Valoa marraskuussa

Tämä on ollut aika valoisa marraskuu, suhteellisesti mitattuna tietysti. Kaikki on suhteellista. Mutta se, että marraskuussa joutuu vetämään verhoa ikkunan eteen koska aurinko häikii... no, silloin asiat ovat aika hyvin millä tahansa mittarilla mitattuna.

Olen edelleen kipeä, mutta nukuin viime yönä ensimmäiset ihan okei-yöunet kuukausiin (tämäkin siis suhteellista. Nukuin sohvalla enkä pystynyt hengittämään nenän kautta, mutta todistetusti olin taju kankaalla ainakin 5 tuntia). Kenties sen vuoksi tänään kaikki näyttää vähän kirkkaammalta. Maailma on taas täynnä mahdollisuuksia. Ja marraskuukin tuntuu ihan... pehmoisen lähestyttävältä.

Uusimmassa Trendissä on muuten pieni juttuni siitä, kuinka marraskuukin voi olla ihan ihana. Teesini on: Kukaan ei aseta marraskuulle odotuksia, ja juuri siksi se voi yllättää positiivisesti. 

Satsumakausi on taas täällä. Syön niitä koko ajan ja kyllä, jokainen lohko on vähän kuin nielaisisi palan aurinkoa marraskuussa. Syökää satsumia! Tätä iloa ei nimittäin kestä kauaa. Klementiinit voivat minun puolestani painua himaan, inhoan sitä kun ne paskiaiset valtaavat hedelmätiskit ja vievät elintilan satsumilta. Mutta vielä enemmän inhoan sitä kun marisen tästä ja joku toteaa siis onks niil jotain eroo, eiks ne oo kaikki mandariinei? NO EI. 

Mutta nyt huomaan taas kiihtyväni. Niin käy joskus, kun tulee puhe sitrushedelmistä. (Ja nyt minulla on myös vähän syyllinen olo siitä, että sanoin klementiinejä paskiaisiksi. Eiväthän ne oikeastaan ole tehneet mitään, paitsi maistuneet ällöttävän makeilta ja olleet täynnä ärsyttäviä siemeniä.) Menen keittämään teetä ja yritän taas lähestyä marraskuuta pehmoisen valoisasta näkökulmasta.

Heipat ja hyvää torstaita, tiedätte kyllä, mitä torstai on täynnä!

(Satsumia, tietty.)

Kommentit

nansk

Oikein. Satsuma on näistä se oikea valinta. Ihana ja kirpeä ja siemenetön pala täydellisyyttä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen pyrkinyt lanseeraamaan termiä "pikkusitrukset". Ärsyttää huomattavasti vähemmän kuulla yleistermi kuin "mandriini" :D

Plop (Ei varmistettu)

Ahhh, niin ihanaa kuulla, ettei ole ainut satsumien fanittaja. Mandariinit, klementiinit ja muut oranssit möllykät = ei _todellakaan_ sama asia kuin ihanan kirpakat satsumat!

Kahvittelija
Kahvia, kiitos!

Niin totta! Olen luullut olevani joku luonnonoikku, kun en tykkää klementiineistä enkä mandariineista, vaan ainoastaan satsumat käyvät. Mutta meitähän on muitakin! :) täytyypäs käväistäkin hedelmäkulholla, jota äitini kävi taas eilen täydentämässä, ja napata parit satsumat!

Santsa (Ei varmistettu)

Okei, jos lukijoissa on minun lisäksi muitakin, jotka eivät heti muista mikä se niiden oranssien möllyköiden ero keskenään on, niin täältä löytyi hyvin info: http://ruoka.ts.fi/jutut/mandariini-klementiini-vai-satsuma/
Valoa ja iloa marraskuuhun kaikille!

nansk

Hei kiitti, nyt olen taas vähän nippelitietoa rikkaampi! :D

Anniiii (Ei varmistettu)

Kerrassaan ihana juttu taas Eeva! Toivon satsumien parantavan sinut pikaisesti! :) Ihanaa marraskuuta.

Amppi (Ei varmistettu)

:)) varsin osuva kuvaus klementtiineille, I agree! Päivän naurut tästä teksistä!

Meriannen (Ei varmistettu) http://www.meriannen.com

Oi, ihana, piristit hektistä aamuani tällä blogipostauksella! Ihana, ihana, hymysuin jatkan tätä päivää - ja toivottavasti sinäkin, suu ja masu täynnä SATSUMOITA! :D

katarinana (Ei varmistettu)

Oi, mistä nuo ensimmäisen kuvan ihanat verhot ovat kotoisin?

Eeva Kolu

Heippa, verhot on Marimekon kankaasta, mutta ne on TODELLA vanhat jo. En tiedä siis, saako tuota kangasta enää!

Henneka (Ei varmistettu)

Ooo, olen niin onnellinen! Nyt minäkin tiedän miksi joskus ne pienet oranssit hedelmät maistuvat ällölle, niin makealle että oksetttaa (varsinkin jos ne on vähän päässy nahistumaan hyi yök...) Tästä lähtien pitää siis vissiin olla tarkempi satsumien kanssa. Nyt tuli taas toinen ongelma: taipuuko se "satsumien" vai "satsumojen" vai "satsumoiden"?

