Yön ritarin paluu ( +lepakkomuotia)

Kesä tuli, lumi suli, puro sanoi pulipuli... BATMAAAANN!

Tai kuten meillä päin lauletaan:

Kesä tuli, lumi suli, puro sanoi pulipuli... TOM HARDYYYY! JA CILLIAN MURPHY! JA JOSEPH GORDON-LEVITT! JA MARION COTILLARD! JA ANNE HATHAWAY! JA MICHAEL CAINE!! JA MORGAN FREEMAN!! UNOHDINKO NYT JONKUN!! AI NIIN GARY OLDMAN!! SAMASSA ELOKUVASSAAAA!!**

** ja tietysti nuoruuteni Velvet Goldmine -rakkaus Christian Bale, joka ei tosin enää vuosiin ole herättänyt minussa muita tunteita kuin että millon se uusi Batman-leffa tulee, tulis jo, tulis jo...

Napu napu, sanoo näppis, ja Eevan kädet tärisee. En tiedä, johtuuko se siitä, että join leffateatterissa tuplaespresson, vai siitä, että nautin tuplaespressoni seurana elokuvan Yön ritarin paluu. 

Olen yksi niistä rasittavista tyypeistä, jotka ovat odottaneet leffaa kieli pitkällä. Kamalasti olisi sanottavaa ja kysymyksiäkin, mutta koska leffan juoni on pidetty niin visusti salassa tähän asti, en minäkään halua mennä paljastamaan liikaa. Tuotantoyhtiö on tosiaan ollut tarkkana siitä, että ei-hyväksyttyä kuvamateriaalia ei leviä: enpä ole aikaisemmin ollut lehdistönäytöksessä, jossa toimittajia tarkkaillaan pimeäkiikareilla!

Sanottakoon, että olen supersankarileffanarkkari, mutta en ole estoton Christopher Nolanin palvoja - vaikka arvostin esimerkiksi Inceptionin omaperäisyyttä ja elokuvallista kerrontaa, henkilökohtaisella tasolla en vaan tykännyt siitä. Nolania pidetään nerona, mutta ei kai sellainen tyyppi voi olla ihan fiksu, joka palkkaa elokuvaansa Tom Hardyn ja sitten käskee sen koko leffan ajan pitää naamaria päässä.

Leikki sikseen (jaa mikä leikki, huutaa epäasiallinen, epäammattimainen epäkriitikkopersoonani - Tom Hardy ei ole leikin asia!) - leffa on todennäköisesti juuri niin hyvä, kuin odotat.

Rainan pahiksen Banen hahmossa on aidosti painostavaa ja ahdistavaa maailmanlopun fiilistä, ja sama tunnelma leijuu koko leffan yllä. Elokuvassa sivutaan juuri nyt niin kovin ajankohtaista 1 prosentti vastaan 99 prosenttia -teemaa (ks. Occupy Wall Street). Leffa on synkkä, hyvin, hyvin synkkä, mutta sitä te osasitte tietysti odottaakin.

Tekninen puoli on tietysti hoidossa ja roolisuoritukset mainioita. Sen verran niistä, että kaikki (eli siis käytännössä tosiaan kaikki) jotka buuasivat Nolanin valinnalle antaa Kissanaisen rooli Anne Hathawaylle, saavat nyt kyllä syödä sanansa. Hathawayn tapa suoltaa repliikkejä on paikoitellen ärsyttävää (se on tosin melkein aina), mutta roolin fyysinen puoli - liikehdintä, olemus - on ihan nappiin. Anne on Kissanainen. 

Marion Cotillardin palkkaaminen elokuvaan, mihin tahansa elokuvaan, on toki aina myös hyvä valinta, koska häntä jaksaisin katsoa - ja ennen kaikkea kuunnella - vaikka koko päivän.

