Pusuja ja vaahtokarkkeja (reseptiaarteita!)

Ladataan...

Viikonlopun yhteenveto:

Mitä tein: leivoin vaahtokarkkeja ja pusuja, tein jäälyhtyjä ja askartelin suolataikinasta kaikkea ylisöpöä.

Mitä olisi pitänyt tehdä: enkun 1500 sanan kirjallisuusessee. Huoh.

Siispä  hyvitykseksi jaan nämä aivan ihanat karkkiohjeet muidenkin ahkeraan käyttöön! Ohjeet Mia Seppälän kirjasta Kaarnasydän  ja sammalkranssi (Nostalgisia askarteluohjeita). Eikä ole edes vaikeita! Kuvia ei valitettavasti ole koska herkut  katosivat parempiin suihin ennätysajassa, mutta otan pusuista kuvia kun leivon niitä uuden satsin kaverin synttärilahjaksi. Vaahtokarkeista tuli vielä pehmeämpiä ja suussasulavampia kuin kaupan versioista ja pusut olivat nekin parempia itse tekeminä :) Kummatkin herkut muuten sopivat täydellisesti ystävänpäivälahjaksi! Leipokaa rakkaillenne!

Vaahtokarkit (noin 50-60 kpl)

7 liivatelehteä

1 dl vettä

2 valkuaista

5 dl sokeria

1 dl vettä

elintarvikeväriä halutessasi (itse käytin pikkusen punaista jauhemaista väriä niin tuli täydellisen vaaleanpunaisia)

tomusokeria ja maissitärkkelysjauhoa pintaan

Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 

Mittaa kattilaan 5 dl sokeria ja 1 dl vettä, lisää myös väriaine niin halutessasi ja keitä liemiä matalalla lämmöllä 5-10 minuuttia.

Kiehauta 1 dl vettä ja liuota kuivaksi puristetut liivatteet siihen. Lisää vaahdon joukkoon liivateliemi koko ajan sekoittaen. Lisää sitten sokeriliemi ja jatka vaahdottamista, kunnes seos alkaa jähmettyä ja jäähtyy hieman.

Ravista sihdin läpi tomusokeria leivinpaperin päälle paksuksi kerrokseksi. Pursota seos pitkiksi tangoiksi tomusokerin päälle, anna jähmettyä muutama tunti(itsellä ei kyllä menny noin kauaa) ja katko sopivan kokoisiksi paloiksi. Pyörittele vielä tomusokeri-maissitärkkelysjauhoseoksessa kauttaaltaan ja tarjoile.

Vaihtoehtoisesti voit kumota koko seoksen tomusokerilla ja maissijauholla kauttaaltaan peitetylle leivinpaperille ja levyn jähmetyttyä leikata paloiksi ja tarjoilla. Vaahtokarkkeja voi myös maustaa mielensä mukaan muutamalla tipalla aromia.

Pusut (15 kpl)

3 munanvalkuista

1,5 dl mansikkatomusokeria

0,5 sokeria

n. 15 pyöreää keksiä (itse käytin digestive-keksejä)

150-200 g suklaata (itse käytin pandan tummaa suklaata, sopi erittäin hyvin)

Vaahdota valkuaiset ja sokerit vaahdoksi niin, että lisäilet sokeria vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes vaahto on niin kovaa, ettei astiaa kääntäessäkään vaahto liikahda mihinkään.

Pursota vaahtoa keksien päälle haluamasi määrä. Paista uunissa 150 asteessa 6- 8 minuuttia.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa lyhyissä erissä.

Anna suklaan jäähtyä hetki. Kasta pusut suklaaseen tai valuta sitä pusujen päälle. (ja laita pusut jääkaappiin kovettumaan ennen tarjoilua)

Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...