Ola

Ojjoi hurraa Eeva! Syksyn paras asia on SATSUMA! Hedelmäosaston kruunaamaton palleroinen Pikku Prinssi. Syysmasennuskin loppuu aina siihen hetkeen, kun kaupasta löytyy vuoden ekat mehevän satsumat. Sitten hymy hyytyykin, kun mehevät yksilöt alkavat vaihtua niihin ala-asteen pikkujoulupussien klementiineihin.

Satsumia syödään meidän taloudessa joka päivä niin kauan kuin ne ovat hyviä, tai ainakin näin on tehty viimeiset viisi vuotta, kunnes eilen sattui jotain kamalaa. Poikaystävä kävi kaupassa pikkuruisen kauppalapun kanssa, ja miten voikaan viiden tuotteen listan mokata. Tyyppi toi satsumien sijasta klementiinejä... vaikka tietää varsin hyvin, että satsumaa sen olla pitää. Nyt on pakko syödä klementiiniä pari päivää, ja marssia sitten itse seuraavan kerran kauppaan, että saa satsumaystävät takaisin hedelmäkoriin<3

Hosuli
Hömppäblogi

Onpa kaunis taitto tuossa jutussa! Ehkä voisi ostaa lehden ihan jo siksi.

Satsumat on hyviä, MUTTA olen niin pikkutarkka kuorija, että mulla menee varmaan kymmenen minuuttia yhden sellaisen syömiseen. Pitää nyhtää valkoisia rihmoja irti loputtomiin. (Se on tyhmää, tiedän, vitamiinit ovat juuri niissä kuoren ja hedelmälihan välisissä osissa.)

terttunen (Ei varmistettu)

Satsuma on ykkönen, muita en halua. Pyörittele sitä hedelmää käsiesi välissä sopivasti ennen kuorimista (tunnet kuoren "löystyvän"), niin pienempi osa valkoisista jää kiinni hedelmään, ne irtoaa kuoren mukana.

Hosuli
Hömppäblogi

Joo, pyörittely tosiaan nopeuttaa hommaa! :D Hyvä muistutus.

Anma (Ei varmistettu)

Oih, muitakin satsumanrakastajia on olemassa! Ystäväpiiriin kuuluu enimmäkseen ihmisiä, jotka eivät erota näitä toisistaan (ja hämmästyvät myös siitä tiedosta, että sitrushedelmilläkin on omat sesonkiaikansa).

Tosin täytyy myöntää että syön niitä klementiinejäkin sitten kun satsumia ei enää saa.

Elina.P (Ei varmistettu)

Mä kans rakastan satsumoita, klementtiineistä en minäkään välitä. Satsumoita menee kyllä kilo jos toinenkin viikossa ;)

Hiukan nolottaa, kun itse kuuluun ihmisryhmään, joka ajattelee "Miks mandariinille pitää olla niin helvetin monta nimeä?". Kivaa aina viisastua. Pisti hiukan hymyilyttämään kun avasin trendistä kyseisen aukeaman ja kuvaa katsoessani ajattelin heti "Tää on ihan varmasti Eeva Kolun kirjoittama juttu".

Eeva Kolu

Hihihi :D Mua ei siis tässä häiritse terminologian vääryys vaan se, että klementiinit on oikeasti PAHOJA ja raastaa, jos esim. hedelmäosaston sisäänostaja ei käsitä näiden kahden eroa! Enemmän satsumia, vähemmän klementiinejä!

Eeva Kolu

Kiitos kaikille kivoista kommenteista :) xxx

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselläni ei ole hajuakaan näistä eroista, toiset on parempia kun toiset ja kynsinauhoja kirvelee kun niitä kuorii. Kompromissina juon appelsiinimehua.

Luin tänään just uusimman trendin ja tuo marraskuu-juttu oli kyllä loistava! Erityisesti piristi se pikkuruutu kulmassa "Mitä hyvää syksyssä on", muistan kun sitä kyseltiin täällä ja lehteen oli päätynyt just mun ehdotukseni! Ihan sama oliko se just mun kommentista poimittu vai ei, teki mieli esitellä sitä vieressä istujalle...

paulahelena
ALUAP

joo todellakin satsuma sen olla pitää, klementiinit pysykööt poissa mun suustani! ne paskiaiset.

Nicole (Ei varmistettu) http://nicoletahtoo.blogspot.fi/

Satsumoita ehdottomasti! En itseasiassa ole aiemmin tajunnut että niillä on omat aikansa, ihmetellyt vain vuodesta toiseen miksi satsumat vaihtuvat jossain vaiheessa ällö-klementiineihin :D Jotenkin kai olen ajatellut, että myyjät ei välitä niiden eroista ja aina joskus satsumat vain tippuu pois myytävien joukosta :D

Sophie_ (Ei varmistettu)

Apua, kivitetäänköhän mut.. Minä rakastan klementiinejä! Juuri eilen ostin 1,5 kilon pussin. :D

Luru
Changes

Voi, et ole yksin. Minäkin popsin mieluummin niitä kuin kirpsakoita satsumia. Onneksi meitä syöjiä on molemmille - ei mee hukkaan hyvää ruokaa ;D

tiinamria (Ei varmistettu)

voi olin just tulossa sanoo et tulipas luuseriolo kun musta klementiinit on ihania! onneks meita on muitakin..

