vastavoima

Luin tänään uutisia ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Muistin, miksi olen viimeiset päivät ollut niin onnellinen, poikkeuksellisen stressitön.

 

Juuri siksi, etten tiennyt maailman tapahtumista mitään. Täällä minä olen maleksinut peltojen keskellä, syönyt marjapiirakkaa takapihalla, loikoillut keinussa ja päivitellyt pirtsakoita juttuja ajastuksella blogiin, kun samaan aikaan toisaalla...

 

Vanha kaverini puki tunteeni sanoiksi paremmin kuin itse olisin koskaan osannut (V, toivottavasti et pahastu kun lainaan sanojasi, mutta maailman vain täytyy kuulla tämä)

 

mutta mitä muuta tässä elämässä voi tehdä, kuin rakastaa ihan vitusti? olla se vastavoima.

 

Kyllä, olen jo vuosia sitten todennut, että uutiset ja maailman pahuus tekevät minut harva se päivä hyvin onnettomaksi. Olen harkinnut muuttoa metsään tai ranskalaiseen pikkukylään, jota internet tai kaapeli-tv ei ole vielä saavuttanut. Mutta sitten päätinkin olla vastavoima. Rakastaa ihan helvetisti, joka päivä.

Kommentit

Riia (Ei varmistettu)

Mutta eikös rakkauden vastavoima ole välinpitämättömyys? :)

Sen tyypin päässä, joka Norjassa melskasi, liikkui luultavasti vain vihaa. Viha ja rakkaus taas ovat vain hiuksenhienon etäisyyden päässä toisistaan, molemmat ovat hyvin samankaltaisia vahvoja ja "aikaansaavia" tunteita.

anskusiili (Ei varmistettu)

:')

Eeva (Ei varmistettu)

Riia, no toivottavasti tuosta kommentista tuli edes sinulle hyvä mieli.

Riia (Ei varmistettu)

Tarkoituksenani ei ollut tuoda pahaa eikä hyvää mieltä, koska kuvittelin melkein jokaisen mielen automaaattisesti olevan tämän päiväisten tapahtumien johdosta sitä aika matalalla. Erehdyin yleistämään, sori. Itselläni on ollut aivan käsittämättömän paha olla tuon saaritapahtuman kuultuani, kuvittelen itsenikin uimaan sitä vähäistä matkaa saarelta mantereelle, jääkylmässä vedessä ja suu täynnä suolanestettä. Hyvä mielen aikaansaaminen netissä ei ole ykkösprioriteettini. Mutta oot kyllä todella oikeessa siinä, että joskus sitä toivoo elävänsä uutispimennossa. Sitä olisi niin paljon helpompaa.

Mutta siis yritin sanoa mahdollisimman näköjään epäselvästi, että myös tuo norjalaismies rakasti jotain aivan helkkaristi. Sitä omaa aatettaan, niin sairas kuin se sitten on ollutkin. Tämä aate sitten vain kääntyi vihan puolelle ilman, että ilmeisesti kukaan huomasi. Eli en näe rakkautta vastavoimana tähän asiaan, vaan jossain tapauksessa jopa alkulähteenä.

Eeva (Ei varmistettu)

Riia, et näe hyvän mielen levittämistä netissä ykkösprioriteettinäsi, minä taas en näe syytä levittää yhtään enempää pahoinvointia. Jotkut meistä haluavat tällaistenkin tapahtumien jälkeen pitää toivoa yllä ja uskoa rakkauden parantavaan voimaan. Minun mielestäni vihalla ja rakkaudella ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, vaikka niin usein tykätäänkin sanoa kun ei osata selittää, miksi ihmiset tekevät pahoja tekoja.

Milja/Utopia (Ei varmistettu)

Koko kesä on soljunut ajattelematta sitä pahaa maailmaa. Sitten tulee pieniä pettymyksiä ja lopulta iso maailma lävähtää vasten kasvoja. Mutta viisaan ystäväsi sanat ovat vaan niin totta. Kai pitääa ajatella niitä huomenna herätessä ja hymyillä taas auringonvalolle.

Ida (Ei varmistettu)

Mä haluan olla sitä vastavoimaa. Iso sydän sulle Eeva.

