Päätöksiä ja brownieta

Kiitos hyvää

Että on ihana perjantai. Että on ihana elämä. Että on upeaa, kuinka yksi päivä  ja yksi päätös voi tehdä apeahkosta ja raskaasta olotilasta kuplivan kepeän ja vapauttaa mielen ja kropan lamaannuksesta.

Ja sitten kun vielä saa viilattua edellisenä päivänä epäonnistuneeksi tuomitusta suklaapiirakastakin jalon herkun, niin kyllä taas kehtaa säkenöidä omissa fantastisissa nahoissansa. Etenkin kun on saanut ujutettua piirakan täyteen huipputerveellisiä raaka-aineita, ilman että pahaa-aavistamaton - tässä tapauksessa hyvääaavistamaton maistelija ei huomaa mitään eroa tavan brownien kanssa.

Suklaapiirakan salaiset raaka-aineet paljastan teille nyt, mutta sen toisen vuorokauden aikana muhittamani päätöksen kerron teille vasta ensi viikolla.

YLLÄTTÄVÄ MINTTUSUKLAAPIIRAKKA

(noin puoli pellillistä)

3 rkl pellavansiemeniä + ½ dl vettä

1 tölkki mustapapuja

3 rkl kookosöljyä

1,5 dl kookosjauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 tl vaniljauutetta

0,5 dl hunajaa

1,5 tl leivinjauhetta

Hyppysellinen merisuolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita pellavansiemenet veteen noin 15 minuutiksi, jotta niiden ympärille muodostuu paksu geeli. Liota ja huuhtele pavut. Lisää pellavansiemengeeli, pavut ja juokseva kookosöljy tehosekoittimeen ja sekoita. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulee olla koostumukseltaan paksua, mutta lusikoitavaa/kaadettavaa. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai jauhoja.

Kaada taikina esimerkiksi (tarvittaessa kookosöljyllä voideltuun) kulmikkaaseen piirakkavuokaan tai tee tuplaannos ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista piirakkaa uunissa noin 25-45 minuuttia, riippuen piirakan koosta. Piirakan kuuluu kuivua pinnoilta ja reunoilta, mutta jäädä aavistuksen pehmeäksi sisältä, mutta kuitenkin kiinteäksi, ei valuvaksi.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin levität kuorrutteen.

Suklaakuorrutus:

2 kypsää avokadoa

1 rkl raakakaakaomassaa

2 rkl raakakaakaojauhetta

2 rkl hunajaa

1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 tl piparminttuöljyä

Rouhi raakakaakaomassa rouheeksi ja sulata lämpimässä vesihauteessa sulavaksi kookosöljyn ja hunajan kanssa. Lisää avokadot tehosekoittimeen ja lisää sula kaakao-hunaja-kookosöljy massa, kaakaojauhe ja piparminttuöljy. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen suklaapiirakan pinnalle. Ripottele päälle vielä esimerkiksi kookoshiutaleita ja tuoretta piparminttua. Piirakka on parasta levättyään yön yli jääkaapissa.

Kuten huomasit, on suklaapiirakan pääraaka-aineena mustapavut ja suklaakuorrute syntyy avokadojen pohjalle. Terveysherkuttelijoille kumpikaan näistä, papubrowniet tai avokadosuklaalevite ei ole varmaan mikään jymyuutinen, ja onhan näitä tämänsuuntaisia eksperimenttejä täällä omassakin blogissa joskus näkynyt. Mutta ennen en ollut saattanut näitä kahta friikkiyhistelmää yhteen, enkä ennen kaikkea maustanut piparminttuöljyllä. Siinä nimittäin piilee mielestäni tämän kyseisen reseptin taika, joka tekee syvän makeasta makuelämyksestä samalla raikkaan.

Niin ja ne avokadot ja pavut eivät tosiaan maistu tässä piirakassa, vaikka miten yrittäisi makunystyröitään pinnistellä.

HUOM! Kannattaa kuitenkin malttaa antaa piirakan tekeytyä jääkaapissa yön yli, sillä laatu on taattu vasta seuraavana päivänä.

Nyt lähden liihottelemaan suupielet suklaassa viikonlopunviettoon laulaen

“What a difference a day made”...

