Onnenpäivän yrttikilpailu

Kiitos hyvää

Tattadaa, onnenpäiväni 13. perjantai on täällä jälleen! Ja sen kunniaksi päätin lehauttaa ilmoille yrttikilpailun.

Omassa ruokavaliossani yrtit näyttelevät jos ei nyt pääosaa, niin ainakin tähtinäyttelijättären parasta ystävätärtä, eli kulkevat tiiviisti mukana pääruuan kyljessä, oli sitten kyseessä salaatti tai jokin muu ruoka. Yleisimmin lautasellani lepäilevät persilja, tilli, vesikrassi, minttu, basilika, ja tätä nykyä lähes päivittäin ihanista ihanin thai-basilika

Jatkuvan ruukkurumban pyörittäminen on alkanut kuitenkin pikkuhiljaa tuntua eltovan epäekologiselta ja omanlaiseltaan kerskakulutukselta. Sen sijaan että rouhin ruukkutolkulla yrteiltä päitä irti joka päivä, haluaisin perustaa oman pienen yrttiviljelmän, josta voisin hienostuneesti napsaista aina muutaman lehdykän ruokiani maustamaan. Kukkarokin olisi varmasti suht kiitollinen kyseisestä aktista. Sopiva sisäviljelymenetelmä pitäisi vain kekkaista. Vuodenaikahan tarjoaa myös mahetsun tilaisuuden luonnosta löytyvien yrttien keräilyyn. (Tekaisin muuten tulevaan Trendiin jutun ko. aiheesta, joten tsek it aut, jos villivihannekset kiinnostaa!)

Tämän päivän kilpailukysymys kuuluu: Mikä on lempiyrttisi ja miten ja mihin käytät sitä? Jos jollain on omakohtaisia kokemuksia yrttien kotikasvatuksesta, niin niitäkin neuvoja otetaan vastaan, että mikä vempele ja menetelmä toimii ja mikä ei. Oikeastaan nyt kun olen onnenpäiväni ansiosta niin hövelillä tuulella, niin kilpailuvastaukseksi kelpuutetaan mitä tahansa yrtteihin liittyvää.

Palkinto on niinkin mahtava kuin Noora Shinglerin uusi Marjoja ja Maskaraa -kirja, joita sain toimitukseen tuplana. Nooran blogi Kemikaalicocktail onkin varmasti monelle teistä tuttu, rohkenisin epäillä. Marjoja ja maskaraa -kirjan kirjoitustyyli ja tematiikka ovat blogille uskollisia, ja kirja on informaatioarvoltaan sitä luokkaa, että voisinpa melkein suositella sitä kouluihin joksikin kulutuskäyttäytymisopin perusteiden oppikirjaksi. Mahtavaa eko- ja terveysvetoista asiaa ruuasta ja kosmetiikasta. Täytyy kyllä nostaa näkymätöntä foliohattua Nooralle upeasta työstä. Bravo!

Kilpailuvastauksen voit jättää tämän postauksen kommenttiosioon tai lähettää mulle sähköpostilla osoitteeseen virpi.mikkonen ät forma.fi. Kilpailuaikaa on ensi viikon perjantaihin klo 13, jonka jälkeen arvon voittajan.

Vapauta siis yrttitietoutesi, vinkkisi ja mahdolliset kasvatuskokemuksesi tänne hyvien energioiden bittiavaruuteen. Epäilen että näissä sfääreissä lentelee itseni lisäksi muutama muukin kiinnostunut.

Kulkekoon onni kanssasi!

♥ Virpi

Share

Kommentit

Julietti (Ei varmistettu)

En pahemmin ole tutustunut yrtteihin ja siksi uskon että kirja olisi mahtava saada itselleni :)

puolukka (Ei varmistettu)

Korianteri on ihanaa. Käytän sitä salaatteihin (esim. papaijaa, korianteria, porkkanaa), keittoihin ja vietnamilaisiin kääryleisiin (riisipaperi täytetään erilaisilla vihanneksilla, salaatilla ja yrteillä). Nam!