Ida (Ei varmistettu)

ps. Lainauksesi nous nopsaan all time -suosikkeihini. Mutta keneltäs sä sen lainasit? :)

Varpunen (Ei varmistettu)

Kiitos tästä! Mä mietin miten ihmeessä voin oman onneni keskellä suhtautua kaikkiin näihin kamaliin tapahtumiin. Tunsin jopa syyllisyyttä siitä, että olimme juuri menneet kihloihin, kun näitä uutisia alkoi vyöryä. Mutta enhän mä voikaan tehdä mitään muuta kuin olla täynnä rakkautta. Vastavoima <3

Kutri (Ei varmistettu)

Tekstisi on jälleen kerran upea, Eeva. Vastavoima! Täällä yksi lisää, joka päättää rakastaa helvetisti (jopa Riian kaltaisia saivartelijoita)!

Mie vaa (Ei varmistettu)

Anteeks mutta musta näyttää että Riian kommentti on ymmärretty vähän väärin. Ei mulla muuta.

Liisa (Ei varmistettu)

Tämä sai kyyneleet silmiin mutta hyvällä tavalla. Uskoa rakkauteen ei pidä menettää, tällaisinakaan päivinä.

Miija (Ei varmistettu)

True dat, Eeva.

Eeva (Ei varmistettu)

Milja - mulla oli tismalleen sama fiilis. Hymyillään kuitenkin, mitä muuta tässä voisi tehdä. ****** Ida - kuten mainitsin niin varsin viisaalta kaveriltani. En tiedä haluaako hän nimeään esille tässä blogissa. ***** Varpunen - onneksi olkoon! Ja niin, minusta oikea tapa reagoida ei ole tuntea syyllisyyttä, vaan kiitollisuutta omasta onnestaan. **** Kutri: rakkautta lisää kaikille! ***** Mie vaa - luulen ymmärtäneeni, mitä tuolla kommentilla yritettiin sanoa, mutta minusta kaikelle on aikansa ja paikkansa ja tämä ei juuri nyt ehkä ollut oikea hetki. Tuntui että halu olla oikeassa ajoi ehkä vähän tilannetajun ohi. Vähän kuin muistuttaisi häissä että joka toinen liitto päättyy eroon. ***** Liisa: totta. Tästä eteenpäin minä ainakin yritän muistaa sen joka ikinen päivä.

Veera (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva. Kiitos.

M (Ei varmistettu)

Niin, mikään ei oo tässä maailmassa niin tärkeää kuin rakastaminen. Ja mä ajattelen rakkautta, joka on täynnä hellyyttä ja hyvää tahtoa toisia kohtaan ja joka on niin voimakasta että sen tuntee valtavana hyvänolon tunteena rinnassa. Sellaisesta rakkaudesta ei VOI seurata mitään pahaa. Ja sellaista rakkautta haluan lähettää norjaan <3

Naukkkis (Ei varmistettu)

Vau. En yleensä kommentoi ees sun parhaimpiin postauksiin mutta tämä oli ihana.

Naukkkis (Ei varmistettu)

Vau. En yleensä kommentoi ees sun parhaimpiin postauksiin joista siis tykkään hirmu paljon mutta tämä oli kertakaikkisesti ihana.

Maria (Ei varmistettu)

Eräs norjalainen kirjoitti Breivikin tapauksesta näin: http://i.imgur.com/evCCZ.jpg
Suuria sanoja surun keskellä. Rakastakaa, rakkaus on suurin ♥

ee (Ei varmistettu)

turha minusta on puhua siitä kuinka joku rakastaa aatettaan, kun monen sadan ihmisen rakkaus valuu kyyneleinä poskille. tilannetajua ihmiset, kiitos.

sannero (Ei varmistettu)

Tämä postaus on Eeva yksinkertaisesti päivän paras juttu.

Fida (Ei varmistettu)

toi on kaunis ajatus, mutta periaatteessa sama kuin "ryhtykää kaikki kasvissyöjiksi", kyllähän jotkut ryhtyy mutta jotkut ei koskaan.

mun mielestä paras vastavoima sen murhaajan teolle olisi järjestää sama leiri kaksinkertaisella ihmismäärällä ensi vuonna. ehkä paikkaa voisi muuttaa, mutta kuitenkin.

noooorra (Ei varmistettu)

Kiitos.

Pee (Ei varmistettu)

Sydän ja pusu sulle Eeva!

