Gootit <3 Haruki Murakami

Kaksi-nolla

Kävikö teille niin, että kun vuonna 2009 pyysitte ihmisiltä kirjasuosituksia,  kaikki suosittelivat Haruki Murakamin romaania Kafka rannalla?

Minulle kävi, ja koska olen pohjimmiltani epäluuloinen ihminen, ylenpalttinen suitsutus kääntyi itseään vastaan. Minusta tuli Murakami-skeptikko.

Kafka rannalla (Onko nimi siis metafora? Tekotaiteellisuusvaara!) on yhä lukematta, samoin Murakamin muut suomennetut teokset Suuri lammasseikkailu, Sputnik - rakastettuni ja Mistä puhun kun puhun juoksemisesta.

Nyt olen kuitenkin haukannut ensimmäisen murakamini, vasta suomeksi ilmestyneen Norwegian Woodin. Juu-u ja khyl, mutta en täysin ymmärrä, mistä tässä kirjailijassa kohkataan.

Norwegian Wood on kasvutarina. Parikymppinen Toru Watanabe aloittaa yliopiston Tokiossa ja yrittää selviytyä parhaan ystävänsä itsemurhasta. Samoissa synkissä vesissä räpiköi myös kuolleen ystävän tyttöystävä, josta tulee Watanabelle hämmentävän läheinen. Hieman omituiset naiset, teatteritieteen umpimähkäinen opiskelu, yksinäisyys ja sekava pää täyttävät päähenkilön elämän pari ensimmäistä opiskeluvuotta.

Kirja on aiheeltaan lyijynraskas mutta samalla tunnelmaltaan kummallisen kevyt. Minusta on melkein aina kiehtovaa sukeltaa kirjassa parikymppisen miehen pään sisään, ja Watanaben maailma on mukavan vino. Tosin tässä olisin mielelläni lukenut muustakin kuin päähenkilön päänsisäisistä tapahtumista. Esimerkiksi 1960-70-luvun vaihteen opiskelijamellakoista japanilaisyliopistojen kampuksilla olisi kiinnostanut kuulla lisää.

Jos minun pitäisi kuvailla tätä kirjaa yhdellä lausella, sanoisin, että Norwegian Wood on täydellinen kirja kevytsynkkiä aatoksia hellivälle 17-vuotiaalle gootille. Ja tämä ei ole sarkasmia tai moite, tämä on luonnehdinta.

En muuten ole nähnyt tätä romaanista tehtyä elokuvaa, josta tosi moni tykkäsi. Siitä tehtiin myös arvio Lilyyn.

 Ai niin, saanko vielä lähettää terveisiä? Lähetän terveisiä Tammen Keltaisen kirjaston konseptoijalle. KK-opukset ovat täydellisen kokoisia käteen ja niiden taitto on just passeli: hyvä pistekoko ja optimimäärä tekstiä sivulla. Hieno lukea! Ei  muuta. Kiitos.

Kommentit

...

jos vaan päästäisiin näistä leffakansikuvituksista. keltainen kansi ja otsikkokin olisi tyylikkäämpi kuin kuva filmatisoinnista. 

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Totta. Mutta markkinoinnin takiahan sitä tehdään, eikä noista suht mielikuvituksettomista mutta helposti tunnistettavista leffakuvakansista varmaan koskaan päästä. Graafikoille lisää töitä, vaadin minä!

Vierailija, M (Ei varmistettu)

Mullekin on suitsutettu Kafkaa rannalla, ja kyllähän se hyllystä löytyy. Joskaan en ole vielä(kään) lukenut sitä. Mä olen korkannut Murakamin lukemalla muutamia vuosia sitten Suuren lammasseikkailun. Mut en ihan kauheasti syttynyt sille, joten en ole siksi pitänyt ihmeempää kiirettä Kafkaan tarttumisen kanssa.

Norwegian Wood odottelee pöydällä, huoh. Ja se on työkirja, joten... Palaan aiheeseen :).

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Odotan raporttiasi!

Jenni S.

Mä kyllä suosittelen Kafkaa rannalla, se oli kaunis ja merkillinen. Muita Murakamin teoksia en ole lukenut, mutta ne kiinnostaisivat kyllä. Tällä uusimmalla ei ole minusta niin onnistunut nimi, mutta muilla on, kaikessa käsittämättömyydessään. 

Toivon totisesti, että joku 17-vuotias gootti osuu palstallesi ja kommentoi kirjoitustasi! :D

 

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Samaa toivon minäkin!

Emma

Muhun upposi Kafka rannalla aivan täysillä, vuosi oli 2005 ja märehdin eksistentiaalisessa kriisissä Ranskassa. Nyt Norwegian Wood odottaa yöpöydällä. Toivon, että menen täysillä 17-vuotiaasta gootista! Haluaisin niin kovin pitää mielikuvani Murakamista yhtenä suosikkikirjailijoistani.

Vierailija (Ei varmistettu)

Luin juuri Norwegian Woodin. Verrattuna aikaisempiin teoksiin (Kafka rannalla, Suuri lammasseikkailu, Sputnik-rakastettuni) se oli tyyliltään erilainen, eikä scifiä ensinkään. Tykkäsin siitä silti, aivan kuin kaikista muistakin. Enkä ole gootti, enkä edes teini :)

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Kiva kuulla! Eikä varmaankaan ole IHAN pakko olla goottiteini nauttiakseen tästä kirjasta täysillä.

MariaR

Osuva kuvaus kohdeyleisöstä. ;)

Norwegian Wood oli ensimmäinen Murakami, jonka luin ja täytyy sanoa, että olisin mielelläni tykännyt siitä (enemmän).  Nyt ei valitettavasti tee mieli lukea kirjailijan aiempia teoksia, kun en innostunut tästä. Kertokaa ihmeessä joku ei-niin-paljon Norwegian Woodista tykännyt, jos kuitenkin kannattaa kokeilla vielä jotain toista (ja mikä on paras?).

KB (Ei varmistettu)

Hei. Hiukan jäljessä tulee vastaus mutta mutta...

Itse tykkään todella paljon Murakamista. Useampia olen lukenut, suurimman osan englanniksi. Sputnik on suosikkini, sitten kenties After dark ja kolmantena novellikokoelma Elephant vanishes. Norwegian Wood ei iskenyt ollenkaan, ei kirja eikä elokuva.

Joku oli myös kommentoinut että kannattaako niitä aikaisempia Murakamin teoksia lukea kuin Norwegian Wood. Jos oikein muistan niin Norwegian Wood nimenomaan on Murakamin läpimurtoromaani ja muut teokset julkaistu sen jälkeen.

what's your problem?

* reps* - täällä toinen skeptikko, jolta koko kirjailija vielä korkkaamatta. en tiedä uskallanko yrittää. mutta miksi naurattaa on se, että tiedä monen kirjablogikaverini diganneen tätä ja ne ei kyl tosiaan oo 17v gootteja :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.