Soppatykki

Kiitos hyvää

Helppotekoiset ja kevyesti kypsennetyt kasviskeitot ovat ehkä kätevintä ruokaa raikastuskuurilla. Ruokavalion ollessa kevyt ja vuodenajan kylmä, voi olo tuntua helposti huteralta ja viluiselta. Lisäksi puhdistusoireet voivat aiheuttaa vilunväreitä ja palelua, joten on mukavaa, että ruokavaliossa on jotain lämmittävää.

Ajattelin jakaa tässä postauksessa helppojen kasvissosekeittojen reseptejä, joista voitte hakea inspiraatiota ruokiinne. Muun muassa näitä olen itse lusikoinut tämän raikastusviikon aikana. Jalostakaa toki reseptejä oman makunne mukaan. Olen itse melko suurpiirteinen kokki, joten nuo määrät kannattaa ottaa suuntaa antavina ja maustaa ja makustella keitto itselleen sopivaksi.

Erityisen hauskaa olisi, mikäli jakaisitte omat lempparinne sosekeitoista, jonka jälkeen voin lisätä niitä tuonne listan jatkeeksi. Siten saataisiin kerättyä kiva soppavarasto, josta ammentaa tulevien keittopäivien varalle. Yhden lukijan kommenttiboksissa jakaman reseptin jo sinne lisäsinkin. Kiitos Roosa.

Itse suosin seuraavaa valmistustapaa niukasti kypsennetyille sosekeitoille:

1. Kuori ja paloittele haluamasi vihannekset.

2. Laita palat höyrytyskoriin ja höyrytä, kunnes ne antavat hieman periksi haarukalle.

3. Laita palat blenderiin

4. Lisää sekaan nestettä (vettä, kookosmaitoa tai vaikka kauramaitoa.)

5. Sekoita soseeksi.

6. Lisää sipuli ja/tai valkosipuli, raakana tai hieman kuullotettuna.

7. Heitä perään luomukasvisliemikuutio ja haluamasi muut mausteet (kuten merisuola, mustapippuri, valkopippuri, curry, chili tai raastettu inkivääri) ja sekoita.

8. Lämmitä tarvittaessa vielä hieman kattilassa ja nauti.

Lämmittävä bataattikeitto
Iso bataatti
2 porkkanaa
2 cm inkivääriä (noin peukalon paksuinen pala)
miniripaus chiliä
1 rkl oliiviöljyä
1 l vettä tai kauramaitoa
Pippuria
Ripaus puhdistamatonta merisuolaa

Kookoskukkakaalikeitto
1 pieni kukkakaali
1 juuriselleri
½ pieni bataatti
1 dl kookosmaitoa
1 tl kookosöljyä
Ripaus currya
1 sipuli
1 valkosipuli
1 l vettä
Kasvisliemikuutio/-jauhetta

Punajuurikeitto
1 purjo
2 porkkanaa
1 bataattia
3 punajuurta
2 rkl oliiviöljyä
1 l vettä
Kasvisliemikuutio/-jauhetta
Pippuria

Linssikeitto
2 dl kypsennettyjä linssejä
1 porkkana
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 purkki säilyketomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
Rosmariinia
1 litra vettä
Kasvisliemikuutio/-jauhetta

Roosan paprikapurjokeitto
4 keitettyä perunaa
10 cm pala purjoa
Vihreä paprika
Valkopippuria
Hiivatonta kasvisliemimaustetta

Iinan lempeä  sosekeitto
3 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 dl punaisia linssejä
paprikamaustetta
suolaa
mustapippuria
persiljaa
lipstikkaa

Merin avocado-tomaattikeitto (kylmänä tai lämpimänä)
1 avocado
2 purkkia tomaattimurskaa
1 iso sipuli
valkosipulia
chiliä
mustapippuria
hunajaa

Jatan kasviskeitto
2-3 varsisellerin vartta
2-3 porkkanaa
2 sipulia
2 perunaa
persiljaa
merisuolaa + mustapippuria

Pilko ja kuullota kaikki kasvikset oliiviöljyssä. Mausta. Lisää nesteeksi vettä tai kasvislientä. Keitä kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella. Annostele lautaselle ja lisää pinnalle mustapippurirouhetta sekä oliiviöljyä.