Eeva Kolu

Fida, kukaan täällä ei varmaankaan (ikävä kyllä) usko, että yksi blogikirjoitus poistaisi kaiken pahuuden maailmasta. Voihan sitä jäädä kyynisenä miettimään, että mitä väliä kun ei kaikki kuitenkaan, tai sitten voi keskittyä siihen, miten ITSE elää elämänsä. Ja toisaalta, minusta leirin järjestäminen uudestaan olisi juurikin tämän "kauniin ajatuksen" mukainen - ei anneta periksi pahalle, vaan isketään kaksinkertaisella hyvän voimalla vastaan.

Hanna (Ei varmistettu)

Tänä viikonloppuna on tullut rutistettua lapsia entistäkin tiukemmin.

naria (Ei varmistettu)

Eeva, oot helmi ja ystäväsi todella viisas. Kiitos.

S (Ei varmistettu)

Hmm-pf, Riian kommentti on todella ymmärretty väärin. On myös pikkuisen kaksinaismoralismiin sortuvaa syyttää häntä tilannetajun puutteesta ja vastata hänelle näpäyttäen, kun kommentti oli kuitenkin ystävällisesti ja asiallisesti kirjoitettu. Mulle tuli ainakin noista näpäytyksistä pahempi mieli kuin Riian kommenteista. Sori, jos tämän sanomisella aiheutan sinulle pahaa mieltä.

Jokaisella on oma tapansa käsitellä tapahtunutta ja oma tapansa pukea se sanoiksi; sallittakoon tämä ilman osoittelua ja "oikean" tilannetajun vaatimista.

.. (Ei varmistettu)

S- etkös itsekin vaadi muita muuttamaan katsontakantaansa ja käsittelytapaansa, jossei saa sanoa, että mitä mieltä on esim. tästä paljon puhutusta riian kommentista

S (Ei varmistettu)

29: Lähinnä pointtini oli, että mielestäni Eeva ylireagoi Riian kommentteihin tässä tilanteessa. Olisin itse saattanut "analysoida" jotain samaan tyyliin kuin Riia (en nyt tarkoita juuri tätä tekstiä, vaan yleensä taipumusta pohtia asioita), joten pahastuin aika paljon enemmän Eevan reaktiosta kommenttiin, ja toisaalta ymmärrän sen ja myös Riian näkökannan.

En ole missään kieltänyt sanomasta tai vaatinut muuttamaan mitään.

Venla (Ei varmistettu)

Eeva, suosittelen sinulle Anu Silfverbergin esseekokoelmaa Luonto pakastimessa. Siinä on loistavia esseehköjä (kuten Silfverberg itse kuvaa), joissa hän selittää analysoiden muun muassa, miksi jokaisen länsimaisen ihmisten pitäisi hänen mielestään tuntea syyllisyyttä paljon tämänhetkistä enemmän. Koska olet ihan fiksu tyyppi, toivon ymmärtäneeni oikein, että ajatuksesi ei ole tarjota läheisten rakastamista ratkaisuksi maailman kriiseihin. Nyt, kun luokkayhteiskunta tekee tuloerojen jatkuvan kasvun myötä taas tuloaan, pelkään käyvän niin, että ihmiset linnoittautuvat yhä enemmän kaltaisensa seuraan ja kieltäytyvät tunnustamasta muiden hätää. Läheisistä välittämisen lisäksi toivon syy- ja seuraussuhteen tunnustamista. Teot johtuvat aina jostakin. Usein niiden toteutumiseen vaikuttavat myös muut seikat kuin yksittäisen ihmisen viha. Paha mieli saattaa kannustaa analyysiin ja miettimään, mitä voisi itse tehdä, jotta yhteiskunnassa olisi parempi myös niiden, joita emme rakasta.

Siiri (Ei varmistettu)

Venla, bingo!

sari (Ei varmistettu)

olin miettinyt hyvinsamankaltaista kommenttia kuin venla tuossa ylla, mutta jatin kirjoittamatta koska en osannut muotoilla asiaani oikein.
olen sita mielta etta meilla hyvaosaisilla on taipumuksena vahatella omaa konkreettista vaikutusvaltaamme ja nimeomaan kieltaytya nakemasta muiden hataa koska se aiheuttaa itsellekin pahaaoloa ja voimattomuudentunnetta. usein mietimme esim. kyseenalaisia kulutusvalintojamme vahan niin etta "no parempi etta niilla tyontekijoilla on edes jotain tyota, vaikkakin riistotyota", jarkeistaen valintamme (itsekin syyllistyn tahan aika ajoin).