Annu (Ei varmistettu)

Ruokaan kuin ruokaan laitan aina jotain yrttejä, jos ei satu olemaan tuoretta, niin ainakin kuivattuina; tilliä, persiljaa useimmiten.

PäiviL (Ei varmistettu)

Suosikkiyrttini on ehdottomasti basilika. Sen tuoksu on kerrassaan huumaava. :) Käytän sitä lähinnä smoothieissa ja salaateissa, toisinaan myös jälkiruoissa koristeena. En ole kasvattanut yrttejä itse, mutta olisi kiva kokeilla! :)

Riitta (Ei varmistettu)

Syön persiljaa lähes päivittäin tuoreena ja korianteria usein. Olen ostanut kuivattua nokkosta, josta teen nokkosuutetta; väitetään, että kahdesta kupillisesta saa päivän kaikki mineraalit. En tiedä siitä, mutta uskon sen hyväätekeviin vaikutuksiin, sillä juon sitä aika säännöllisesti. Haluan kerätä itse nokkoset, mutten ole vielä saanut aikaiseksi. Vuohenputki on myös hauskan makuinen salaatissa.

Emma S (Ei varmistettu)

Basilika on must yrtti! Sopii ruokaan kun ruokaan, erityisesti tykkään salaateissa tai leivän päällä.

Pauliina (Ei varmistettu)

Olen tammikuun kaamoksista asti kasvattanut yrttini Indoorgardenissa, jonka sain äidiltä synttärilahjaksi. Meillä on siinä valot ja veden kierrätys päällä 24/7. Toimii nimenomaan basilikalla erinomaisesti. Se kasvaa niin paljon, että välillä pitää leikata vaan siksi, ettei se kasva lamppuun asti. (Huom, lehtiä ei nypitä, vaan koko varsi katkaistaan lehtiparin yläpuolelta, jotta haaroo taas lisää kasvaessaan!!!) Huolto, eli vedenvaihto ja lannoitusjauhe 3 viikon välein. Tämä todella toimii.

http://www.indoorgarden.fi/produkter_herbie23_fin.html

Lempiyrtti on basilika (taimia kasvamassa parikymmentä, tuon ruukku härvelin lisäksi) sekä ulkokasvatuksessa oleva monivuotinen lipstikka. Se on ihanaa leivän päällä ja siitä tulee mahtava viherkeitto, pinaattikeiton tyyliin (mukaan voi heittää muutakin vihreää). Kuivattuna mausteena melkein mihin vain. Sitä sanotaan myös rakkauden yrtiksi. Mutta kyllä kaikki muutkin yrtit on ihania, jokapäiväisiä herkkuja. Nautiskellaan!

Kesäheinä (Ei varmistettu)

Oma suosikkini on yrttiöljy, joka huumaa sekä maullaan, että tuoksullaan. Se valmistetaan silppuamalla sekalaisia tuoreita yrttejä (persilja, basilika, timjami...) pieneksi silpuksi, pilkkomalla pari kynttä tuoretta valkosipulia pieneksi ja sitten murskaillen niitä morttelissa runsaan oliiviöljyn kanssa. Kruunaa melkein minkä tahansa aterian: salaatin, voikkarit, pastan, uunijuurekset... Ja tekee hyvää!

Ninah (Ei varmistettu)

Maku muistuttaa selleriä ja purjoa, ja sopii erittäin hyvin kaikkiin keittoihin. On kastikkeiden ja patojen perusmauste, eikä tarvitse liemikuutioita käyttää silloin.
Kannattaa kokeilla oikeastaan mihin vaan, antaa aina hyvän maun.
Sopii hyvin eri öljyjen kanssa, jolloin saa hyvän salaattikastikkeen.
On loppujen lopuksi tosi monipuolinen ja saa hyvin kasvamaan omalla pihallakin.

Minerva (Ei varmistettu)

Ruokaan kuin ruokaan, salaatista smoothieen, ja melkeinpä mitä yrttiä tahansa. Persiljaa kuluu eniten, mutta herkullisin lienee basilika - etenkin kaikkien tomaattisten juttujen rinnalla. Smoothiessa maistuu sitruunamelissa.

nooruska (Ei varmistettu)

korianteri on ihana! Mut ehkä silti persiljaa tai basilikaa tulee käytettyä eniten.

