Raakapitsa, melkein

Ladataan...

Menin eilen nälissäni tehdähumauttamaan aika hullun hyvän pitsan! Tarkoitus oli alunperin väsätä raakapitsa, mutta koska nälkä oli huutava ja pitsanhimo kiljuva, käytinkin pohjaa hätäpäissäni uunin kuumuudessa.

Raaka-aineitten kanssa operointi oli melkoista sooloilua, heitin sekaan vähän kaikkea, mutta mahetsun makoisaa tuli. Poikaystävän ystävällinen kommentti oli: ”Aivan kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa”. hahaa. Aidot italiaanopitsanpaistajat pitäisivät läpykkääni vähintään pyhäinhäpäisynä, mutta eihän me niitä kuunnella - vaan omia makunystyröitämme ja mahojamme!

Ja näin kuuluu, mikäli mitenkään määriä oikein muistan, pyhäinhäpäisymelkeinraakapitsani ohje:

Pohja:
1dl (liotettuja) cashew-pähkinöitä
½ dl (liotettuja) parapähkinöitä
½ dl (liotettuja) manteleita
½ dl (liotettuja) auringonkukansiemeniä
½ dl (liotettuja) seesaminsiemeniä
1 dl mung-pavun ituja
3 rkl tocotrienolsia
2 rkl soijalesitiiniä
ripaus suolaa
vettä

(4 kpl kananmunaa, 1tl leivinjauhetta, kookosöljyä)

Sekoita (yön yli liotetut) pähkinät ja siemenet sekä loraus vettä tehosekoittimella. Lisää mung-pavun idut, tocotrienols, soijalesitiini ja suola ja sekoita uudemman kerran. Lisää myös leivinjauhe. Riko toiseen kulhoon kananmunat ja riko niiden rakenne. Kaada munien sekaan muut ainekset ja sekoita. Lisää ruokalusikallinen kookosöljyä. Tarvittaessa lorauta sekaan hieman vettä, jotta taikinasta tulee lusikoitavaa, mutta ei liian litkua. Paksuus on hyvä olla kuten paksussa jukurtissa. Kaada taikina pellille, levitä se noin sentin paksuiseksi levyksi ja laita seos kypsymään uuniin 175 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi, tai kunnes pohja on napakka, mutta ei kuiva.

Jos haluat tehdä raakapitsapohjan, sekoita kaikki muut ainekset, mutta unohda kananmunat, kookosöljy ja leivinjauhe. (Raakapitsapohjan etu on että kaikkien ainesten ravintoarvot pysyvät huipussaan, koska niitä ei kuumenneta. Kuumennetut rasvat pähkinöissä ja siemenissä saattavat myös aiheuttaa herkimmille esim. iho-oireita.) Lisää raakapitsapohjan taikina kuivurin tai uunin pellille, jätä taikina paksuhkoksi levyksi ja anna kypsyä noin 10 tuntia. Jos kuivatat pohjan uunissa, pidä lämpö alle 40 asteen ja jätä uuninluukku raolleen, jotta ilma pääsee kiertämään kunnolla. Taikina onnistuu varmaan vallan mainiosti myös ilman soijalesitiiniä ja tocotrienolsia. Pähkinä- ja siemenlajikkeitakaan ei tarvitse välttämättä olla noin useita, pari riittänee.

Tomaattikastike:
4 tomaattia
½ sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 rkl Sun Fire Fiesta Mole -mausteseosta 

Pinaattitahna:
Muutama desi pinaattia
1 avokado
Persiljaa
Rakuunaa

Cashew-juusto:
1 ½ dl cashew-pähkinöitä
2 cm purjosipulia
vettä
ripaus suolaa

Sekoita cashew-pähkinät ja pieni loraus vettä kuohkeaksi seokseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää purjosipuli ja suola. Voit käyttää myös tavallista sipulia, valkosipulia ja yrttejä tämän tuorejuustomaisen seoksen maustamiseen.

Levitä valmiille pitsapohjalle, joko kuivatetulle tai uunissa paistetulle, ensin tomaattikastike ja sen päälle nokareita cashew-juustosta ja pinaattitahnasta. Leikkaa päälle tomaattisiivuja ja runsaasti basilikanlehtiä. Lopuksi heitä sekaan joukkoon kirjavaan muutamia luomuoliiveja.

n.a.m.

♥ Virpi

Share

Kommentit

anna (Ei varmistettu)

Nyt en kommentoi niinkään tätä sinänsä ihanan kuuloista reseptiä, vaan koko blogia yhteensä... Siitä on nimittäin tullut yksi lempiblogeistani, joten halusin sanoa kiiiiiitos ja jatkathan samaan malliin ja postaat usein :) Täällä yksi vatsavaivainen on kiitollinen ja imee uusia juttuja itseensä kuin sieni. Ihanaa viikonloppua!

Virpi Mikkonen

anna, oi ihana kuulla! on aina niin kiva tietää, että jotkut seuraavat näitä juttujani. Itse kun en noita blogini kävijämääriä seuraa lainkaan, olen vähän outo siinä suhteessa. :) Eli nämä kommenttiboksit ovat minun ikkunani sinne toiselle puolelle, teihin lukijoihin, ja kaikki täältä tupsahteleva palaute ja ideat otetaan avosylin ja ilolla vastaan. Ja noista vatsavaivoistasi tuli mieleen, että syöthän säännöllisesti hyviä probiootteja? Itselleni saapui juuri tänään postista (iHerbistä) uusi erä Dr Ohhira´s Probiotics 12 PLUS -kapseleita, jotka sisältävät vielä kestävämmän bakteerikannan kuin "perus Ohhirat", jotka ovat nekin toodella huippuja. Itselleni nuo olivat aikoinaan yksi toimivimmista vatsani tasapainottajista.