 

♥ Virpi

Share

Kommentit

mummunimuni (Ei varmistettu)

Aivan ihana perjantai, ihana viikko, ihana tuleva syksy! Niin paljon mukavia tapahtumia vireillä että tämän tytön pää on pyörällä :)

Johannaemilia (Ei varmistettu)

Kiitos taas mielenkiintoisesta reseptistä! Voikohan kuorrutteesta jättää raakakaakaomassan pois? Kaikkea muuta kun kaapista löytyisi..

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juu, kuorruote onnistuu ilman raakakaakaomassakin. Se vaan tuo siihen hieman enemmän jähmeyttä. 

Luit ajatukseni! Ajattelin juuri tehdä sillä sinun vanhalla ohjeellasi jauhotonta suklaakakkua (mihin tulee myös mustapapuja) mutta pähkäilin, mitä tekisin siihen kuorrutteeksi, kun mansikkakausikin meni jo. No minttusuklaakuorrutetta tietenkin! Minttupuskakin odottelee pöydällä sopivasti käyttäjäänsä. Kiitos taas ja ihanaa viikonloppua! Blogisi on päivieni piritys (ja usein myös helpotus) ja vanhat itselleni tärkeimmät postaukset tallessa koneellani ja kovassa käytössä.

siperianhusky (Ei varmistettu) http://pinthefuckups.blogspot.fi/

Ihanan näköistä!

gaisu
Minkit Madridissa

Virpi oon niin hurahtanut! Tein pari päivää sitten sitä ihan huikeeta siemenleipää (jota oon nyt ylistänyt kaikille) ja kookosjätskejä (joita myös ylistin) ja kohta joudun kakkuvuokaostoksille, jotta voin tarjota synttäribrunssilla sitä ihanaa valkoista kookosraakakakkua. Kiitos niiin mielettömästä blogista! :-)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Mahtavaa! Ja mukavaa kun kerroit. 

Madrid-kuvasi näyttivät muuten kovin tutuilta ja nostivat muistoja. Itsekin olen nimittäin siellä Malasanassa muinoin asustellut. :)

Sanna M (Ei varmistettu)

Kokeilin heti, hyvää tuli ja terveellisen makuista myös. Kiitos ihanasta blogista!

Mistä hankit piparminttuöljysi? Oon yrittänyt monesta paikasta etsiä sitä mintturaakasuklaan tekoa varten, mutta syötäväksi kelpaavaa piparminttuöljyä en oo löytänyt :(

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kampin Ruohonjuuresta tai Lönnrotinkadun Natura Zonesta ostan yleensä. :)

Kivi (Ei varmistettu)

Löysin blogisi hiljattain, kiitos ihanista resepteistä, vinkeistä ja kivasta kirjoitustyylistä!
Olen itse aika noviisi "raakaleipuri", mutta kovin kiinnostunut ja innokas kokeilemaan. Minulla on pieni poika, jonka yksivuotissynttärit lähestyvät ja olen pohtinut voisiko synttärikakku olla sokeriton ja terveellisempi, syöhän sitä pikkuiset joille ei tahtoisi sokeria ym. lisäaineita syöttää. Monissa kakuissa on makeuttajana hunaja ja sitähän ei kai suositella pienimmille. Onko sinulla reseptien kätköissä jotain pikkumiehen synttäreille sopivaa kaakkua tai olisitko innokas kehittelemään sellaista?

Onnea päätöksenteosta! Odotan innolla mitä se on! Ja kaikkea hyvää!:)

Virpi Mikkonen

Moikka! Kiitos kommentista.

Kyllä meillä vaan annettiin jo yksivuotiaalle hunajaa.  En näe, että sitä tuossa iässä on enää syytä pantata. Mutta toki jos hunaja jostain syystä vierastuttaa, niin voit käyttää makeuttaja esimerkiksi taikinan sekaan blendattuja taateleita, jotka antavat mukavasti makeutta. 

Wikipedia sanoo muuten hunajasta & lapsista näin:

 

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä ja pölyssä. Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Hunajaa ei tämän vuoksi suositella alle 1-vuotiaille lapsille.

Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum -bakteerin itiöt ovat vaarattomia ja he voivat käyttää hunajaa makeutusaineena päivittäin. Myös odottava tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.

