Mun pala (jouluherkku)kakkua

Kasvihormoni

Kuudestoista on pala kakkua. Eräänä jouluna kehkeytynyttä suosikkijoulukakkuani: piparipohjaista vaniljalla ja appelsiinilla maustettua glögihyydykekakkua. Maukasta ja helppoa!

Glögihyydykekakku

Pohja

  • valmista piparitaikinaa
  • 1/2 appelsiinin mehu

Hyydyketäyte

  • 2,5 dl Flora vanillaa
  • 2,5 dl Flora vispiä
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 3 rkl sokeria
  • 5 liivatetta
  • 1 appelsiini

Glögipäällys

  • 2 dl tiivisteglögiä
  • 3 dl vettä
  • 1/2 appelsiinin mehu
  • 5-6 liivatetta

Valmistus

  1. Kauli valmis piparitaikina noin 3 mm paksuksi levyksi. Ota siitä pyöreä pohja rengasvuuan tai hyydykerenkaan avulla. Paista paketin ohjeiden mukaisesti kypsäksi. Jäähdytä.
  2. Aseta piparipohja tarjoiluastian päälle. Kostuta piparipohja puristamalla halkaistusta appelsiinista mehu sen pinnalle. Jätä pohja pehmenemään täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Laita liivatteet turpoamaan runsaaseen kylmään veteen.
  4. Vispaa vaniljakastike ja vispi kovaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla.
  5. Pese appelsiinin erittäin hyvin juuriharjalla hangaten puhtaaksi. Kuivaa appelsiinin pinta. Raasta hyvin ohuita siivuja appelsiinin kuoresta vaahdon sekaan.
  6. Purista appelsiinista mehu ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi.
  7. Purista ja valuta turvonneista liivatteista vesi pois. Liuota liivatteet kuuman appelsiinimehun sekaan.
  8. Sekoita liivatteet voimakkaasti vatkaten vaahdon sekaan.
  9. Aseta pohjan ympärille hyydykerengas tai rengasvuoaka. Kaada vaahto pohjan päälle ja tasoita mahdollisimman hyvin. Nosta viileään (kylmään) hyytymään niin, että täyte alkaa kovettua.
  10. Turvota pintaa varten tulevat liivatteet samalla tavoin kuin täytettä varten.
  11. Purista appelsiininpuolikkaasta mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Liuota liivatteet mehun sekaan. Lisää glögiä desin verran, että saat löysemmän liivatemassan.
  12. Laimenna glögi vedellä ja lisää liivate hyvin sekoittaen.
  13. Kaada glögikiille kakun päälle. Kaada kiille ensin lusikkaan, josta se valuu kakun päälle. Näin vältät suurien vaaleiden täytepalojen nousemisen kiilteen pinnalle.
  14. Anna hyytyä vähintään neljä tuntia ennen tarjoilua.
  15. Koristele esim. pikkupipareilla tai karpaloilla ja tarjoile kahvin tai teen kanssa.

Herkuttele antaumuksella!

P.S. Kukka, joka koristaa kuvia on amaryllis.

Share

Kommentit

HelloAochi

Nyyh, mä olin ihan et jee tätä mä teen, mut liivate :(

annemi

Nam, kuulostaapa ihanan jouluiselta yhdistelmältä :)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Liivatteen sijaan voi käyttää sitä vegaanihyytelöimisainetta, joka on ainakin meidän lähimarketissa heti sen liivatepaketin vieressä!

HelloAochi

Kiitos! Hienoa! Tämä taitaa mennä mun jouluruokalistalle!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Jäin vielä miettimään, että miten tekisin tän kasvisvaihtoehtona vielä helpommin. Jälkkäriksi voisi olla helppoa tehdä myös annoksiksi maljoihin: Tällöin vatkaisin vaahdot ja maustaisin ne vaan vaniljalla ja appelsiininkuorella - mehu löystyttäis liikaa. Sen sijaan keittäisin glögistä ja appelsiinimehusta vahvan kiisselin perunajauhoilla suurustaen. Näitä kahta laittaisin kauniiksi annokseksi lasikuppiin, jonka koristelisin piparilla. Hmmm, pitäisköhän kokeilla oikeasti? (Ja ehkä laittaisin vielä niitä rommimarinoituja luumuja, joita pistin jääkaappiini tuossa kaksi kuukautta sitten tekeytymään.)

Kommentoi