Linssiletut

Ladataan...

Päivän oppi: Ruoalla on lupa leikkiä.

Voi ihanuus. Lomani aikana minulla on ollut aikaa kokkailla. Erityisesti olen käyttänyt aikaa aamupalojeni valmistukseen, kun siihen on kerrankin ollut mahdollisuus. Normaalisti aamut ovat aivan liian kiireisiä, jotta voisi nautiskella aamupalan valmistuksesta. Minulle kokkailu on myös tietynlainen rentoutumisen muoto. Aivot nollaantuvat ruokaa laittaessa vähän samalla tavalla kuin urheillessa. On kiva testailla ideoita ja kehitellä reseptejä. Ja on jännää nähdä, miten erilaiset ruoka-aineet käyttäytyvät ja syntyykö lopputuloksesta sotku vai helmi. Olen aika peloton kokkailija ja koska en ole myöskään kovin nirso, niin myös sotkut päätyvät kurkusta alas. Tästä syystä on rohkeutta kokeilla kaikenmoista. 

Seuraava resepti syntyi pohdinnan tuloksena. Nimittäin aloin pähkäilemään, että onko mahdollista valmistaa aamiaiselle tortilla-/wraplättyä ilman kananmunaa. Olin useampana aamuna nauttinut aamiaiseksi munakahvia ja tortillaa, jossa lätty oli tehty kananmunasta. Kananmunakiintiö alkoi olemaan melkoisen täynnä ja kaiken lisäksi aloin jo pelkäämään, että kehitän kohta jonkinmoisen kananmuna-allergian itselleni. Oli siis aika pitää munaton jakso. Olisin hyvin voinut syödä pelkästään liha-pähkinä aamiaisia, mutta tuli kuitenkin halu kehittää jotain uutta. Miten voisin valmistaa kananmunattoman ja viljattoman letun ilman maitotuotteita? Aikamoinen haaste. Jääkaapissa sattui olemaan edellisen päivän jäljiltä keitettyä linssiä ja papuja. Tässä kohtaa aivot alkoivat raksuttaa. Voisiko linssien ja papujen sisältämä tärkkelys riittää pitämään lettu kasassa ilman, että joukkoon tarvitsee lisätä kananmunaa sitomaan aineita? Ekan kerran lettutaikinaa pannulle kaataessani epäilin loppuun asti, että mössöstä voisi ikinäkään saada aikaiseksi lettua. Mutta ihme ja kumma. Lettuhan siitä toden totta syntyi ja vieläpä kaiken lisäksi täydellinen wrap-lettu aamiaiselle. Siispä tässäpä tulee linssilettujen resepti. Täyttävää, terveellistä, maistuvaa. Täytteeksi voi valita mitä tahansa. Oma suosikkini on kylmäsavulohi, salaatti, kurkku, tomaatti, lehtipersilja. Tänä aamuna lätyn sisällä oli jauhelihaa, tomaattia ja paprikaa. 

Linssilettu (1kpl):

1dl vihreitä linssejä pahvipakkauksessa (Gogreen)

1dl vettä

1rkl macadamianöljyä

Hivenen suolaa

2tl psylliumia

Huuhtele linssit vedellä lävikössä. Laita linssit, vesi, öljy ja suola plenderiin tai sotke ainekset sauvasekoittimella. Lisää lopuksi psyllium ja sotke se lusikan kanssa kunnolla taikinan joukkoon. Taikinan tulee olla psylliumin lisäämisen jälkeen melko tönkköä. Kuumenna pannu ja laita siihen nokare voita tai macadamianöljyä. Lusikoi taikina tasaisesti pannulle ja levitä sitä hivenen, jotta taikina leviää tasaisesti. Pannun tulee olla kuuma. Paista lettu molemmin puolin. Lettu paistuu hitaasti, eikä pala kovinkaan helposti. Alussa taikina näyttää lähes kastikkeelta, mutta tiivistyy, kunhan taikinan jättää rauhassa porisemaan pannulle. Anna letun paistua kunnolla ennen kääntämistä. Tämä ottaa aikansa. Kääntäminen ei onnistu, mikäli lettu ei ole paistunut ja kiinteytynyt tarpeeksi, joten malta odottaa ennen kääntämistä. 

Linssilettu sisältää rutkasti proteiinia, hyviä rasvoja, kuituja ja resistenttiä tärkkelystä. Resistentti tärkkelys ei imeydy ohutsuolessa ja toimii paksusuolessa hyödyllisten suolistomikrobien ravintona. Näillä letuilla siis tuet vatsan hyvinvointia ja pysyt kylläisenä pitkään. Lettutaikinaa voi varioida mm. käyttämällä veden sijasta kookosmaitoa, korvaamalla puolet linsseistä vaikkapa pavuilla tai kikherneillä ja laittamalla macadamianöljyn sijaan taikinaan sulatettua voita. Kaikki variaatot toimivat hyvin. Tästä tulee takuulla yksi aamiaissuosikeistani. Mikä parasta, wrapin voi tehdä valmiiksi jo illalla, joten tästä pääsee nauttimaan myös kiireaamuina. Toimii takuulla myös lounaseväänä. Meikä jatkaa ruoalla leikkimistä. Mitäköhän seuraavaksi? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Kommentoi

Ladataan...