vaikka eeva varmasti kirjoitit lahimmaisenrakkaudesta yleisesti, niin luulen etta monelle meista luki jutun ajatellen rakastavan entista enemman niita joista jo valmiiksi valittaa, eika esim. sita etta kysytaan rappukaytavassa silta allolta pedofiilinnakoiselta naapurilta etta "hei, mita sulle kuuluu?", vaikka juuri sellainen valittaminen olisi mielestani nyt se tarkein vastavoima.

m (Ei varmistettu)

S:llä ja Venlalla oli mielestäni ihan hyviä pointteja. Minustakin ystävällishenkisesti ja asiallisesti esitetetyt kommentit ansaitsisivat ystävällishenkisen ja asiallisen vastauksen - se olisi sitä rakkaudellisuuttakin, toisten erilaisten ajatusten kuuntelemista ja kunnioittamista. Eihän erilaisen näkemyksen esittäminen yleensä tähtää mielipahan aiheuttamiseen tai ole mikään hyökkäys alkuperäistä kirjoittajaa kohtaan. Se on ihan vain keskustelua, ajatusten vaihtamista toisten kanssa. Toki on mahdollista, että tässä kyse oli vain väärinkäsityksestä.

Venlan pohdinta tuntui loogiselta ja huomautus ihmisten linnoittautumisesta tiukemmin kaltaistensa seuraan ajattelemisen arvoiselta, samoin kuin vika virke pahan mielen mahdollisesta hyödystä. Minäkin taisin nyt kiinnostua tuosta esseehkökokoelmasta. Eikä tässä sentään toivoa ole heitetty.

Iidu (Ei varmistettu)

Hienoa tekstiä jälleen kerran! Rauhaa ja rakkautta kaikille <3

Eeva Kolu

... suosittelen jokaista lukemaan tämän postauksen blogini vanhasta osoitteesta, niin ehkä ymmärrätte paremmin, mitä tarkoitan: http://kaikkimitarakastin.blogspot.com/2011/04/hei-ma-naan-sut.html . Toivoisin joskus, että lukijat ymmärtäisivät myös sen, että bloggarillakin on tunteet, ja hän reagoi maailmaan, kirjoituksiinsa ja saamaansa palautteeseen sen ,ukqqn. On kummallista, että se sallitaan lukijoille, mutta ei bloggaajalle. Ajatelkaapa itsenne tilanteeseen, jossa olette juuri mielestänne tajunneet ja tunteneet jotain suurta, usko maailmaan on vahva, ja sen jälkeen joku sanoo, että kaikki mihin uskot, onkin väärin? Olen ihminen joka tuntee sekä hyvät että ikävät tunteet vahvasti ja ymmärtääkseni juuri siksi moni tätä blogia seuraakin, siis siksi, että täällä ei suhtauduta asioihin muodikkaan kyllästyneesti. Se taas on minusta täysin kummallista, miten kukaan on voinut tulkita tämän postauksen niin, että sulkeudutaan omaan kuoreen ja jätetään muut ulkopuolelle. Kyseessä on...

Eeva Kolu

... nimenomaan rakkaus kaikkea rakastamisen arvoista kohtaan, oli se sitten joku ihminen, eläin, esine, asia tai elämä itsessään. Se, mitä yritin sanoa on, että rakkaus, siis aito puhdas rakkaus, ei kieroutunut viha-rakkaus, ei ole IKINÄ maailmassa pahasta. On mielestäni varsin erikoista, että joku kokee tämän kiistanalaiseksi seikaksi, mutta saatte toki olla eri mieltä. Minulla on kuitenkin mielestäni myös oikeus omassa blogissani ilmaista oma kantani, varsinkin kun suhtaudun asiaan niin vahvasti. Juu, lähimmäisenrakkaudella ei ehkä pelasteta kaikkia maailman ongelmia, mutta mielestäni en niin tässä väittänytkään. Kuitenkin: jos jokaisella olisi enemmän rakkautta sisällään, pahoja asioita tapahtuisi vähemmän. Minä uskon siihen, teidän ei tarvitse, mutta itse aion pitää siitä kiinni ja voin todeta tässä nyt, että mitään mitä kukaan sanoo ei voi (tässä asiassa) ikinä muuttaa minun mielipidettäni. Olen kokenut ja nähnyt sen itse. PEACE!