Leenuli (Ei varmistettu)

Kiitokset mahtavasta blogistasi, joka on kokonaisuudessaan aivan huikea! Näkkileipä on juuri uunissa ja en malta odottamaan, että pääsen testaamaan Minttusuklaapiirakkaa. Muistelen lukeneeni jossain vaiheessa, että myös vanhan blogisi reseptit siirtyvät pikkuhiljaa tänne uuteen blogiin. Mikä mahtaa olla siirron tilanne? Kyselen, sillä kaipailen sielä monia ihania reseptejä :)

Virpi Mikkonen

Moikka! Juu, vanhoja juttuja oltiin siirtämässä, mutta hommaan tuli yllättäviä hidasteita. Vanhat jutut ovat kuitenkin edelleen tallella, että mitään sellaista hätää ei ole. 

Palaan tähän asiaan uuden infon kanssa pian, todennäköisesti huomenna!

Rimmanen (Ei varmistettu) http://fiilistelijanpilvilinnoja.blogspot.fi/

Oi kiitos kiitos kiitos taas huikeasta ohjeesta! Ihan pakko tehdä äidin kuuskymppisille. Pakkasen puraisemaan banaanikakkua olenkin jo testannut, ja se oli huikea menestys!

Virpi Mikkonen

Hei mahtava kuulla että banaanikakusta tykättiin! jee!

Hei. Mitä suosittelisit pellavansiementen tilalle, jos niitä ei voi käyttää (esim. raskaana oleville)?

Vielä en ole kokeillut raakaruokia, mutta kovasti kiinnostaa tämä aihe, varsinkin leivonnaiset. :) Mietin lähinnä sitä, että ovatko esimerkiksi raakakakut kovin tuhteja? En uskalla lähteä leipomaan isoa kakkua, jos sitä ei jaksakaan kukaan syödä.. :o

Virpi Mikkonen

Moi! Chia-siemenet muodostavat myös limaa/geeliä ympärilleen, että niitähän voisi testata. Ja lisätä vaikka pikkuisen, 1-2 tl psylliumkuitujauhetta mukaan sitovuutta parantamaan. Itse en ole tosin testannut chian kanssa, eli en uskalla luvata miten toimii. Ja kananmunat ovat toki aina varma sitojia, mikäli ei niitä karsasta. 

Kananmuna kuulostaa turvalliselle näin aloittelijana :) Mikä määrä olisi hyvä esim tässä reseptissä? 

Virpi Mikkonen

Hmm, testaisin kahdella munalla. Mutta jälleen, kun en ole itse kokeillut, niin en uskalla taata lopputulosta. Omalla vastuulla! :)

ElliMaria (Ei varmistettu)

Heippa! Olisiko millään mahdollista, että tossa unelmien mustikkakakussa (raaka) käyttäisi pakastemustikoita tuoreiden sijaan? Ja toinen kysymys, mistä saa vaniljauutetta sekä piparminttuöljyä? Haluiaisin päästä kokeilemaan näitä herkkuja ja odotan sitä innolla joten toivon, että saan vastauksen ;) Ja vielä, sinulla on upea blogi!

Virpi Mikkonen

Moi! Pipatrminttuöljyä saa ainakin Ruohonjuuresta. Esimerkiksi Steenbergs-merkkistä. Tai ehkä piparminttu-uute on parempi sana sille. Se sisältää auringonkukkaöljyä ja piparminttuöljyä. Myös vaniljauutetta saa samasta paikasta, samalta merkiltä. 

Ansku s (Ei varmistettu)

Moikka! Minkälainen piparminttuöljy? Onko sama eteerinen öljy joka käytetään mm. kosmetiikassa? Saako sitä syödä???

Virpi Mikkonen

Moi! Tuossa mainitsemassani piparminttuöljyssä, jota pitäisi kai kutsua piparminttu-uutteeksi, on auringonkukkaöljyä ja piparminttuöljyä. Se on ihan ruuanlaittoon tarkoitettua, eli saa syödä. :) Kyseessä ei kuitenkaan siis ole eteerinen piparminttuöljy, joka on paljon vahvempi. 

Steenbergs-merkiltä ainakin löytyy tuota piparminttu-uutetta. Sitä saa esim. Ruohonjuuresta.

maiju eliisa (Ei varmistettu)

Minun mielestäni tuollaiset väittämät, kuten "hyvääaavistamaton maistelija ei huomaa mitään eroa tavan brownien kanssa" tulisi testata jonkun pitkänlinjan ystävän/herkkusuun/asiantuntijan kanssa, ennen julkaisua.