Suosittelen lämpimästi Herbie Indoor Gardenia kaupan yrtit alkavat kasvaa siinä ihan silmissä ja tuottavat lisää satoa. Toimii vuoden ympäri ja sitä jopa mainostetaan hyvin ekologisena vaihtoehtona!

Karoliina (Ei varmistettu)

Se on se tavanomainen basilika. Salaatteihin (vähintään yhtä runsaasti kuin lehtisalaattia!) , leivän päälle, smoothieihin, napsin myös sellaisenaan... Sopii erityisen mainiosti yhteen tuoreiden mansikoiden kanssa <3 Yksi lempisalaateistani onkin mansikka-basilika-halloumijuusto-salaatti :) Kesän kruunu.

Karoliina (Ei varmistettu)

TIETYSTI omatekoisen italialaisen, about kaiken pastan ja etenkin pizzan päälle! Tuoreeltaan. Nam.

Amelia (Ei varmistettu)

Rakastan korianteria sekä minttua, jotka antavat "sielua" ruokiin. Itselleni vähän vieraampi on kommentissa #09 Ninahin mainitsema lipstikka, jota taktoisin kyllä ehdottomasti kokeilla!

Nilla (Ei varmistettu)

yritän kasvattaa juuri basilikaa,korianteria ja timjamia ekaa kertaa...ei ole herbietä tms. apuna...mutta basilika on lempiyrttini.

Maiju Eliisa (Ei varmistettu)

Jos on ihan pakko valita yksi ylitse muiden niin sanon, että timjami. MMm-mmm-mmm!

Onneksi täällä onkin jo puhuttu Lipstikan puolesta, koska hän on tuntunut olleen unohduksissa pitkän aikaa ja on vasta pääsemässä takaisin trendikkäisiin piireihin :) Jumalaista keittoa, kutsun sut syömään sitä!

Kasvatuksesta sen verran, että basilika on tosiaan varmaan se kaikkein kiitollisin, koska se vaan pörhistyy ja riehaantuu, kun sitä leikkelee. Ihan vaan kaupasta ostetun puskan tökkäät multaan, niin siitä se lähtee. Tarvii kuitenkin yllättävän ison ruukun, jotta oikein komiaksi kasvaa. Siemenestä kasvattaminen ei minusta oo osoittautunut vaivan arvoiseksi.

Ja hei katoppa tuo, bongasin sen viime vuonna Tukholman huonekalumessuilta ja on mielestäni visuaalisesti erittäin miellyttävä yrttikoto. http://www.igreenspot.com/cocoon-allows-you-to-store-your-fruits-and-gro...

Heidi (Ei varmistettu)

Basilika on mun lempiyrtti ehdottomasti, sopii niin salaatteihin ku keittoihin ja vaan koristeeksikin. Yritän kasvattaa ikkunalaudalla tälläkin hetkellä basilikaa.. Oon avan aika onneton kaikkien kasvien kanssa.. Joten eiköhän noiki tosta delaa viimistään kun kesälomalle lähden :(

Sanniba (Ei varmistettu)

Aivan ensimmäiseksi haluan kertoa, kuinka paljon blogiasi rakastankaan! Käyn luonasi joka päivä, välillä montakin kertaa, katsomassa inspiroivia kuvia, lukemassa sujuvaa, älykästä, mukaansatempaavaa, nokkelaa ja kaunista tekstiä ja ihan vain hakemassa hyvää oloa ja uusia ideoita.
Jo ajatus siitä, että tiedän pääseväni viettämään pienen rentoutumishetken blogisi parissa, aiheuttaa suurta mielihyvää ja mielenrauhaa. Kiitos.
Yrttejä olen vuosia yrittänyt kasvattaa vaihtelevalla menstyksellä. Asun kaupungissa parvekkeettomassa kodissa, mikä ei varsinaisesti luo erinomaisia edellytyksiä yrttien loistokkaalle kasvulle. Aurinko joko porottaa ikkunasta sisään tai sitten sitä ei tule ollenkaan. Taannoinen tillini olikin perheessäni varsinainen naurun aihe, kun purkista kohosi vain kolme seitinohutta harmaankalpeaa haituvaa, jotka kasvoivat noin kymmensenttisiksi ja ehkä kolmihaaraisiksi. Tämän myötä unohdin yrttien kasvatuksen hetkeksi.
Nyt olen valmis uuteen nousuun. Haluan yrttimestariksi

Janna (Ei varmistettu)

Ihanaa, 13. perjantai on minunkin onnenpäiväni!

