Nästan hälsan själv

Ladataan...
Kiitos hyvää

Ja näin hän palasi lomalaitumilta. Hieman rähjääntyneenä, satoja kilometrejä niittäneenä, aavistuksen haikein mielin, mutta oman kodin tuoksusta silti nauttien.

Oli hyvä heinäkuu. Ja erityisen hyvä oli nettipimento, jonka rauhasta sain nautiskella parisen viikkoa. Puhelinkin hajosi totaalisesti viikko sitten, joten sekin toi oman mukavasti erakoittavan lisänsä. Kyllä tuli taas hyvä muistutus siitä, kuinka tekee hyvää ihmiselle keskittyä vain sen oman elämän elämiseen, ilman, että olisi tekemisistään ja ajatuksistaan toitottamassa joka tuutissa ja eetterissä. 

Mutta koska olen paatunut blogaaja, ja koska minulla ei ole enää täällä kodin laajakaistojen äärellä mitään tekosyytä pysytellä nettipimennossa, ja ennen kaikkea koska tein eilen illalla aika kivan piirakan, niin pitihän siitä nyt sitten tulla tietenkin toitottamaan. 

Kimmokkeen piirakan tekemiseen sain Ahvenanmaalla Maarianhaminassa sijaitsevan Bagarstuganin upeasta upeasta piirakasta nimeltä Hälsan själv, johon olen täysin rakastunut. Yritin jäljitellä piirakan ainesosaset ja maut mahdollisimman tarkkaan, mutta eihän siitä tietenkään samanlainen tullut. Kopion ongelma onkin siinä, että se häviää aina alkuperäiselle. Mutta omana itsenään, ilman vertailua, piiras oli makoisa. Sen verran hyvä, että kehtaan jakaa versioni eteenpäin.

Nästan Hälsan Själv -omenapiiras

(gluteeniton, sokeriton, maidoton)

Pohja:

5 dl kaurahiutaleita

1 dl riisijauhoja

1/2 tl psylliumkuitujauhetta

1 dl luomukirnuvoita

0,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä

2 rkl kotimaista luomuhunajaa

5 rkl vettä

½ tl merisuolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Hienonna kaurahiutaleet blenderissä jauheeksi. Kaada kaurajauhe kulhoon ja lisää riisijauho. Annostele sulat rasvat ja juokseva hunaja ja sekoita. Lisää vettä ja suolaa. Taikinan tulee olla tahmaista, mutta ei liian löysää. Mikäli taikina vaikuttaa kuivalta, lisää hieman rasvaa tai hivenen vettä. Painele taikina kookosöljyllä tai voilla voideltuun piirasvuokaan ja esipaista pohjaa reilu 5 minuuttia uunissa.

Täyte:

5 omenaa

0,5 dl kotimaista luomuhunajaa

Puolikkaan sitruunan mehut

1,5 tl kanelia

½ tl kardemummaa

¼ tl muskottia

Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja kaada kulhoon. Lisää päälle juokseva hunaja ja purista mehut puolikkaasta sitruunasta. Annostele sekaan mausteet. Hämmennä lusikalla niin, että kaikki omenat maustuvat hyvin. Maistele ja lisää tarvittaessa jotain mausteista. Kaada omenaseos esikypsytetyt pohjataikinan päälle piirasvuokaan.

Murutäyte:

2 dl kaurahiutaleita

0,5 dl seesaminsiemeniä

0,5 dl kurpitsansiemeniä

0,5 dl rasvaa - luomukirnuvoita tai kylmäpuristettua kookosöljyä

3 rkl kotimaista luomuhunajaa

½ tl kanelia

Sekoita kaurahiutalete ja siemenet. Kaada sekaan sula rasva ja juokseva hunaja. Lisää halutessasi kanelia. Sekoita tasaiseksi. Maistele ja lisää tarvittaessa jotain mausteista. Ripottele murutaikina omenaviipaleiden päälle piirasvuokaan. Paista piirasta uunin keskiosassa noin 45 minuuttia tai kunnes piiraan pinta on kauniin ruskea.

Kastike:

Maustamatonta turkkilaista luomujukurttia + aitovaniljajauhetta

tai

Cashewkermaa

 

Näillä eväillä, suloisia heinäkuun viimeisiä päiviä!

