Marenkikranssi lähes laihduttajalle

Kasvihormoni

 

Appelsiinit ovat nyt parhaimmillaan ja niiden hintakin on ollut valtavan huokea: mitä olet viimeksi ostanut alle viidenkymmenen sentin kilohintaan? Niin ihanan mehukkaita kun ne ovatkin syödä pelkiltään, niitä voi käyttää myös raaka-aineeksi ruokiin ja jälkiruokiin. Tiedossa onkin appelsiinisia hetkiä meidän perheeseen ainakin parin seuraavan viikon ajan.

Tein joulun jälkiruokia varten Maku-lehden kannessa komeilleen marenkikranssin, mutta se jäi kuitenkin syömättä. Marengin hyvä puoli on siinä, että se kestää käsittämättömän pitkiä aikoja, joten käytin kranssin nyt tammikuussa - päällysteeksi purjehti alkuperäisestä kevennetty appelsiininenrahkavaahto. Aluksi meinasin kyllä säästää kranssin ystävänpäiväksi saakka, mutta nuo appelsiinit houkuttelivat käyttämään sen jo nyt. Kyllä kannatti.

Marenkikranssi rahka-appelsiinipäällisellä ja puolukkakastikkeella

Kranssi

  • 5 valkuaista
  • 2 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 1 tl maissitärkkelystä

Puolukkakastike

  • 1 1/2 dl puolukoita
  • 1 dl sokeria (tai enemmän)
  • 2 rkl glögimaustelientä TAI 1 kanelitanko ja 1 cm pala inkivääriä
  • 1 dl appelsiinimehua

Appelsiinirahka

  • 4 appelsiinia
  • 1 dl vispikermaa
  • 2 prk luomu-rahkaa
  • 3/4 dl tomusokeria
  • 2 tl vaniljasokeria

Valmistus

  1. Valmista kranssi: Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista pysyväksi valkuaisvaahdoksi. Lisää etikka ja maissitärkkelys ja vatkaa puolisen minuuttia lisää. Lisää loput sokerista hitaammin käännellen.
  2. Laita marenkitaikina muovi- tai pursotinpussiin (leikkaa muovipussin toiseen alakulmaan puolentoista sentin levyinen aukko). Piirrä ruokalautasen avulla noin 20 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä leivinpaperiin ja aseta paperi väärin päin pellin päälle. Pursota ympyrän molemmin puolin halkaisijaltaan kananmunan kokoisia palleroita marenkitaikinasta; palleroiden tulee olla kiinni toisissaan. Kuivaa 120 asteisessa uunissa vajaan tunnin verran. Alenna uunin lämpö 90 asteeseen ja jatka kuivaamista ainakin puoli tuntia, parikaan tuntia ei ole pahitteeksi. Katkaise virta ja avaa uunin luukkua hieman. Anna marengin jäähtyä uunissa, jotta siitä tulee varmasti kuiva.
  3. Valmista puolukkakastike: Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaikki kastikkeeseen tulevat aineet ja anna kiehua melko kovalla lämmöllä viitisen minuuttia. Siivilöi puolukoiden kuoret (ja mausteet) pois ja maista kastiketta. Mikäli se kaipaa mielestäsi lisää sokeria, laita ihmeessä. Jatka keittämistä, kunnes kastike on löysän hunajan paksuista. Kastike jämäköityy hieman jäähtyessään. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä se joko nokalliseen kaatokannuun tai muovipussiin, johon leikkaat pienen aukon kulmaan koristeluvaiheessa.
  4. Valmista appelsiinirahka: Kuori appelsiinit nahattomiksi lohkoiksi ja siitä vielä palasiksi (säästä kymmenkunta lohkoa koristelua varten). Mikäli puuha ei ole sinulle tuttua, kurkkaa vaikkapa tämä kohtalaisen lyhyt opasvideo, niin heiluttelet kohta veistä kuin asiantuntija. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja sekoita kaikki loput aineet vaahdon sekaan. Siirrä rahka pursotinpussiin.
  5. Kokoa kranssi hetkeä ennen tarjoilua: Nosta kranssi kyllin suurelle lautaselle. Pursota rahka tasaisesti sen päälle. Valuta puolukkakastiketta koristeraidoiksi kranssin pintaan. Koristele vielä appelsiinilohkoilla, myös granaattiomenan siemenet sopivat kauniisti päälle (omastani ne unohtuivat, hupsis). 

Share

Kommentoi