Kasvatan basilikaa, persiljaa ja korianteria. Basilikat syödään ruuanpäällisenä tai salaateissa, persiljat viherpirtelössä ja korianteria käyttää mies ruuanlaittoon, itse en pidä sen käsittelystä jostain syystä!

Kai se basilika on suosikkini, koska pidän sen mausta kovin.

Kaupparuukkua ei saa kasvamaan, mutta kesäisin olen kasvattanut siemenestä ja hyvän sadon olen saanut. Sain tänä vuonna sellaisen vesiviljelypöytäpuutarhan, jossa on nyt keväällä ollut salaattia. Nyt laitoin toisen persiljan siihen ja toinen kasvaa säilyketölkissä, on kiva seurata niiden kasvua. Parvekkeelle tulee salaatti- ja yrttiviljelmää myös!

Johanna Elisabeth (Ei varmistettu)

Lipstikka on erittäin hyvä mauste esimerkiksi kasviskeitossa. Basilika on ollut minulla ahkerassa käytössä, eilen ostin korianteria joka sopii mielestäni hedelmien kanssa todella hyvin yhteen. Kaupan basilika useimmiten pysyy hengissä kun sen multaruukun vaan laittaa mukiin ja ikkunalaudalle ja kastelee siinä. Se on kiitollinen kasvi; jos pääsee nuupahtamaan niin se useimmiten herää siitä vielä!

Ja osallistun arvontaan!

edit (Ei varmistettu)

Käytän minttua ja basilikaa, kaikkeen! Salaatteihin, smoothieen (esim. banaani-basilika-varsiselleri), keittoihin. Nam. Kesäisin saan mummolta lipstikkaa, joka on myös ihan mielettömän hyvää, kunhan sitä muistaa käyttää maltilla. Talvisin käytän aika paljon myös timjamia ja joskus tuoretta oreganoa. Ai että mä tykkään yrteistä!

sweet licorice (Ei varmistettu)

Mm rakastan yrttejä, mutta kyllä se tylsä-tavallinen basilika on nro 1. Munakkaaseen, salaattiin ja varret kasvisliemeen. Toinen suosikkini on japanilainen shiso, joka sopii soijapohjaiseen salaattikastikkeeseen. Niin ja rakuuna, oi, liian monta.

Satu (Ei varmistettu)

Yrttejä kannattaa pistää kasvamaan kerralla enemmän jotta on mistä napsia. Itse olen pyytänyt kaupasta puisia hedelmälaatikoita joihin mahtuu useampi ruukku. Laatikoita on helppo siirrellä parvekkeelta sisään jos vaikka rajuilma uhkaa.

oneGear (Ei varmistettu)

Hyvä c-vitamiinin ja raudan lähde. Lisäksi tykkään kovasti! Useimmiten salaatin joukkoon.

Hookoo (Ei varmistettu)

Lempiyrttini on monen muun tapaan ehdottomasti basilika. Tykkään myös mintusta ja ruohosipulista (jos se yrtiksi lasketaan). Näitä plus salaattia ja rucolaa ja herneenversoja kasvatin viime kesän parvekkeella kaupan taimista, loppukesästä tosin kuivuivat ja muuttuivat puisemmiksi siinä helteessä. Minulla yrtit kuuluvat kesään, talvella niitä ei tuoreena tule käytettyä.

Ruuanlaitossa hieman hankalaa on, kun en voi sietää persiljaa, tilliä, timjamia tai korianteria. Kaipaisin basilikan ja mintun rinnalle muita yrttivinkkejä!