♥ Virpi

Share

Kommentit

Hellenn (Ei varmistettu)

Tuo aivan oman elämän elämiseen keskittyminen tuntuukin olevan nykyään hankalaa muistaa. Itsekin tajuaa vähän väliä ettei ole taaskaan kuunnellut itseään, ja on vaikeaa keskittyä muuhunkaan kun ei tiedä miltä itsestä tuntuu. Ruokavalio on tässä itsensä tunnustelussa kyllä suuressa osassa, joten kiitos mahottoman inspiroivasta blogista josta saa paljon ideoita!
Täytyy kokeilla piirakkaa ehdottomasti. Saanko kysyä, minkälaisia riisijauhoja käytät? Teetkö itse vai ostatko valmiita? Ja onko sinulla suolaiseen piirakkaan pohja ohjetta, vai toimisiko tämä ilman hunajaa? Tietenkin gluteenittomana ja maidottomana :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi! Käytin ihan sellaisia hienoja gluteenittomia riisijauhoja, joita löytyi Prisman Gluteeniton-hyllystä. Mutta voihan riisijauhoa toki tehdä itsekin. Esim. täällä yksi ohje: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/463657/Kotitekoinen%20riisijauho/

Ja tätähän pohjaa voisi testata myös ilman hunajaa, miksei! Itse en ole tosin kokeillut. Mutta jos testaat, niin kerro ihmeessä miten onnistui!

 

 

Juustohirmu (Ei varmistettu)

Hei Virpi! Nyt kun olet palannut lomalta niin odottaisin malttamattomana tieto-postausta eri maidon korvikkeista. Siis miksi vuohenjuusto/lampaanjuusto on ok? Miksei pästoroimaton lehmänmaitojuusto? Onko luomu-tofu ok? Jne... Kiitos!! :)

annu2 (Ei varmistettu)

Eikös voissa ole maitoa...?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juu, toki on. Mutta useimmille se ei aiheuta sellaisia vaivoja, kuten muut lehmänmaitotuotteet. Ja jos syystä tai toisesta voi ei sovi, niin voi tässä käyttää tuota kookosöljyä.

Ipi2 (Ei varmistettu)

Hei Virpi, olen hankkimassa uudeksi blenderikseni Vitamixia. Sullahan taitaa kyseinen vempain löytyä, eikös vaan? Siksipä ajattelin kysäistä, että onko sulla pelkästään toi Vitamix vai oletko hankkinut lisäksi Vitamix Dry Jugin? Eli miten sulla on kokemusta, jaksaako perus vitamix pyörittää esim. nää sun kakkupohjat? Kiitos jo etukäteen :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

No moikka! Olen pärjännyt ihan sillä Vitamixin perussetillä, eikä ole ollut kakkupohjienkaan kanssa ongelmia. Sillä sauvalla/survimella, joka tulee blenderin mukana pärjää kivasti. Meinaahan se toisinaan kyllä sellaisia kovasti paksuja sisältöjä jauhaessa jumittaa, niin että pitää lusikalla auttaa, mutta en ole kokenut sitä ongelmaksi. 

Lilian1 (Ei varmistettu)

Heippa! Onko mitään tietoa, milloin vanhaa blogiasi pääsee taas lukemaan? Pitikö sen siirtyä tänne Lilyyn?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juu piti. Ja pitää. Mutta enää en lupaile tai odota, koska se ei ole minun vallassani. Se tulee kun on tullakseen. :)

Lilian1 (Ei varmistettu)

Tosi harmillista, että Lilyllä kestää moinen juttu näin kauan! Kiitos sinulle kivasta blogistasi. Toivottavasti saisimme nauttia vielä vanhoistakin postauksistasi - onneksi eivät kuitenkaan ole kokonaan kadonneet.

saanahki (Ei varmistettu)

neilikkakin toimii hyvin :)

Riikkis (Ei varmistettu)

Oi apua, miten ihanan kuuloinen piiras! Aika rasvainenhan tuo varmaan on voineen ja pähkinöineen, joten sitä pitänee malttaa olla hotkimatta kerralla :) Meillä on sellaisia pikkuisia munkki(?)vuokia n.9cm halkaisijalla, niihin voisi varmaan tehdä tuosta pienen version, vaikka pari vuoallista.

Olisiko sulla hyvää ajatusta, millä riisijauhon voisi korvata? Kaikkea muuta taitaisi nyt löytyäkin kaapista. Siemeniäkin varmaan voi vähän maun mukaan vaihdella?

Kun puhuitte Vitamixin blenderin survimesta, niin onko se niin kuin sauvasekoitin? Itse tällä hetkellä survon ja jauhan sillä kaiken (mihin morttelilla en pysty :D)

espana (Ei varmistettu)

Täytyy ehdottomasti kokeilla tehdä tätä piirakkaa. Ihan jo vaikka pelkän nimenkin perusteella ;)
Harmi että sun loma loppui, mutta tervetuloa takaisin! :)

Kommentoi

Ladataan...