Yleisön pyynnöstä: Helppo raakasuklaakakku

Terveelliset jälkkärit -villitykseni on siirtynyt nekstille levelille. Aikani banaanijäätelöä ja avokadomoussea lusikoituani päätin kokeilla jotain vähän haastavampaa, ja löysin raakabrowniet. 

Kun raakabrowniet olivat hanskassa, sooloilin niiden pohjalta tämän kakun. Toivoitte kovasti ohjetta, joten tässä se tulloo! Ohje on aika iisi, eikä se sisällä mitään hurjan eksoottista, joten tästä selviää myös aloittelija.

Voit hyvin tehdä tästä kakusta vain tuon kakkuosuuden ilman kuorrutusta ja mansikoita ja leikata sen neliöiksi kuin browniet konsanaan. Voit myös tehdä pelkän kuorrutuksen ja nauttia sen sellaisenaan tai marjojen kanssa vähän kuin moussena.

Raakabrowniet maistuvat tosi hyviltä, etenkin jos olet tumman suklaan ja ei-niin-makeiden jälkiruokien ystävä. 

Olen alkanut vierastaa terveellinen-sanan käyttöä - usein kun tuntuu, että terveysvaikutuksista puhuminen ruuan yhteydessä vie pois sen kaikista tärkeimmän eli nautinnon ja sielun ravitsemisen. Mutta sanotaan nyt kuitenkin, että raakajälkkärit ovat niinsanotusti terveellisiä. Ne ovat kuitenkin pähkinöineen ja rasvoineen usein aika tuhtia kamaa, joten kepeän olon ja hyvän fiiliksen säilyttämiseksi nauttisin kyllä niitä ihan yhtä lailla kohtuudella kuin "tavallisiakin" jälkkäreitä.

Brownie-ohje on mukailtu My New Roots -blogista, josta löytää muuten huimasti inspiraatiota hyvän olon ruokiin! (Ja juu, aika paljon myös sitä makroravinne-terveysvaikutuspuhetta, mutta mää aina skippaan ne ja siirryn suoraan ihaniin ohjeisiin ja kuviin ;)

Raakabrownie-pohja

2,5 dl saksanpähkinöitä

1 dl raakakaakaojauhetta (voit käyttää myös tavallista, sokeroimatonta tummaa kaakaojauhetta, jos et niin piittaa raakuudesta)

ripaus meri- tai vuorisuolaa

1 dl manteleita

2,5 dl pehmeitä kivettömiä taateleita

Laita saksanpähkinät monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja jauha niin hienoksi kuin saat, mieluiten aivan jauhemaiseksi. Tehosekoitin voi olla tässä hankala, koska näin pienellä määrällä terät jäävät yleensä sutimaan tyhjää, mutta riippuu tietysti vähän mallista, koosta ja tehoista. Itse käytän sellaista sauvasekoittimen päähän iskettävää "sipulileikkuria", jossa on pieni kulho ja pohjalla viuhuen pyörivät terät. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja suola ja pyöräytä sekaisin.

Lisää sen jälkeen joukkoon taatelit muutama kerrallaan ja hienonna. Rouhi mantelit veitsellä ja sekoita raakabrownietaikinan joukkoon.

Taputtele seos pieneen vuokaan tai irtopohjavuokaan (itse käytin halkaisijaltaan 18-senttistä pyöreää uunivuokaa) ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Jälkkäri on valmis jo tällaisenaan, mutta halutessasi voit vielä lisätä kuorrutuksen ja siivutetut mansikat.

Raakasuklaakuorrute (toimii myös sellaisenaan moussena!)

1 tai 2 kypsää avokadoa

3-4 rkl hunajaa (vaahterasiirappi on tässä ihanaa, jos et ole niin tarkka raakuudesta)

1/2 dl raakakaakaojauhetta tai tavallista tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta

2 tl vaniljauutetta

hyppysellinen meri- tai vuorisuolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään monitoimikoneessa (tehosekoitin voi olla tässäkin huono, jos kannu on kovin suuri, mutta kannattaa kokeilla) ja blendaa kunnes seos on aivan sileää. Levitä kakun päälle ja anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.

Share

Kommentit

Dorit

Aaa, kuola valuu.. Vanaa voi seurata kauppaan ja takaisin, pakko hakea puuttuvat ainekset!

Eeva Kolu

Dorit, kerro sit, miten kävi! PS. naamakuva kommentissa, iso jee!

Mariia-Kristiina (Ei varmistettu)

Vaikuttaa ihanan simppeliltä reseptiltä! Yleensä näihin raakakakkuihin tulee vähintään n.viittä ainetta, joita kaapista ei löydy ja jos kävisi ne esim. Ruohonjuuresta ostamassa, niin loppusummasta tulisi useampi kymppi. Kiitos siis tästä reseptistä, pakko kokeilla lähiaikoina, tiedän että kuorrute on ainakin huippu hyvää, sitä on tosiaan tullut tehtyä jälkkäriksi useamman kerran :)

One day

Jee komppaan edellistä ja tykkään perusainesosista, joita löytää ihan peruskaupasta eikä tarvi viedä viimesiä roposia Ruohonjuureen. Tätä pitää kokeilla! :)

Hemilia
Hurma & lumo

Jee!

Toi raakuus on kyllä sellanen homma, jonka hienoutta mä en ole ihan täysin 100% sisäistänyt. Siis mikä siinä raakuudessa on niin terveellistä?

