Ladataan...
Kaikki mitä rakastin

Tänään herätessä ensimmäinen ajatukseni oli, että tässä aamussa on jotain poikkeuksellista. En tiennyt mitä, mutta siltä vain tuntui.

Ehkä se oli tuo seinälle kajastuva lokakuun valo. Valoa lokakuussa, ajatellapa...

Joka tapauksessa, aamusta tuli mainio. En tehnyt mitään erityistä. Söin puuroa (mukana kanelia, vaniljaa, hirveä läjä marjoja ja loraus vaahterasiirappia). Kokeilin uutta kasvovoidetta (Estelle & Thild Biohydrate). Tein mehua (verigreippi, inkivääri, porkkana ja selleri). Puin päälle (kasmirneuleen ja Zadig & Voltairen hameen - ne samat kuteet joita olen käyttänyt enemmän tai vähemmän koko syksyn). 

Ei mitään erityistä, ja silti vain jotenkin erityisen ihanaa. Tiedättekö sellaisia hetkiä?

No, arvatenkin hyvä aamu johti hyvään päivään, niin se menee. Paska kasaantuu, mutta niin kasaantuvat hyvätkin jutut. 

Suuntani on viime aikoina ollut hieman hukassa.  On suorastaan masentanut, paitsi silloin kun on ahdistanut. Kaikki on tuntunut järjettömältä ja turhalta - tiedättehän, niitä päiviä... Olen yrittänyt taklata asian siten kuin luontevimmalta tuntuu: ratkaisemalla sen.

Olen miettinyt, pohtinut, etsinyt tietoa, yrittänyt laatia suunnitelmaa. Ajatellut alanvaihtoa (mutta en keksinyt mitä voisin tehdä) ja muuttoa (mutta en keksinyt, mihin voisin muuttaa).

Pari päivää sitten päätin solmia asian kanssa rauhan. Ryhdyin ajattelemaan, että jos kaikki on sekaisin, niin olkoot sitten. Olkoot sekaisin ja kunnolla! Ja jos asun paikassa, jossa en ole ihan varma haluanko asua ja en ole töideni suhteen täysin vakuuttunut - mitä sitten? Niin kauan kunnes keksin jotain muuta yritän ottaa tästä tilanteesta kaiken irti.

Joten päätin päästää irti ja lakata etsimästä ratkaisuja. Ja niin kävi, että heräsin ensimmäistä kertaa viikkoihin sellaiseen tunteeseen, että tästä tulee hyvä päivä.

Share
Ladataan...

Ladataan...
Kaikki mitä rakastin

Koska blogini lukijoista merkittävä osuus koostuu entisistä ja nykyisistä turkulaisista, uskallan esittää kysymyksen: kuka muu muistaa Turun Kauppakorkeakoulun ruokalan legendaariset keittolounaat? 

Eurolla sai syödä keittoa, salaattia ja leipää niin paljon kuin jaksoi. Lopulta ruokala oli niin täynnä lähialueen opiskelijoita keiton perässä (kerrankin sen ihan oikean keiton), että hinta jouduttiin tuplaamaan pahimman ryysiksen taltuttamiseksi.

Söin opiskeluaikoina niin paljon kasvissosekeittoja - viisi kertaa viikossa - että minun ei tehnyt niitä vuosikausiin mieli. (Sen sijaan muistelen edelleen kaiholla sitä Amican Onnenleipä-ruisleipää - miksei sitä voi ostaa kaupasta?)

Alan ilmeisesti päästä hiljalleen traumoistani yli, sillä eilen tuli mieleen tehdä pitkästä aikaa kasvissosekeittoa. Himotti erityisesti jokin mausteinen, joten väkersin tällaisen Thaimaa-inspiroituneen bataattisopan. Tulipa hyvää!

Sosekeiton konsepti on minusta edelleen vähän riskaabeli - tosi hyvästä horroriin on lyhyt matka. Omat henkilökohtaiset sosekeittoteesini ovat:

1. Sosekeitto saa olla reteästi juoksevaa - paksusta tönköstä sopasta tulee mieleen vauvanruoka.

2. En ole äärivaihtoehtojen ystävä, paitsi keitoissa. Joko se on pureskeltava keitto tai sitten ei. Tiukka ei sattumille sosekeitoissa, joten sauvasekoittimet täysille ja sileäksi koko roska!

3. Tarpeeksi mausteita, suolaa ja happoja - liian mieto maku yhdistettynä sileään koostumukseen on yhtä kuin vauvanruoka.

4. KUUMAA kiitos. Koska väljähtänyt keitto on yhtä kuin...  no arvasitte tämän jo... vauvanruoka.

 

Mausteinen bataatti-kookoskeitto (2:lle pääruuaksi, 4:lle alkuruuaksi)

400-500 g bataattia
1 porkkana
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 tuore chili (tai maun mukaan)
paistamiseen kookosöljyä (tai muuta ruokaöljyä)
2 tl punaista thai-currytahnaa
5 dl kana- tai kasvislientä
suolaa
2 dl kookoskermaa**
1 limen mehu
tuoretta korianteria

Kuori bataatti, porkkana ja inkivääri. Kuutioi bataatti ja porkkana ja silppua chili ja inkivääri. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota chiliä, inkivääriä ja currytahnaa minuutti tai pari. Lisää porkkana ja bataatti ja kuullota hetki. Lisää kana- tai kasvisliemi ja suola.

Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä n. 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Poista liedeltä ja soseuta täysin sileäksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna tarvittaessa keitto uudestaan. Lisää halutessasi myös hieman vettä tai lientä, jos keitto on kiehunut liian paksuksi.

Purista joukkoon limen mehu ennen tarjoilua ja silppua kunkin annoksen päälle tuoretta korianteria.

**kookoskerma on ikään kuin kermaisempaa ja paksumpaa kookosmaitoa ja sitä myydään yleensä 2 desin pahvipakkauksissa. Merkki on useimmiten joko Kara tai Blue Dragon. Jos et löydä, niin voit korvata kookoskerman kookosmaidolla.

Share

Ladataan...
Kaikki mitä rakastin

Tiedän että blogini lukijoissa on monia cinéma françaisin ystäviä, joten tässä teille pikkuinen menovinkki:

Tällä viikolla Kino Engelissä vietetään Kultaisia ranskalaisia -minifestivaalia. Teemana on tänä vuonna ihana Fanny Ardant, ja ohjelmistossa on kolme Ardantin elokuvaa.

Näytökset ovat tänään, huomenna ja perjantaina. Katso tarkemmat ajat ja esittelyt leffoista Kino Engelin nettisivuilta.

À ce soir!

Share
Ladataan...

Pages