Hickersby (Ei varmistettu)

Suosikkeihini kuuluu: punainen ja se tavallinen basilika, salaattirucola, minttu ja sitruunamelissa. Basilikoja käytän ruoanlaitossa, leivän päälle ja teen omaa pestoa. Salaattirucolaa syön sellaisenaan ja lisään salaattiin. Sitruunamelissan lehtiä syön aamuisin ja iltaisin, kun olen kuullut, että se olisi hyväksi hampaille ja ikenille. Käytän sitruunamelissaa ja minttua teessä, eli silppuan lehdet pieneksi silpuksi ja liuotan ne kuumassa vedessä. Voit kasvattaa yrtit ikkunalaudalla tai parvekkeella siemenistä, taimista tai sitten ostat kaupasta valmiin yrtin ja istutat sen pikapikaa omaan isoon purkkiin kukkamullan avulla. Itsellä yrtit on menestynyt valoisella ikkunanlaudalla. Olen oppinut arvostamaan yrttien ja muidenkin kasvien hidasta kasvua ja siten se on hillinnyt niiden syömistä. Erittäin palkitseva harrastus ja suosittelen sitä muillekkin. Tässä yksi hyvä linkki: http://plaza.fi/ellit/koti/piha-ja-puutarha/suuri-yrttien-kasvatusopas

Anna (Ei varmistettu)

Opettelen parhaillaan pitämään persiljasta ja tillistä, niitä kun lapsena laitettiin joka ruokaan - kiitos takapihan yrttimaan - ja kyllästyin niihin totaalisesti.
Tällä hetkellä maistuu timjami: suolaista leipoessa se on ykkönen! Ja se näyttääkin kauniilta.
Viime vuonna kasvatin siemenistä timjamia, taimia tuli niin paljon että niistä saivat osansa koko lähipiiri. Juuri kun ne tulivat siihen ikään, että niistä jotain raaski napsaista ruokaan oli ulkomaillelähdön aika. Kasvatin ne siis tuttavieni iloksi :)

Heidi (Ei varmistettu)

Oma yrttisuosikkini on timjami! herkullista mm. uunijuuresten kanssa! Koitin itse kasvattaa, mutta huonolla menestyksellä. Kyllähän se siemenestä kasvuun lähtee mutta kahden-kolmen sentin kohdalla täydellinen nuupahtaminen hoidosta ja sille juttelusta huolimatta ;-)

Piijuli (Ei varmistettu)

Tosi vähän tietoa yrteistä mutta rakastan hyviä makuja ja kiinnostaisi todellakin tällainen kirja.

Pauliina Kaivola (Ei varmistettu)

Viime kesän yrttiöytö pihakasvatukseen: Marokon minttu. Ihanaa!

hanna / hannan soppa (Ei varmistettu)

Melkein kaikki yrtit ovat niin ihania, oijoi! Ikisuosikkini ovat korianteri, timjami, lipstikka ja basilika. Niin ja rosmariini ja rakuuna. Olen vihdoin tänä keväänä onnistunut kasvattamaan pikkupuskan basilikaa Ikean kasvatuspurkissa (niinpä :D), mutta muut viritelmät eivät ole lähteneet niin hyvin kasvamaan. Osuutensa asiaan on myös kissoillani, joiden mielestä yrttien versot ovat varsin herkullisia... Zen Grow:n haluaisin ehdottomasti, kun vain olisi tilaa! Tai sitten oman pikku pihan tai palstan, jolla kasvattaisin kaikkea mahdollista yrttiä ja salaattia :)

Tiia (Ei varmistettu)

Basilikaa kannatan minäkin, on se vaan perinteisyydestään huolimatta niin herkkua. Varsinkin klassisesti tomaatin kanssa! Noita thai-, kaneli- ynnä muita versioita en olekaan kokeillut, tartteepa testata.

Kasvatukseen mulla ei ole antaa mitään vinkkejä, tasaisen tappavasti mulla nuupahtaa sekä itse kasvatetut että ruukussa ostetut yrtit... :)

Shiny (Ei varmistettu)

Persilja! Sopii jauhelihan kanssa, tai sitten mehustettuna porkkanan, kaalin ja omenan kanssa.

