Julian Barnes: The Sense of an Ending. Oi kyllä!

Kaksi-nolla

Jos haluat lomalle koukuttavaa, kaunista, fiksua ja keskustelun tarpeen herättävää lukemista, tarjoan täsmäsuosituksen: lue Julian Barnesin romaani The Sense of an Ending.

Kävin äskettäin Lontoossa, ja siellä tähän kirjaan ei voinut olla törmäämättä. Vuoden 2011  Booker-palkinnon voittaja oli näyttävästi esillä paitsi kirjakaupoissa myös perusmarketeissa. Parhaimmillaan kirjan sai neljällä punnalla - siis noin vitosella. Halvalla menee loistava romaani.

Tarina on kutakuinkin tämä: Kirjan päähenkilö Toby Webster on teininä osa neljän pojan fiksuilevaa ja hiukan näsäviisastelevaa klikkiä. Yksi heistä, Adrian, on älyllisesti yli muiden.

Valmistumisen jälkeen Tobysta tulee elämäänsä tyytyväinen, vähän vaativa mies, jolle avioerokaan ei ole  kovin hätkähdyttävä tapahtuma. Sitten Toby saa menneisyyteensä liittyvän kirjeen, joka panee hänet arvioimaan koko elämänsä uusiksi.

Barnes kirjoittaa koukuttavasti ja tipauttelee vihjeitä tulevasta taidokkaasti. Tarina etenee, mutta tunnelma on yhtä miellyttävän verkkainen kuin Tobyn elämä.

Kirja on täynnä lämmintä ymmärrystä keskeneräistä ja keskinkertaista ihmistä kohtaan, mutta ennen kaikkea se jättää jälkeensä kysymyksiä, joista on ihan pakko päästä juttelemaan kirjan luettuaan.

Kuka itse asiassa teki ja mitä? Kenen tekemisistä kukakin on vastuussa? Kuinka mieli tekee isoista asioista pieniä - tai kuinka pieni asia voi luiskauttaa koko ihmisen minäkuvan muuksi vuosikymmenten jälkeen.

En ole maailman sujuvin englanninkielisten kirjojen lukija, mutta tämän kanssa kävi samoin kuin aiemmin hehkuttamani Jeffrey Eugenidesin The Marriage Plotin kanssa - en edes huomannut, etten ahmi sujuvasti kulkevaa tekstiä äidinkielelläni.

Lisäplussaa satelee kirjan kustantajalle harvinaisen tyylikkäästä ja vähäeleisestä ulkoasusta. Pokkarissa on kaunis kansikuva, ja sivujen pitkä reuna on musta, vähän kuin kirja olisi käynyt liian lähellä tulta ja hiukan kärähtänyt. Miellyttää esteetikon silmää ja näyttää kivalta yöpöydällä.

Onko joku muu lukenut tämän kirjan? Minulla on edelleen tarve keskustella siitä! Entä muuta Barnesia? Herraahan on suomennettu niukasti.

P.S. Haluatko toisen mielipiteen? Kirjanurkkausen Zephyr kirjoittaa näin.

 

Share

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Nyt mulle tuli huono omatunto koska lupasin tämän lukea ja sitten unohdin. Mutta en unohda toista kertaa.

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Tää on nopea lukea. Kerro sitten, mitä mieltä olit!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.