Elokuva on pitkä, ja vaikka yleisesti ottaen vihaan nykytrendiä, jossa jokaisen uskottavan elokuvan on kestettävä vähintään kaksi ja puoli tuntia, tässä pituus ei ollut rasite vaan siunaus. Olin liimattuna penkkiin alusta loppuun. Leffan rytmitys on huippu ja löysiä ei ole. Muutama kliseinen elokuvakerronnallinen ratkaisu ärsytti, mutta niitä on turha nyt purkaa, jotta en paljasta mitään liikaa.

Pidin aivan erityisesti siitä, että elokuvan tylsälle nimelle, joka siis alkuperäiskielellä onThe Dark Knight Rises,  annettiin niin hieno selitys leffassa. Risen - jota monimerkityksisenä sanana ei voi kääntää yhdellä suomen kielen sanalla - teema kantoi hienosti läpi koko elokuvan.

Loppukaneettina: Leffa oli odottamisen ja hypen arvoinen, ja jos mä oisin sä niin menisin katsomaan sen. Siis jos pidät Batmanista, synkistä tulevaisuudenvisioista, erikoistehosteista, sujuvista käsikirjoituksista, Kissanaisesta, isolla rahalla tehdyistä elokuvista ja Inceptionin näyttelijöistä. Leonardoa lukuunottamatta ne ovat tässä kaikki.

Ja koska en kuitenkaan voi paljastaa elokuvasta enempää, siirtykäämme asian viereen: leffan promokuvissa ei ole juuri mitään, mitä ette olisi väkisinkin jo nähneet, joten käytin nyt kuvituksena elokuvan toissapäiväisen ensi-illan punaisen maton kuvia. Unohdetaan se minuutti, jonka verran yritin leikkiä vakavastiotettavaa elokuvakriitikkoa (hohoho) ja puhutaan hetki ensi-illan fässön-valinnoista:

1. Anne Hathawayn uusi, lyhyt tukka. Tosi hyvä, eikö? Olen aina ollut katkera joutsenkaulaisille naisille, jotka onnistuvat tuossa.

2. Tomppa-hani, meidän pappa pitää sen hiuksia noin. Kaiken tämän pään seudun karvoituksen on paras olla leffaa varten, tai muuten meidän täytyy todella istua alas ja puhua. (Ai se on Mad Maxia varten? No okei, menköön sitten. Soitellaan, pus pus!)

3. Joseph Gordon-Levitt, sinähän tiedät, että olen rakastanut sinua ala-asteelta asti ja neljännen luokan päiväkirjani ovat siitä todisteena. Sen sivuilla sinut mainitaan useammin kuin kukaan muu, jopa Taylor Hanson. Siinä välissä kun kasvoit aikuiseksi ja kaikki muut kiittämättömät ryökäleet hylkäsivät sinut, minä jatkoin sinuun ja meihin uskomista. Katsoin joka ikisen absurdin indie-leffasi - myös sen homoista mormoneista kertovan Ö-luokan siirappioksennuksen.

Viime aikoina olen vain huomannut ajattelevani, että olemme ehkä kasvaneet erillemme. Itse asiassa olin jo päättänyt ja katkeransuloisen haikeasti todennut, että tarinamme on ohi... mutta sitten olit taas niin saakelin hyvä tässä leffassa. En tiedä, mitä ajattelisin. Mutta sen tiedän, että hyötyisit puolikkaan koon suuremmasta puvuntakista.

Kuvat: Marieclaire.co.uk ja Screencrush.com

Kommentit

nansk

Kolmella sanalla: en jaksa odottaa. Perjantai TULE JO!

Vierailija (Ei varmistettu)

hih, enpä olisi uskonut sua supersankarileffafaniksi (tuleeko tuohon yhdysviiva ja jos, niin mihin kohtaan?)! en ole katsonut varmaan yhtään batman-leffaa (sitä vanhaa sarjaa kyllä sitäkin enemmän) mutta tämän jutun ansiosta taidan tsekata ainakin tämän leffan.

näyttelijävalinnat vaikuttaa onnistuneilta, tosin anne hathaway ON rasittava. tukkansa on i-h-a-n-a enkä ymmärrä miten se kaikissa haastatteluissa tuntuu nykyään valittavan kuinka kauheata oli ja kuinka monta tuntia (vai päivää?) hän itki kun tukka leikattiin pois. pliis.

