valoa purkissa

Rakastan isoja kynttilöitä, mutta tuikuissakin on sitä jotain. Poltan isoja kynttilöitä melkein vuoden ympäri, mutta tuikkuja oikeastaan vain silloin kun ilmassa on enemmän tai vähemmän joulua.

 

Väkersin eilen muutaman testikappaleen tuikkulyhdyistä, joita ajattelin askarrella pikkujouluja varten. Tein luovan löytöretken keittiön lasinkeräysnurkkaan ja kalastelin sieltä muutaman erikokoisen lasipurnukan. Ennen niissä oli oliiveja, marinoituja valkosipulinkynsiä ja tomaattipyrettä, nyt niissä on valoa.

 

 

Tällaisenaan lasipurkkilyhdyt ovat omaan kotiini vähän liiankin söpöt, mutta ne sopivat mielestäni kivasti juhliin ja kattaukseen. Söpöys vähenee ja tunnelmallisuus lisääntyy, kun purkkeja on paljon. Esimerkiksi pikkujouluissa oikeaan paikkaan aseteltu, erikokoisten purnukkalyhtyjen meri voisi olla aika ihana...

 

 

Erikokoiset purnukat näyttävät hauskoilta, ja kun niistä poistaa etiketit, on ilme kuitenkin yhtenäinen. Kieputin vielä jokaiseen vähäsen paakarinnarua, jotta ne eivät näyttäisi niin paljon siltä että laitoit sitten oliivipurkkiin kynttilän. Sanomattakin selvää, että lyhtyjen ilme muuttuu todella paljon sen mukaan, kuinka söpö, ronski tai siisti nirunaru on kyseessä.

 

 

 

Kynttilöihin liittyen: ratkaisin eilen yhden elämänmittaisen ongelman. Olen aina pelännyt tulta ja tulitikkuja (sytkäriä en osaa edes sytyttää, en vaan tajua miten siinä voi raapaista ja painaa yhtä aikaa). En todellakaan ollut se, joka ala-asteen joulujuhlissa ylpeili sillä, että uskaltaa vetäistä sormen liekin läpi. Heti kun sormenpäätä alkaa vähänkin kuumottaa, alan puhkua ja puhista tulitikkua sammuksiin kuin kyseessä olisi Turun palo.

 

Eilen löysin kaupasta ihan hullun pitkiä tulitikkuja, joilla kaltaiseni nynnerökin uskaltaa sytyttää joukon kynttilöitä ilman, että jokaiselle täytyy raapaista oma tikku. Luultavasti näitä on ollut olemassa aina, mutta kukaan ei vain ole viitsinyt kertoa, koska ystävilläni on ollut liian hauskaa nauraessaan minun tulitikkukammolleni. Näitä pitkiä tikkuja myydään nimellä takkatikku. (Ja kyllä, tiedän miten koomista on se, että sytytän tuikkuja takalle tarkoitetuilla tulitikuilla.)

 

 PS. Lisäyksenä vielä, että joidenkin mukaan tuikkuja ei saisi polttaa purkeissa vaan ainoastaan laakeassa astiassa. Oletan, että lukijani toimivat oman harkintakykynsä mukaan ja tarkkailevat polttamiensa kynttilöiden kuumenemista ja liekkiä eivätkä pidä niitä paloherkillä alustoilla :)

Kommentit

Eino (Ei varmistettu)

Täällä toinen, joka ei osaa käyttää sytkäriä! Ihan järjetön laite.

Tulitikkujen kanssakin on suhteellisen vaikeaa, varsinkin kun yrittää sytyttää juurikin jossain purnukoissa olevia tuikkuja.

Eeva Kolu

Eino: sytkäri on mulle yksi maailmankaikkeuden suurimmista mysteereistä. En vaan TAJUA. Hei opin eilen myös toisen hyvän niksin (takkatikkujen lisäksi): kun sytyttää purkissa olevaa tuikkua, sitä purnukkaa pitää kallistaa ihan reteästi vaakatasoon, niin se liekki ei lähde kipuamaan ylöspäin eikä polta käsiä! Näin sitä ihminen oppii tällaisia elämän perusasioita kunnioitettavassa 25 vuoden iässä...

