Makumuistoja lapsuudesta - marjapuuro

Ladataan...
Kaislarannalla

Vispipuuro, marjapuuro - you name it, I eat it.

Keräsin mökiltä räkättien puoliksi syömän pensaan tyhjäksi punaisista viinimarjoista - jätin kiusakseen hajanaisia marjoja sinne tänne, joutuvatpahan hommiin, jos mehustavat puskan tyhjäksi.

Punainen viinimarja ei ole mun suosikki, eikä siksi erityinen suojeluskohde - saavat linnutkin mellestää puskissa. Mutta vispipuuro. Ehkä ainoa herkku, jonka tuosta kirpeästä marjasta saa.

Vispipuuron muistan olleen mun suosiiki jo lapsena, olen voinut kauhoa sitä kulhokaupalla. Mutta ei ihan mitä vaan puuroa, vaan vaaleanpunaista. Kuohkeaa. Ja riittävän makeaa. Se kuohkeus onkin taitolaji. Niin taitolaji, että keittelin ensimmäiset puurot vasta lähempänä kolmeakymmentä. Äidin tekeleet ovat täyttäneet hyvin puurontarpeen. Sen ensimmäisen kokeilunkin muistan oikein hyvin. Kiehahti vähän yli. Jokainen, joka on joskus keittänyt jotain punaista, tietää mitä pikku kiehahdus tarkoittaa. Löytyi vielä joulunakin uunin takaa. 

Jos puurosta haluaa oikein herkun, loppuvaiheessa voi lisätä vielä juuri ja juuri sulaneita pakastemansikoita pienen rasiallisen puuron sekaan vispaamalla. Mansikka tuo punaisen viinimarjan kirpeyteen kivaa pehmeyttä.

Puuroni teen mannasuurimopussin ohjeella, se on perus ja hyvä sellaisenaan. Mansikat on maukas lisä.

Vatkattu marjapuuro:

  • 8 dl vettä
  • 4-5 dl punaisia viinimarjoja
  • 1 1/2 dl mannasuurimoita
  • 1 1/2 dl sokeria 
  • ripaus suolaa

Laita marjat höyrykattilaan tai vastaavaan, josta marjojen mehu pääsee valumaan kattilaan. Höyrytä marjoja kunnes niistä valuu mehu kattilaan. Ota höyrystyksen aikana kattilasta varovasti nestettä kulhoon (varovasti, koska alimmaisesta kattilasta saat käsillesi kuumaa höyryä, jos et osaa varautua), jonka kaadat taas takaisin marjojen päälle. Näin saat maksimaalisen mehumäärän marjoista. Mehun höyrystämisessä kestää 10-20 minuuttiin. Kun marjoista on kaikki mehu kattilassa, nosta höyrystin marjoineen pois (sotkuvaihe, niistä tulee sittenkin vielä mehua...!).

Ripottele mannasuurimot mehun sekaan ja keittele sekoittaen n. 10 minuuttia. Mausta suolalla ja sokerilla. Jäähdytä puuro hyvin ja vatkaa (sähkösekoittimella, käsivoimat ei riitä) puuro kuohkeaksi. Tykkään itse todella höttöpuurosta, jolloin vatkata saa ainakin 5 minuuttia. Kun puuron määrä on lähes tuplaantunut, kuohkeusaste alkaa olla hyvä! Sekoita tässä vaiheessa halutessasi nippa nappa sulaneet mansikat joukkoon.

 

 

 

Share

Kommentit

JonnaH. (Ei varmistettu) http://keyword-love.blogspot.fi/

Niin hyvää ja parasta juuri tehtynä, vaikka hyvin se seuraavanakin päivänä alas menee. :)

Kommentoi

Ladataan...