sen takia tosi tarkka sen suhteen, mitä juon. Mietin vaan tuota SodaStream vettä, että onko se turvallista hampaille? Tarkoitan siis, että jos juo vain sitä pelkkää hapotettua vettä, eli ei lisää mitään makutiivisteitä, niin onko se hampaalle yhtä terveellistä kuin pelkkä vesi? Eli muuttuuko tuosta hapotuksesta vesi myös happamaksi?

FFFifi
Fitness Führer

Hiilihappo ei aiheuta eroosiota hampaisiin. Jos haluaa sitruunaa tai limeä käyttää, niin haitat vähenevät kun juo juomansa pillillä (minkä varmaan tiesitkin). Itse juon kaiken muun paitsi suoraan hanasta otetun veden, viinit ja oluen pillillä :D

SN (Ei varmistettu)

Osa SodaStreamin tehtaista sijaitsee tosiaan miehitetyllä alueella Länsirannalla. Nämä siirtokunnat ovat laittomia, kansainvälisten lakien vastaisia. Suomi, EU ja YK ovat tuominneet Israelin toimet siirtokunniss ja vaatineet Israelia vetäytymään miehittämiltään alueilta. Finnwatch esimerkiksi suosittaa, että "suomalaiset yritykset katkaisisivat yhteistyön siirtokuntien kanssa kokonaan tai ainakin merkitsevät tuotteiden alkuperän oikein."

Minä en ainakaan halua tukea siirtokuntapolitiikkaa ostamalla tuotteita, joiden tehtaat sijaitsevat laittomilla alueilla. Toivottavasti myös muut harkitsevat SodaStreamin ostamista.

Minna Uu (Ei varmistettu)

Meillä on ollut tuo viime joulusta. Ensimmäinen painepullo hurauteltiin tyhjäksi vissiin reilussa kuukaudessa, mutta etenkin jos kiskoo soodavettä, eikä kaupan vissyä, tulee halvemmaksi. Se tuon kanssa tehty sokerikola taas häviää hinnassa ainakin Lidlin kolalle (kertoi kolaperso mieheni). Pikku ongelmaksi on muodostunut se, ettei panttipainepulloa muista viedä takaisin kauppaan, kun tarvitsee uutta.

Kysyin hammaslääkäriltä tuon haitallisuudesta. Sanoi, että kun mukana ei ole suoloja, ei oo haitaksi. Mutta sitruuna tms. muuttaa tosiaan asiaa. Ja sekin olis muuttanut asiaa, jos olisin tiennyt tuosta Israel-kuviosta. Vaikka tuo nyt lahjaksi saatiinkin. Äh.

M.
Avec Mari

Tämä voisi toimia myös meillä! Täällä nääs asuu myös yksi cola-addikti... Mieheni! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

On vasta vàhàn aikaa siità, kun Suomessa kampanjoitiin nàkyvàsti israelilaisten tuotteiden alkuperàmerkintòjen puolesta. Kampanjaa puolsi julkisesti myòs Heidi Hautala, ja Sodastream sai nàkyvàn osansa kritiikistà. Isralelilaisten siirtokunnat palestiinalaisalueilla ovat kansainvàlisen lain vastaisia, ja kampanjan vaatimuksena oli, ettà tuotteiden mahdollinen siirtokunta-alkuperà olisi ilmoitettava. Sodastream valmistaa tunnetusti tuotteensa israelilaisten palestiinalaisilta valtaamilla alueilla. Israelilainen yritystoiminta alueilla, joilta alkuperàiset asukkaat on hààdetty tai nàiden elàmà ja liikkuminen tehty kàytànnòssà mahdottomaksi on siis paitsi vavisuttavan epàeettistà, myòs jopa EU:n kannanotoissa laitonta.