Pee (Ei varmistettu)

Voi ihanuus sun kanssasi. Entisessä kodissamme oli kaasuhella ja vihasin sytyttää sitä tulitikuilla, no sitä varten piti aina olla sellainen pitkä sytytin (mikä sen nimi ikinä onkaan). Jos siitä oli joskus kaasu loppu, niin oli aika tsemppaamisen paikka, että uskalsin tavallisella tikulla saada hellaan/uuniin liekkiä. Löysin Ikean jouluosastolta pitkiä tikkuja ja oi onnea, nyt ei tarvitse räpistellä monen pienen tikun kanssa. Toisaalta sitten taas en raaski käyttää pitkiä tikkuja vain yhden kynttilän sytyttämiseen :D Vaikeeksi on mennyt. Ihanaa päivää sinne!

jooo (Ei varmistettu)

Tollaset kapeasuuaukkoiset lasipurkit ovat vaarallisia tuikkukippoina! Vain ylöspäin levenevät purkit päästävät palokaasut tms. kunnolla pois. Kannattaa googletella ja kattoa vaikka täältä: http://www.martat.fi/keskustelu/keskustelunurkka/?x33061=2061435

Eeva Kolu

Pee: mäkin pidin kaupassa jo kädessä semmosta pitkää muovista sytytintä, mutta se oli yksinkertaisesti vain niin ruma, etten vaan pystynyt tuomaan sitä kotiin asti :D Mäkin käytän noita pitkiä tikkuja vain silloin kun on useampi kynttilä sytytettävänä, jos on vain yksi niin silloin jopa mulle riittää se tavallinen lyhis :) Ja voi herraisä, en edes uskalla ajatella mitä tapahtuisi, jos minut ja KAASUPULLO päästettäisiin samaan tilaan...

Eeppi (Ei varmistettu)

http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=7222359

Siinä ratkaisu pulmaan. Ei pala sormet ja täytyy tehdä vain yksi asia kerrallaan (painaa nappia). (:

Eeva Kolu

Jooo: hui, kuulostaa pahalta. Meillä ei kuitenkaan ikinä polteta kynttilöitä ilman vahtimista ja kynttilöitä on polteltu purkeissa iät ja ajat. Hyvä ja tärkeä huomio joka tapauksessa.

Eeva Kolu

Eeppi: mutta kun se on niin... RUMA :D No ei vaan, ehkä täytyy hommata tuommoinen joskus.

Jooo (Ei varmistettu)

Ei kannattais vedota siihen, että "kun ei oo koskaan tapahtunut mitään niin ei koskaan tapahdu mitään kun sitä on aina tehty"... Tutut ajattelivat just näin ja eikös sitten kerran lasipurkki "räjähtänyt" vaikka kynttilöitä vahdittiinkin koko ajan. Ei se vahtiminen siinä paljoa auta, voi se silti tapahtua.

Eeva Kolu

Jooo: jos se rauhoittaa mieltäsi niin voin lisätä tämän huomion tekstin loppuun. Jokainen tekee oman harkintakykynsä mukaan, itse en usko liialliseen hätävarjeluun missään asiassa.

Jooo (Ei varmistettu)

Kiva :) Sulla on muuten ihan paras blogi ja oot tosi söpö <3

Eeva Kolu

Jooo: voi kiitos, ihana kuulla :)

Kukkanen (Ei varmistettu)

Apua, repeilin tuolle kertomukselle sun tuli- ja tulitikkukammosta aika pahasti.... olen itse nimittäin ihan samanlainen! Kiva kuulla, etten ole ainoa. :D Kiitos myös ihanasta blogista!

soila (Ei varmistettu)

Ihana vinkki! Lanseeraan niin omaankin käyttöön! :)

