Ihan hyvä karpalo-omenapiirakka

Tämä piirakka ei ole ihana. Eikä se ole myöskään suloinen.
Mutta tämä piirakka on hyvä piirakka. Se on kelpo ja terhakka karpalo-omenapiirakka, joka maistuu hyvältä.Hyvä on hyvä sana, eikä lainkaan imelä. Toisin kuin ihana-sana, jota huomasin juuri viljeleväni niin runsaasti, että välillä tuntuu omaa blogia lukiessa kuin survoisi marenkia toisensa perään suuhun ja tursottaisi sekaan vielä kermavaahtoa. Pahoitteluni jos olet kokenut joutuneesi täällä joskus saman siirappipesun uhriksi. But I come with good intentions.

 

Nimittäin niin moni asia mistä haluan tänne kirjoittaa on mielestäni ihana. Jos esimerkiksi perus uutiset valikoivat maailman menosta ihmisille tarjoiltavaksi pääasiasta sen kaiken pelon ja kuran, niin itse haluan mieluummin välittää niitä mukavia, kauniita juttuja. Ympäriltämmehän löytyy ihan yhtä paljon, ja omasta mielestäni vielä enemmän sen hyvänsorttisia.

 

Mutta läheskään kaikki asiat maailmassani eivät ole ihania. Eikä niiden kuulukaan olla. Tänne ruudun taakse mahtuu myös joskus tavallisia, tylsiä, ookoita, ärsyttäviä, ihan peruksia ja ihan paskoja juttuja. Mutta en minä niitä halua tänne kumota. Blogini nimikin jo kertoo mistä täällä on kyse. Se mikä itseäni vaan alkoi yhtäkkiä häiritsemään, on että hyvällä ilakointi voi mennä joskus vähän yli. ihanan imeläksi. Koetan siis välttää jatkossa liikaa äitelyyttä. On jokseenkin huolestuttavaa, jos kirjoittajalla itselläänkin iskee makeaöveriällötys omista jutuistaan. hahaa.Mutta hei, tässäpä imelän vastapainoksi hieman hapan ja hyvä piirakkaohje, josta heti alussa mainitsin! Leipasin viikonlopuksi raikkaan ja raa´an syyspiirakan, joka saa päämakunsa omenoista, karpaloista ja inkivääristä. Karpaloiden poimintakausihan alkaa vasta tämän kuun lopulla, mutta jemmatkaa ohje tulevan varalle, ellette satu löytämään kaupasta pakastekarpaloita. Itse käytin pakkasesta löytyneitä viime vuoden marjoja. Kirpsakan komeuden kruunaa ravitseva seesam-pekaanikerma.

Karpalo-omenapiirakka
Pohja:
2 dl pekaanipähkinöitä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl kookosöljyä
1 tl kanelia
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
suolaa

Aja pähkinät monitoimikoneella hienoksi. Lisää loput raaka-aineet ja sekoita taikinamaiseksi, kuivahkoksi seokseksi. Levitä pohjan massa piirakkavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Täyte:
2 dl kuutioitua omenaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl kanelia
1 tl raastettua inkivääriä
2 dl karpaloita (pakastettuja tai tuoreita)
2 dl hienoksi viipaloituja pieniä omenapaloja
5 rkl chia-siemeniä

Hienonna kuutioidut omenat, hunaja, kaneli ja inkivääri monitoimikoneella tasaiseksi soseeksi. Lisää karpalot ja hurauta koneella hieman, sen verran että marjat hieman murskaantuvat, mutta eivät soseudu. Kaada ainekset kulhoon. Lisää sekaan pieniksi ohuiksi paloiksi leikkaamasi omenat ja chia-siemenet, jotka hyytelöittävät täytteen. Sekoita lusikalla. Kaada täyte piirakkavuokaan pohjataikinan päälle. Laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.