Tàstà voi tietysti henkilòkohtaisesti olla mità mieltà tahansa, ja yksityinen bloggari saa tietysti kuplistaa vettààn millà haluaa, mutta on kyseenalaista, ettà sinànsà ajan hengessà kiinni oleva Lily valitsee nàkyvàksi pààmainostajakseen juuri yrityksen, jolla on takanaan noin paljon eettistà painolastia. En usko, ettà Eeva Kolukaan julkaisi tàmàn postauksen ihan vain siksi, ettà sattuu itse olemaan vanha Sodastreamin tuotteiden suurkuluttaja, vaan siksi, ettà Lily pyysi tàtà testaamaan pààmainostajansa tuotteen ja kehumaan sità lukijoille (tàmàhàn on tietysti mainostamisen, etenkin blogimainostamisen logiikka). Minusta nàin nàkyvàn portaalin olisi otettava paremmin selvàà tuotteista, joita se mainostaa - etenkin, jos se samaan aikaan vakuuttaa olevansa ajan hermolla.

Kirjoitan tàmàn kommentin tàhàn blogiisn, sillà Eeva Kolu on myòs toimituksen jàsen, vaikkei tietysti olekaan vastuussa mainosvalinnoista. Vastausvastuussa yleisòlle kyllàkin. Toivoisin jonkinlaista vastausta - en nenàkàstà, tòykeàà tai sellaista "joka tuotteessa on kuitenkin jotain epàeettistà" -peruskuittausta, sillà siità ei nyt ole kyse. Israelin toiminta palestiinalaisalueilla on, kuten mainitsin, paitsi laitonta, myòs ilmiselvàà sortoa, ja vaikkei tàstà olisi samaa mieltà, olisi nàmà argumentit hyvà ottaa huomioon mainostajia valittaessa. Mm. Suomen ICAHD on ottanut kantaa àànekkààsti siirtokuntatuotteiden boikotin puolesta, erityisesti viime kevàànà, samoin Erkki Tuomioja. En usko, ettà koko A-lehtien henkilòkunta on tàstà tietàmàtòn.

Tiedustelisin siis, miksi juuri Sodastream sai noin nàkyvàn paikan Lilyn pààbannerissa, ja erityisesti tarkoittaako tàmà sità, ettà portaali ei ole kiinnostunut ihmisoikeuksista. Ymmàrràn, ettà Sodastream maksaa mainostilasta, mutta uskoisin, ettà niin tekee myòs moni muu, eikà valintaa siis ole tehty pakon edessà. On vaikea ymmàrtàà noin ràikeàà valintaa mainosyhteistyòksi kaiken julkisen kampanjoinnin jàlkeen. Kyse ei lisàksi ole mistààn pienestà marginaaliryhmàn pipertelystà tai minkàànlaisesta sivuseikasta, vaan paljon isommasta ja vakavammasta ongelmasta, jonka symboli mm. Sodastream on. Israel on vallannut laittomasti palestiinalaisalueita pakottaen alkuperàisasukkaat muurien taa ja pois kodeistaan sekà rakentanut tilalle asutuksia Israelin kansalaisille, sen yrityksille, sen viljelyksille ja niin edelleen. Haluaako Lily todella antaa julkisen siunauksensa tàlle toiminnalle, vai ovatko Lilyn vastuuhenkilòt kenties sità mieltà, ettei etiikalla ole mitààn tekemistà Lilyn kaltaisen, valtavan suositun blogiportaalin mainosvalintojen kanssa? Vai kàsitteleekò Lily mielestààn niin kepeità (naisille suunnattuhja?) aiheita, ettei sen siksi tarvitse ottaa vakavmpia seikkoja toiminnassaan huomioon? Arveletteko, ettei Lilyn (naispainotteinen) lukijakunta ole kiinnostunut muusta kuin lifestylestà?

Mielestàni tàssà ajassa on yhà vaikeampaa ja vastuuttomampaa jàttàytyà ikààn kuin tàllaisten kysymysten ylà- tai ulkopuolelle.