Mitäs muuten sanot tästä; mulla oli joskus ala-asteikäisenä tapana laittaa tulikuuma juuri sammunut tulitikku SUUHUN, koska se hiiltynyt pää maistui aivan salmiakille ;)

Muriel (Ei varmistettu)

Jos on superhuolissaan paloturvallisuudesta (tai jossain ei saa polttaa aitoja kynttilöitä), juhliin saa kivat koristeet laittamalla ledituikkuja vähän rypistettyhin valkoisiin paperipusseihin. Eikä vaadi mitään näpräystä!

kaisa (Ei varmistettu)

miksi sinun täytyisi ostaa ruma sytkäri, kun olet kerran löytänyt takkatikut? ostin niitä kotiin viimeeksi kynttiläkaupassa käydessä, kaunis rasia ja ihania käyttää.
tuosta paloturvallisuudesta - eikös vaarallisempaa ole polttaa useita tuikkuja vierekkäin laakealla alustalla... tietyssä sulamisen vaiheessa ne voivat (on kokemusta) leimahtaa yhdeksi tulimereksi kun nestemäinen parafiini syttyy.
eli aina kun käsittelee tulta on oltava huolellinen. vaan kun tuikkuja polttelee omaksi ilokseen, niitähän katseleekin koko ajan! vahtii vahtimatta.
nautitaan siis elävästä tulesta pimenevinä iltoina.

renja (Ei varmistettu)

tosi ihania ! ♥

Jooo (Ei varmistettu)

Itse tarkoitin lähinnä tällasia kippoja, joista palokaasut pääsevät hyvin pois, en mitään yhtä suurta laakeaa astiaa jossa monta tuikkua... : http://1.bp.blogspot.com/_wUXSOqjkt08/TMhXXfwAVZI/AAAAAAAACIg/Wp7HPQ1Emc...

http://94.246.113.70/image/images/14/1420041257.jpg

Maaria (Ei varmistettu)

Voi Eeva! Minulla kuluu noin viisi tulitikkua kolmen tuikun sytyttämisprosessissa (tämä arvio on siis alakanttiin). Syytän äitiä, hän aina pelotteli minua niin paljon paloturvallisuuden suhteen, että koulussa ei adventtikynttilöiden sytyttämisestä tullut mitään :) Mökillä käytän sellaista rumahkoa ja pitkää naps-sytytintä (en minä ole koskaan normaaliin sytkäriin koskenutkaan) ja sytytyspaloja. Minulle on täysi mysteeri miten kukaan pystyy saamaan takan roihuamaan ihan tikuilla ja paperipalleroilla.

siru (Ei varmistettu)

Kiva tietää, etten ole ainut tilitikkukammoinen:) Täytyykin hankkia noita takkatikkuja niin voin sitten harjoitella niitten kanssa tikun sytytystä:D Kotona mulla on sellanen (ruma..:)) sytytin, mutta joskus voi joutua sytyttelemään kynttilöitä muuallakin. Mulla se menee niin, että sytkärikin vielä menee, mutta tikkuja en hallitse ollenkaan. Pelkään, että se palaa tosi nopeesti loppuun tai että tiputan sen ja aiheutan tulipalon...

laura. (Ei varmistettu)

"Olen aina pelännyt tulta ja tulitikkuja (sytkäriä en osaa edes sytyttää, en vaan tajua miten siinä voi raapaista ja painaa yhtä aikaa)."

haha, ihana! toi lause on vaan niin totta ja ihan ku mun suusta. hui, onneksi en sentään polta tupakkaa, ensinnäkään en sais sitä ikinä syttymään ja sit kun se röökinpirulainen vielä lepattelis tossa lähellä naamaa, ni... .__.