Heli S. (Ei varmistettu)

Surkean vähän tulee käytettyä yrttejä, vaikka välillä aina kasvattelenkin niitä. Ikkunalla ja parvekeella, siemenestä tai torilta osteutista taimista, kaupan ruukut ei niin menesty. Lemppareita, basilika, ruohosipuli, pehmeä timjami(siis sellainen rento josta ei jää kovaa tikkua :)) rosmariini ja aivan huippu suklaaminttu! sitä on vain niin ihana nuuhkia, tuoksuu siis ihan suklaalle, vaikkei maku kauheasti tavan mintusta eroakaan, suklaa&minttu on vaan niin hyvä yhdistelmä! Altakasteluruukut on musta kätevimpiä sekä partsilla, että sisällä.

Manski (Ei varmistettu)

Tuo thai-basilika kuulostaa mielenkiintoiselta, olisi kiva kuulla siitä lisää! Itselläni yrttien kasvatus ei ole vielä onnistunut, ehkä sitten sinun neuvojesi avulla... :)

annamanna (Ei varmistettu)

Ruokakaupan yrttihylly on tosiaankin heaven! Olen itse istuttanut kaupan basilikan käytön jälkeen oikeaan ruukkuun ja se on kasvanut kohtalaisesti, harkitsen isompaa/useampaa istutelmaa! Kun on tottunut tuoreeseen basilikaan ei ilman sitä voi elää. Tomaatti, basilika ja oliiviöljy <3 Pitäisi varmaan kokeilla muidenkin yrttien kasvatusta, kaveri on kevään mittaan kasvattanut siemenistä itselleen oikean puutarhan joten pitää varmaan ottaa mallia!

Noora Katariina (Ei varmistettu)

Kasvatan yrttejä ikkunalaudalla ihan kohtuullisella menestyksellä. Ruohosipuli tosin ei näytä voivan kauhean hyvin, sen pitäisi ehkä päästä ulos kasvamaan. Basilika ja persilja onnistuvat.

HELVI PAJUNEN.39130 ,SASINTIE 103 (Ei varmistettu)

YRTIT ON TERVELLISIÄ

norppi (Ei varmistettu)

Ah, rakastan yrttejä! Salaattiin kuin salaattiin on pakko saada rucolaa, basilikaa tai pinaattia. Rosmariini itsetehdyn foccacian pinnalla on taivas. Viime kesänä kasvattelinkin parvekkeella moisia, mutta omaan kulutukseeni nähden melko laihoin tuloksin. En tiedä lasketaanko nokkosta yrtiksi, mutta jahka päivät vielä etenevät aion käydä niitä poimimassa ja valmistaa ainakin pestoa ja piimaleipää :) oma kotikasvattamo on haaveissa, yksittäin kaupasta ostettuna kun tulevat melko kalliiksi.

Suvi (Ei varmistettu)

Suosin villivihanneksia. Lemppareitani tällä hetkellä ovat vuohenputki ja siankärsämön lehdet. Niistä saa maittavan salaatin, smoothien ja kastikelisän käden käänteessä :)!

senni (Ei varmistettu)

oma lemppariyrtti on ehdottomasti basilika. tällä hetkellä ikkunalaudalla kasvaa kaksi basilikapuskaa, tuoksu on ihana! teen siitä pestoa, nakkaan salaattiin ja joskus smoothien joukkoon.

mk (Ei varmistettu)

Basilikasta tykkään eniten ja laitan sitä vähän kaikkeen. Monesti menee ihan vaan leivän päällekki.

tiiti66 (Ei varmistettu)

Korianterin maku on minulle yrteistä mieluisin, vaan en edes ole kokeillut itse kasvattamista vaan ostan suosiolla ja epäekologisesti kaupasta. Itse kasvattelen sen sijaan kesäisin basilikaa ja sitruunamelissaa, niitä on kiva käydä napsaisemassa ulkoa ruoan päälle tai joukkoon.