Tàmà on asiallinen kuluttaja- ja lukijakritiikki, ei hyòkkàys Eeva Kolua vastaan. Toivoisin siis asiallista vastausta - mahdollisesti niiltà henkilòiltà, jotka mainosten valinnasta ovat vastuussa. Làhetàn tàmàn saman tekstin myòs sàhkòpostina toimitukselle, mutta mielestàni se ansaitsee tulla nàhdyksi myòs nàin julkisesti niin, ettà edes joku lukijoista voisi tutustua asiaan.

Lisàtietoa Sodastream-asiasta:

http://icahd.fi/?p=3782

http://sodastreamboycott.org/

https://www.facebook.com/BoycottSodaStream

Lisàtietoa Israelin laittomista siirtokunnista lòytyy varmasti hakukoneella runsain mitoin, myòs ICAHDin sivuja lukemalla saa varmasti kattavan kuvan ongelmasta.

Ystàvàllisin terveisin

I. Huusko

Eeva Kolu

Hei, en voi kommentoida Lilyn puolesta enkä ole mukana markkinointiyhteistyökumppaneiden valinnassa. Olen laittanut viestisi eteenpäin tahoille, jotka tekevät Lilyn mainontaa koskevat päätökset.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta herättääkö tämä sinussa lainkaan ajatuksia? Millaisia?

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

 

Ajatuksia herää kaikesta koko ajan, mutta en osaa enkä halua toistaiseksi kommentoida tätä aihetta yhtään sen enempää kuin kukaan teistäkään haluaisi kommentoida työnantajiinne liittyviä asioita, varsinkaan ennen kuin olen edes kuullut kaikkien puolien kannan. Olen pyytänyt SodaStreamilta ja toimitukselta kommenttia asiaan.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kerrothan sitten, mitä SodaStream vastaa, jos vastaa? Vaikka sen voikin jo melkein arvata, mutta silti.

ihuusko (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksestasi sekà viestin eteenpàin vàlittàmisestà, Eeva. Ymmàrràn toki, etteivàt moiset valinnat ole sinun vastuullasi ja ettet voi kommentoida asiaa tyònantajaasi konsultoimatta. Ajattelin silti kommentoida myòs tàmàn merkinnàn alle, kun siinà kuitenkin tuotetta tavallaan mainostettiin ja kehuttiin, ja onhan koko Lily osaltaan mukana kampanjassa. Mukavaa syksynjatkoa sinulle!

I. Huusko

Eeva Kolu
Kaikki mitä rakastin

Hei, ymmärrän kyllä, no problem. Blogissani kaikki sisältö on vapaasti kommentoitavissa ja kritiikkiä ja eriäviä näkemyksiä saa esittää, ja kiitos kun olet tehnyt sen asialliseen sävyyn. Mukavaa syksyä myös sinulle! 

Marsublog

Valot päälle nyt. Israelin kritisoiminen ei ole juutalaisvihaa.

Höpötys (Ei varmistettu)

Ai ei vai? Ihan höpöä taas, totta että se sijaitse vallatuilla alueilla, mutta se myös työllistää palestiinalaisia, joista suurin osa Haluaa olla töissä ja tienata rahaa, Palestiinan hallinto kun ei työtä pysty tarjoamaan kun apurahat katoaa muihin taskuihin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tietenkään Palestiina-asia ei ole mustavalkoinen, kaikkea muuta. Sen sijaan mustavalkoista faktaa on se, että Israelin miehittämilleen palestiinalaisalueille rakentamat siirtokunnat ovat laittomia (vrt. mm. kv. oikeutta soveltava YK:n alainen Haagin tuomioistuin). Näissä laittomissa siirtokunnissa tehdään SodaStream-tuotteita. Joita myydään israelilaisina, vaikka tuoteselosteessa pitäisi lukea "valmistettu miehitetyllä alueella Geneven sopimusten vastaisesti".