E (Ei varmistettu)

tiiätkö eeva! mun mielestä on kai sellasiaki sytkäreitä mis pitää vaan painaa sitä nappia :D (ei noi isommat sytyttimet siis)

Maija (Ei varmistettu)

Ihana huomata etten olekaan ainut tuli(tikku)kammoinen kuten kaverini aina ovat kehdanneet naureskellen väittää! Nykyään kyllä olen päässyt jo sen verran yli kammostani että uskallan sytytellä tuikkuja ja kynttilöitä, mutta ajatuskin siitä että pitäisi sytyttää joku isompi roihu (takka, sauna..) saa meikäläisen kuitenkin kauhistumaan! Noissa pitkissä tikuissa meikäläistä kyllä pelottaa se että olevinaan raapaisisin sitä niin kovaa että se katkeaisi ja palava pää lentäisi lattialle, sytkäreissä kauhua herättää se että niissä on kaasua, hrrrrr... Ja lyhyillä tikuilla tosiaan on näppien polttamisen pelko.

Ei oo helppoa tämä elämä :D Mutta ihania nuo "lyhtysi", mulla on vähän samalla idealla koristeltu iso lasipurkki meikkivälinepurkkina :)

Taru (Ei varmistettu)

Noita rumia muovisytkäreitä on muuten ihan nätteinä metallisinakin versioina. Katselin just vähän aikaa sitten sellaista Hkissä Annankadulla jossain sisustuskaupassa. Onhan ne tietty vähän noita muovisia kalliimpia, mut niitä kehtaa sentään pitää näkyvilläkin.

Ninni (Ei varmistettu)

Ja niitä rumia muovisia pitkiä sytyttimiä löytyy jopa kirkkaan pinkkeinä tai täydellisen valkoisina tai mustina. :) Useimmat on täyttettäviä versioita. Itse en tikkuja jaksa. En halua edes moista pitkää tikkua pitää käsissäni kun yritän sytyttää kaasulla toimivaa uunia.

Hosuli / hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

Voi miten söpöjä!

Suvi (Ei varmistettu)

Tuli sellainen mieleen, kun täällä eräät ovat olleet huolissaan purkkien suorista/kapenevista suu-aukoista ja räjähdysvaaraa aiheuttavista palokaasuista, jotka saattavat jäädä purkkiin pyörimään. Tiedän räjähdyksiä myös tapahtuneen, joten en mitenkään vähättele kyseistä uhkaa. Itse olen ratkaissut asian laittamalla purkkien pohjalle joko merisuolaa tai kahvipapuja, jolloin tuikku nousee ylemmäs suuaukkoa ja palokaasutkin luultavasti pääsevät purkista paremmin ulos. Merisuola on kaunista ja kahvipavuista puolestaan leviää kämppään ihana tuoksu, kun tuikut hiukan lämmittävät niitä. :)

Annukka (Ei varmistettu)

Kauniita ovat kipposet ja ilmaisia :) Zipolla (vai zippolla) on jopa suht nätti "pitkä sytkäri", sain sellaisen joululahjaksi isältä kun valittelin lyhtyjen sytyttämistä ulkona. Tosin mulla meni hermo siihen et kaasu loppuu niistä aika pian, ja en onnistu kunnolla lisäämään siihen kaasua täyttöpullosta, joten aika huono vinkki taisi olla tämä :)

En lukenut kaikkia ylempiä kommentteja, mutta kynttilöiden kanssa pitää aina olla varovainen. Itse kyllä uskaltaisin polttaa noissa lasipurkeissa mutta en valvomatta. Ja kahvipavut voivat kyllä kuumeta ja alkaa hiljalleen kyteä jos niitä käyttää koristeena tai purkin pohjalla (viitaten ed. kommentti). Ja kaikki hile yms kynttilät ovat aika vaarallisia. Edellisessä työssä testipolttelin kynttilöitä ja olin jonkin verran perillä tuontilainsäädännöstä/varoitusteksteistä. Tervettä järkeä siis kynttilöiden kanssa, kuten kommentoitkin itse jo.

Soikku (Ei varmistettu)

Pitääpä ostaa noita pidempiä tulitikkuja, koska itsekin olen tulitikkukammoinen. Pelkään aina tulitikun sytyttämistä. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.