Eeva Kolu

Nansk, ihan pian, ihan pian! Toivottavasti liput on jo hankittu, perjantain näytökset myydään varmana loppuun! :)

Vierailija, ei siihen tuu, eikös suomen kieli olekin mahtava! Joo tämä jostain syystä aina yllättää ihmiset, mutta mä käyn kattomassa kaikki Marvel ja DC -pätkät :D Toisaalta ymmärrän kyllä Annea, naiset kun kasaavat (pitkille) hiuksille ihmeellisen määrän kaikenlaisia merkityksiä ja kun ne leikataan, tuntuu aika orvolta. Toivottavasti hää on nyt kuitenkin päässyt yli asiasta ja tajuaa, miten upealta tuo näyttää!

Anna / Ansa vaatekaapissa (Ei varmistettu)

Nauroin ääneen puvuntakkihuomiolle. :D

Muppe (Ei varmistettu)

Tykkään hulluna kissanaisesta, mutta mun on vaan niin vaikea hyväksyä muita kissanaisiksi, koska kaikista parhain ja kuumin kissanainen koskaan on, tottahan toki, Michelle!

Lorelai (Ei varmistettu)

Osu ja upposi taas!! :) Itse pääsen katsomaan kyseisen pätkän huomenna. Ja sitä on NIIIIIN odotettu. On muuten hienoa että kaiken muun mahtavuutesi lisäksi ymmärrät myös laatuelokuvien ja - näyttelijöiden päälle! <3 Joseph <3

Karoliin (Ei varmistettu)

Hei nyt tulee niin peesiä sekä Batmaniin että supersankarileffoihin, mut siis ennen kaikkea vahvaa samastumista varhaisnuoruutesi päiväunivalintoihin! Ah, Joseph ja Taylor, kaikista 90-luvun tytönnäköisistä pojista ne ihanimmat. Se oli tosirakkautta se. :)

nansk

Muutos pitkästä tukasta lyhyeen pixieen on aika valtava, järkytys voi olla suuri... Ja joo, on liput jo, ne on menneet kuin kuumille kiville. Ei ihme.

Muhunkin uppoaa aina kaikki sarjakuvasankaripätkät. En tiedä mikä siinä on, vaikka ne yleensä ovat tosi ennalta-arvattavia ja muuta roskaa, niin ihan pakko ne on aina nähdä. (Nimimerkillä odotan ensi vuonna tulevaa Wolverine-leffaa kuin kuuta nousevaa :))

tiia_ (Ei varmistettu)

Mä pääsen katsomaan tän vasta ensi viikolla enkä jaksais yhtään odottaa! Tää kesä on kyllä aika hyvä supersankarifaneille - The Avengers oli ihan huippu ja no, se uusin Spider-Man ei niinkään, mutta ei se mitään. Tykkäsin siitä kyllä enemmän kuin niistä Sam Raimin Hämiksistä. Onkohan nää Nolanin Batmanit nostaneet supersankarielokuvien tasoa ylipäätään?

Annen lyhyt tukka on kyllä tosi kiva. Ja joo, pitkien hiusten leikkauttaminen noin lyhyeksi yhellä kertaa on tosi hämmentävää ja pelottavaakin, nimim. kokemusta on!

anna-elina (the-littlethingss.blogspot.com) (Ei varmistettu)

BATMAAAN! Fani ilmoittautuu! Muistan niiiin hyvin miten meinasin pyörtyä onnesta kun Anne, JGL (♥) ja Marion otettiin tuohon leffaan mukaan. Täydellinen casting! Olin alusta alkaen täysin vakuuttunut Annen kyvyistä, mutta onhan niitä epäilijöitä vastaan saanut taistella... Mutta hahaa, nyt nähdään kuka oli oikeassa :D

Eeva Kolu

Anna, onhan se vähän nafti.