Tässä ei ole mitään väärinymmärrystä, se on härskiä politiikkaa.

ihuusko (Ei varmistettu)

Minullakin on lukuisia palestiinalaisalueilla ja Jerusalemissa asuneita, tyòskennelleità ja siellà usein vierailevia làheisià ystàvià (kuten Lilyn Ihmisoikeuksia ja vuohenjuustoa -blogin kirjoittaja). Heistà kukaan ei allekirjoittaisi vàitettàsi siità, ettà asialla on kaksi puolta: kun kyse on ihmisoikeuksista ja -arvosta sekà itsemààrààmisoikeudesta, on asialla vain yksi puoli. Suosittelisin sinua vaikkapa lukemaan muutaman merkinnàn mainitsemastani blogista tai tsekkaamaan ICAHDIN sivut ja palaamaan sitten tànne kertomaan, mikà on toinen puoli tilanteessa, jossa aseistetut sotilaat tuhoavat systemaattisesti kòyhià palestiinalaiskoteja jokaikinen vuosi, vielàpà alueella, jossa Israelilla ei kansainvàlisen lain mukaan olisi minkàànlaista oikeutta rellestàà. Antisemitismisyytteisiin en edes alennu vastaamaan. Kyse ei ole rodusta ja uskonnosta, ja mità kauemmin tàtà korttia heilutellaan, sità hitaampaa on kehitys parempaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Koen kuitenkin tarpeelliseksi kommentoida vielä tätä, vaikka edellisen kirjoittaja ei palaisikaan lukemaan.

"ja yhtäkaikki, kuitenkin Israelissa asuu palestiinalaisia ihan yhtälailla esim. Jerusalemissa ihan kuin kuka tahansa. Jos asia olisi tasan niin kuin noissa lukee, kyllä niihin olisi jo puututtu. kuten sanoin, tietyt asiat esitetään oikeasti siten kuin ne ei siellä ole."

En tiedä tarkkaan, mihin teksteihin tässä viitataan, mutta. Israelissa tosiaan asuu palestiinalaisia eli tarkemmin Israelin arabeja, kuten heitä Israelissa kutsutaan. He ovat monin eri tavoin kakkosluokan kansalaisia. Viittaat Jerusalemiin - varsinkin siellä arabit/palestiinalaiset ovat vaikeuksissa. He ovat valtaenemmistönä Itä-Jerusalemissa (jonka Israel on miehittänyt ja liittänyt kv. yhteisön mielipiteestä piittaamatta itseensä), mutta Israel ajaa heitä ahtaalle monin eri tavoin. Mainitsen vain muutamia: ulkomailta maahan muuttavat ortodoksijuutalaiset valtaavat heidän talojaan ja asuinalueitaan virkavallan estämättä, heille ei myönnetä rakennuslupia, em. syystä ilman lupaa rakennettuja taloja tervehditään puskutraktorein). Israelin kansalaisuutta ei anneta vaan korkeintaan oleskelulupa, joka on helppo menettää.

Nämä ovat tosiasioita, jotka eivät perustu tuttavien havaintoihin vaan omiini. On ymmärrettävää, että monen ikävän asian suhteen täällä Suomessa on mukava toivoa, että "kyllä asioihin olisi jo puututtu" ja "tietyt asiat esitetään oikeasti siten kuin ne ei siellä ole". Suosittelen lämpimästi kaikille tutustumista asiaan paikan päällä.

