Parasta pihassa: IGLU

Kasvihormoni

Talven kilpavarustelu. Jos omsta pihasta ei löydy lumilinkoa tai mönkijää, pitää pyrkiä pätemään edes naapureita hienommalla lumirakennelmalla. Iglulla.

Joululahjaksi meille saapui iglumuotti, jolla tuiskujen ja tuiverrusten tuomasta lumesta muotoiltiin testi-iglu. Kyseessä ei siis ole kilpavarustelun varsinainen huipputuote, vaan sellainen versio, johon lapset mahtuvat leikkimään. Aikuisten yöpymiseen tarkoitettu versio tehdään sitten, jos joku naapureista päättää nokittaa talvivarustelukilvassa vaikkapa lumikelkalla (olemassaolevia kelkkoja ei lasketa, niiden varusteluarvo on jo huomioitu tätä iglua tehdessä). Ja se versio tehdään etupihalle, jotta kaikki voivat nähdä sen, mitä sitä ylpeydenaiheita turhaan talon taakse piilottelemaan.

Takapihan lumi-iglu on Teknisen tuen insinöörinäyte. Tosin pidetään nyt muistissa, että kyseessä on testiversio, että ei heti ensimmäisellä koekerralla vaadita täydellistä ruudun silläkään puolella. Onneksi meillä on talvileikkeihin(kin) varattu nurmiaukio takapihalla, niin lumimateriaali ei loppunut heti kesken. Vähän kyllä pohdituttaa, että miten hentoinen nurmi kestää ohentuneen pakkaspeitteen ja suurentuneen taistelutantereen alla, mutta nurmensiemeniä jäi pussillinen, joten keväällä tehdään uusintakylvö, jos on pahatkin tuhot näkyvissä. 

Iglu valmistetaan tökkäämällä muotin ohjauskeppi maahan ja siirtämällä äärettömän yksinkertaista muottia pala palalta eteenpäin ja kerros toisensa jälkeen ylöspäin. Katon umpioiminen vaatii hieman mietintää (sitä lumihotellia varten), sillä muotin käyttö sivusuunnassa on lähes mahdotonta. Tähän testiversioon katto kannatti jättää auki, sillä iglun sijaan rakennelma toimii taistelulinnana, ja ampumakohtauksia varten on parempi, että myös yläpuolelta pääsee tähtäämään lähestyvää vihollista. Näin siis virallisesti, todellisuudessa insinööri on vielä vetäytynyt pohtimaan rakenteen lujuuslaskelmia.

Testi-iglu on kerännyt sopivasti huomiota naapurustossa. Suurempaa väenpaljoutta ei pihalle tarvita ennen lisälunta, jotta nurmenalku ei kärsi liian suuria vaurioita. Lapset leikkiköön tällä kuitenkin juuri niin vapaasti kuin toivovat.

Kommentit

Laura T.
Missä olet Laura?

Siis ihan törkeän hieno!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos! Kerron kehut pääinsinööri Tekniselle tuelle.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.