Muppe, ymmärrän hyvin, Michellen Kissanainen on fantastinen! Mutta kyllä Annekin onnistui tässä. Annen Kissanainen on toki erilainen, mutta mää ainaski tykkäsin!

Lorelai, no kukapa ei Josephin päälle ymmärtäis! (No itse asiassa kai aika moni.) Nautinnollista huomista!

Karoliin, hahahaha! Muistan montakin kiukkuista puolustuspuhetta, kun luokan pojat väitti, että Taylor on tyttö :D

Nansk, WOLVERINE!!!!!!!!!! Niin mäkin odotan, jos tuosta ei tullut selville :D 

Tiia_: no tiiäkkö, mulla on edelleen Avengers näkemättä, koska Turussa menee vain 3D-versio. Odotan, että pääsen Helsinkiin katsomaan 2D:nä. Sitä on kehuttu niin paljon, että tekee tiukkaa jaksaa odottaa! Mä rakastin Captain Americaa, vaikka se nyt ei ollutkaan mikään täydellinen elokuva... Mä tykkäsin kyllä uudesta Hämiksestäkin, tosin se oli ehkä turhan vakava - olisin kaivannut vähän enemmän huumoria. Tää uusi voitti kyllä munkin mielestä Sam Raimin trilogian, ja yllättävän hyvin kestin Emma Stonenkin lemppari-Kirstenini sijasta :) 

Anna-Elina: jee, toivottavasti näet tän pian! Uskon, että Annelle löytyy kritisoijia kyllä leffan julkaisun jälkeenkin - kuten tuossa mainitsinkin, niin Annen tapa suoltaa repliikit varmasti ärsyttää monia. Mutta liikehdintä, olemus, kaikki on ihan Kissanaista!

Vierailija (Ei varmistettu)

Jee, ei siis ole turhaan liput varattuna perjantaille! Kiva kuulla että leffa on odottamisen arvoinen, oma poikaystäväni kun on vauhkonnut siitä koko pitkän kevään :D

-Inka
minaitte.net

tannttu (Ei varmistettu)

Äääää oon venannu tätä niiiiiiiiiiin paljon! Tää sun postaus sai mut vielä enemmän odottamaan, vaikka en edes tiennyt että se on mahdollista :D

Joseph Gordon-Levitt on rakkautta. Mut kyl Christian Bale ja Tom Hardykin on ihania.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä niin oon odottanut tätä elokuvaa.... Kertoisitko vielä oliko se (esim. verrattuna Dark Knightiin) järjettömän paljon väkivaltaisempi tai verisempi tai pelottavampi. Mun täytyy (sattuneista syistä) tämä ilmeisesti katsoa lapsiseurassa, joka ikänsä puolesta pääsee kyllä, mutta en silti haluais viedä, jos se on pahempi kuin toi edellinen osa, joka oli tälle kyseiselle lapselle melko lähellä sitä ns. kipurajaa "mätön" suhteen.

T.harras Batman- ja Eeva- fani

P.s. pahoittelemme epäselvää lauseenmuodostusta, epäonnistunutta pilkutusta, liikoja sulkuja ja tekohauskuutta.

mirmar (Ei varmistettu)

Aihhh, no niin, tulin tästä postauksesta aivan HYSTEERISEKSI. En meinaa pysyä housuissani perjantaihin saakka koska Nolanin Batmanit = parasta & kuvagooglasin vihdoin Tom Hardyn.......... tästä ei ole paluuta, edes Dark Knightin.

Salla A. (Ei varmistettu)

Oi, sinun tekstejä on ilo lukea! Melkein poikkeuksetta kirjoituksesi ovat nokkelia ja hauskoja. *Taputaputapu* Uusi lukija kiittää ja lisää blogisi suosikkeihin. Kiitos!

