Värillä on väliä

Jos olet ikinä ajatellut, että värillä ei ole väliä... 

Suosittelen käyntiä Aarhusin Aros-museon Your rainbow panoramassa. Se on museon katolle rakennettu pysyvä taideteos - ympyränmuotoinen, 150 metriä pitkä kävelyreitti, jonka lasisten seinien läpi voi katsella kaupungin kattoja kaikissa spektrin väreissä.

Oli jännä huomata, miten sama maisema paitsi näyttää, myös tuntuu ihan erilaiselta eri värisen lasin läpi katsottuna. Punaisen läpi kaupunkimaisema sai sykkeen kohoamaan. Tummansininen oli synkkyydessään niin painostava, että sen kohdan läpi harpoin puolijuoksua.

Huomasin palaavani uudestaan ja uudestaan keltaiseen pätkään - ah, tässä on ihmisen hyvä olla.

Sateenkaaripanoraaman jälkeen olen ajatellut värejä eri tavalla. Ymmärrän paremmin niiden merkityksen erilaisten tilojen tunnelmille ja ihmisten mielialoille. Ehkä siksi ostan nykyään pinkkejä kukkia ja laitan vesilasiini sitruunaa. Ja yritän epätoivoisesti löytää Helsingistä jotain muita kuin mustia ja harmaita vaatteita...

Ja toisaalta, hyvänen aika, tämä jos mikä on ihon alla asti tuntuva muistutus siitä, että maailmassa ei ole mitään objektiivista. Asiat näyttävät aina erilaisilta riippuen siitä, missä valossa ja minkäväristen lasien läpi niitä katsoo.

Vahva suositus!

Kommentit

Sra (Ei varmistettu)

Kävin tuolla kun olin poikaystäväni luona vierailulla keväällä 2013. Tuo oli kyllä upea(vaikka en kyllä uskaltanut mennä reunoille) ja sain pohdintasi kautta ihan uutta näkökulmaa tuohon teokseen :)

Hosuli
Hömppäblogi

 

Just tuommoisista kohteista tykkään. Pistin jo postauksen kirjanmerkkeihin. :) Muistelen lukeneeni aiemminkin kehuja tuosta Aros-museosta, joten kyseessä taitaa olla näkemisen arvoinen paikka.

Kävimme kahtena kesänä Colourscapessa, kun se oli Turussa. Silloin huomasin, miten värit "tuntuvat".. Keltaisessa kuplassa alkoi väkisin hymyilyttää! :) Sieltä ei olisi lainkaan halunnut pois!

varillaonvalia (Ei varmistettu)

Värillä on tosiaan väliä. Tajusin sen kun ensimmäisen kerran törmäsin Gudrun Sjödeniin :) Ihan jo katalogin katseleminen käy pienestä (tai oikeastaan vähän isommastakin) terapiasta!

Laura - Tee Hetki (Ei varmistettu) http://lauranteehetki.blogspot.fi

Onpa aika huikea! On ehkä pakko päästä vielä joskus kokemaan tuo paikan päälle. Varmasti vierailun arvoinen.

HM (Ei varmistettu)

Vautsi. Toisaalta menee kylmät väreet, koska olen jotenkin fyysisesti väriherkkis. Suuret, graafiset kuviot, vastavärit ja vasinkin punaisen sävyt (erityisesti pinkki) tekevät helposti pahaa väsyneenä. Joskus erääseen kouluhommaan liittyen liimailimme punaisia muovikalvoja ikkunaan, oleilimme siis tuon tyylisessä punaisessa valossa. Sen jälkeen hoipuin kotiin pahoinvoivana :) Väreillä on totta vieköön väliä. Varsinkin julkisten tilojen suunnittelussa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista, täytyy ehdottomasti käydä! Ihmisethän muuten näkevät parhaiten keltaista ja keltavihreää valoa, ehkäpä se on ihmiselle miellyttävin alue kaikin puolin.

pelle (Ei varmistettu)

Helsingistä tuskin löytyy mistään muunvärisiä kuin mustia ja harmaita vaatteita vaikka kuinka epätoivoisesti lopen uupuneena niitä etsisi vuosikausia!

Eeva Kolu

Kiitos kommenteista ja tulkaas kertomaan, jos joku teistä eksyy tuonne! xx

marisha (Ei varmistettu)

Voi miten olisin halunnut nähdä kuvia niistä sinisistä ja punaisista käytävistä! Väreillä on tosiaan iso merkitys. Punainen väri herättää isona pintana usein hermostuneisuutta ja agressiivisuutta. Toisaalta se voi antaa energiaa. Samoin oranssi ja keltainen antavat energiaa ja piristävät, mutta voivat myös hermostuttaa. Sininen ja violetti rauhoittavat, toisaalta suurina annoksina voivat masentaa. Vaikea kuvitella, että itse olisin ahdistunut sinisessä käytävässä, koska luonnossakin talvella sininen hetki on niin järkyttävän kaunis! Samoin tummansininen tähtitaivas. Miettikääpä sitten sitä voimaa kun talvi on selätetty ja vihreys valtaa luonnon. Vihreä on toivon ja uuden elämän väri. Vihreä myös auttaa, jos on sydänsuruja. Ei ihme, että metsässä ja luonnossa liikkuminen mainitaan jatkuvasti terapeuttisuudestaan. Suosittelen etsimään esim. kirjastosta kirjoja väriterapiasta, jos aihe kiinnostaa. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.