Puutarhani värit 5: Vihreä, vihreä ja vihreä

Kasvihormoni

Vihreä on elämän väri. Se kohtaa taivaan sinen jossain horisontissa ja tervehtii voimansa antajaa, mutta maan päällä ei ole toista, joka tietäisi asemansa yhtä hyvin kuin vihreä. 

Kevään kellertävä vihreä on parasta, mitä tiedän: se on eläväinen, voimistuva ja täynnä kasvua. Hetkessä vaalea vihreä ottaa maiseman itselleen ja osoittaa, että luonto jaksaa herätä taas talven ja nietosten jälkeen. Heinäkuussa luonnon heleys häviää tummien sävyjen alle: vihreät tulevat aikuisiksi, raukeiksi ja voimakkaiksi. Onneksi puutarhassa voi huijata ja istuttaa kevään vaaleutta muiden kasvien sekaan koko kasvukaudeksi.

Ylärivin ensimmäinen kuva on suosikkinäkymäni, joka pilkottaa meille kahden rivitalon välistä. Näkymä sijaitsee kohdassa, johon ilmavirtaukset jäävät pyörimään ja jonka seurauksena meillä sataa erityisen paljon. Pilvet roikkuvat alhaalla, sumu pysähtyy kallionseinämään ja kuusimetsän tummuus pehmenee oman sumuvuoremme taakse. Tuossa kohtaa kaikki on niin rehevää ja mustikatkin kasvavat niin suuriksi, että niitä tulee käydä katsomassa erikseen lasten kanssa. Kumpparit jalassa, tietysti.

Rivin toisessa kuvassa on punaherukan kaunis heleänvihreä kukinto. Kolmas kuva on keltajapaninangervo, joita ostin pihaan ensin yhden ja innostuksissani tämän jälkeen kymmenen lisää. Hupsis.

Alarivin ensimmäinen kasvi on viiruhelpi, joka kasvaa talon nurkalla omassa, rajatussa ympäristössään. Keskimmäinen kuva on jouluruususta, joka yllätti kukkimalla jo heti ensimmäisenä keväänä istuttamisesta. Kolmas kuva on kirjavalehtinen kanukka, joita meiltä löytyy pihasta parista eri kohtaa, sillä niiden lehdet tuovat vaaleutta tummaan tuija-aitaan ja punaiset varret tuovat väriä talviseen lumimaisemaan. Toivottavasti kasvavat kaikki isoiksi ja tuuheiksi valopilkuiksi!

Julkaisen kerran viikossa kuvasarjan siitä, millaisissa väreissä puutarhani kukkii - tai on kukkimatta. Olen valikoinut kuvia epämääräisen määräisesti ja oikeastaan ainoa kuvia yhdistävä teema on jokaviikkoinen värivalinta.

Aiemmat postaukset löytyvät täältä:

Kevään valkoinen

Harvinainen sininen

Haalea liila

Kellertävä kerma

Share

Kommentit

Hansuli (Ei varmistettu)

Tuota keltajapaninangervoa minäkin ihastelin viime vuonna puutarhalla. Se näytti upealta, varsinkin, kun pensaita oli useampi! Sopisi varmaan havujenkin seuraksi tuomaan raikkautta?

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Moikka Hansuli! Kyllä, keltajapaninangervo livahtaa hienosti havujen sekaan. Meillä sitä kasvaa purppuraheisiangervo 'Diablon' ja heinien kaverina sekä rinteessä muiden angervojen ja toivottavasti tulevaisuudessa myös havujen parina. Suosittelen testaamaan!

anunpuutarha (Ei varmistettu) http://anunpuutarha.blogspot.fi

Juuri tuo kevään vaaleanvihreä, se on upea väri ja sitä kaipaan jo!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Ah kevät, kukapa sitä ei kaipaisi! Minä olen tänä talvena yrittänyt keskittyä talven riemuihin, jotta kaipuu ei yltyisi vallan mahdottomaksi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.