Hear Hear!

Ah, JGL.  On jotenkin ihanaa, kun on joku näyttelijä, josta on tykännyt lapsesta asti ja joka on tavallaan kasvant ja muokkautunut samaan tahtiin itseni (ja miesmakuni) kanssa. Siitä iiik, vähänks toi on söpö-asteesta nykyiseen You're giving me inconvenient feelings -kuolaukseen. (ja juu, tuossa matkan varrella opin näköjään englannin) Toki nykyisin osaan arvostaa herraa jo näyttelijän tystä ja muista projekteistakin.

Joku voisi sanoa, että noilla kahdella asteella ei ole mitään eroa, mutta onhan niillä henkisesti paljonkin. Ja väliin mahtuu muutama muukin vaihe. Jopa vakavia syrjähyppyjä, esim. 10 Things I Hate About Youn jälkeen, kun sydämeni vei vakavasti Heath Ledger, mutta se sydän murtui sattneesta syystä palasiksi muutama vosi sitten. (Snif edelleen)

nellen (Ei varmistettu)

EN KESTÄ. Ensimmäistä kertaa _ikinä_ oon oikeesti kade että toimittajilla/bloggareilla on suhteita ja mahdollisuuksia päästä kaiken maailman kissanristiäisiin. Mitä jostain Guess by Elin Klingin lanseerausbileistä kun voi päästä uuden Batamanin ennakkonäytökseen. Mulla on liput VASTA sunnuntaille, ei malta oottaa........ :)

Into (Ei varmistettu)

Ellen Page Inceptionista ei ole mukana :(

sku
broken biscuit

 

Täälläkin ollaan ihan täpinöissä uudesta Batmanista, mutta haluaisin nyt Joosepin puolesta puolustautua ja kertoa, että takki oli ehkä ostettaessa just sopiva hintelälle ruumiinrakenteelle. Sitten kävi niin, että Jooseppi ahkeroi punttisalilla, ja hups takki pienentyi ikävästi ensi-iltaa kohden eikä Jooseppi ehtinyt enää stailata ittelleen uutta takkia. 

 

Ymmärsin juuri, että tiedän häiritsevän paljon Joosepin elämästä...

VierailijaTiina (Ei varmistettu)

Kiva tietää, että elokuva on odottamisen arvoinen (sitä on nimittäin odotettu :). Pidän supersankarileffoista ja aivan erityisesti niistä sankareista, joiden edesottamuksista lueskelin 80-luvulla sarjakuvista. Ennen Nolanin puuttumista asioihin Batman-elokuvat olivat kyllä aika.. öö.. no, sanotaan paremman puutteessa outoja. Mutta nyt, mahtavaa! Ja hitsi, mikä näyttelijäkaarti! Henkilökohtaisesti arvostan Gordon-Levittiä erityisesti juuri niiden hassujen indieroolien vuoksi. Mies on mennyt juuri niihin elokuviin, joihin on halunnut. Tom Hardysta en ole kyllä ikinä kuullutkaan (paljastanko nyt suuren aukon sivistyksessäni? ;))

Edelliseen kenkäpostaukseen liittyen: lämpimällä kelillä jalkoihin kannattaa laittaa talkkia. Ehkäisee rakkojen syntymistä kummasti.
Hauskaa matkaa!

Jii (Ei varmistettu)

En malta odottaa!!! Loman alku ja tän ensi-ilta, huominen ei VOI olla huono päivä!

Mimmeeeee (Ei varmistettu)

Olin ajatellut odottaa kiltisti sitä, että ystäväni saa katsottua nuo kaksi ekaa leffaa, mutta eipä siitä tämän kehumisesi jälkeen tule yhtään mitään - oli siis pakko varata lippu lauantaille, kaverini menkööt poikaystävänsä kanssa :) En kyllä oikeasti muista, milloin olisin odottanut jotakin elokuvaa näin valtavan paljon! Hathaway vähän epäilyttää minuakin, mutta pitää toivoa, että minuakin miellyttää hänen olemuksensa.

