Valmiina kurpitsajuhlaan

Kasvihormoni

Kaupoista (ja kasvimaalta) saa taas kurpitsaa, ja yksi parhaista lajikkeista on myskikurpitsa. Ruokaan siitä tulee ihanan paahteinen maku ja sen pieni pähkinäisyys korostaa hedelmälihan pyöreän makeaa makua. Korostamalla näitä makuja uunissa paahtamalla sekä lisäämällä hunajaa ja pähkinäöljyä, suussa pyörii samettinen keitto, joka on yksi syksyn helmistä.

En ole löytänyt myskikurpitsan siemeniä meidän lähialueen myyjiltä. Nyt nappasin kaupan kurpitsan sisältä parikymmentä siementä talteen. Lähtisiköhän niistä ensi keväänä yksi taimi kasvuun omaa kasvimaatani varten? Taitaa tulla ensi kesästä taas kurpitsavuosi meidän tontilla!

Myskikurpitsakeitto

 • 1 myskikurpitsa (noin 600 g)
 • 2 porkkanaa
 • 1/2 kukkakaali
 • 1-2 sipulia (noin 200 g)
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1-2 tl pähkinäöljyä tai auringonkukkaöljyä
 • 2 tl hunajaa
 • 1 tl timjamia
 • 5 dl vettä
 • vajaa 1 tl suolaa
 • pippuria
 • 1 dl ruokakermaa

Valmistus

 1. Halkaise kurpitsa ja poista siitä siemenet. Lohko se noin kahdeksaan osaan pituussuunnassa ja aseta uuninpannulle hedelmänliha ylöspäin. Pieni myös porkkanat ja kukkakaalit. Paahda 200 asteisessa uunissa, kunnes kasvikset saavat hieman väriä, noin 15 minuuttia. Nosta jäähtymään, kunnes saat irrotettua kurpitsasta kuoren.
 2. Lohko sipuli ja pieni valkosipulin kynnet. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullota sipuleita siinä pari minuuttia.
 3. Lisää kattilaan hunaja, timjami, paahdetut kasvikset ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää myös suolaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
 4. Soseuta keitto sauvasekoittimella, varo samalla kuumia roiskeita.
 5. Lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä, kunnes saat keitosta mielestäsi sopivan paksuista.
 6. Mausta keitto vielä pippurilla ja sekoita joukkoon ruokakerma.

Herkuttele!

Share

Kommentit

Kerttuli/Parasta puutarhasta (Ei varmistettu) http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/

tervehdys, huomasin vasta nyt tämän myskikurpitsapostauksesi. Ehkä olet huomannutkin, ihastuin myös tähän viime syksynä, ja laitoin kokeeksi kasvamaan tänä keväänä. Sekä ihan siemenkaupan siemenistä, joita lopulta onnistuin löytämään, että myös kurpitsasta otetuista siemenistä.
Hyvin molemmat kasvoivat, ja tuottivatkin toistakymmentä kaunista kurpitsanpalleroa. Mutta, aivan kypsiksi ne eivät tänä kesänä ehtineet. Ehkä kylvöajankohtani oli liian myöhäinen (huhtikuu), ja varmaan kesäkuun säätilakin vaikutti. Ensi kesänä yritetään uudelleen, aiempaa varhemmin!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Ai, kuinka kiva kuulla kommentteja kasvatuksesta. Kurpitsalle suositellaan yleensä parin-kolmen viikon esikasvatusta, joten ei kai siemeniä voi enää huhtikuuta aiemmin meidän korkeuksilla laittaa maahan? Yrittänyttä ei siis laiteta (mutta siemenet kylläkin - maahan), joten ensi keväänä testataan :)

Kerttuli/Parasta puutarhasta (Ei varmistettu) http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/

Joo, enpä tiedä, poikkeaako tämä butternut jotenkin esikasvatusajaltaan? Tällä kokemuksella taidan kylvää kokeeksi vaikka vain yhden-kaksi siementä jo maaliskuun puolella ja lisää sitten huhtikuussa. En tiedä, voisiko tämä toimia niin kuin melonit, jotka pitää laittaa kasvamaan jo maaliskuun puolella - ja joiden kasvatuksessa muuten ei ole juuri järkeä ;), mutta eihän se suinkaan ole pääasia näissä puutarhahommissa!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Niin, eikös tämä kasvatusharrastus ole lähinnä hullun hommaa? Tuskin siitä on ainakaan tuottoa odotettavissa - mutta hyvää mieltä ja mainetta kuitenkin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.