Seesam-pekaanipähkinäkerma

1,5 dl seesaminsiemeniä
5 dl vettä
1 dl pekaanipähkinöitä
2 taatelia
vaniljajauhetta
suolaa

Liota seesaminsiemeniä lasillisessa vettä pari tuntia. Kaada liotusvesi pois ja huuhtele siemenet ja lisää ne blenderiin puhtaan veden kanssa. Sekoita, kunnes seos näyttää maitomaiselta. Siivilöi massa pois nesteestä esimerkiksi harsokankaan avulla. Kaada seesamimaito kulhoon. Seesamimassaa voit käyttää myöhemmin esimerkiksi raakakekseihin. Lisää pähkinät ja taatelit mantelimaitoon ja anna liota reilu puoli tuntia. Kaada seos blenderiin. Lisää ensin pähkinät ja taateit ja vain osa mantelimaidosta, jotta seoksesta ei tule liian ohutta. Sekoita kermaiseksi. Oma kermani meni hieman liian juoksevaksi, joten lisäsin sakeutukseksi muutaman ruokalusikallisen tocotrienolsia.Siinäpä maukkaassa paketissa mm. hyviä rasvoja pähkinöistä ja siemenistä, kalsiumia ja magnesiumia seesammaidosta ja apua tulehduksiin karpaloista ja inkivääristä. Tehkää hyvin!

♥ Virpi

Share

Kommentit

Marika Walker (Ei varmistettu)

Hei ja kiitos ihanasta ohjeesta! Tein piirakan juuri ja mietin etta sailyykohan se jaakaapissa seuraavaan paivaan? Ajattelin vieda sen huomenna lahjaksi tupaantuliaisiin :)

Marika Walker (Ei varmistettu)

Hei yksi kysymys viela - Seesaqm pahkinakerma ohjeessa sanotaan etta Lisää pähkinät ja taatelit mantelimaitoon - mutta mantelimaitoa ei ole mainittu ainekset- osassa?

Sari (Ei varmistettu)

Oliko niin, että olit tehny postauksen liittyen sun ammattiin ja opiskeluun? Muistelisin jotakin sellaista, mutta en millään löydä sitä :)

Jenna (Ei varmistettu)

Kiinnostaisi tietää, milloin olet viimeksi syönyt jotain epäterveellistä, niinkuin karkkia tai eineksiä ym. lisäainepitoisia juttuja? Ja paljonko käytät noin rahaa kuukaudessa ruokaan?

Virpi (Ei varmistettu)

Marika Walker, oi, nyt taisi tulla mun vastaus vähän myöhässä! Mutta ainakin oma piiraani säilyi tosiaan maukkaana seuraavaan päivään. Ja reseptissä on näköjään virhe: pähkinät ja taateli tulee lisätä tietenkin seesammaitoon ei mantelimaitoon. :)

Virpi (Ei varmistettu)

Sari, hmm, meinaatkohan tätä postausta: http://trendi.fi/blogit/Alla-bloggar/Luokka/Kiitos-Hyvaa/Postaus/?BlogEn... ? En muista kirjoittaneeni sen tarkemmin ammatistani tai opinnoistani. Mutta lyhyesti voin kertoa, että olen opiskellut tosiaan vaatesuunnittelua ja tiedotusoppia ja olen tällä hetkellä Trendin opintovapaalla oleva tuottaja ja toimittaja. Jatkan siis parhaillaan kesken jääneitä tiedotusopin opintojani Tampereen yliopistoon ja opiskelen samalla Health Coachiksi newyorkilaisessa koulussa nimeltä Institute for integrative nutrition (online-opintoina).
www.integrativenutrition.com/

Virpi (Ei varmistettu)

Jenna, itse asiassa söin jotain epäterveellistä viimeksi eilen sunnuntaina. Söin muutaman lusikallisen jäätelöä ja otin poikakaverin salmiakkipussista pari karkkia. Harvinaisia eväitä nuo silti meidän taloudessa on. Olin ennen muinoin ihan kauhea karkkihirmu, söin varmaan joka päivä irtsareita. Nykyään syön luomukarkkeja noin 2 kertaa kuussa. Tosin niistäkin meinaa tulla vähän huono olo. Eineksiä en ole ostanut yli vuoteen. Lisäaineita välttelen melko tarkasti, 90 prossaa ruokaostoksista on luomua. Olen siinä mielessä vaan vähän huitshapeli, että en osaa sanoa yhtään paljonko mulla menee ruokaan rahaa kuukaudessa. Aika paljon. Luomu maksaa ja syödään ulkona kohtuu usein. Vois varmaan joskus pitää vähän kirjaa...

Miia (Ei varmistettu)

Tein piirakkaa ilman chia-siemeniä, mutta hyvää tuli silti, ihanan raikasta. Se olikin ensimmäinen raakaleivonnaiskokeiluni. Kiitos hyvästä ohjeesta.

