Herkkupepun hekumoinnit

Ihana toukokuu on vihdoin rantautunut, heittänyt keväänraikkaan huntunsa kaupungin ylle ja suukotellut ihmiset täyteen uudenlaista uskallusta ja iloa. Mahtava huomata miten tuo vappu on yleensä se vihonviimeinen pamaus, joka murtaa talvisen kohmean panssarin ja havahduttaa taas elämänilojen äärelle: Ainiin, sosiaalinen elämä! Ainiin, juhlat! Ainiin, värikkäät vaatteet! Ainiin, ulkona oleilu, ilo ja naurunremakka! Ja huolettomuus ja spontaanius, nekin vielä!

Itse ainakin sorrun niin helposti talvella ihmeellisen robottimaiseen arjensuorittamismodiin, josta luovuus ja hidastempoinen elämästä nauttiminen tuppaavat olemaan yhtä kaukana kuin enkelipöly Tiede-lehden sivuilta. Mutta hei haloo, eihän sen niin pitäisi mennä, että talvet vain ollaan elossa ja kesällä vasta eletään?

Mutta tämä kevät, ah tämä kevät, muistuttaa jälleen ihmistyyppini elinehdoista: valo, ilo ja vaihtelu sekä nautiskelu, ystävät ja uudet seikkailut! Nämä kaikki ovat nyt kevään kunniaksi kirjattuna jokapäiväiseen to do -listaani. Uusista edesottamuksistani hyvinvoinnin ihmemaassa tulen kertomaan teille piakkoin lisää. Itse olen tulevista proggiksista IHA INNOSSANI, kuten kotikonnuillani on tapana sanoa. Uskonpa myös että tulevasta seikkailuistani tulee olemaan teillekin iloa ja hyötyä.

Mutta nyt loppuu tämä epämääräinen vihjailu ja heitän jotain konkreettista tiskiin, herkkuja nimittäin! Tekaisin vappupöytäämme sellaisia ihanuuksia, että järki meinasi lähteä, ainakin omani. Kaksi suosikkiani löytyvät molemmat makumaailman makeasta päästä - mansikkakakkua ja suklaapatukoita, olkaa hyvät.

Suklaapatukoiden ohjeen on suuressa taituruudessaan kehitellyt Moments-blogin Katja. Tsekkaa Moments-patukoiden ohje TÄÄLTÄ .

Itse toimin muuten melko tunnollisesti tuon ohjeen mukaan, mutta tein ”rungon” tuoreista, liottamattomista taateleista ja viikunoista ja kuorrutuksen makeutin stevian sijaan hunajalla ja maustoin appelsiiniöljyn/appelsiininkuoren sijaan appelsiinikukkavedellä. Lisäksi heitin suklaan päälle vielä kookoshiutaleita.

Koko patukkakikkailun mielestäni kuitenkin kruunasi niiden dippailu luomuappelsiinikompotissa. Kombo oli niin maukasta, että hehkutin sitä vähän väliä illan mittaan. Vieraat varmaan ajattelivat, että siinäpä vasta omahyväinen kokki. Mutta ei mahda mitään, silloin kun jokin matsaa omiin makunystyröihin, niin se pakkohan se on tuoda julki! Lisäksi jaksan edelleen olla aina yhtä innoissani siitä, miten jokin maidoton, vehnätön, lisäaineeton, valkosokeriton ja myrkytön herkku voikin olla niiiiin hyvää.

Toinen vappuihanuus oli raaka mansikkakakku. Sooloilin ohjeen hätäpäissäni juuri ennen vieraitten tuloa, mutta siitä tulikin yllättävän makoisa. Parasta kakussa olivat päivällä löytämäni tuoreet luomumansikat (Kiitos Eiran Laivurin Valinnan aina niin upealle luomuvalikoimalle!).

KEVÄÄN EKA MANSIKKAKAKKU
Pohja:
pari desiä tuoreita taateleita
5 kuivattua banaania
desi manteleita
desi cashew-pähkinöitä
puoli desiä raakakaakaojauhetta
pari ruokalusikallista hunajaa
vajaa tl aitovaniljajauhetta
ripaus suolaa

Surauta mantelit ja pähkinät monitoimikoneella tm. muruksi. Heitä sekaan taatelit, saksi kuivatut banaanit sekaan pikkupaloina ja sekoita. (Kuivattuja banaaneja ei muuten ihan joka kaupassa ole tarjolla. Itse hommaan omani aina Hakaniemen Kauppahallin luomuputiikista) Lisää loput ainekset ja sekoita, kunnes seos on sopivan tahmaista muovailtavaksi. Painele taikina irtopohjavuokaan.