Mimosaaa (Ei varmistettu)

Haa, ratkaiseeko tämä siis sen iänikuisen "joskus ne on hyviä ja joskus ihan kamalia" -ongelman, jonka takia mandariineja/satsumia/kelentiineä ei koskaan viitsi ostaa? :D Ettäkö erilaisilta maistuvat? Olen tiennyt kyllä näistä nimityseroista, mutta en ole koskaan osannut ajatella, että niissä olisi ihan OIKEA (=taviskin huomaa) makuero!

Vierailija (Ei varmistettu)

Satsuma on pyöreä, satsuma on soikea, satsuma on sitrus ainut oooiiiikeeeea!

Ja arvatkaa ottaako kupoliin, kun nykyisessä asuinmaassani tälläkin hetkellä satsumia myydään vaakanumerolla 12, MANDARINKY. Voi jösses, että mä joku päivä vielä otan jotain niistä pahaa-aavistamattomista hevi-tädeistä kauluksista kiinni ja huudan korvaan, että näyttääks tää summiälestä MANDARIINILTÄ?! HÄH?!

AN (Ei varmistettu)

Hohoo, luullakseni samoilla suunnilla aiemmin asuessani jouduin kassaneidin kanssa tiukkaan keskusteluun siitä, että To není AVOKÁDO, to je KAKI!!! Vähän tunnistuskykyä hei, ne ei edes näytä samalta!

Vierailija (Ei varmistettu)

Astuessani tänään bussiin mietin, että mikä tämä ihana tuoksu on. Satsumahan se. Jollakin onnekkaalla oli niitä varmaan iso pussillinen.

Silli (Ei varmistettu)

Mäkin rakastan satumoita vedän kevyesti kilon tai kaksi päivässä, tai vedin, kunnes ilkeä hammaslääkärini astui väliin. Nykyään harvemmin, mutta symppaan sua, klementiinit on pahoja kuten myös mandariinit, mutta niiden sesonki meni onneksi jo. Työskentelen ison kaupan heviosastolla ja ollaan viime viikkoina huomattu, että ihan sama onko tarjouksessa vai ei, niin satsumaa menee. Saan kyllä selostaa joka viikko harvasen monta kertaa, että ei, valikoimaan ei kuulu tällä hetkellä mandariini, mutta klementiinejä ja satsumaa löytyy ;)

Elina R (Ei varmistettu) http://elinanstyle.blogspot.fi

Klementiinit ON paskiaisia! Vihaan sitä, kun ainoastaan niitä löytyy hedelmätiskeiltä eikä satsumia. Nyt pitää syödä satsumia niin paljon ku napa vaan jaksaa vetää, jotta pärjää sitten kun niitä ei taas saa..

sylvi taimi

jotkut mandariinilajikkeet olivat tosi maukkaita, siemenistä viis, silloin vanhoina (tosi vanhoina) hyvinä aikoina kun niitä vielä sai. mutta se oli aina vähän arpapeliä. tänään ostin kilon satsuma-säkin. en heitä kuoria pois, vaan silppuan ne ensin etikkapulloon uuttumaan = raikkaamman tuoksuinen yleispuhdistusaine. tähän käy mikä tahansa sitrus.

olispa sellainen minisitrus, joka on siemenetön ja helposti kuorittava, mutta maistuu happamalta, valkoiselta greipiltä... sitä odotellessa...

PedaPiia
Pedapulinaa

Äitini (neuroottisuuteen taipuvainen?) on joskus erehtynyt sanomaan, että sitrushedelmät ovat huonoksi iholle. Se on johtanut siihen, että ihanan mehukas klementiini (anteeksi!) maistuu nautinnon ja synnin sekoitukselta. Cittarissa pakkaan häpeillen citruksia pussiin...

http://www.lily.fi/blogit/pedapulinaa

Eeva Kolu

C-vitamiini, folaatti ja hyvin imeytyvässä muodossa oleva neste huonoksi iholle?! Ehkä äiti ei aina olekaan oikeassa :D 

PedaPiia
Pedapulinaa

No niinpä :D 

Olen häntä syyllistänyt tuosta jälkikäteen, mutta hän edelleen väittää, että finnejä niistä saa. Kehtaakin!

Tarkennuksena vielä: en ole pikkuhiukkaakaan taipuvainen esim. atopiaan, jolloin voisi olla jotain järkeä rajoittaa sitrusten syöntiä...

HetaS (Ei varmistettu)

Todella hyvä kirjoitus, nauroin yksikseni ääneen ratikassa :D Mutta totta puhut, että satsumat ovat klemsuja parempia, ja klemsujen ei tarvitsisi tulla kauppoihin valtaamaan satsumoiden paikkoja.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.