Virpi (Ei varmistettu)

Miia, eipä kestä, hyvä että onnistu! miten muuten sait pysymään piirakan täytteen kasassa ilman chia-siementen hyytelöitävää vaikutusta?

Miia (Ei varmistettu)

Ei siihen mitään konsteja tarvittu. Kyllä se kasassa pysyi ihan tarpeeksi hyvin. Olisihan se rakenne kyllä ollut parempi chia-siementen kanssa. Melkoista taidetta tuo raakaleipominen.

Miia (Ei varmistettu)

Teet hyvää työtä Virpi tätä blogia pitäessäsi. Monet kerrat olet piristänyt päivääni epäkyynisillä ja hauskoilla kirjoituksilla. Ja vaikutat myös nöyrältä ihmiseltä. Et ole yhtään besserwisseri etkä asetu kenenkään yläpuolelle.

Hanna (Ei varmistettu)

Pitkästä aikaa löysin blogin, jonka luin samoin tein alusta loppuun, Kiitos! Aiheet osuivat nappiin, juuri sitä mitä olen etsinyt.. ja annoit paljon vinkkejä tulevaan! :)

Aaro Löf (Ei varmistettu)

Ei ehkä söpö tai sulonen mutta herkullinen ehdottomasti. Kiitos myös mukavista kuvista joita blogi vilisee. Maittavaa iltalukemista ja mukava uusi tuttavuus.

Virpi Mikkonen

kiitos superisti ihanista kommenteistanne. tuli tosi hyvä mieli. :) ja tervetuloa uudet lukijat, pyrin tarjoamaan piristystä jatkossakin.

http://ohmyblogheart.blogspot.com/ (Ei varmistettu)

Täytyy kyllä sanoa että karpalot ja omenat ovat molemmat niin suuria suosikkeja että itse en pysty niitä kuvailemaan ilman ihana-sanaa :)! Pitääpi joskus leipaista tällainen kiva piirakka niistä...

Mademoiselle Fromage (Ei varmistettu)

Mun mielestä ihana on oikein ihana sana. Tässä maailmassa (ja Suomessa) on kyynisyyttä ja nihkeyttä ihan tarpeeksi, eiköhän jokainen täysijärkinen tajua, että tässä blogissa on kyse ihkuista ja ilahduttavista asioista! :) Eli älä sensuroi itseäsi ollenkaan, vaan hehkuta ilolla ja täysillä! ;)

IHANAA syksyä!!

Hannamaria (Ei varmistettu)

Hyvä ohje! Itse vaihtelin vähän joitain aineksia kun ei kaapista/kaupasta löytynyt. Pekaanipähkinät korvasin manteleilla, karpalot puolukoilla ja chia-siemenien tilalle laitoin 2rkl seesamsiemeniä ja 3rkl kookosjauhoa. Tuli hyvää, joskin aika "vahvan" makuista. Maistui seuraavana päivänä oikeastaan vähän paremmalle ja rakennekin oli muuttunut kiinteämmäksi.
Blogisi on saanut minutkin kiinnostumaan raakaravinnosta. Olen kasvissyöjä ja suosin luomua sekä ph-ruokaa, joten tämä sopii minulle erittäin hyvin, täytyy alkaa koklailemaan näitä reseptejä! :) Osaatko suositella jotakin kirjaa jossa olisi hyviä raaka-ohjeita? Ihanaa syksyä!

Karpalo (Ei varmistettu)

Tein puolikkaan satsin tätä eilen ja aa se oli niin hyvää, että oli pakko tehdä tänään uusi annos. Piirakka hyppäsi heti lemppariraakareseptiksi!
Kiitti superisti inspiroivista ohjeista.

Vera (Ei varmistettu)

Oli vihdoin pakko tulla kiittelemään ohjeesta, kun jo toista kertaa oli tekaistava tätä piirasta, mikä on aika saavutus tälle tumpelolle. :D En tosin löytänyt karpaloita ja käytin sen sijaan mustaherukoita ja silti toimii. Kiitos! :) Ja kiitos blogista. :)

mama (Ei varmistettu)

ihana ohje teen jouluksi ja lisään kanelia ja taatelin makua!

Kommentoi