Sanna (Ei varmistettu)

Kiitokset myös hyvästä blogista!!! Olen jo jonkin aikaa kiinnolla seurannut ja paljon hyviä ideoita saanut. Olen itsekin vatsavaivainen. ollut ihan vauvasta saakka. Aina minulle on sanottu, että minussa ja vatsassani on vikaa, ainoastaan laktoosi-intoleranssi todettu.. mutta nyt kun joku aika sitten tajusin jättää viljat (gluteenittomistakin vatsa turpoaa) ja maitotuotteet (laktoosittomat jogutit, rahkat, juustot..) pois niin johan alkoi vatsa rauhoittumaan, ihan ihmettelen. Vielä pitäisi nuo Ohhiran probiootit tilata, vaikka jo pidemmän aikaa muita probiootteja käyttänyt ja hapankaaleja, hapanporkkanoita, vihermehuja jne.. Juu, mutta kaikkea hyvää ja innolla odotan tulevia juttuja ja reseptejä! :D

anna (Ei varmistettu)

Olen aika alkutaipaleella tässä ruokaremontissani jota olen viimeisen vuoden aikana muhitellut, monien vuosien vaivojen jälkeen. Pois jäivät ensimmäisenä pitkälle prosessoidut ruuat ja viimeisimpänä viljat, ja tämä on jo auttanut paljon! Lisäksi olen lisäillyt ruokavalioon pikkuhiljaa "superruokia" ja olo virkistyy koko ajan lisää :) mutta siis probiootit, olen käyttänyt jonkin verran ihan perusmaitohappobakteereja, voisi vissiin perehtyä noihin kovempiin kamoihin mistä puhuit, hihi! ;> Onko sinulla muuten tietoa semmoisesta tuotteesta kuin Valmarin? Yksi tuttuni käyttää sitä tukemaan ruuansulatusta ja on kokenut hyödylliseksi, sillähän on ilmeisesti myös vaikutusta hapan-emästasapainoon josta olet täällä kirjoittanutkin!

Helinä (Ei varmistettu)

miksi reseptissä on soijalesitiiniä?

Virpi Mikkonen

Sanna, hieno kuulla elpymistarinasi! :) se on kyllä hurjaa kuinka monelle nuo viljat ja maitotuotteet aiheuttavat vaivoja, mutta miten monet eivät osaa edes yhdistää oireitaan niihin. Niitä kun tungetaan joka puolella ruokiimme. Itsellä vatsa kestää gluteenittomia viljoja suht hyvin + ruista, mutta iho alkaa niiden liialliseen käyttöön reagoimaan. Maitotuotteet näkyy näppyinä kasvoissa kans tosi helposti. Mutta kiitos kommentista, jatkakaamme tällä tiellä! :) anna, Nuilla probiooteilla on tosiaan yllättävän paljon eroja. Itse huomasin hyvien bakteerien konkreettiset hyödyt vasta Ohhiran tuotteiden kanssa. Valmarinia olen joskus aikoinani kokeillut närästykseen ja toimi muistaakseni ihan hyvin. Luomu ruokasoodaa veteen sekoitettuna ja samoin omenaviinietikkaa olen myös käyttänyt ko. vaivoihin. Molemmat käyttäytyvät elimistössä emäksisöivästi.

Virpi Mikkonen

Helinä, Hyvä kysymys. Lisäsin soijalesitiinirakeita alunperin siksi, että se sitoo eri raaka-aineita hyvin yhteen ja toimii "paksuntajana" monenlaisessa raakakokkailussa, esim myös smoothieissa, suklaassa ja kastikkeissa. Mutta jos taikinaan heittää kananmunia ja kypsentää pohjan uunissa, ei soijalesitiiniä tarvita. Soijalesitiinin kanssa kannattaa varmistaa että tuote on non-GMO, eli ei geenimuunnellusta soijasta. Täällä jotain tuotteesta: www.valioravinto.fi/Tuote.aspx?id=80
ja täällä: www.onnistuneetkaupat.fi/2010/09/08/healthforce-soijalesitiini/

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

raakaravinnolla, Kiitos linkistä! Tärkeää tietoa tämäkin. (Linkin takaa löytyvän tutkimuksen tulos osoitti, että pitkänlinjan tiukka raakailu aiheuttaa mm. alipainoisuutta ja kuukautisten poisjääntiä.) Näitä tutkimustuloksiahan löytyy toki aina joka lähtöön, mutta kyllä itsellänikin maalaisjärki sanoo, että liika tiukkuus ravintoasioissa ei ole optimaalisen terveyden tae, päinvastoin. 100% raakaravinto voi olla raikastava kokemus hetkellisesti, mutta pidemmän päälle luottaisin itse sekaravintoon, jossa kasvikunnan tuotteet ja raakaravinto näyttelevät pääosaa. Ja hyvin on tuntunut itselläni ainakin toistaiseksi toimivan. Uskoisin että omalla kohdallani juuri esim. tuo hormonitoiminta on tasapainottunut raakaravinnon määrän nostamisen myötä.

Helinä (Ei varmistettu)

Ongelma parapähkinöiden käytössä on että aina seassa on homeelta maistuvia yksilöitä. Minä en ainakaan ole löytänyt sellasia, joissa ei olisi. Kokeillut kaikki vastaantulevat pähkinäsekoitukset, pelkästään parapähkinää sisältävät, luomut - ja niitä on kaikissa. Enkä ole huomannut voiko homeelta maistuvia jotenkin ulkonäön perusteella erottaa muista??!!
Parapähkinät kun olisivat melkein niitä parhaimpia niin maultaan kuin muuten.

Kommentoi

Ladataan...