Toimitus
Toimitus

Hei I. Huusko, ja kiitos kommentistasi! Lilyn lukijakunta todellakin on kiinnostunut muustakin kuin lifestylestä, lifestyleä yhtään väheksymättä. Sehän on oikeastaan koko palvelun idea: olemme halunneet luoda kaikille avoimen yhteisön, jossa voidaan keskustella niin huulipunasta kuin ihmisoikeuksistakin, tai mistä tahansa käyttäjillemme tärkeästä asiasta.
Palvelun julkaisijana vastaamme tietysti siitä, että Lilyssä olevien mainosten sisältö on asiallista. Mainostavat yritykset kuitenkin vastaavat tietysti - ihan lainkin mukaisesti - itse tuotteistaan. Mainoksen julkaiseminen Lilyssä ei ole toimituksen tai kustantajan kannanotto tuotteen puolesta tai vastaan.
Jos haluat olla yhteydessä SodaStreamiin, kysyä lisää tai antaa palautetta, he vastaavat varmasti mielellään. Viestiä voi laittaa sähköpostitse (info@sodastream.fi) tai tämän osoitteen kautta: www.sodastream.fi/fi/contact.
T. Jenni Lieto, päätoimittaja

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö Lily siis ota millään lailla huomioon yhteistyökumppaniensa toiminnan eettisyyttä? Eihän Trendissäkään näy esim. turkiksia. Vaikka turkisvalmistajat ovatkin itse vastuussa tuotteistaan.

Toimitus
Toimitus

Luonnollisesti eettisyys kiinnostaa meitä. Kiitos kaikista kommenteista ja linkeistä.

Kehotamme lämpimästi olemaan yhteydessä SodaStreamiin, joka varmasti kertoo mielellään lisätietoa. Viestiä voi laittaa sähköpostitse (info@sodastream.fi) tai tämän osoitteen kautta: www.sodastream.fi/fi/contact.

ihuusko (Ei varmistettu)

En tiennytkààn Trendin turkisboikotista, kiitos ettà kerroit. Ero tàhàn SodaStream -tapaukseen lienee siinà, ettà turkisten kohdalla A-lehdet àlysivàt tutkia asiaa etukàteen. Tàllà kertaa on mahdotonta harmitella eettisià kysymyksià, kun rahakas mainossopimus ehtoineen on jo kertaalleen tehty.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta.

En vàheksy lifestyleà - tuskin muuten kuuluisin Lilyn lukijakuntaan - mutta olen kyllàstynyt siihen, ettà kaupallisen lifestylen on vaikka hammasta purren oltava aina niin pakotetun kepeàà ja positiivista, ettà kipeità aiheita on vàlteltàvà jonkin hyvàn fiiliksen nimissà.

Tiedàtte varmasti itsekin, ettei vastauksenne tyydyttàisi ketààn, ei edes teità itseànne, mikàli olisitte kysyjàn osassa. Jos minulla olisi SodaStreamilta jotain kysyttàvàà, olisin varmasti ottanut yhteyttà heihin. SodaStreamin toiminnan kuitenkin jo tunnen, enkà usko pystyvàni siihen asiakaspalautteella vaikuttamaan - eihàn siihen ole pystynyt toistaiseksi edes laajamittainen, kansainvàlinen boikotti. SodaStreamin vastauksekin (mikàli sellaista koskaan kuuluisi) osaan kuvitella jo etukàteen. Tàstà ei palautteessani ollut kyse. Siksi voisin vielà tàhdentàà kysymystà:

Tiesikò Trendi/Lily/A-lehdet sopimusta tehdessààn SodaStreamin kyseenalaisesta eettisestà maineestam ja jos tiesi, miksi se siità huolimatta otti vastuulleen tàmànkaltaisten asioiden edistàmisen ja mainonnan? Eikò muita yhtà paljon maksavia mainostajia olisi ollut tarjolla? Myòs asiallisuuskommentti on tietenkin selvàà puuron hàmmentàmistà. On lukemattomia asioita, jotka koemme ikààn kuin kollektiivisesti moraalittomiksi, emmekà koskaan sallisi niità mainostettavan tai antaisi niille noin suurta nàkyvyyttà, emme, vaikka mainos olisi kuinka asiallinen. Tàmàn Lilykin varmasti ymmàrtàà. Muussa tapauksessa voisin ehdottaa seuraavaksi yhteistyòkumppaniksenne vaikkapa jotakin kansainvàlistà asevalmistajaa tai tehdà oikein asiallisen kokaiinimainoksen. Myòs toisen kommentoijan mainitsema Trendi ja turkikset -tapaus kielii mielestàni siità, ettei asiallisuus todellisuudessa ole ainoa kriteeri mainostajia valitessa.

