Ladataan...
Kaislarannalla

Kotikasvatettujen kesäkurpitsojen aika on nyt. Sain kaksi melko isoa kurpitsaa ja halusin tehdä jotain uutta. Veneet ja keitot on jo moneen kertaan syöty, inspistä kurkkasin googlaamalla kesäkurpitsaohjeita, ja päädyin Valion sivuille. 

Kesäkurpitsamoussaka. Se kuulosti vähän uudelta, ei kuitenkaan liian erilaiselta. Moussaka on ruokaa, joka meillä ei uppoa, munakoisokammoisia ovat kaverit mun. Mutta kesäkurpitsa on mieto. Siispä testasin ohjetta vähän muokaten, ja ruoka upposi hienosti myös neiti neljäveelle.

Kesäkurpitsamoussaka:

jauhelihakastike:

  • 400g kanajauhelihaa
  • 2 sipulia (pientä)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 kanafondi (tai rkl pullosta kaadettavaa fondia)
  • ripaus chilimaustetta
  • 400 g tomaattimurskaa (Mutti)
  • 1/2 tl suolaa

munakerma:

  • 4 dl juustomaustettua kermavalmistetta (Pirkka)
  • 3 munaa
  • 1/2 tl suolaa

1 iso kesäkurpitsa (n. 800g) tai useampi pieni

kuorrutteeksi juustoraastetta 150 g (mozzarella-emmental)

 

Ruskista jauheliha ja hienonnetut sipulit oliiviöljyssä pannulla. Lisää tomaattimurska, hienonnetut valkosipulin kynnet, suola, fondi ja mausteet. Anna kiehua 2 - 3 min. Yhdistä munamaidon aineet keskenään kulhossa.Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa pitkiksi viipaleiksi. Käytä juustohöylää niin saat ohuita viipaleita.Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta ja kesäkurpitsaviipaleita. Kaada puolet munamaidosta vuokaan, kun kerroksista puolet on koottu. Jatka loppuun ja kaada loppu munamaito päälle. Lado päällimmäiseksi kesäkurpitsaa. Ripottele päälle juustoraaste.Kypsennä 200 asteessa n. 60 min. Peitä tarvittaessa kesken paiston foliolla tai leivinpaperilla, ettei juusto tummu liikaa. Anna vetäytyä mielellään tunnin ajan, jotta vuoka tiivistyy.

 

Share

Ladataan...
Kaislarannalla

Kesän salaattimussutus ja grilliruokakiintiö tuli täyteen. Siirryin eilen pastan pariin, se on syyskuu nyt.

Mieli tekee juuri nyt hyvin simppeleitä ruokia, siksipä testasin ensimmäistä kertaa sitä yli vuosi sitten kauppojen hyllyt Mutti-tomaateista tyhjentänyttä kastketta.

Tomaattipohjaiset kastikkeet ovat harvoin mieleeni, koska niiden maku on usein valju, vetinenkin. Täyteläisen kastikkeen saa toki juustoja tai kermaa lisäämällä, mutta tomaatti laimenee. Onnistuuko täyteläisyys myös oliiviöljyllä?

Kastikkeen salaisuus on laadukas tomaatti ja hyvä oliiviöljy. Valitettavasti kaapissani oli vain tavallista extra virgin -markettitavaraa, mutta silläkin sai hyvää aikaiseksi. Mitä se olisikaan oikein maukkaalla, hienolla oliiviöljyllä.

Tein kastikkeen täysin ohjetta noudattaen. Ei mitään pikapastaa, koska kastikkeen valmistus vie n. 40 minuuttia. Mutta jokainen minuutti kannattaa käyttää, niin täyteläinen kastikkeesta tuli. Seuraavan kerran (kyllä, teen toistekin) maustan kastikkeen voimakkaammin yrteillä.

Ihan ilman juustoa en pastaa kärsi syödä, parmesanilla se oikea annos tulee hunnuttaa :)

Jos haluat hyvän tomaattikastikkeen, testaa ihmeessä tuota Alénin reseptiä. Helppo ja yksinkertainen - siten ne parhaat ruoat tehdään.

Share

Ladataan...
Kaislarannalla

 

Nyt on löytynyt kanajauhelihapullaresepti, jossa on makua. Siis makua. Ja väriä. Tämä pääsee heti ensikokeilun jälkeen vakiolistalle. Ja grilliin, pakko testata grillissä!

Reseptin alkuperä on muutaman viikon takainen Anna-lehti, jossa oli mukavia vinkkejä grillivartaisiin, niiden perinteisten tilalle. Tsukunen raaka-ainelista vakuutti. Koska lähikauppa ei tarjonnut pankojauhoja, tuli reseptistä joiltain osin suomi-versio. Tässä kuitenkin alkuperäinen:

Tsukune:

  • 400 g kanajauhelihaa
  • 1 dl pankojauhoja
  • 2 tl Maizenaa
  • 2 rkl sherryä tai valkoviiniä
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 munan valkuainen
  • 1 rkl silputtua inkivääriä
  • 2 murskattua valkosipulinkynttä
  • 1 hienonnettu kevätsipuli
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria

Sivelyyn:

  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl soijaa
  • 2 tl hunajaa

Sekoita kaikki ainekset massaksi ja anna tekeytyä jääkaapissa 15 min. Pyörittele taikina pyöryköiksi ja asettele uunipellille tai jos grillaat, laita pyörykät puuvartaisiin, jotka olet liottanut vedessä. Sivele pyöryköiden pinnalle valmistamasi kastike. Laita 200 asteiseen uuniin (grillivastus, jos on) ja paista 10-15 min. Sivele paiston aikana kastiketta vielä yhden kerran. Jos grillaat, sivele kastiketta grillatessa niin kauan kun kastiketta riittää.

Ohje oli alunperin tarkoitettu grilliin, mutta testasin kotioloissa uunissa grillivastuksella. Hyviä tuli ja kastikkeen ansiosta et heti arvaisi aneemisiksi kanapyöryköiksi! Ja se maku...

En ole reseptien orja, siksipä tälläkin kertaa pankojauhot korvasi perinteinen korppujauho, ja hienonnettu kevätsipuli oli vanhempien sipulimaalta tuoreiden sipulinvarsien silppua. Hunajaa ei ollut, korvasin fariinisokerilla. Niin ja viini, roseeta.

Pullat hupeni pelliltä parempiin suihin. Dippailin vähän soijakastikkeeseen ja tyttö ketsuppiin, kuinkas muuten :)

Share

Pages