Pikkujoulunpunainen risotto

Ladataan...
Kasvihormoni

Välillä ruoanjämien sijoittaminen muualle kuin biojätteeseen tai kompostiin on hankalaa, varsinkin, jos on syönyt samaa ruokaa jo omasta mielestään riittämiin. Jatkojalostusruokia on kuitenkin olemassa vaikka kuinka, kunhan vain muistaa niiden olemassaolon: yksi parhaista jatkojalostettavista ruoista on sosekeitto, jonka voi upottaa lähes mihin vain ja joka tuo ruokiin makua lahjana.

Tämä pikkujoulunpunainen risotto syntyi vähällä vaivalla punajuurikeiton jämistä. Sen voi tehdä myös esimerkiksi kaupassa valmiina myytävästä punajuurisoseesta tai soseuttamalla kypsät punajuuret ja lisäämällä ne keittoon, mutta tällöin risottoon on hyvä lisätä myös yrttejä mauksi. Oma suu kertoo, milloin maku on kohdallaan, joten ei muuta kuin testaamaan rohkeasti.

Punajuuririsotto

  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 dl risottoriisiä (arborioriisiä)
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 dl glögitiivistettä tai maustemitallinen muskottipähkinää ja kanelia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • n. 4 dl punajuurikeittoa (ohje täällä)
  • n. 4 dl vettä
  • 1 dl valkoviintä
  • 1 dl juustoraastetta tai tuorejuustoa
  • suolaa, mustapippuria (tuoretta timjamia)
  • 1 1/2 dl (n. 175 g) parmesaniraastetta

Valmistus

  1. Kuullota hienonnettu sipuli, valkosipuli ja riisi öljyssä isossa, paksupohjaisessa kattilassa. Kun riisi on läpikuultavaa, lisää kattilaan glögitiiviste tai mausteet sekä sitruunan mehu. Sekoita. 
  2. Lisää kattilaan nestettä kauhallinen kerrallaan: ensin kuumennettu punajuurikeitto, sitten kiehuvaa vettä ja lopuksi, kun ristotto on lähes valmista, viini. Tarkkaa nesteiden määrää on vaikea antaa, sillä se riippuu sosekeiton paksudesta. Itse pidän risotosta, jonka muistuttaa koostumukseltaan riisipuuroa. Riisin keittoaika puolestaan löytyy paketista, mutta keskimäärin ottaen risotto kypsyy vartissa.
  3. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste tai tuorejuusto sekä puolet parmesaniraasteesta.
  4. Maista risottoa ja mausta suolalla ja pippurilla, halutessasi myös timjamilla.
  5. Tarjoa risotto lopun parmesaniraasteen kanssa.

Share

Kommentoi

Ladataan...