Tietysti ymmàrràn, ettette voi julkisesti kritisoida SodaStreamia tai ottaa mitààn kantaa kysymkseen, sillà olette sopimuksen alaisia. Toivon kuitenkin, ettà tulevaisuudessa tàllaisia mokia ei enàà tehtàisi ja ettà aivoriihissà mietittàisiin astetta tarkemmin, millaisia tuotteita làhdetààn nàin nàkyvàsti mainostamaan. Henkilòkohtaisesti minua puistattaa joka ikinen kerta, kun nàen SodaStreamin bannerin vilkkuvan jonkin iloisen hyvànolonblogin ylàkulmassa, enkà kommenteista pààtellen ole ainoa, joka on Lilyn toimintaan suuresti pettynyt.

Kiitos kuitenkin, ettà vastasitte palautteeseeni ja pahoittelut mahdollisesti kàrjekkàistà sanavalinnoista. En toki pidà teità siellà toimituksessa henkilòkohtaisesti vastuussa tàstà nolosta sotkusta, mutta uskoakseni olette tekemisissà esimiehienne kanssa minua enemmàn. Toivottavasti A-lehtià tulevaisuudessa kiinnostaa mainostilaa jakaessa muukin kuin raha.

Edelleen yst. terv.

I. Huusko

Vierailija (Ei varmistettu)

"Tiedàtte varmasti itsekin, ettei vastauksenne tyydyttàisi ketààn, ei edes teità itseànne, mikàli olisitte kysyjàn osassa. "

Ihan samaa ajattelin kun luin Lilyn vastauksen. Täsmentävää vastausta edelleen odotellen.

ihuusko (Ei varmistettu)

Lisàyksenà edelliseen: asiasta on puhuttu Lilyssàkin. http://www.lily.fi/blogit/ihmisoikeuksia-ja-vuohenjuustoa

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillekin hankittiin tuo kuukausi sitten ja erittäin ahkerassa käytössä on ollut! Mutta juhlia varten se ei välttämättä ole kovin kätevä, koska hapot karkaavat mielestäni aika nopeasti pois. Vedestä tulee todella hapokasta mutta jos juomaan pääsee ilmaa (ei ole korkillisessa pullossa tms) niin hapot lähtevät aika nopeasti. Juhlia varten ne siniset six packit ovat ehkä kätevämmät ;)

(Ei varmistettu)

Hei, iso kiitos teille jotka kerroitte tuon siirtokunta-asian. Mennyt multa ohi eikä enää mene.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiva, että edes jotkut lukijat välittävät näistä asioista. Jotka muuten eivät ole mitään teinihippeilyä.

EmuKivi (Ei varmistettu)

Löysin eilen kirpparilta aidon 80-luvun valko-oranssin Soda Streamin 5 eurolla! Laitteessa oli myös hiilihappopullo, jossa riitti vielä potkua (tosin se menee kyllä vaihtoon, pullo oli päivätty vuodelle 1981). Aivan pakko myös mainita, että saimme mukaan myös 2 kappaletta LASIpulloja. ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Meiltäkin löytyy sellainen valkoruskea :D Ihan paras oli kunnes hiilihappopullotyhjeni ja sitten ei enää saatukaan kotitekoista limsaa

Maikuntytär (Ei varmistettu)

Mun mielestä kaikista eniten perseestä näissä "epäeettinen tuote" -asioissa on se, että nykyään vastuu on kuluttajalla (jolla ei ole MITÄÄN mahdollisuuksia tarkistaa jokaista asiaa), kun se lähtökohtaisesti pitäisi aina olla tuottajalla.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.