Toivotan viimeviikkoisen veroista perjantaita!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Maiju-rakas, ens kerralla pyydän sut maistamaan! Ja oli täällä muuten muutama pitkänlinjan ystävä/herkkusuu maistelemassa, sua en vaan hoksannut kutsua. Kuten sanottu, ens kerralla! I promise.

kiitos, oli pahaa (Ei varmistettu)

Samaa mieltä maiju eliisan kanssa! Ekan kerran tein ohjeella näin pahaa herkkua! Varmasti on terveellistä, mutta ei mene alas :(

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kääk! no sitten on mennyt kyllä jotain pieleen. Näin uskallan epäillä. Omani maistui nimittäin useammalle herkkusuulle, ei vain itselleni ja omalle perheelle. Makuja on toki monia, mutta silti epäilen, että jotain on mennyt nyt vinksalleen. Täytyykin itse vielä testata tuo ohje, ettei sitten ole tuohon reseptiin lipsahtanut joku mittavirhe tms.

Riikka_ (Ei varmistettu)

Taivaallista! Tuo vuorokaudeksi vetäytymään jättäminen teki selvästi ihmeitä - toisen päivän piirakka oli niin paljon parempaa.

(Hyvin epäluuloisen) lapsen annokseen murustin päälle vähän pätkiksiä, hyvin upposi. Aikuiset ja vähemmän epäluuloiset lapset söivät ihan tuollaisenaan kuola valuen.

Kiitos ja aurinkoista syksyn jatkoa! Jatkoa odotellessa...

Hups (Ei varmistettu)

Pohja paistuu uunissa, mutta massa oli hyvin kuivaa ja kiinteää. Lisäsin vähitellen lämmintä vettä (lopulta n. 1 dl), koska ajattelin hunajan ja öljyn saattavan kiinteyttää massaa turhaan, mutta ei se näyttänyt siitä olleen kiinni. Käytin tosin tavallista van houtenia raakakaakaon sijaan, tekisikö se noin suuren eron koostumukseen? Muuten seurasin ohjetta tarkasti. Hyvänmakuista siitä varmasti tulee, mutta mistäköhän tuo ero koostumuksessa?

Ei tykätty (Ei varmistettu)

Meillä kukaan "normaalia" ruokavaliota noudattava ei tästä tykännyt. Pohja oli hiekkaisan/mutaisan makuinen (minkä kokoista tölkkiä käytät? Me testasimme GoGreenin mustapaputölkillä) ja kuorrute maistui tunkkaiselta piparmintulta (Ruohonjuuren piparminttuöljyä meilläkin). Omasta mielestäni varsinkin kuorrute oli pahaa ja olisi vaatinut huomattavasti enemmän kaakaota/raakasuklaata. Miehen mielestä puuttui kokonaan makeus, kolmevuotiaan kommentti oli ”yökkiä” ja sylki palan suustaan lautaselle. Päädyimme tarjoamaan jälkkäriksi jäätelöä ja tuoreita vadelmia. Onneksi sentään sokeriton ja gluteeniton vieraamme näytti tästä pitävän, vei loput mennessään ja pyysi vielä reseptinkin. Mutta en siis suosittele perinteisiin mokkapaloihin ja suklaakakkuihin tottuneille herkkusuille.

Naminamia (Ei varmistettu)

Tässä kommentoi edellisen kommentoijan vieras. Kakku paranee pakastamisen myötä. Se pohjan hiekkaisuus/mutaisuus (jonka kyllä tunnustan havainneeni, muttei haitannut) katosi pakastamisen mukana. Mutta edelleenkään kakku ei kelpaa normaaliruokavaliota noudattavalle puolisolleni, mikä on minun onneni. Pakastin pieninä annospaloina ja sulattelen herkutteluhetkiä varten yksi kerrallaan. Olen ripotellut päälle vielä lakritsijauhetta. Näyttää kyllä todella rumalta sen jälkeen, mutta maku on taivaallinen. Suosittelen kokeilemaan lakritsijauheen sekoittamista esim. kuorrutteeseen.

Kommentoi