Päällinen:
pari desiä cashew-pähkinöitä
reilu pari desiä tuoreita mansikoita
pari ruokalusikallista punaviinimarjoja
puoli desiä kookoshiutaleita
1 desi kookosöljyä
3 rkl tocotrienolsia eli riisinlesejauhetta
tiraus sitruunamehua

Hurauta kaikki muut ainekset paitsi kookosöljy sekaisin blenderissä. Sulata kookosöljy vesihauteessa juoksevaksi ja hämmennä sekaan. Kaada vaaleanpunainen herkkuseos irtopohjavuokaan pohjataikinan päälle. Heitä komeus pakastimeen jähmettymään noin tunniksi.
Kun kakku on jähmettynyt, ota vuoka pakkasesta, poista irtopohjavuoan reunukset ja koristele kakku tuoreilla mansikoilla.

 

Molemmat herkut olivat niin vastustamattomia, että seuraavana aamuna oli pakko kipaista heti hakemaan ne sänkyyn. Lakanoissa vietetty piknik on parhautta.

♥ Virpi

Share

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Mitä menin missaamaan, kyllä nyt harmittaa. Ihania!

Maija (Ei varmistettu)

Ai vitsi, mullekin ois maistunu! ;-) Joku toinen kerta sitten, toivon ma. Meidän brunssilla tarjoiltiin sun mainostamaa papaija-pinaattisalaattia, mainiota!

Virpi Mikkonen

Laura ja Maija, lupaan pitää jotku kivat kesäjuhlat, jonne pääsette herkuttelemaan! :) Heti lähti huikeet suunnitelmat ja menuut ruksuttaan päässä! Finn ehdotti muutenkin, että mun kannattaisi vielä useammin järjestää juhlia, niin oppisin harjoittelemaan hermojen hillintää myös ääriolosuhteissa, as in juhlien valmistelussa. auts. ;D Taitaa lehmänhermoisuuteen olla vielä hieman matkaa. Mutta että juhlia, herkkuja, lisää, joo!

Mariann (Ei varmistettu)

Aiiiiih, tuota kakkua on pakko kokeilla. Heh, mun korvaan täällä Oulussa ollaan aina IHA MIELISSÄÄN kaikesta uudesta ja jännästä.

Virpi Mikkonen

Mariann, on meikä myös iha yli mielissää. ;)

Katja Momentsista moi! (Ei varmistettu)

No kyllä kelpas vappujuhlijoilla! Melkosia herkkuja ja patukatki on niin komeita! Ihania kuvia muutenkin! Pitäis kyllä itsekin uudistaa blogin ulkoasua ku vaa ehtisi taas opetella. :)

sara (Ei varmistettu)

Ois kiva jos kirjottelisit enemmänki ruokavalion vaikutuksesta ihon kuntoon:) itselläni on paljon epäpuhtauisia, couperoosaa nenãpielissä ja nenä tuntuu aina punoittavan. vaikkei ruokavaliolla varmaan pystykkään vaikuttamaan esim punaisuuteen niin ois silti piristävää jos tämän naaman eteen vois jotain tehdä:) ps ihana blogi

reppana (Ei varmistettu)

hei!

asiaan liittymättä on pakko kysyä onko kokemusta tai tietoa? kasvissyöjänä epäilin ensin b-vitskun puutosta, mutta olen syönyt lisäravinteita jo toista kuukautta ja saan edelleen jatkuvasti uusia haavoja suupieliin. ovat ikävän näköisiä ja todella kivuliaat.

luin jostain että liiallinen sokerinsaanti voisi aiheuttaa hiivaa, voisiko tämä johtua siitä? saamani sokerit ei kyllä todellakaan niitä valkoisia tavallisia "sokereita" ole, vaan olen täällä etelä-euroopassa tottunut hyvin runsaaseen hedelmävalikoimaan ja syönyt niitä melkein pääosin.

löytyisipä vaivalleni, joka on vaivannut minua jo monta kuukautta, jokin syy, otta pääsisin hoitamaan asian pois päiväjärjestyksestä.