Ensu (Ei varmistettu)

Törmäsin tuossa männäviikolla sinappisalaattiin, ja se olikin ihan hauska tuttavuus. No, se ei ehkä ihan ole yrtti, mutta kokeilemisen (ja mainostamisen arvoinen) kuitenkin. Perinteisemmistä yrteistä suosikkeja ovat punainen basilika ja sitruunabasilika. Ostan yrtit suosiolla kaupasta, en ole oikein koskaan onnistunut kasvattamaan mitään itse, pitäisiköhän TAAS koettaa....

ahle (Ei varmistettu)

Menee ehkä vähän off-topic, mutta en millään käsitä miten pöytäpuutarhat voisivat muka olla ekologisia ??? Siis että paria yrtinlehteä varten kone käyttää kaiken aikaa sähköä valoon ja veden kierrättämiseen... Jos perustelu on se ettei tarvitse heittää puoliksi käytettyjä yrttejä pois, niin aika haettu on perusteet. Niin, lempiyrtti; ruohosipuli, basilika, herneenversot, tilli... kaikki terassilla tai ikkunalaudalla kasvaneina.

Pixa (Ei varmistettu)

Mahdoton nimetä lemmikkiä, sillä eri yritit sopivat niin eri juttuihin.
Tilli - kalat, lipstikka - keitot ja muhennokset, minttu- tee ja hedelmäsalaatit, rosmariini- peruna ja lammas, basilika ja tomaatti. Ja kevään ensimmäinen maasta punkeva ruohosipuli on herkkua.
Oma yrtti-innostukseni alkoi -77 kun luin Annamarta Borgenin kirjan Minun Yrttini. Se oli menoa! Alkuun suuri haaste oli metsästästää siemeniä tai taimia.
Nyt olen kokeillut kaikkia ja lisäksi virolaista karhunlaukkaa. Jotkut onnistuu ja joistakin olen saanut vain kokemuksia. Mutta pieneenkiin maapalaan komea lipstikka, aikainen ruohosipuli ja minttu ovat suhteellisen helppoja tapauksia.
Kesäisiin kukkakimppuihin tulee ihana tuoksulisä mäkimeiramista ja mintusta.
Rosmariin "taputtamisesta" saa ihana tuoksun käsiin pitkäksi aikaa.
Voisin jatkaa tätä loputtomiin - kokeilkaa kaikkea, pienikin onnistuminen antaa hyvän mielen!

Kryp (Ei varmistettu)

Vanhoissa köksän (kotitalous!!) puhuttii aina persiljasta. Inhosin, kuten koko luokkamme, sitä koko sydämeni kyllyydestä. Kunnes talvella löysin sen uudestaan, toimii muun muassa keittojen päällä ja couscousin seassa, nam! Toinen suosikki on korianteri. Ruohosipuli on silti kaiken helpoin kasvatettava, ja kesällä aivan ehdoton salaateissa ja uusien perunoiden kera. Altakasteleva ruukku toimii parhaiten.

aadaa (Ei varmistettu)

AAH, mikään ei ole ihanampaa kuin tuore kalasoppa maustettuna tillillä!

Katariina (Ei varmistettu)

Itse pidän mintusta, sitruunamelissasta ja ruohosipulista (yrtti?). Käytän ihan salaattien ja "soosien" seassa. Ei ole yrtti, mutta kevätsipulien varret on mun suurta herkkua ja ihanaa kun niitä saa jo kaupoista! Parasta on mini punakevätsipuli mitä torilta saa kesäisin! Oi nomnom.

Eevula (Ei varmistettu)

Olen viime aikoina kiinnostunut villivihanneksista, aloittaen toki niistä helpoimmista jutuista eli nokkosesta, voikukasta, ruohosipulista yms yms. Yrteistä olen kasvatanut niitä jotka eivät ole niin herkiä, vaan kasvavat kiitollisesti "huonommallakin" hoidolla. Basilika, persilja ja oregano ovat jokavuotisia yrtiman asukkeja. Sen sijaan tillin ostan suosiolla, koska en saa sitä millään kasvaman yhtä maukkaaksi kuin kaupan versiot.

Pages

Kommentoi