Seitsemän päivää suklaata - Atsteekkien suklaa

Kiitos hyvää

Kun kelit kylmenevät ja vilu hiipii hyväilemään niskakuoppaa, on hyvä aika valmistaa itselleen kehoa lämmittävää suklaata. Raakasuklaa on jo itsessään kuumuutta lisäävä raaka-aine, mutta kun mukaan sekoittaa vielä lämmittäviä mausteita, ovat mukava lämmin hyrinä ja punaiset posket taattu.

Seuraava tumma ja tulinen suklaa ammentaa makumaailmansa atsteekeilta, noilta historiamme suurilta suklaaepeleiltä - Luvassa on chiliä, kanelia, appelsiinia ja vaniljaa.

Tässä vaiheessa voisin kannustaa kokeilemaan suklaan temperointia, mikäli et ole ennen sellaista harrastanut. Temperoimalla suklaan saat siitä mukavasti suussa murtuvaa, kiinteän kovaa, sileää ja kauniin kiiltävää. Temperoitu suklaa ei sula yhtä helposti huoneenlämmössä kuin temperoimaton suklaa, joten kyseinen toimenpide kannattaa suorittaa esimerkiksi kun tekee konvehteja. Mielestäni tämä chilisuklaa on makunsa puolesta sellainen, että sen rakenteeksi sopii mainiosti ohut, rapsahtava koostumus.

*Suklaan temperointi (Raakasuklaa):

Lämmitä kulhossa oleva suklaaseos lusikalla sekoitellen lämpimässä vesihauteessa noin 43-45 asteeseen. Käytä lämpötilan seuraamiseen esimerkiksi paistimittaria. Siirrä sen jälkeen kulho kylmää vettä sisältävään astiaan, esimerkiksi kattilaan. Sekoittele suklaata ja jäähdytä se noin 27-28 asteeseen. Siirrä tämän jälkeen kulho jälleen lämpimään vesihauteeseen ja lämmitä se noin 31-32 aseeseen. Kaada lopuksi suklaa muotteihin tai levylle ja pakasta.

 

RAAKA AZTEC-SUKLAA

1 dl kaakaovoita

5 rkl raakakaakaojauhetta

1 rkl carob-jauhetta

2 rkl kotimaista luomu hunajaa

½ tl ceyloninkanelia

Pari tippaa kylmäpuristettua appelsiiniöljyä

½ tl aitovaniljajauhetta

Pieni ripaus chilijauhetta

Ripaus hienoa suolaa

Pilko tai raasta kaakaovoi murskaksi, lisää kulhoon ja sulata vesihauteessa. Sekoita joukkoon hunaja ja lisää kaakao- ja carob-jauhe. Lisää mausteet, kaneli, appelsiiniöljy ja vaniljajauhe (purkista tai vaniljatangosta). Lisää vielä veitsen kärjellä aavistus chilijauhetta. Maistele tulisuusaste ja lisää chiliä tarvittaessa. Viimeistele ripauksella suolaa. Sekoita suklaamassa samettiseksi tehosekoittimessa ja temperoi suklaa. (Temperointiohjeet ylhäällä). Kaada suklaamassa muotteihin tai levyksi esimerkiksi kuvioidun lautasen päälle, jolloin saat suklaaseen kauniin pinnan. Jähmetä suklaa pakkasessa noin 20 minuuttia. Ota suklaa huoneenlämpöön, anna sulaa pieni hetki, nauti ja anna lämmöntunteen levitä kehoosi.

♥ Virpi

Share

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Kaunis. :)

Tiia (Ei varmistettu)

Ihastuin tuohon muottiisi nyt niin paljon, että on pakko kysyä, mistä olet sen hankkinut? Kotoa löytyy jo vino pino erilaisia muotteja, mutta tämä vei nyt sydämeni täysin. Reseptikin vaikuttaa hyvältä (:

Katriina (Ei varmistettu)

Haluaisin kanssa tietää, mistä suklaamuotti on peräisin, ja onko se silikoninen/muuten helppokäyttöinen. Todella kaunis!

Kommentoi