kiitos vastauksesta.

ihana blogi.

reppana (Ei varmistettu)

myöskin vesitilanne täällä etelässä on katastrofaalinen. hanavesi on äärettömän.. kamalaa. joten pullovesiin on pitänyt tukeutua säilyttääkseen henkensä. TIEDÄN kuitenkin kuinka paljon salamatkustajia saan veteni mukana. olen siis 10kk ollut pulloveden armoilla. kysymys kuuluukin miten tästä eteenpäin? tavoite on tietenkin saada kaikki myrkyt ulos kehosta ja muutenkin tasapainoa takasin.

olen noin 80% raakaravinnolla ja tehnyt orjallisesti vihersmoothieni, mutta ovatko päivittäisen vihreäni riittäviä taistelemaan kaikkia myrkkyjä vastaan mitä pulloistani saan? kun pääsen takaisin kotisuomeen, olisiko sinulla antaa vinkkejä tähän taisteluu... ?

kiitos!!

Virpi Mikkonen

Katja Moments, juu kyllä kelepas, kiitoksia vaan sulle vielä reseptistä! :) Ja kiitos kuvakehuista. Valokuvaus on kyllä sellanen juttu jolle ois mahtava pyhittää vielä enempi aikaa ja oikeen kunnolla opetella kuvaamaan. ja käsittelemään. Niistä tulee yhtä hyvät fiilikset ku raakakokkailusta. :D ja syömisestä ja ravintojutuista ja kirjottamisesta ja ja ja... Niin monta intohimoa, niin vähän aikaa!! sara, ruokavaliolla voi vaikuttaa lähestulkoon kaikkeen! "Let food be your medicine and medicine be your food." -Hippocrates. ja ihoasiaa on varmasti tulossa taas lisää. stay tuned.

Virpi Mikkonen

reppana, hmm...B2-vitamiinin puutos tuli heti ekana mullakin mieleen. Onhan syömäsi vitamiinilisä laadukasta ja hyvin imeytyvää sorttia? Now Foodsin B-vitamiinin pitäis ainakin olla toimivaa. Sitä oo itse syönyt. Entä millaista hammastahnaa käytät? Jotku voimakkaista tahnoista saattaa altistaa suupielihaavaumille,aftoille ym. Toisilla myös tiettyjen hedelmien voimakkaat entsyymit (esim ananaksessa ja papaijassa) voi myös tehdä tuota. Anemia ja raudan puute voi olla kans taustalla. Ja mitä tulee tuohon pulloveteen, niin en sinuna stressaisi asiasta. Jos tilanteesi on nyt se, että et muuta vettä saa, niin silloin se täytyy hyväksyä, eikä ajatella, että jatkuvasti myrkyttäisit itseäsi. Ei se pullovesi sinun terveyttäsi kaada. Vihreää ja CHLORELLAA vaan nassuun, hymy huulille ja huolet pois. Ylipäätään kannattaa aina pyrkiä ajattelemaan näitä juttuja lempeyden kautta, ei taistelun ja pakottamisen. Ajatukset on puoli ruokaa.

miumau (Ei varmistettu)

Hei, olen ihan tuskissani blenderin hankkimisen kanssa. OBH Nordican 500-wattista on kokeiltu ja huonoksi todettu. Toiveissa olisi sellainen, joka oikeasti jauhaisi jäiset marjat/pähkinät/porkkanan kunnolla. Osaisitko suositella?

Virpi (Ei varmistettu)

miumau, Vitamix on varmaan se kaikkein hypetetyin (ja syystä), mutta tosiaan melkoisen hintava. Vempele kustantaa Suomesta ostettuna tonnin, mutta esim. Saksasta sen saa tilattua noin 650 euroon. Esim täältä: http://www.keimling.de/.cms/220-1-343?search=vitamix Toinen ilmeisen hyvä blenderi on Blendtec: www.superkauppa.fi/blendtec-total-blender-tehosekoitin.html. Itselläni on Kenwoodin 800 wattinen, joka on jo kertaalleen hajonnut. Vitamix seuraavaksi hankinnassa.

Janai (Ei varmistettu)

With the bases loaded you srtuck us out with that answer!

Jacalyn (Ei varmistettu)

BION I'm impsersed! Cool post!

Reegan (Ei varmistettu)

You're the grtaeset! JMHO

Kommentoi