Chia-siementuorepuuroa mantelimaidossa

Kuten jo kerroin, suosikkini superfoodeista on ehdottomasti chia-siemenet. Käytän chiaa melkein päivittäin ja lähes aina palautusjuomani pohjana tekemällä siitä geeliä. Geeli muodostuu, kun chian laittaa veden tai jonkin muun nesteen joukkoon noin kymmeneksi minuutiksi. Valmistan chia-siemenistä myös tuorepuuroa erilaisin variaatioin. Viimeisimpänä keksin yhdistää chia-siemenet mantelimaidon kanssa. Aivan ihana kombinaatio.

Mantelimaito kannattaa tehdä itse. Jättäkää kaupan mantelimaidot suosiolla hyllylle. Aika moni niistä nimittäin sisältää melkoiset määrät lisäaineita. Mantelimaito on sitä paitsi niin helppo valmistaa, ettei sitä edes kannata ostaa kaupasta. Mantelit kannelliseen lasipurkkiin, vettä päälle sen verran, että ne peittyvät ja annetaan olla yön yli jääkaapissa. Seuraavana päivänä liotusvesi kaadetaan pois ja mantelit laitetaan tehosekoittimeen. Joukkoon kaadetaan vettä ja monitoimikone käyntiin. Lopuksi maidon joukosta vielä siivilöidään mantelimassa pois. Mantelimaitoa voi halutessaan maustaa vaikkapa kanelilla tai vanilijalla. Minulla oli suuret toiveet sen suhteen, että olisin saanut mantelimaidosta kahvimaidon korvikkeen. Valitettavasti se ei mielestäni toiminut kahvin joukossa sitten ollenkaan. Harmillista. Sen sijaan lempeä mantelimaito on hyvää ihan sellaisenaan. Toimii varmasti myös esim. pirtelön tai palautusjuoman joukossa ja leivonnassa. 

Mantelimaito

3dl manteleita (kuorellisia tai kuorettomia)

Vettä liotukseen 

-> Laita mantelit esim. lasipurkkiin ja kaada päälle sen verran vettä, että mantelit peittyvät. Anna olla yön yli jääkaapissa. 

9 dl vettä 

-> Kaada liotusvesi pois ja laita mantelit tehosekoittimeen. Kaada vettä päälle ja kone käyntiin. Siivilöi lopuksi mantelimassa maidon joukosta pois. Säilytä maito lasipullossa jääkaapissa. Säilyy noin 3 vuorokautta. 

Mantelimaitoa

Yli jäänyttä mantelimassaa ei kannata heitää pois. Sen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin vaikkapa leivontaan. Itse tein massasta sämpylöitä sekoittamalla joukkoon kananmunia, hivenen gluteenittomia kaurahiutaleita, kookosmaitoa, parmesanjuustoa, suolaa, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä sekä psylliumia. Sämpylöistä tuli tosi mainioita. En taas mittaillut ainesosia yhtään, vaan heittelin kulhoon aineita näppituntumalla. Täytyypä jossakin vaiheessa oikein keskittyä ja tehdä reseptiä näistä.

Manteli-parmesanjuustosämpylät

Tuorepuuro on loistavaa voimaruokaa. Chia-siemengeeli hidastaa hiilihydraattien imeytymistä, joten jos suosii puuroja aamupalalla ja haluaa välttämättä puuronsa kaurahiutaleista, niin suosittelen kokeilemaan tuorepuuroa ja sen joukossa chiaa. Tässä ohje ihanaiseen, lempeään chia-mantelimaito tuorepuuroon. Puuron voi valmistaa illalla ja jättää tekeytymään yön yli jääkaappiin. Tosin tämä tuorepuuro valmistuu myös nopeamminkin eli riittää, kun antaa chia-siementen liota mantelimaidossa noin vartin verran. Mantelimaidon voi korvata tietenkin myös jollakin muullakin nesteellä. Itse olen käyttänyt usein tuorepuuron pohjana vettä ja hivenen turkkilaista jogurttia. Mahdollisuudet on rajattomat. Tuorepuuro on oikea kokeilukeittiön helmituote. Luovuus vain kehiin, niin syntyy ihanaa ja terveellistä vatsantäytettä. Itse söin tätä sunnuntaina dagen efer ateriana, kun kaipasin lauantain pitkälle venähtäneen bileillan (/yön) jälkeen jotain voimistavaa. Toimi loistavasti myös siihen tarkoitukseen. 

Mantelimaito-chiatuorepuuro

4 dl mantelimaitoa

3 rkl chia-siemeniä

2 rkl auringonkukansiemeniä

(hunajaa)

2 rkl cashew-pähkinöitä

½-1 banaani

1 dl mustikoita

Sekoita chia- ja auringonkukansiemenet sekä banaaninpalat mantelimaidon joukkoon ja anna tekeytyä vartin verran tai yön yli. Kaada päälle mustikat ja cashew-pahkinät ja nauti. Halutessasi voit makeuttaa tuorepuuron vaikkapa hunajalla.

Mantelimaito-chiatuorepuuroa

Share

Kommentoi