laika (Ei varmistettu)

kyllä itselläkin vakavan masennuksen keskeltä viime yönä nousi fiilikset "saatana en halua kuolla vielä!!!!!" "mulla on vaikka mitä annettavaa".. huh..aika hullua, silti tässä dokaan taas ja koitan miettiä elämän järkevyyttä. sitähän ei ole olemassa, (paitsi biologian kannalta).

rakkaus elämää kohtaan kylläkin, ja toisaalta, kaipaus kuolemaan johtuu kaiketi yksinkertaisesti tämän elämän järjettömyydestä? miksi helvetissä me elämme täällä? kertokaa te, kenellä on vähäisintäkään visiota?

n (Ei varmistettu)

Mulle on mysteeri, miten Venla & Sari on tulkinnu tän postauksen niin, että pitäis rakastaa vaan niitä omia läheisiään ja linnottautua johonkin omaan koloonsa ja olla välittämättä kaikista muista. Mun mielestä tän postauksen sanoma oli ihan päinvastainen. Ja se että puhuu rakastamisen puolesta ei varmaan myöskään tarkoita sitä, että tämä tapaus olis sillä kuitattu eikä tarttis miettiä syy-seuraussuhteita tai tapauksen merkitystä yhteiskunnallisesti laajemminkin?!

m (Ei varmistettu)

Voi ei, minä en ainakaan tarkoittanut sanoa, ettei bloggaajalla saisi olla tunteita ja että bloggaaja ei saisi ilmaista omaa kantaansa. Ilman muuta saa! Minusta kyse oli siitä, että sillä, _miten_ kantansa ilmaisee, on valtavasti väliä. Erilaisenkin kannan ja negatiivisenkin fiiliksen voi välittää ystävällisesti. Vrt. "No niin, taas on joku besserwisser vänkäämässä." vs. "Luulen ymmärtäväni, mitä tarkoitat, mutta itse haluan silti uskoa, että [...], sillä muu tuntuisi minusta jotenkin sietämättömän lohduttomalta." tms. Ei kannata antaa muiden erilaisille näkemyksille valtaa pilata omaa päivää. Jos on perustellut oman kantansa itselleen ja uskoo siihen, niin miksi ahdistuisi siitä, että kaikki eivät ole täsmälleen samaa mieltä? (Kaikki eivät ikinä ole.) Kenties kommenttien lukemista voi myös lykätä siihen asti, kunnes on valmis kuulemaan muunkinlaisia kantoja? Joskushan niistä voi jopa oppia jotakin uutta. Ehkä. :)

Laura (Ei varmistettu)

Oi ja voi, tuli hyvä mieli :). Kiitos siis!

Eeva Kolu

M - olet toki ihan oikeassa, mutta minä en ikävä kyllä pysty(nyt) suhtautumaan asioihin analyyttisesti tai viileän rationaalisesti, kun edellisenä päivänä naapurimaassa ääriajattelija oli lahdannut sata ihmistä. Tämän postauksen kirjoittaminen paransi oloani hetkeksi, mutta kun siihen tullut ensimmäinen kommentti pyrki ikäänkuin minimoimaan koko postaukseni sanoman, muuttui fiilis samantien takaisin todella surkeaksi. Pahoittelut, että annoin sen näkyä kommentissani. Yritän jatkossa vastailla diplomaattisemmin.

Eeva Kolu

Laura - ihana kuulla, kiitos sinulle :)

hanna (Ei varmistettu)

Heiiijjj, palataan tuohon rakkauteen :)) näissä kommenteissa kaikkien osalta kans. Pusuja!

m (Ei varmistettu)

Joo, ymmärrän kyllä tuon; joskus voimakas tunne voi yllättää ja viedä mukanaan, vaikka ei tahtoisikaan. Varmaan sitä sattuu jossain mittakaavassa silloin tällöin meille kaikille. (Jännä havainto on se, että itselle tulee omista tiuskimisista aina entistä pahempi mieli, kun taas astetta rauhallisempi reagointi tuntuu itsestäkin paremmalta. Mutta ei sille silti ihan aina kai mahda.) Toivottavasti sinäkin olet jo paremmilla fiiliksillä Norjan kauheuksista huolimatta.

Janine (Ei varmistettu)

I'm shocked that I found this info so eslaiy.

Evaline (Ei varmistettu)

There's nothing like the relief of finndig what you're looking for.

Jady (Ei varmistettu)

And I was just wondenrig about that too!

afaikdx (Ei varmistettu)

aGkMUq jqjitebmiabk

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.