Talviset blinit ja mäti

Kasvihormoni

Rapea blini, smetanakuorrutus, punasipulin kirpeys ja mädin pehmeä ja pyöreä lempeys. Päälle muutama kierros pippurimyllystä ja talven herkutteluhetki on valmis.

Minun makuhermojani miellyttävät eniten pienirakeiset muikun- ja siianmädit, joiden kutukaudet ovat loka-marraskuussa, joten niitä on paras katsella näin talviaikaan pakastealtaasta. Miltei vastaava herkku on made, jonka kutuaika on helmikuun tietämillä. Mikäli verkot on laitettu veteen ja niitä uitetaan syvässä, saattaa pakkaspäivän kalansaalis sisältää ainekset näihin herkkuihin. Kutsuja saa laittaa tulemaan, minut saa näillä luksuksilla (kilometrit huomioiden) taatusti paikalle!

 

Blinit ja mätiä

Blineihin

  • 3 dl maustamatonta jogurttia
  • 15 g hiivaa
  • 2 dl tattarijauhoja
  • 1tl sokeria
  • 1 dl kuumaa maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 keltuainen
  • 1 valkuainen
  • n. 100 g voita paistamiseen

Tarjoiluun

  • n. 1 dl pienirakeista mätiä
  • 1/2 punasipuli
  • 1 1/2 dl smetanaa tai smetanan ja kermaviilin sekoitusta

Valmistus

  1. Lämmitä jogurtti käden lämpöiseksi ja lietä hiiva siihen.
  2. Lisää tattarijauhot sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä pari tuntia tai jääkaapissa usean tunnin ajan.
  3. Valmistele lisukkeet taikinan käydessä ja hapatessa: Hienonna punasipuli hyvin hienoksi silpuksi, huuhtele se maun miedontamiseksi halutessasi kiehuvan kuumalla vedellä. Jäähdytä ja laita odottamaan tarjoilua. Mikäli olet ottanut mädin talteen itse, vatkaa se vispilällä kylmässä vedessä puhtaaksi. Valuta kuivaksi ja suolaa kevyesti. Anna vaihtoehtoisesti pakastetun mädin sulaa.
  4. Jatka blinitaikinan tekoa: Kuumenna maito ja lisää se taikinaan ennen paistamista. Lisää myös suola ja keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
  5. Vatkaa valkuainen pysyväksi vaahdoksi ja sekoita se viimeisenä taikinan sekaan.
  6. Paista blinit runsaassa voissa rapeakuorisiksi.
  7. Tarjoile kuumat ja rapeat blinit mädin, smetanan, punasipulin ja mustapippurin kanssa.

Share

Kommentit

annemi

Oi, kauniita blinikuvia! meilläkin on tulossa blinibileet, joten niitä odotellessa... :)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Mitäs mätiä teillä on tiedossa? Ja kai teet postauksen teidän bliniohjeesta? Olen yrittänyt etsiä samanmoista taikinaa kuin mitä tehtiin aikoinaan Pärnussa - siinä onnistumatta. Erilaiset versiot siis kiinnostavat!

annelivian talossa (Ei varmistettu) http://anneliviantalossa.blogspot.fi

Oijoi, namskis sentään! Ikinä en ole blinejä syönyt, mutta what's not to like Friendsejä lainatakseni. Tänä vuonna kuumottaisi kokeilla itsekin. Kuvat ovat todella kauniita myös!

Kommentoi