Särmikäs juuressoppa

Ladataan...
Kiitos hyvää

Toivoitte muutama viikko sitten järjestämässäni reseptikyselyssä helppoja ja sesonkiin sopivia lämpimiä ja lämmittäviä kasvisruokia. Tsadam, Tässä tilauksestanne yksi sellainen!

 

Kyseessä ei ole mikään kulinaristinen neronleimaus vaan superhelppo, maukas ja terveellinen perusruoka arkeen. Kuten kuvasta näkyy, keitokseni on melko karskin näköinen isoine juureslohkoineen, mutta itseasiassa särmikäs koostumus, joka johtui hätäisestä kokista, sopi soppaan loistavasti. Kuvatkin ovat nyt vähän hämäriä ja epäskarppeja, mutta ei se kattokaa aina oo nii justiisa.

 

Sooloilin ruuan jämäaineksista kovassa nälässä, heittelemällä sekaan vähän kaikenlaista. Päädyin lopulta tekemään sitä viisi litraa, syömään monena päivänä ja ajattelin vielä ensi viikolla valmistaa lisää. Joskus riman alitus palkitaan. 

 

Särmikäs juuressoppa

1 iso bataatti
4 porkkanaa
4 punajuurta
Pari desiä keitettyjä/huuhdeltuja papuja (Itse käytin GoGreenin valmista papumixiä)
1 sipuli
Pari valkosipulinkynttä
3 dl tomaattimurskaa (Itse käytin purkillisen valmista luomutomaattimurskaa)

2 rkl hunajaa

Oliiviöljyä
Chiliä
Rakuunaa
Mustapippuria
Merisuolaa
Herbamare-kasvisliemitiivistettä

Pari litraa vettä

 

Kuori ja lohko juurekset ja sipuli, heitä kattilaan veden sekaan ja keitä kunnes juurekset ovat aavistuksen pehmenneet. Kumoa sekaan pavut, pilkkomasi ja nopeasti kuullottamasi sipuli ja valkosipuli ja tomaattimurska. Mausta lämmittävällä chilillä ja muilla mausteilla. Keitä miedolla lämmöllä kunnes haarukka uppoaa juureksiin, lorauta sekaan oliiviöljyä, kauho lautaselle ja lusikoi suuhusi.

 

♥ Virpi

Share

Kommentit

kesäheinä (Ei varmistettu)

kiitos soppavinkistä, olen erilaisten kasviskeittojen suurkuluttaja kaiken muun muassa :) parhaat keitot syntyykin yleensä "jämistä", ja sosekeitot on siitä kiitollisia että voi tosissaan laittaa sekaan mitä vaan kun kaikki menee muussiksi! loistava blogi, sain vihiä siitä ja luin tässä viimeisten 3 pvn aikana koko blogin läpi. poikkeuksellisen kiinnostavaa tekstiä läpeensä, sanotaanko näin :) hyvää jatkoa ja mahan kasvattelua!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

kesäheinä, no hei tervetuloa lukemaan! aikamoisen luku-urakan oot kyllä tehnyt. Mutta kiitos paljon mukavasta kommentista ja kauniita marraskuun päiviä. :)

Emmi (Ei varmistettu)

Hei, kiitos reseptistä, joka kerrankin houkutteli keittiötä välttelevän nirppanokan kokkaamaan. Myös kotikokkini kehui keittoa, eikä sitä taida jäädä huomiseksi lainkaan, kun tein vähän pienemmän satsin...

L (Ei varmistettu)

Kokkailinpa tämän keiton toissapäivänä ja söin eilen sekä tänään. Oli hyvää! Mutta...Tahtoisin kysyä sinulta, että onko itselläsi punajuuri aiheuttanut minkäänlaisia vatsavaivoja turvotusta pahoinvointia yms? Sinulla kun on oma terveyshistoriasi (niin kuin minullakin) ja olet asiaan perehtynyt. Nimittäin nyt sattuu vatsaan yms ja sekä logiikka, että google sanovat että punajuuri voi monesti aiheuttaa voimakkaita vatsavaivoja. Aiemmin on tullut huono olo myös punajuuripihveistä (itse tehtyjä), mutta luulin ensin vaivojen johtuvan siitä että pihvit olivat jotenkin pilaantuneet pakastimessa ollessaan.
Ei tässä muuta, tällainen kysymys/mietintä tänään. Aina oppii jotain uutta kun keho kertoo ''hienovaraisesti''. Erittäin inspiroiva blogi sinulla :)

Virpi (Ei varmistettu)

Emmi, ole hyvä, mahetsua että innostuit kokkailemaan! :)

Virpi (Ei varmistettu)

L, kyllähän nuo juurekset ja pavut voivat hyvinkin laittaa herkän vatsan turpoilemaan. Mikäli sellaista vaivaa esiintyy, kannattaa paikantaa mikä juures erityisesti aiheuttaa oireita ja syödä sitä sitten pienempiä määriä kerralla. Mukaan voi ottaa myös entsyymivalmisteen (Enzymedican tuotteet hyviä) auttamaan vatsan työtä, mikäli ei halua tiputtaa kyseistä ruoka-ainetta kokonaan pois menusta. Eräs hivenainelääkäri suositteli myös testaamaan vatsahappojen tilan HCL-kapselilla (testausohjeita löytyy netistä) , mikäli vatsan turvotusta esiintyy esim. protskupitoisten syömisten, kuten lihan, herneiden ja papujen kohdalla. Jos vatsahappoja on liian vähän, voi hcl-valmiste auttaa normalisoimaan tilaa. Tosin, jos ruoka-aineen syömiseen liittyy muitakin oireita, niin kannattaa sulkea mahdollinen ruoka-aineallergia pois laskuista. Mikäli allergiaa esiintyy, tulee herkistävä ruoka-aine tipauttaa kokonaan pois omista syömisistä.

Kommentoi

Ladataan...