Heitähän siis reseptisi tuonne kommenttiboksiin, niin päästään lusikoimaan sinunkin suosikkiasi!

♥ Virpi

Share

Kommentit

Iina (Ei varmistettu)

Eilen kokkailemaani simppeliin ja lempeään sosekeittoon tuli:

3 porkkanaa
1/2 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 dl punaisia linssejä
paprikamaustetta
suolaa
mustapippuria
persiljaa
lipstikkaa

Meri (Ei varmistettu)

Yksi lempikeitoistani on ehkä hieman kummallinenkin yhdistelmä, avocado-tomaattikeitto.

1 avocado
2 purkkia tomaattimurskaa
1 iso sipuli
valkosipulia
chiliä
mustapippuria
(hunajaa)

Keitto toimii kylmänä ja lämpimänä.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos! :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Jännää, täytynee testata. :)

Jatta (Ei varmistettu)

Helppotekoinen sekä maittava keitto :)

Varsiselleriä pari kolme vartta
Porkkanoita pari kolme
Sipulia pari
Perunoita pari
(Persiljaa)

Kaikki pilkotaan sekä kuullotetaan oliiviöljyssä. Maustetaan merisuolalla sekä mustapippurilla.
Lisätään nesteeksi vettä tai kasvislientä sekä keitetään kypsäksi. Soseutetaan sauvasekoittimella.
Lautasella keiton päälle mustapippurirouhetta sekä oliiviöljyä.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos Jatta! :)

Mira (Ei varmistettu)

Heippa! Kiitoksia hyvistä resepteistä, huomenna mene kokeiluun. Aion samalla myös kokeilla jokin aika sitten antamaasi reseptiä gluteenittomaan siemenleipään. Satutko muuten tietämään onko psyllumkuitujauheelle halvempaa vaihtoehtoa joka toimisi samalla tavalla leivän "muhkeuttajana"? Täällä päin tuolle jauheelle tuli hintaa 15e pienelle purkille(muistaakseni 170g), mielelläni kerran kokeilen mutta jos leipään ihastun niin hirvittää jatkossa maksaa noin paljoa tuosta.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka! Valitettavasti en keksi psylliumkuidulle aivan vastaavaa tuotetta. Luulen, että tämän leivän avain piilee juuri psylliumkuidussa. Mikäli lähiseudullasi on kehnot psylliumvarannot, niin voithan tilata sitä esim. täältä: Hyvinvoinnintavaratalo. Tuolla on ihan kiva valikoima. Psylliumia ei tule leipään isoa määrää, joten nuo paketit riittävät pitkälle. 

Kardemumma (Ei varmistettu)

Ihania keitto-ohjeita! :)

Mia (Ei varmistettu) http://miakuusisto.nettisivu.org

nam.. ihanii !! :) pakko laittaa myös tämä "Enkelikeitto", joka sai nimensä juurikin näiden ihanien olentojen kanssakäymisestä vuonna 2011 alkaen <3 : eli

Kasarille oliiviöljyä/tai voita, riippuu haluaako pehmeemmän vai terävämmän pohjan. Sitten kuullottaa ison kukkakaalin (mieluiten suomalainen ja puhdas) joka on paloiteltu ihan pieniksi paloiksi. Niitä kuullotetaan kunnes pehmenevät sopiviksi. (tämä on yksinkertaisin versio ja ehkä siksi paras) sen jälkeen murustele pieniksi Kaffirin lehtiä, itse laitan melko reilusti. Murskaa mustaapippuria ja sitten: aivan tavallista jodioitua suolaa vähäsen ja loput es. Herbamarea, jossa myös jodia ! Inan verran inkivääriä jauhettuna, ja Rosee-pippuria joukkoon. Sen jälkeen Kookosmaitoa 1 tlk tai kookoskermaa/ tai kumpaakin. Ei väliä. Sitten nämä kaikki on tehty miedolla lämmöllä, niin hetkeksi pieni kuumennus, ja takaisin miedolle; sen jälkeen viimeiseksi kourallinen makeita Kirsikkatomaatteja halkaistuna päälle ja hetken liedellä että pehmenevät ja lopuksi puristettua sitruunaa tai limeä maun mukaan. Valmis. Voilá :) !

juhlaversioon käytän hapokasta valkoviiniä lorauksen. antaa eri säväyksen ;)

Kommentoi