Emmi L. (Ei varmistettu)

Vitsi kun näyttää hyvältä, mutta nää "terveelliset" jutskut ei koskaan sovi mulle kun oon allerginen pähkinöille ja manteleille. Jouduin jatkossakin syömään sitä tavallista suklaakakkua :D Kamala kohtalo!

Emmi L.
http://happyfeetingblogi.blogspot.com

nekku (Ei varmistettu)

Luin että ripaus meri- tai vuohisuolaa. Mistähän semmoista saa, rapsutettu vuohien kavioista vai kuinka :D Kiitos tästä reseptistä, tulee tarpeeseen :)

http://howsheloves.blogspot.fi/ (Ei varmistettu) http://howsheloves.blogspot.fi/

Hih, ihan samaa ohjetta just kokeilin ja päädyin sit lopulta pyöritteleen brownien palloiksi: http://howsheloves.blogspot.fi/2013/05/i-had-my-little-sister-over-for-l...
Namnam!
Päivi

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi Eeva!

Ootkos vielä ehtinyt poikkeemaan tässä uudessa/uudistuneessa Pure. at Latte Gourmand-kahvilassa Eerikinkadulla? Siellä ihana Tytti tekee raakasuklaakakkuja ja pyöräyttelee myös erikoisempia smoothieta ja muuta namia! :P

https://www.facebook.com/purepiste?fref=ts

Lomaterkuin Tiina

Ps. Taidan nyt kommentoida ensmäistä kertaa, mutta pakko ehkä sanoa, että oli aikamoinen ylläri, että bongasin aikoinaan teidän remppakuvista tutut kasvot vuosien takaa. 12 vuotta taidettiin olla poikaystäväsi kanssa samalla luokalla Loimaa-cityssä :)

http://howsheloves.blogspot.fi/ (Ei varmistettu) http://howsheloves.blogspot.fi/

Ja niin, mie oon kuolannu tovin myös näitä: http://mynewroots.org/site/2013/03/mango-sunshine-cashew-bites/
Ootko sie Eeva kokeillu? :)

Päivi

Emmiina (Ei varmistettu)

Kiitos Eeva linkkivinkistä, tuolta new rootsista löytyi vaikka mitä kivaa tällaiselle aloittelevalle raakaruokailijalle! :) Ja tuota kakunpäällismousseakin testasin mustaherukoiden kanssa, niin hyvää! Vähän tuli vanukas enemmän mieleen, mikä ei ole yhtään huono asia!

Kreeta

Oijoi, ehkäpä leipasen äidille ensi viikonloppuna sittenkin tätä iänikuisen turvajuustokakun sijaan!

Eeva Kolu

Kiitti kommenteista, kamut!

Mariia-Kristiina ja Noona, jeps, itsekin yritän metsästää just tämmöisiä terveellisempiä jälkkäriohjeita, jotka syntyvät ihan marketin raaka-aineilla!

Hemilia, se raakailun idea perustuu siihen, että kypsentämättömästä ja käsittelemättömästä ruuasta ei ole kuumentamalla tuhottu vitamiineja, entsyymejä ja muita terveellisiä juttuja, vaan ne ovat kaikki tallella. Itse olen tosin näistä raakajälkkäreistä innoissani enemmän siksi, että niissä ei ole vehnäjauhoja, käsiteltyä sokeria tai maitotuotteita :) En siis itse ole niin tarkka siitä, että jokaisen ainesosan pitäisi olla raakaa, vaan käytän näissäkin välillä tavallista kaakaojauhetta, vaahterasiirappia jne.

Emmi L., tuo on kyllä harmi homma, en taida muistaa koskaan nähneeni raakakakkua, johon ei olisi tullut pähkinää! Mutta toisaalta ei tuo sinunkaan vaihtoehtosi ihan kauhea ole... :)

Nekku, no hei vuohisuola on tietysti vuohien hikipisaroista haihduttamalla saatua suolaa! Seuraava kova juttu!

Päivi, pallot toimisivat hyvin myös! En ole noita mangopaloja itse vielä kokeillut :)

Tiina, vautsi, kiitti vinkistä! En tiennytkään tuollaista. Täytyypäs tehdä hetimmiten isku sinne! Ja hihii, munhan täytyy joskus tentata sua oikein kunnolla siitä, millainen nuori N.R. oli ;)

Emmiina, voi, kiva, että linkistä oli hyötyä!

Kreeta, kokeilepa ja tuu sitten kertomaan, mitä äiti tuumasi vähän erilaisesta kakusta!

 

anni panni
Elämää Hesassa

Lääh! Kiitos riman alentamisesta - raakaruoka ja muut HÖMPÖTYKSET ovat aina vähän helpommin lähestyttäviä ku niistä lukee tutusta blogista.

Osaatko sanoa, voikohan saksanpähkinät korvata cashewlla? Jos ei, niin on ehkä pakko uhmata allergiaa. HAUMP!

vierailija (Ei varmistettu)

Tässä myös kiva kirjavinkki raakaherkuista innostuneille:

https://akateeminen.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?urlRequ...

Tämä juuri ilmestynyt kirja on pääasiassa lapsille suunnattu mutta sisältää yhtälailla aikuiseen makuun raakaherkkuja, löytyypä sivuilta suklaakakkukin :-)

hanko (Ei varmistettu)

Kiitän ja kumarran. Testasin tätä eilen ja syön just loppuja aamupalaks. Ihan mahtavan makuista. :P Tuota moussea vois oikeastaan syödä ihan sellaisenaankin. En ois kyllä ikiknä uskonut, että avocado vois toimia moussen pohjana. :D

Jaana234 (Ei varmistettu)

Oli kyllä tosi hyvä kakku. Kiitos reseptistä

Kommentoi