Pakko tosin tunnustaa, että tuo ensimmäinen Batman pyöri hyllyssä viisi vuotta ennen kuin viime kesänä sain sen katsottua... Sen jälkeen kyllä mietin, että mitä ihmettä päässäni oli mahtanut liikkua, sen verran uskommattomia nuo kaksi ekaa leffaa ovat.

ee (Ei varmistettu)

Minä rakastan Annen lyhyttä tukkaa. Sinä päivänä elokuvassa se oli ehkä vielä kivempi - tai ehkä näiden kahden tukan välimaastossa olisi se perfect !! ainiin ja Tom Hardy iiiiiiiiiiiiih

nonde (Ei varmistettu)

cillian? missä? oonko mä missannut jotain?

nansk

Cillian Murphy on Scarecrow, Batman Beginsin pahis. Näkyy ilmeisesti myös tässä uusimmassa.

Eeva Kolu

Onpas tänne tullut paljon kommentteja - kiitti kaikille ja toivottavasti mahdollisimman moni innokas pääsi jo tänään tsekkaamaan Batmanin uusimmat kuulumiset :)

Vastauksena vielä väkivallasta kyselleelle Vierailijalle - tosi vaikea tietysti sanoa, kun ei ko. lasta tunne: se, millaisia asioita pelkää kun on niin henkilökohtaista. Sanoisin, että leffassa väkivalta ei ole ehkä ihan yhtä raakaa kuin edellisessä, koska sellaista Jokerin kaltaista psykopaattia ei tässä ole (tässä on enemmän suoraa mätkintää kuin mitään sadistista väkivaltaa). Sen sijaan tässä leffassa on aika ahdistava ja painostava tunnelma, mikä taas on joidenkin mielestä varmaan vielä pahempaa. En tiedä, oliko tästä vastauksesta nyt kauheasti hyötyä :( 

Yann (Ei varmistettu)

Musta tuntuu kauheelta kun niputatte Batmanin supersankarileffaksi kaikenmaailman Avengeriersien joukkoon. Äh, mutta sinnehän se kuuluu.
Batman on nimittäin ainoa supersankarileffa joka muhun uppoaa. Tai ehkä se johtuu siitä, että... Cillian Murphy

(ja Joseph Gordon-Levitt)...

ehkä; )

Bambi (Ei varmistettu)

Oi miten ihanaa lukea sinun pitävän leffasta! Tosiaan, en odottanut sinun pitävän tällaisesta, mutta arvostan ihmisiä jotka osaavat arvostaa myös kassamagneetteja. Tämä tosin ei ole mikään mikä tahansa kassamagneetti, ei ainakaan minulle. Minäkin olen odottanut tätä kieli pitkällä, edellinen jätti minuun vain jonkin selittämättömän vaikutuksen. Elokuvan loppua kohden alkoi kyllä kurkkua kuristaa, ja olo oli todella tunteikas. Elokuvan lopullisuus oli vain niin pysäyttävää ja jätti haikean olon. Mutta tosiaan tämä postaus oli todella mukavaa luettavaa, kriittisestä tekstistä en olisi ollut kovin yllättynyt mutten myöskään ilahtunut. :)

Ps. Leffan casting on vain jotain niin ihanaa. Tom Hardy, en kestä...

Vierailija102113 (Ei varmistettu)

Ihan kuin tolla Marion Cotillard'lla ois jotain täytettä huulissa. .. . ......... paistaa ihan silmiin

Vierailija (Ei varmistettu)

joo, olihan se siellä, huomasin heti ekalla sekunnilla ;) nimeä ei vaan etukäteen mainittu missään (lähteessä mitä itse luen).

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.